• Category Archives Χωρίς Κατηγορία
 • Ενημέρωση για την παροχή πρώτων βοηθειών από τη σχολική νοσηλεύτρια

  Την Παρασκευή 2 Ιουνίου,  η σχολική  μας νοσηλεύτρια,  κα Δήμητρα Κουτσοδόντη ενημέρωσε τους μαθητές της Ε΄ τάξης για την παροχή πρώτων βοηθειών και  συγκεκριμένα για την παροχή Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ). Τους εξήγησε τι πρέπει να κάνουν για να διαχειριστούν ένα περιστατικό καρδιακής ανακοπής  και πώς μπορούν να  χρησιμοποιήσουν  έναν απινιδωτή. Πληροφορήθηκαν ότι σε 35 σημεία σε όλο το νησί  από το πιο βόρειο μέχρι το πιο νότιο άκρο του, υπάρχουν εξωτερικοί απινιδωτές, ώστε σε περίπτωση ανάγκης να μπορέσουν να σώσουν μια ανθρώπινη ζωή και υπογραμμίστηκε ότι  η  ΚΑΡΠΑ δεν θα “επαναφέρει το θύμα στη ζωή” από μόνη της, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να καλέσουν  το ΕΚΑΒ το ταχύτερο δυνατό. Τέλος ακολούθησε επίδειξη όσων συζητήθηκαν.

  Ευχαριστούμε πολύ την κα. Δήμητρα Κουτσοδόντη για τις τόσο χρήσιμες και πολύτιμες  γνώσεις, ώστε οι μαθητές να είναι ψύχραιμοι και έτοιμοι να δράσουν αποτελεσματικά σε περίπτωση ανάλογου συμβάντος.


 • Εκπαιδευτική επίσκεψη στη ΔΕΗ

  Tην  Τρίτη 30  Μαΐου, η  Ε΄ τάξη του σχολείου μας επισκέφθηκε το εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Κοντάρι. Τηρώντας τους  κανόνες ασφαλείας, εκπαιδευτικοί και μαθητές φόρεσαν  τα προστατευτικά τους κράνη. Εκεί ο κ. Παναγιώτης Τζανετής  τους  ξενάγησε  στο χώρο του εργοστασίου  και τους  εξήγησε πώς γίνεται η ηλεκτροδότηση του νησιού μας. Στο τέλος  τους έδειξε μια  μηχανή  MAN , που έχει εντυπωσιακή ισχύς 17.000  KW και τις καμινάδες του εργοστασίου παραγωγής ρεύματος. Οι μαθητές διαπίστωσαν τις δύσκολες συνθήκες εργασίας του προσωπικού, για να έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι μας. Ήταν μια πολύ χρήσιμη  επίσκεψη.

  Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Τζανετή  για την υπομονή του να απαντήσει σε όλες τις απορίες των μαθητών μας, που έφυγαν ενθουσιασμένοι.


 • Περιβαλλοντική εκδρομή της ΣΤ’ τάξης στην Κρήτη

  Οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης συμμετείχαν φέτος στο Δίκτυο “Τουρισμός και Περιβάλλον” το οποίο οργανώνεται από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρχανών – Ρούβα – Γουβών στο Ηράκλειο της Κρήτης. Συγκεκριμένα ασχοληθήκαμε με τον τουρισμό στη Χίο πραγματοποιώντας πρόγραμμα με τίτλο “Χίος – ένας αναδυόμενος τουριστικός προορισμός.

  Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, είχαμε τη δυνατότητα να επισκεφτούμε το Ηράκλειο της Κρήτης και να συμμετέχουμε από κοντά σε δράσεις του παραπάνω ΚΕΠΕΑ αλλά και του ΚΕΠΕΑ Ανωγείων, όπου παρακολουθήσαμε το πρόγραμμα “Ανακαλύψτε το Φυσικό Πάρκο του Ψηλορείτη”.

  Παράλληλα, μας δόθηκε η ευκαιρία να θαυμάσουμε σημαντικότατα μνημεία, μουσεία και τοποθεσίες του Ηρακλείου και να ζήσουμε μοναδικές εμπειρίες.

  Αναλυτικά, επισκεφτήκαμε κατά σειρά τα εξής:

  Μουσείο “Λυχνοστάτης”

  CRETAquarium Θαλασσόκοσμος

  Κρήνη Μοροζίνι

  Λόντζια

  Βασιλική Αγίου Μάρκου

  Αρχάνες (παραδοσιακό χωριό)

  Οινοποιείο Λυραράκη

  Ενετικό φρούριο Rocca a Mare

  Ανώγεια

  Εκτροφείο σαλιγκαριών

  Τάφος Ν. Καζαντζάκη

  Άγιος Μηνάς

  Άγιος Τίτος

  Αρχαιολογικός χώρος Κνωσού

  Αρχαιολογικό μουσείο

  Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

  Τα παιδιά έδειξαν ωριμότητα και υπευθυνότητα και εκπροσώπησαν άξια το σχολείο μας και το νησί μας. Ήταν σίγουρα μία σημαντική εμπειρία για τη ζωή τους, καθώς είδαν μέρη και συμμετείχαν σε δράσεις που ελάχιστοι θα είχαν την ευκαιρία. Επιπλέον, έζησαν 4 ημέρες μακριά από τις οικογένειές τους, δείχνοντας ότι μπορούν σε μεγάλο βαθμό να συντηρούν και να φροντίζουν τον εαυτό τους.


 • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα  «Παρατηρώ και Προστατεύω τον τόπο μου»

  Την Τρίτη 9 Μαΐου, η Ε΄ και η Στ΄ τάξη του σχολείου μας παρακολούθησαν το  εκπαιδευτικό πρόγραμμα  «Παρατηρώ και Προστατεύω τον τόπο μου» από την  Ελληνική  Εταιρεία  Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, στο πλαίσιο του προγράμματος Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο. Σκοπός του προγράμματος ήταν να προσφέρει μια ολιστική θεώρηση της έννοιας της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς στους μαθητές, ώστε να αντιληφθούν ότι φυσικό και δομημένο περιβάλλον αποτελούν ένα σύνολο, του οποίου τα χαρακτηριστικά πρέπει να αναγνωριστούν και να προστατευθούν. Μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις οι μαθητές συνειδητοποίησαν ότι η πολιτιστική κληρονομιά δεν είναι μόνο κάτι που μας συνδέει με το παρελθόν, αλλά μέρος της καθημερινότητας στον τόπο, όπου ζούμε και μια επένδυση για την βιώσιμη ανάπτυξή του.

  Το πρόγραμμα άρεσε πολύ στους μαθητές που συμμετείχαν ενεργά και εργάστηκαν ομαδικά για την υλοποίησή του. Ευχαριστούμε την κα Βάσια Κουρεμένου και την κα Νεφέλη Βαρουχάκη για την αμεσότητα και τη μεταδοτικότητά τους, καθώς και την κα Ζωή Πολυμεροπούλου (Πρόεδρο Συμβουλίου Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Εκπαίδευσης), που επισκέφθηκε το σχολείο μας.

  Τα έργα μας

 • Μια πρωτότυπη έκθεση έργων!

  Μία ευχάριστη έκπληξη περίμενε σήμερα τους μαθητές του σχολείου. Τα έργα που φιλοτέχνησαν  στο πνεύμα της αποδοχής και της συνεκπαίδευσης διακοσμούν τώρα τους διαδρόμους του 1ου ορόφου.

  Συνεργασία, ομαδικότητα, δημιουργία!

  Μπράβο σε όλους! 


 • Ένα διαφορετικό μάθημα!

  Σήμερα οι μαθητές των μικρότερων τάξεων είχαν την ευκαιρία να κάνουν ένα ξεχωριστό μάθημα. Την τάξη τους επισκέφτηκαν μαθητές της Ε’ και της Στ’ τάξης οι οποίοι, μέσω μιας παρουσίασης στον βιντεοπροβολέα, τους μίλησαν με απλά λόγια για τις αξίες του αλληλοσεβασμού και της αποδοχής της διαφορετικότητας κι απάντησαν στις ερωτήσεις τους. Έπειτα παρακολούθησαν τον Τριγωνοψαρούλη, τον Έλμερ τον παρδαλό ελέφαντα κι έκαναν ομαδικές δραστηριότητες. 


 • Η χορωδία του σχολείου μας

  Η χορωδία του σχολείου μας   αποτελείται από μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων. Υπεύθυνη  της χορωδίας είναι η μουσικός του σχολείου  μας κα Τούλα Φραγκάκη, που  με πολύ μεράκι   κάθε Τρίτη μεσημέρι   φέρνει τα παιδιά σε επαφή με τον  μαγικό  κόσμο της μουσικής. Αυτή την περίοδο κάνουν ένα αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη.

  Σκοπός της χορωδίας είναι να πλαισιώνει όλες τις εορτές και τις πολιτιστικές δραστηριότητες του σχολείου. Οι δοκιμές της χορωδίας περιλαμβάνουν ασκήσεις για τη σωστή στάση του σώματος, ασκήσεις διαφραγματικής αναπνοής, ασκήσεις φωνητικής αγωγής, ασκήσεις συγκέντρωσης και τραγούδι. Μέσα από την αλληλεπίδραση και τη συνεργασία οι μαθητές  εργάζονται με ομαδικό πνεύμα  για  την επίτευξη ενός  κοινού στόχου, κοινωνικοποιούνται και εκφράζονται με μουσικό τρόπο με ρυθμούς και μελωδίες. Η ενασχόλησή με τη μουσική  αποτελεί μια σημαντική αισθητική και πολιτιστική παρακαταθήκη  για το μέλλον.


 • Καλό μήνα & καλή Πρωτομαγιά!

  Ο Μάιος μας έφτασε (παραδοσιακό τραγούδι)

  Ο Μάιος μας έφτασε

  εμπρός βήμα ταχύ

  να τον προϋπαντήσουμε

  παιδιά στην εξοχή.

  Δώρα στα χέρια του πολλά

  Και όμορφα κρατεί

  Και τα μοιράζει γελαστός

  Σε όποιον το ζητεί!

