• Category Archives Χωρίς Κατηγορία
 • Εξοικονόμηση πηγών ενέργειας

  Την Πέμπτη 12 Μαΐου, η Δ΄ τάξη επισκέφτηκε  το δασάκι δίπλα στην Παναγία Βοήθεια. Γεμίσαμε με νερό από την πηγή τα άδεια μας μπουκάλια και τα επαναχρησιμοποιήσαμε ποτίζοντας  τα δεντράκια, τα οποία  πριν από δύο χρόνια είχαν φυτέψει  οι μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης του σχολείου μας.

  Στη συνέχεια  επισκεφθήκαμε τις ανεμογεννήτριες στο Αίπος, όπου ο κ. Θεόφιλος Κοντός  μας εξήγησε  τη λειτουργία τους,  μας έδειξε τα εξαρτήματά  τους και μας μίλησε για τη σπουδαιότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας  στη ζωή μας.

  Ήταν πραγματικά μια εποικοδομητική επίσκεψη!


 • Διαμόρφωση κήπου από τους μαθητές της ΣΤ

  Οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης, με την καθοδήγηση των δασκάλων τους, εργάστηκαν το τελευταίο διάστημα για τον καλλωπισμό του κήπου. Έσκαψαν και κοσκίνισαν το χώμα, φύτεψαν λαχανικά και λουλούδια, έβαψαν τα παγκάκια και τους πάγκους που έχουμε φτιάξει από παλιές παλέτες και κλάδεψαν τα δεντράκια. Επίσης, δημιουργήθηκε ένα μονοπάτι από πλάκες και τοποθετήθηκε αυτόματο πότισμα.


 • Έξυπνες λύσεις για μια έξυπνη πόλη🌳🌸🌞💻

  Οι καλλιτέχνες του Δ΄1 τμήματος δημιούργησαν τη δική τους ιστορία κινουμένων σχεδίων. Πρώτα συζήτησαν το πρόβλημα της αστικοποίησης και στη συνέχεια βρήκαν έξυπνες λύσεις για να μετατρέψουν μια μεγαλούπόλη σε βιώσιμη πόλη !


 • Παράδοση καπακιών

  Συνεχίζοντας την προσπάθειά μας για έναν καθαρό πλανήτη και σε συνδυασμό με τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα Erasmus+ “Be friend with Nature”, λίγες μέρες πριν τις διακοπές του Πάσχα παραδώσαμε στο “Σωματείο Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Χίου” 18 σακούλες (90kg) πλαστικά καπάκια, για να βοηθήσουμε στην αγορά αναπηρικού αμαξιδίου.


 • Παγκόσμια ημέρα ενημέρωσης για τον Αυτισμό

  Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ενημέρωσης για τον Αυτισμό, 2 Απρίλη, το Β’2 ταξίδεψε στον κόσμο του Βίκτωρ. Διαβάσαμε το βιβλίο «Το Αυγό» της Εύας Βακιρτζή και μάθαμε το μυστικό για να κάνουμε ένα φίλο με αυτισμό: Αγάπη και Σεβασμός.

  Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Γωγώ Σφυράκη


 • Νέα Μέτρα-Self Test

  Μαθητές και εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα εισέρχονται στις σχολικές τάξεις έχοντας υποβληθεί σε (1) έναν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο κάθε εβδομάδα.

  Τρία self test θα καλύψουν τις ανάγκες μαθητών και εκπαιδευτικών  από 4 Απριλίου έως και 15 Απριλίου 2022 και για την επιστροφή από τις διακοπές του Πάσχα.

  Αύριο, Τετάρτη, ξεκινά η διάθεση των self test για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Μέχρι τις 5 Απριλίου θα μπορούν να προμηθευτούν τα τεστ με τα οποία θα καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου τους  έως και 15 Απριλίου 2022 και για την επιστροφή από τις διακοπές του Πάσχα. Υπενθυμίζεται ότι από την επόμενη εβδομάδα θα απαιτείται ένα self test την εβδομάδα.

  Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει:

  Οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, θα προμηθεύονται από την Τετάρτη 30 Μαρτίου έως και την Τρίτη 5 Απριλίου, τρία (3) δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των ημερών από 4 Απριλίου έως και 15 Απριλίου 2022 και για την επιστροφή από τις διακοπές του Πάσχα.

