• Category Archives Δραστηριότητες
 • 22 Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα της Γης

  Η 22η Απριλίου έχει θεσπιστεί ως «Ημέρα της Γης» για να μας θυμίζει, μεταξύ άλλων, ότι τα οικοσυστήματα μας παρέχουν ζωή και τροφή. Στις μέρες μας, με κινδύνους όπως η κλιματική αλλαγή και η καταστροφή των οικοσυστημάτων, απαιτείται περισσότερο από ποτέ να ενδιαφερθούμε περισσότερο για το περιβάλλον και την προστασία του. Η γιορτή της «Ημέρας της Γης» μας δίνει αφορμή για ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και μια βόλτα κοντά στη φύση.


 • Δράση ενημέρωσης για τη βελτίωση της καθαριότητας από το μαθητικό συμβούλιο

  Το μαθητικό συμβούλιο  πραγματοποίησε δράση ενημέρωσης  των  μαθητών για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων. Τα μέλη του επισκέφτηκαν όλες τις  τάξεις  και μίλησαν σχετικά με την ανακύκλωση και τη σημασία της σωστής  εφαρμογής της. Εξήγησαν πως  πρέπει να γίνεται η διαδικασία της ανακύκλωσης του χαρτιού  και του πλαστικού με σωστό τρόπο, καθώς υπάρχουν κάδοι για την ανακύκλωση χαρτιού και πλαστικού σε όλα τα τμήματα. Οι μαθητές δεσμεύτηκαν ότι θα βάλουν τα δυνατά τους για τη βελτίωση της καθαριότητα τους σχολείου μας, αφού είναι το δεύτερο σπίτι τους και οφείλουν να το κρατούν καθαρό!   


 • Συμμετοχή στο 13ο Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας

  Την Παρασκευή, 19 Απριλίου και ώρα 11.00, έλαβε  χώρα η A‘  φάση του 13ου Πανελλήνιου Μαθητικού Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας, όπου παρακολούθησε αντιπροσωπεία μαθητών της Ε΄τάξης. Ειδικότερα, οι μαθητές παρακολούθησαν  την πανελλήνια τηλεδιάσκεψη των συμμετεχόντων σχολείων από όλη τη χώρα και την ομογένεια, όπου αντιπροσωπευτικά,  μαθητές παρουσίασαν το έργο τους. Την εκδήλωση  χαιρετήσει η ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ.

  Το σχολείο μας συμμετέχει στο εν λόγω φεστιβάλ με τo animation “Στη Δική Μας Παρέα Όλοι Έχουν Θέση”.Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ τάξης με αφορμή τις δράσεις για την Πανελλήνια Ημέρα Κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού έφτιαξαν ένα video animation με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας. Τα παιδιά συζήτησαν, ερεύνησαν, ζωγράφισαν, έγραψαν το σενάριο τους και με τη βοήθεια των Τ.Π.Ε. δήλωσαν πως “Στη Δική μας Παρέα Όλοι Έχουν Θέση”.