  Οι μαθητές του Ε΄1 μάζεψαν λουλούδια κι έφτιαξαν το δικό τους πρωτομαγιάτικο στεφάνι.

  «Καλό μήνα σε όλους!»


 • Βιώνοντας την ενσυναίσθηση

  Σήμερα οι μαθητές της Ε’ τάξης συμμετείχαν σε δράσεις που αφορούσαν την απώλεια της ακοής. Τα παιδιά  πήραν μέρος σε ομαδικά βιωματικά παιχνίδια, όπως το να μεταδώσουν μια λέξη στον άλλο μόνο  μέσω χειλεανάγνωσης, ζωγράφισαν σε ομάδες, έγραψαν κείμενα κι έφτιαξαν συνθήματα και στη νοηματική γλώσσα. 


 • Οι χαρταετοί μας πετούν στον ουρανό…

  Την τελευταία μέρα πριν τις διακοπές του Πάσχα, μετά τον εκκλησιασμό των παιδιών του σχολείου μας στον Άγιο Μηνά, πήγαμε στην παραλία του Καρφά για να πετάξουμε τους χαρταετούς, που είχαμε φτιάξει με τη βοήθεια μελών του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

  Ο αέρας τους ανέβασε ψηλά μαζί με τις ευχές μας για ένα υπέροχο Πάσχα!!!


 • Πρόγραμμα Εrasmus+ “Let’s make a circle”

  Από τον Σεπτέμβριο η Ε ΄τάξη του σχολείου μας συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus+ “Let’s make a circle” με σχολεία από την Ισπανία και τη Γαλλία. Το πρόγραμμα είναι περιβαλλοντικό και αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που αφορούν  την προστασία του πλανήτη μας.

  Την Τρίτη 28 Μαρτίου μας επισκέφθηκαν οι εταίροι από την Ισπανία: 2 εκπαιδευτικοί και 8 μαθητές από το Colegio Publico Caixa de Pensions της Βαρκελώνης. Τα παιδιά του σχολείου καλωσόρισαν τους φιλοξενούμενους με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και ελληνικούς χορούς. Ευχαριστούμε τη μουσικό μας κα. Τούλα Φραγκάκη, καθώς και τους γυμναστές μας κα. Μαίρη Λαβίδα και κ. Μπάμπη Τσακό για τη βοήθειά τους σε αυτή τη γιορτή.

  Τέλος ευχαριστούμε πολύ τις μαμάδες της Ε΄ τάξης, που ετοίμασαν ένα πλούσιο και γευστικό δεκατιανό.

  Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Μαρία Κοντογιάννη, Βικεντία Αγκά &Καλλιρρόη Κρυσταλλίδη


 • Ένα παραμύθι κι ένα τραγούδι για την κλιματική αλλαγή

  Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus “Let’s make a circle”  οι μαθητές της Ε΄ τάξης δημιούργησαν ένα παραμύθι (στα ελληνικά και στα αγγλικά) κι ένα τραγούδι για την κλιματική αλλαγή, ώστε να ευαισθητοποιηθούμε όλοι  και να προσπαθήσουμε να σώσουμε τον πλανήτη μας.


 • Αποχαιρετώντας τον 2Π

  Στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων στη θεματική «Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ -Κοινωνική Ενσυναίσθηση και Ευθύνη» η εκπαιδευτική βαλίτσα του 2Π(από την actionaid) επισκέφτηκε την Ε΄ τάξη του σχολείου μας και δύο μήνες τους συντρόφεψε. Ήρθε λοιπόν η ώρα να τον αποχαιρετήσουν:

  Αγαπημένε μας 2Π,

  Πριν από δύο μήνες επισκέφθηκες την Ε΄ τάξη του σχολείου μας και άλλαξες την καθημερινότητά μας. Ήσουν συμμαθητής και φίλος μας. Μας διασκέδασες και μας προβλημάτισες  με τα  ταξίδια σου. Μας ευαισθητοποίησες για τα παγκόσμια προβλήματα του πλανήτη και μας έκανες να καταλάβουμε ότι οφείλουμε να είμαστε πιο υπεύθυνοι και ενεργοί πολίτες.

   Στεναχωριόμαστε που φεύγεις, όμως κατανοούμε ότι πρέπει να συνεχίσεις την αποστολή σου και να σε γνωρίσουν κι άλλα παιδιά στην Ελλάδα!

  Δε θα σε ξεχάσουμε ποτέ

  Οι μαθητές  της Ε΄ τάξης


 • Ένα συμπεριληπτικό σχολείο

  Στο πλαίσιο της κατανόησης της αξίας της συνεκπαίδευσης,  οι μαθητές της Ε΄ τάξης, είχαν την ευκαιρία να παρακολούθησαν ένα ντοκιμαντέρ με θέμα τη διαδικασία της συμπερίληψης μιας  μαθήτριας με απώλεια ακοής στο σχολικό περιβάλλον. Τα παιδιά παρατήρησαν ότι μέσω  της  νοηματικής γλώσσας  οι μαθητές συνυπήρχαν ισότιμα τόσο εντός όσο κι εκτός σχολικής τάξης.