  Μαθητές και εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα εισέρχονται στις σχολικές τάξεις έχοντας υποβληθεί σε έναν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο εβδομαδιαίως, ο οποίος θα πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη.

  Τα τεστ θα πραγματοποιηθούν:
  ~Δευτέρα 04/04/2022 πριν από την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη (05/04/2022)
  ~Δευτέρα 11/04/2022 πριν από την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη (12/04/2022)
  ~Δευτέρα 02/05/2022 πριν από την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη (03/05/2022)

  Πηγή: Protothema


 • Ενημέρωση για την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στον κόσμο του διαδικτύου

  Αγαπητοί γονείς, στο πλαίσιο της εβδομάδας κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού σας ενημερώνουμε πως στον σύνδεσμο που ακολουθεί, μπορείτε να βρείτε πολύτιμο υλικό χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν την ασφάλεια των παιδιών, καθώς εξερευνούν τον κόσμο του διαδικτύου.

  Βοηθήστε την οικογένεια σας να πλοηγείται με ασφάλεια στο διαδίκτυο!

  https://beinternetawesome.withgoogle.com/el_gr/families


 • Απόκριες με στολές από ανακυκλώσιμα υλικά στο 1ο Δ.Σ.Χίου

  Την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022 γιορτάσαμε τις Απόκριες στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Χίου με ένα  διαφορετικό τρόπο!

   Σύμφωνα με το πνεύμα του περιβαλλοντικού προγράμματος Erasmus που εκπονεί το σχολείο μας, θελήσαμε  να περάσουμε το μήνυμα ότι τίποτα δεν πάει χαμένο, αλλά επαναχρησιμοποιείται, για αυτό  αυτοσχεδιάσαμε και κατασκευάσαμε τις δικές μας αποκριάτικες στολές από ανακυκλώσιμα υλικά. Σε αυτή την προσπάθεια βοήθησαν και οι οικογένειές των μαθητών μας! Φαντασμαγορικές στολές δημιουργήθηκαν με πολλή φαντασία και αγάπη προς το περιβάλλον. Ανακυκλώσιμα υλικά όπως πλαστικές σακούλες, καλαμάκια, χαρτόκουτες, χαρτόνια, χαρτοπετσέτες, εφημερίδες ,cds , καπάκια, πλαστικά μπουκάλια, πλαστικά ποτήρια, φίλτρα του καφέ, φελλοί, περιτύλιγμα συσκευασίας με φούσκες , αλουμινόχαρτο, βίδες , φελιζόλ, σπάγκοι, δίχτυα, ξύλινα κουτάλια μετατράπηκαν σε ευφάνταστες αποκριάτικες στολές . Μια μεγάλη πασαρέλα στήθηκε στην αυλή του σχολείου μας κι όλοι χειροκροτήσαμε  αυτή τη διαφορετική «επίδειξη μόδας». Στη συνέχεια παρελάσαμε στην Απλωταριά και  επισκεφτήκαμε  το Δημαρχείο, όπου τύχαμε θερμής υποδοχής από τον ο κ. Γιώργο  Μπελέγρη, Αντιδήμαρχο Οικονομικών   και τον κ. Ηλία Βορριά,  Διευθυντή Σχεδιασμού & Ανάπτυξης ΔΙΑΝΟΧ ΑΕ, που μας έδωσαν συγχαρητήρια για την ωραία πρωτοβουλία και προσπάθεια!

  Και του χρόνου!!


 • Εγγραφές μαθητών και μαθητριών στα Δημοτικά Σχολεία για το σχολικό έτος 2022-2023

  Σας ενημερώνουμε για τις εγγραφές στην Α’ Δημοτικού για το σχολικό έτος 2022-23 καθώς και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται.

  Λαμβάνοντας υπόψη την περ. α της παρ. 4 του άρθρου 7 του Π.Δ. 79/2017 (Α 109) , όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 44 του ν. 4777/2021 (Α 25) οι αιτήσεις εγγραφών στην Α΄ τάξη στα Δημοτικά Σχολεία για το σχολικό έτος 2022-2023 θα πραγματοποιηθούν από 1 Μαρτίου έως 20 Μαρτίου 2022.