  Yπεύθυνοι καθηγητές: Σβύνου Κατερίνα, Πασίνη Σαββίνα, Παληού Χριστίνα


 • Μουσική Διαδραστική Παράσταση

  Μια ξεχωριστή εμπειρία βίωσαν τα παιδιά της Γ΄ και Ε΄ τάξης την Τρίτη 16/4/2024 στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Χίου, τα οποία έλαβαν μέρος σε μια καινοτόμα διαδραστική μουσική παράσταση, πρωτοβουλία του Φεστιβάλ “Μούσα Ελληνική”. Η παράσταση ήταν βασισμένη στο βιβλίο της κ. Αγγελικής Μαστρομιχαλάκη «Η Παρέλαση των Παιχνιδιών» και στην μουσική σύνθεση της κ. Άννα Δανιηλίδη. Αρχικά, το σύνολο της Συμφωνικής Ορχήστρας του Μουσικού Σχολείου Χίου, υπό την διεύθυνση της κ. Φαίδρας Γιαννέλου, ταξίδεψε τους μαθητές σε ένα φανταστικό κόσμο των ζώων του Camille Saint Saens, όπου οι λεπτές χροιές της ιμπρεσιονιστικής αυτής μουσικής συνδυάστηκαν μαγικά με τον ήχο των ζώων. Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε το πρωτότυπο παραμύθι της κ. Αγγελικής Μαστρομιχαλάκη «η Παρέλαση των Παιχνιδιών». Έγινε ανάγνωση του παραμυθιού από την κ. Καλλιόπη Λιαδή φέρνοντας στην επιφάνεια έννοιες της διαφορετικότητας, της αποδοχής και της συμπερίληψης. Η παρουσίαση του παραμυθιού ντύθηκε μουσικά με την Συμφωνική Ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Χίου και με την Παιδική Χορωδία “Λύρικα”, υπό την διεύθυνση της κ. Αγγελικής Τσιμπιρλού. Στο τέλος, τα παιδιά της Χορωδίας τραγούδησαν από κοινού τα τραγούδια της παράστασης, «Το τραγούδι της διαφορετικότητας», «Η δύναμη της αγκαλιάς» και «Εμβατήριο Παιχνιδιών», με τα παιδιά των σχολείων που παρακολουθούσαν. Οι μαθητές παρακολουθούσαν με ενθουσιασμό και συμμετείχαν με χαρά καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης. Ήταν μια υπέροχη εμπειρία που θα μείνει αξέχαστη σε όλους!


 • Συμμετοχή του σχολείου μας στις εκδηλώσεις για τον Αδαμάντιο Κοραή

  Η Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής» διοργάνωσε την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Απριλίου 2024 εκδηλώσεις για να τιμήσει τον Αδαμάντιο Κοραή, το μεγάλο δάσκαλο του γένους, με την ευκαιρία των 191 χρόνων από τον θάνατο στο Παρίσι 6 Απριλίου 1833.

  Το σχολείο μας συμμετείχε στην εκδήλωση και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του, που βρίσκεται στο χώρο έξω από τη Βιβλιοθήκη.


 • Επίσκεψη στο Πυργί και στο Μουσείο Μαστίχας από την ΣΤ΄ τάξη

  Την Πέμπτη 4 Απριλίου οι μαθητές της ΣΤ΄ του σχολείου μας   παρακολούθησαν το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του ΚΕΠΕΑ Χίου με τίτλο «Η Μαστίχα της Χίου».

  Περιηγήθηκαν στο Πυργί, γνώρισαν την ιστορία του κατά την περίοδο της  Γενουοκρατίας, είδαν από κοντά τους πύργους του χωριού, συζήτησαν για το ρόλο τους τότε και σήμερα.

  Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τους χώρους του Μουσείου μαστίχας και αφού ενημερώθηκαν  για τον τρόπο παραγωγής και καλλιέργειας της μαστίχας, επιδόθηκαν στο καθάρισμα, στο άσπρισμα και στο κέντημα του μαστιχόδενδρου  στους εξωτερικούς χώρους του μουσείου. Ήταν μία πολύ ωραία εμπειρία και με σύμμαχό μας τον ηλιόλουστο καιρό έγινε ακόμη καλύτερη!!!


 • 4η Απριλίου – Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας

  Η  καθιέρωση της Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας Φιλοζωίας, επιδιώκει την προώθηση, την ευαισθητοποίηση, την  ανάπτυξη της φιλοζωίας και την υπεύθυνη κηδεμονία ζώου συντροφιάς από τους  μαθητές. Για το λόγο αυτό, την Πέμπτη 4 Απριλίου επισκέφτηκε το σχολείο μας η κτηνίατρος, κα Δέσποινα Στρόβιλα, η οποία μίλησε στους μαθητές για τη φροντίδα των ζώων συντροφιάς και για τα αδέσποτα και την ευχαριστούμε πολύ.

  Σε αυτό το πνεύμα ακολούθησαν δράσεις στο μάθημα των εικαστικών με την καθοδήγηση της κ. Χρυστάλλας Χατζηαναστάση, όπου φιλοτεχνήθηκε η παρακάτω αφίσα από τους μαθητές των Β2, Γ1 & Γ2 τμημάτων.

  Η Ε΄ τάξη στο μάθημα των αγγλικών με την κ. Κατερίνα Παναγιώτου δημιούργησαν μια αφίσα και οι μικροί μας μαθητές της Α΄ τάξης στο μάθημα της πληροφορικής με την κ. Κατερίνα Σβύνου έφτιαξαν ένα βιντεάκι για τους τετράποδους φίλους μας, που ελπίζουμε να το απολαύσετε όσο κι αυτοί.


