• Category Archives Δραστηριότητες
 • «8η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού – Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2021»

  Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού στις 24 Σεπτεμβρίου 2021, καθώς και της 8ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού, το σχολείο μας οργάνωσε και υλοποίησε αθλητικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις με κοινό σύνθημα για το έτος 2021: «Το Σχολείο σε Κίνηση: Αθλούμαστε δημιουργικά».
  Όλοι οι μαθητές, με τη βοήθεια όλων των εκπαιδευτικών συμμετείχαν σε δραστηριότητες που διοργάνωσαν οι γυμναστές του σχολείου μας, οι οποίες προάγουν την υγεία και την ευεξία! Πήγαμε πεζοπορία, τρέξαμε, κάναμε σχοινάκι, χορέψαμε, κάναμε και κουτσό! Απολαύσαμε τη μέρα αυτή μικροί και μεγάλοι!


 • Το ταξίδι της Αμάλ, της πιο ψηλής προσφυγοπούλας στον κόσμο

  Το εκπαιδευτικό  πρόγραμμα « Το Ταξίδι»/ «Τhe Walk», που υλοποιήθηκε στο σχολείο μας από τον εκπαιδευτικό της Πληροφορικής κ.Ιωάννη Σουλτάτο  ξεκινά από το νησί μας !

  Η Χίος είναι το νησί που θα υποδεχτεί τη Μικρή Αμάλ στην Ελλάδα στις 10 Αυγούστου στις 19.30 στο λιμάνι.Το ταξίδι της είναι ένας μακρύς δρόμος 8.000 χιλιομέτρων που ξεκινάει από την Γκαζιαντέπ, μία πόλη πλάι στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, με στάσεις σε πάνω από 70 μεγάλες και μικρές πόλεις στην Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελβετία, το Βέλγιο, τη Γερμανία με τελικό προορισμό το Μάντσεστερ στην Αγγλία. «Μη μας ξεχνάτε» είναι το μήνυμα που μεταφέρει η 9χρονη Αμάλ που ταξιδεύει αναζητώντας την μητέρα της στη γη που απλώνεται μπροστά της. Περπατάει από χώρα σε χώρα, γνωρίζει άλλα και ανθρώπους, πάντα με την ελπίδα πως κάπου θα υπάρχει γι’ αυτήν το σπίτι που θα μείνει, θα μεγαλώσει, θα μορφωθεί και θα φτιάξει τον δικό της κόσμο.Το «Ταξίδι»/ «Τhe Walk», είναι ένα διεθνές Φεστιβάλ πολιτισμού «σε κίνηση» με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, σινεμά, θέατρο, χορό, μουσική, συναυλίες, πρωτότυπες εικαστικές εγκαταστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα και δρώμενα, που είναι αφιερωμένο στα παιδιά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και να επαναπροσδιορίσουν τον εαυτό τους από την αρχή.

  Η Μικρή Αμάλ, που στην γλώσσα της η λέξη «Αμάλ» σημαίνει «ελπίδα», είναι στην πραγματικότητα, μία μεγάλη μαριονέτα με ύψος 3,5 μέτρα, η οποία αντιπροσωπεύει εκατομμύρια παιδιά-πρόσφυγες, πολλά από αυτά χωρισμένα από τις οικογένειές τους. Το μεγάλο ύψος της προκαλεί την προσοχή μας ακριβώς για να μας αφυπνίσει για το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουν οι πρόσφυγες.