  Επισημαίνεται ότι τη σχολική χρονιά 2022-2023 στην Α΄ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου θα φοιτήσουν οι μαθητές που γεννήθηκαν από 1-1-2016 έως και 31-12-2016.

  ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

  α. Πιστοποιητικό γέννησης Δήμου ή Κοινότητας. Διευκρινίζεται ότι για την εγγραφή των μαθητών στα Δημοτικά Σχολεία της χώρας δεν απαιτείται η προσκόμιση του Πιστοποιητικού Γέννησης από τους γονείς, 3 αλλά αναζητείται από τις σχολικές μονάδες μέσω του Πληροφορικού Συστήματος myschool του ΥΠΠΕΘ. (Φ.6/498/57863/Δ1/6-4-2016).
  βΕπίδειξη του Βιβλιαρίου Υγείας του Παιδιού (Β.Υ.Π.), ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, στο οποίο  αποδεικνύεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια κι είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

  γΤο Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή, σύμφωνα με τη με αρ. πρωτ. Φ.6/1094/80261/Δ1/20-5-2015 εγκύκλιο του ΥΠΠΕΘ (Α.Δ.Υ.Μ.). Το έντυπο θα το προμηθευτούν οι γονείς από το νηπιαγωγείο ή κατά τη διάρκεια της εγγραφής και θα το προσκομίσουν συμπληρωμένο από παιδίατρο.

  δΑποδεικτικό στοιχείο από το οποίο διαπιστώνεται η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή.

  ε. Βεβαίωση Φοίτησης Νηπιαγωγείου και Πιστοποιητικό Φοίτησης Νηπιαγωγείου για την εγγραφή στο Δημοτικό.

  Επισυνάπτονται τα παρακάτω έγγραφα (2) αιτήσεων για την εγγραφή των μαθητών στο σχολείο και στο ολοήμερο:  Υπενθυμίζεται ότι φέτος οι εγγραφές μαθητών και μαθητριών τόσο για το 1ο όσο και για το 6ο Δημ. Σχολείο θα πραγματοποιηθούν στο  σχολείο μας καθημερινά από τις 11π.μ. έως τις 1 μ.μ. Σας παρακαλούμε πολύ να προσέλθετε με το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19 ή rapid test. Επίσης να έχετε μαζί σας τον στυλό σας και να κρατάτε  τις απαραίτητες αποστάσεις.


 • Ενυδρειοπονία στο σχολείο (Aquaponics)

  Στον κήπο του σχολείου μας έχουμε κατασκευάσει ένα σύστημα ενυδρειοπονίας. Η ενυδρειοπονία είναι ένα πρωτοποριακό σύστημα καλλιέργειας, που μοιάζει πολύ με την υδροπονία, αλλά η τροφή των φυτών παράγεται εμμέσως από τα ψάρια που εκτρέφονται σε δεξαμενή και όχι με πρόσθετα λιπάσματα (όπως κάνουν στην υδροπονία).Στις 15 Οκτωβρίου φυτέψαμε στο σύστημα μερικά πολύ μικρά μαρουλάκια, τα οποία είχαν φυτρώσει από σπόρους αρχικά στο θερμοκήπιό μας. Μία εβδομάδα αργότερα, στις 22 Οκτωβρίου, τα φυτά δεν έδειξαν σημάδια ανάπτυξης.

  Κάναμε έλεγχο στο νερό και βρήκαμε τα εξής:

  Θερμοκρασία: 15 C-Νιτρικά άλατα No3: 10-No2 : 0-GH: 10-KH: 15-PH : 7,2

  Ο αριθμός των ψαριών ήταν 9.Έπρεπε να αυξηθούν τα νιτρικά και έτσι προσθέσαμε αλλά 10 ψάρια.

  Έπρεπε να αυξηθεί η θερμοκρασία και βάλαμε θερμαντήρα νερού.

  Και να ελαττωθεί η απώλεια θερμότητας βάζοντας νάυλον θερμοκηπίου στην επιφάνεια της δεξαμενής.