 • Ανακαλύπτω τον Αδαμάντιο Κοραή

  Την Τετάρτη 3 Απριλίου η Ε΄ τάξη του σχολείου μας επισκέφθηκε τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κοραή, ώστε να συμμετάσχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ανακαλύπτω τον Αδαμάντιο Κοραή», που υλοποιείται στον χώρο της. Οι μαθητές παρακολούθησαν με ενδιαφέρον και προσοχή πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του Αδαμάντιου Κοραή, ήρθαν σε επαφή με πλούσια συλλογή πρωτογενών πηγών που υπήρχαν στη βιβλιοθήκη και δημιούργησαν τα δικά τους μικρά βιβλία πάνω στον βίο του σημαντικού αυτού Χιώτη λόγιου.

  Στη συνέχεια, ακολούθησε η περιήγηση και ξενάγηση από τον υπεύθυνο του ΚΕΠΕΑ Ομηρούπολης, κ. Σταύρο Σπυράκη, στο Κάστρο της Χίου. Περπατήσαμε στα δαιδαλώδη γραφικά σοκάκια του κάστρου, περάσαμε από τη Σκοτεινή Φυλακή και το Οθωμανικό Νεκροταφείο, σταματήσαμε στον Ναό του Αγίου Γεωργίου και φτάσαμε ως την κορυφή του θαλάσσιου τείχους. Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Σπυράκη για την κατατοπιστική του ξενάγηση.

  Ήταν μια πολύ όμορφη μέρα!


 • «Παίζοντας… τότε και τώρα» στο Μουσείο Μαστίχας

  Την Τετάρτη, 3 Απριλίου 2024, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ’ τάξης επισκέφτηκαν το Μουσείο Μαστίχας, όπου παρακολουθώντας το πρόγραμμα του μουσείου «Παίζοντας… τότε και τώρα», είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα παιδικά παιχνίδια στην αρχαιότητα. Έπειτα, τα ίδια τα παιδιά με έκδηλο ενθουσιασμό, πλούσια φαντασία και άφθονη δημιουργικότητα έπλασαν με πηλό τα δικά τους παιχνίδια. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με μια  ενδιαφέρουσα  ξενάγηση στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου.

  Ήταν μια πραγματικά εποικοδομητική εμπειρία!


 • 2 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

  Σαν σήμερα, στις 2 Απριλίου, γεννήθηκε ο μεγαλύτερος παραμυθάς όλων των εποχών, ο  Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Προς τιμή του, η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα, καθιέρωσε την ημέρα αυτή ως Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.

  «Το ασχημόπαπο», «Η μικρή γοργόνα», «Το μολυβένιο στρατιωτάκι», «Η Βασίλισσα του χιονιού», «Η Τοσοδούλα» και «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα», είναι μερικά μόνο από τα πολλά βιβλία που έχει γράψει ο μεγάλος παραμυθάς, με τα περισσότερα να έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 150 γλώσσες.

  Χάρη στον σπουδαίο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, σήμερα γιορτάζουν τα παραμύθια, οι παραμυθάδες όλου του κόσμου, οι εικονογράφοι και οι ήρωες των παραμυθιών. Σήμερα γιορτάζει η αγάπη για τα παραμύθια. Τα βιβλία  που μιλούν στην καρδιά των παιδιών, που μαγνητίζουν όσο τίποτα άλλο την προσοχή και εξιτάρουν τη φαντασία τους.

  Ας μαγευτούμε όλοι μας από την αστερόσκονη των παραμυθιών. Με το «μια φορά κι ένα καιρό» ας γίνουμε και πάλι παιδιά. Με την «κόκκινη κλωστή δεμένη» ας ταξιδέψουμε σε κόσμους μαγικούς. Ας γνωρίσουμε τους ήρωες που «δρόμο παίρνουν και δρόμο αφήνουν» για να νικήσει τελικά το καλό. Ας πάρουμε θάρρος και δύναμη με το «έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα…». Γιατί τα παραμύθια έχουν πάντα ένα ωραίο τέλος για να ομορφαίνουν τη ζωή και να γλυκαίνουν τις ψυχές μας.