  H Μικρή Αμάλ φτάνει στην Χίο με ένα καραβάκι. Καθώς πλησιάζει τη στεριά, ακούει φωνές να της τραγουδούν. Η μουσική την υποδέχεται από την απέναντι όχθη. Όταν φτάνει στην ακτή, οι τοπικές κοινότητες της Χίου θα την καλωσορίσουν με «Παινέματα», παραδοσιακά τραγούδια γραμμένα ειδικά για εκείνη με ευχές για τα πρώτα της βήματα στην Ευρώπη.Ο ερχομός της μικρής Αμάλ είναι μία γιορτή που συνδέει την παράδοση με το σήμερα. Τα «Παινέματα», θα τα ακούσουμε σε νέες μουσικές εκδοχές με στίχους καινούργιους, γραμμένους από μικρούς και μεγάλους κατοίκους του νησιού, που διηγούνται την ιστορία και τη διαδρομή της Μικρής Αμάλ. Αυτά τα διαφορετικά, τα γεμάτα ευχές «Παινέματα», οφείλονται στη συνεργασία και στην πολύμηνη εργαστηριακή δουλειά του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου με την Φιλαρμονική του Δήμου Χίου, του Μουσικού Σχολείου Χίου, της ομάδας κρουστών Brasilionico και παιδιών προσφύγων που συμμετείχαν στο ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου αλλά και με τοπικούς οργανισμούς και φορείς. Το τελικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα είναι υπό την καθοδήγηση της Σκηνοθέτριας Γιολάντας Μαρκοπούλου, του συνθέτη Λευτέρη Βενιάδη και της βιολονίστα Όλγας Holdorff-Μυριαγκού.

  Το κοινό της Χίου μπορεί να παρακολουθήσει τη διαδρομή και τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στο πέρασμα της Μικρής Αμάλ μέσω του Διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στο www.walkwithamal.org/el.

  Πηγή: huffingtonpost.gr


 • Παράδοση καπακιών

  Ο κορωνοϊός δε σταμάτησε και φέτος την προσπάθειά μας για έναν καθαρό πλανήτη. Στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στο πρόγραμμα Erasmus+ “Be friend with nature” μαζέψαμε από τα Χριστούγεννα έως τώρα 13 σακούλες (περίπου 70 κιλά) πλαστικά καπάκια και τα παραδώσαμε για τρίτη φορά στο Σωματείο Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Χίου για την αγορά ενός αναπηρικού αμαξιδίου.


 • Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο

  Ο Βασίλι Καντίνσκι ήταν Ρώσος ζωγράφος και θεωρητικός της τέχνης. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα και ήταν από τους πρωτοπόρους της αποκαλούμενης αφηρημένης τέχνης.

  Τα παιδιά της Γ΄ και Ε΄ τάξης του σχολείου γνώρισαν το ζωγράφο και τα έργα του στο μάθημα των εικαστικών και με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού κ. Κριστίνας Μποκούρ ζωγράφισαν στον τοίχο της εισόδου του διδακτηρίου μια τοιχογραφία ανάλογης τεχνοτροπίας.


 • Κάδοι ανακύκλωσης

  Ετοιμάστηκαν και πήραν τη θέση τους στην είσοδο και στις τάξεις, οι κάδοι ανακύκλωσης για χαρτί και πλαστικό.

  Οι μαθητές όλων των τάξεων με την καθοδήγηση της υποδιευθύντριας κ. Μαρίας Λαβίδα χρησιμοποιώντας χαρτόκουτες ετοίμασαν τους κάδους στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus “Be – friend with nature”.

  Continue reading  Post ID 11593

 • Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2021

  Με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας σε θέματα περιβάλλοντος, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) θεσμοθέτησε το 1972 την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

   Τη φετινή χρονιά το θέμα-σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι: «Επανασχεδιασμός, αναδημιουργία, αποκατάσταση» (Reimagine. Recreate. Restore) και εστιάζει στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων .

    Είναι η ώρα να κάνουμε πράσινες τις γειτονιές και τις πόλεις μας, να καθαρίσουμε τις θάλασσες, τα ποτάμια, τις λίμνες. Με γνώμονα την ευεξία μας και τη βιώσιμη ανάπτυξη αλλάζουμε τις διατροφικές μας συνήθειες και ερχόμαστε σε αρμονία με τη φύση. Συνεπώς, η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση για τα προβλήματα του περιβάλλοντος γενικότερα, αλλά και για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, προβάλλουν ως άμεση προτεραιότητα για την προώθηση θετικών αλλαγών στην πορεία μας προς τη βιώσιμη ανάπτυξη.