  Στις 29 Οκτωβρίου οι μετρήσεις ήταν ως εξής:

  Θερμοκρασία: 20 C-Νιτρικά άλατα No3: 15-No2: 0-GH: 10-KH: 15-PH: 7,2

  Ο αριθμός των ψαριών ήταν 19.

  Η αύξηση των νιτρικών είχε κάποιο αποτέλεσμα και τα μαρουλάκια φάνηκε να μεγαλώνουν.

  Στις 3 Νοεμβρίου χρησιμοποιήσαμε ένα πεταμένο πλέγμα για να βελτιώσουμε το κάλυμμα της λιμνούλας. Με αυτό συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε υλικά τα οποία σε άλλη περίπτωση θα κατέληγαν στα σκουπίδια.

  Στις 5 Νοεμβρίου οι μετρήσεις μας ήταν οι εξής:

  Θερμοκρασία: 22C-Νιτρικά No3: 10-No2: 0-GH: 15-Ph: 7,2

  Τα ψάρια ήταν 18.

  Την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου οι μετρήσεις ήταν ως εξής:

  Θερμοκρασία: 20 C (είχε πιο άσχημο καιρό αυτή την εβδομάδα)-Νιτρικά No3: 15-No2: 0-GH: 15-KH: 15-Ph: 7,2

  Αριθμός ψαριών: 18

  Στις 22 Νοεμβρίου προσθέσαμε μερικά μαρούλια στην ενυδρειοπονία.

  Τα μαρουλάκια έχουν φυτευτεί με 3 διαφορετικούς τρόπους.

  Αυτά που φυτεύτηκαν στη ζαρντινιέρα με την ελαφρόπετρα, κατάφεραν να μεγαλώσουν. Τα υπόλοιπα είχαν προβλήματα στην στήριξη και σιγά σιγά σάπισαν.

  Πηγή: Ενυδρειοπονία στο σχολείο (Aquaponics) – Σταύρος Χριστοδούλου (sch.gr)

  1ο Δ.Σ.Χίου-Ενυδρειοπονία στο σχολείο (Aquaponics) | Αειφόρο Ελληνικό Σχο (aeiforosxoleio.wixsite.com)


 • ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΙΣ 10 ΙΑΝ 2022

  Τι ισχύει από Δευτέρα 10 Ιανουαρίου στα σχολεία και σε πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές:

  Όλοι οι γονείς πρέπει να προμηθευτούν από τα φαρμακεία τα δωρεάν σελφ τεστ για τις δύο ερχόμενες εβδομάδες (5 τον αριθμό). 3 για την πρώτη (10-14/1) εβδομάδα και 2 για τη δεύτερη (17-21/1). Την 1η εβδομάδα, μεθαύριο δηλαδή, θα γίνουν τα σελφ τεστ ως εξής: 24 ώρες (το μέγιστο) πριν τη Δευτέρα (10/1), την Τρίτη (11/1) και την Παρασκευή (14/1). Ουσιαστικά τα σελφ τεστ της εβδομάδας που έρχεται θα γίνουν:

  1ο τέστ: Κυριακή 09/1/2022 (για να το φέρουν τα παιδιά τη Δευτέρα 10/1/2022)
  2ο τέστ: Δευτέρα 10/1/2022 (για να το φέρουν τα παιδιά την Τρίτη 11/1/2022)
  3ο τέστ: Πέμπτη 13/1/2022 (για να το φέρουν τα παιδιά την Παρασκευή 14/1/2022)


  Από την 2η εβδομάδα (17-21/1) και καθεξής θα γίνονται 2 σελφ τεστ εβδομαδιαίως κάθε Τρίτη και Παρασκευή όπως παλιά.

  Τα τεστ θα γίνονται Δευτέρα και Πέμπτη.

  1ο τέστ: Δευτέρα 17/1/2022 (για να το φέρουν τα παιδιά τη Τρίτη 18/1/2022)
  2ο τέστ: Πέμπτη 20/1/2022 (για να το φέρουν τα παιδιά την Παρασκευή 21/1/2022)


 • Χριστουγεννιάτικες κατασκευές

  Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν. Αυτές οι μέρες μας γεμίζουν με μια γλυκιά προσμονή για τις Γιορτές, για τα δώρα, τα γλυκίσματα. τα οικογενειακά τραπέζια, τις συναντήσεις με φίλους.