    Το σχολείο μας συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας  Ημέρας  Περιβάλλοντος με τις παρακάτω δράσεις:

  • Φύτευση αρωματικών φυτών και βοτάνων σε πήλινες γλάστρες, που έβαψαν, ζωγράφισαν και διακόσμησαν τα παιδιά όλων των τμημάτων.
  • Κατασκευή  πλακάτ και  πανό με μηνύματα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος.
  • Την Παρασκευή  4/6/2021, οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης  θα κατεβούν  στην Απλωταριά και την πλατεία Βουνακίου  με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου για το θέμα.
  • Οι μαθητές των  Α ΄και Β΄ τάξεων θα αφήσουν μπαλόνια με τα μηνύματα του φετινού εορτασμού “Επανασχεδιασμός, Αναδημιουργία, Αποκατάσταση- Reimagine, Recreate,Restore”.
  • Όσοι γονείς επιθυμούν μπορούν να επισκεφτούν  το σχολείο  σύμφωνα με το πρόγραμμα , για να δουν τα έργα των παιδιών.
  • 8:15-9:45 Οι γονείς των μαθητών  των Γ΄,Δ΄, Ε΄ τάξεων.
  • 10:00-11:30 Οι γονείς της ΣΤ΄ τάξης
  • 11:45-13:15 Οι γονείς των Α και Β τάξεων.

  Όλες οι δράσεις  θα γίνουν  με τήρηση  των μέτρων  για την πανδημία, όπως προβλέπονται  από τον ΕΟΔΥ.


 • Υιοθεσία πλοίου

  Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Υιοθεσία πλοίου», οι μαθητές της Δ’ τάξης, έφτιαξαν μια γωνιά στην τάξης τους, αφιερωμένη στο πλοίο που υιοθετήθηκε από το τμήμα τους.  Χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους αποτύπωσαν στο χαρτί  το πλοίο, που τους ανατέθηκε, πλαισιώνοντας έτσι τον παγκόσμιο χάρτη που τους βοηθάει να «ταξιδεύουν» παρέα με το πλήρωμα!


 • Γνωριμία με τα φυτά – Plantnet

  Στις 13-15 Μαΐου οι Γ΄, Δ΄, Ε΄και ΣΤ΄ τάξεις του σχολείου μας συμμετείχαν σε ένα μικρό εργαστήριο αναγνώρισης φυτών μέσω της επιστημονικής εφαρμογής

  Plantnet

  Αφού αναγνωρίσαμε 4-5 διαφορετικά είδη φυτών χρησιμοποιώντας το τάμπλετ, ανεβήκαμε στο εργαστήρι πληροφορικής, ψάξαμε για παράξενα φυτά, φρούτα, κάκτους και τα αναγνωρίσαμε. Εκτός από την επιστημονική ονομασία των φυτών, η οποία είναι γραμμένη με λατινικούς χαρακτήρες, μάθαμε πώς να βρίσκουμε και το ελληνικό όνομα κάθε φυτού.

  Σκοπός της δράσης είναι να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές ως προς τους φυτικούς οργανισμούς και να πάρουν ερεθίσματα για να παρατηρούν και να μελετούν μόνοι τους το περιβάλλον. Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες για την εφαρμογή στο E-class του μαθήματος Πληροφορικής (ΤΠΕ).


 • Οδηγίες χρήσης self test

  Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, μέσω δωρεάν αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου (self test) είναι υποχρεωτικός για τους/τις μαθητές/τριες και τους/τις εκπαιδευτικούς σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΥΠΕΠΘ. Παρακάτω παραθέτουμε εύκολες και απλές οδηγίες χρήσης .

  Έγινε με το Padlet