  Όπως κάθε χρόνο εμείς εδώ στο 1ο Δ.Σ.Χίου ξεκινήσαμε και ετοιμάσαμε με κέφι τις χριστουγεννιάτικες κατασκευές που θα ομορφύνουν τα σπίτια μας και θα γίνουν δωράκια για τους φίλους μας.

  Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο


 • Μελισσοκέρια

  Το φυσικό μελισσοκέρι παράγεται στην κυψέλη από μέλισσες εργάτριες. Είναι εντελώς ακατέργαστο, διατηρεί το φυσικό του χρώμα και τη χαρακτηριστική του μυρωδιά.

  Τα παιδιά της Στ΄ τάξης ενημερώθηκαν από το δάσκαλο της Στ1 κ. Χρήστο Γιαννόπαπα, που είναι ερασιτέχνης μελισσοκόμος και τον συμμαθητή τους Αλέξη Λιο, για τον τρόπο παραγωγής των κηρηθρών και τις χρήσεις τους.

  Στη συνέχεια με τη Δ/ντρια κ. Ευαγγελία Κωστάζου χρησιμοποίησαν φύλλα κηρήθρας για την κατασκευή κεριών, τα οποία διακόσμησαν με κορδέλες, κανέλες και αποξηραμένες φέτες πορτοκαλιού.


 • Make a Wish – Αστέρι της Ευχής

  Το σχολείο μας ενίσχυσε οικονομικά με 230 αστεράκια το MAKE A WISH Ελλάδος προκειμένου να εκπληρώσουν την ευχή τους  τα παιδιά που δεν χαίρονται την υγεία ως δώρο ζωής στην παιδική τους ηλικία. Ευχόμαστε όσα παιδιά έχουν ταλαιπωρηθεί το 2021 να έχουν καλή χρονιά γεμάτη δύναμη και υγεία!


 • Γράμματα στον Άγιο Βασίλη

  Οι μαθητές των Δ’ και Ε’ τάξεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Χίου έγραψαν και έστειλαν γράμματα στον Άγιο Βασίλη συμμετέχοντας στο πρόγραμμα για παιδιά των Ελληνικών Ταχυδρομείων ( https://hohoho.elta.gr).

  Και του χρόνου!

  Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Καλλιρρόη Κρυσταλλίδη ΠΕ06 Αγγλικής Γλώσσας


 • Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν..

  Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και οι μαθητές του Β2 του σχολείου μας ξεκίνησαν τις χριστουγεννιάτικες κατασκευές . Αποφάσισαν, λοιπόν ,να ασχοληθούν με την κατασκευή ενός αστεριού που είναι κουτί με τη μέθοδο οριγκάμι και ορίστε το αποτέλεσμα!!!! Αφού με πολλή προσοχή δίπλωσαν το τετραγωνισμένο χαρτί, με τις κατάλληλες διπλώσεις έφτασαν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

  Στη συνέχεια τα στόλισαν ….

  …και τα γέμισαν με χριστουγεννιάτικα σοκολατάκια για να τα διαθέσουν στο χριστουγεννιάτικο παζάρι του σχολείου μας.

   Η χαρά τους για το αποτέλεσμα ήταν απερίγραπτη!

  Επόμενο βήμα η προετοιμασία της  χριστουγεννιάτικης  γιορτής  μας!


 • Γιορτή 17ης Νοεμβρίου

  Την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021 οι μαθητές της Ε’ τάξης παρουσίασαν τη γιορτή του Πολυτεχνείου. Έφεραν στη μνήμη μας τα γεγονότα που συνέβησαν στις 17 Νοέμβρη του 1973, όταν οι φοιτητές και πλήθος κόσμου κλείστηκαν στο Πολυτεχνείο διεκδικώντας τη Δημοκρατία και την Ελευθερία. Συγχαρητήρια στα παιδιά που μας συγκίνησαν.

  Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Βάσω Κατσάνου (Ε1 τάξη) και Ιωσηφίνα Μαυρικάκη (Ε2 τάξη).


 • Επίσκεψη στο Δημαρχείο Χίου

  Την Πέμπτη, 18/11/2021, η Γ΄ τάξη του σχολείου μας, στα πλαίσια του μαθήματος της Μελέτης Περιβάλλοντος, επισκέφθηκε το Δημαρχείο Χίου. Εκεί μας υποδέχτηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος και αρκετοί Αντιδήμαρχοι. Μας μίλησαν με εγκαρδιότητα, άκουσαν με προσοχή τις ερωτήσεις των παιδιών και απάντησαν με προθυμία. Τα παιδιά έμαθαν πολλά για τον τρόπο που λειτουργεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση και για τη σημασία της συμμετοχής στα κοινά. Τόσο η υπέροχη φιλοξενία όσο και η άψογη συμπεριφορά των παιδιών άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις και από τις δύο πλευρές. Η εκπαιδευτική επίσκεψη ολοκληρώθηκε με μια περιήγηση στο Κάστρο.

  Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Αλίκη Μίμη, Ειρήνη Μουρούνα

  Συνοδός εκπαιδευτικός: Αγγελική Βασιλάκη


 • Self-test: Δωρεάν διάθεση στους μαθητές στα φαρμακεία από 17/11 έως 27/11

  Από αύριο Τετάρτη 17/11 έως και το Σάββατο 27/11, οι μαθητές θα προμηθεύονται δωρεάν δύο συσκευασίες με συνολικά 10 self test από τα φαρμακεία. Τα τεστ αυτά θα καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των ημερών από 23 Νοεμβρίου μέχρι και τις γιορτές των Χριστουγέννων.

  Σας υπενθυμίζουμε ότι από την 1η Νοεμβρίουη δήλωση και το αποτέλεσμα για τις σχολικές μονάδες καταχωρίζεται στη νέα πλατφόρμα edupass.gov.gr


 • Εργασίες των μαθητών της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης, που διδάσκονται τη γαλλική γλώσσα, για τα ζώα προς εξαφάνιση και την αποψίλωση των δασών.

  Στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος Erasmus+ “Be friend with nature” οι μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης που διδάσκονται τη Γαλλική Γλώσσα μαζί με την εκπαιδευτικό Γαλλικής Γλώσσας Μαυροπούλου Μαρία, δημιούργησαν σχέδια εργασίας, δύο αφίσες και ψηφιακά παιχνίδια με θέμα την αποψίλωση των δασών και τα απειλούμενα είδη ζώων προς εξαφάνιση. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις εργασίες των μαθητών.

  Déforestation = Αποψίλωση δασών

  1) Οι 2 ψηφιακές αφίσες.

  2) Οι 2 αφίσες σε μορφή παζλ.

  https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=2e579abee49d

  3) Ψηφιακό παιχνίδι στην εφαρμογή learningapps

  Animaux en disparition = Ζώα προς εξαφάνιση

  4) Κολλάζ των μαθητών και παζλ της εργασίας με πληροφορίες για τα ζώα προς εξαφάνιση.

  https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=055df683ccf4

  5) Ψηφιακό παιχνίδι στην εφαρμογή learningapps

  https://learningapps.org/watch?v=pq0k3y9xa21

  6) Βίντεο με όλες τις εργασίες των μαθητών.


 • Συμμετοχή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Χίου στο πρόγραμμα “Erasmus+ Be Friend with Nature” στην Πολωνία.

  Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 2η συνάντηση εκπαιδευτικών, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, “Be friends with nature” στο οποίο συμμετέχει το 1ο Δημοτικό Σχολείο Χίου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Szczytno της Πολωνίας, από 16-20 Αυγούστου 2021, στην περιοχή της Μασουρίας, η οποία είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με περισσότερες από 2.000 λίμνες.

  Εκπαιδευτικοί από την Πολωνία, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, την Ελλάδα και την Ιταλία, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να γνωρίσουν τον τρόπο δουλειάς των σχολείων σε διαφορετικές χώρες. Επίσης, να μοιραστούν τις πρακτικές για την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών για τη μόλυνση του περιβάλλοντος και για το φλέγον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Η φιλοξενία των συνεργατών της Πολωνίας ήταν εξαιρετική.