  Στο σχολείο μας θα πραγματοποιηθούν δράσεις, για να γιορτάσουμε την μέρα αυτή, την 3η εβδομάδα του Απριλίου.

  Πηγή: alfavita.gr


 • Τρίποντα στα σχολεία

  Την Πέμπτη 28 Μαρτίου, η ΣΤ΄ του σχολείου μας συμμετείχε στο πρόγραμμα μπάσκετ για τα δημοτικά σχολεία “ΤΡΙΠΟΝΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ”, που υλοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, από την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης.

  Οι μαθητές μας έζησαν μια ξεχωριστή εμπειρία και απόλαυσαν ΟΛΟΙ τη χαρά του παιχνιδιού, χωρίς αποκλεισμούς, μέσα σε πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας.


 • 22 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Νερού

  Την Πέμπτη 21 Μαρτίου επισκέφτηκε το σχολείο μας ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Χίου κ. Μανωλάκης Πρόδρομος με τον υπεύθυνο υδροδότησης κ. Μπαχά Μαρκέλλο και τη χημικό κα Μοίρα Στέλλα. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού είχαν στόχο την ενημέρωση, αλλά και την ευαισθητοποίηση των μαθητών μας για το αγαθό του νερού.

  Η εν λόγω δράση της Δ.Ε.Υ.Α Ν. Χίου στοχεύει στο να κατανοήσουν και να αντιληφθούν τα παιδιά από μικρή ηλικία την εξαιρετική σημασία του νερού ως φυσικού πόρου, το γεγονός ότι τα υδάτινα αποθέματα δεν είναι ανεξάντλητα, αλλά και το ότι η ορθή διαχείριση του νερού είναι ευθύνη τόσο της πολιτείας όσο και του καθενός από εμάς ως ενεργού πολίτη.

  Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού μαθαίνουν και κατανοούν τον φυσικό κύκλο του νερού, τις χρήσεις του αλλά και την επεξεργασία του πόσιμου νερού. Ταυτόχρονα εκπαιδεύονται να εντοπίζουν τις πιο δαπανηρές οικιακές χρήσεις του νερού και παράλληλα τους δίνεται η ευκαιρία να επεξεργαστούν και να διατυπώσουν οι ίδιοι πρακτικές ιδέες και οδηγίες για την εξοικονόμηση του νερού.


 • Καλή Σαρακοστή!

  Συνταγή

  Συστατικά

  • 3 κούπες αλεύρι
  • 1 κούπα αλάτι
  • 1 κούπα νερό
  • μπαχαρικά για διακόσμηση όπως γαρύφαλλο ή μαχλέπι

  Εκτέλεση

  Η «κυρά-Σαρακοστή» λειτουργούσε ως ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο το οποίο βοηθούσε «τους παλιούς» να μετρούν τις εβδομάδες που μεσολαβούσαν από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι την Μεγάλη Εβδομάδα. Συνήθως, ήταν η ζωγραφιά, μιας γυναίκας με μαντήλι στο κεφάλι, επτά πόδια, σταυρωμένα χέρια –επειδή προσευχόταν– και χωρίς στόμα, διότι νήστευε όλη αυτή την περίοδο. Κάθε Σάββατο, ξεκινώντας από το Σάββατο που ακολουθούσε μετά την Καθαρά Δευτέρα, η κυρά-Σαρακοστή «έχανε» ένα πόδι. Το τελευταίο μάλιστα, το οποίο κοβόταν το μεγάλο Σάββατο, σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας το τοποθετούσαν μέσα στο ψωμί της Ανάσταση και σε όποιον τύχαινε, του έφερνε καλή τύχη (κάτι σαν το φλουρί της Βασιλόπιτας)! Εκτός από χαρτί, η κυρά-Σαρακοστή μπορεί να φτιαχτεί επίσης από ύφασμα, αλλά και από ζυμάρι. Εγώ, την φτιάχνω με αλατόζυμο, ένα ωραίο υλικό που επειδή έχει πάρα πολύ αλάτι δεν χαλάει για πάρα πολύ καιρό – έχει τις ιδιότητες του πηλού ή της πλαστελίνης. 

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C στον αέρα.
  • Βάζουμε τα υλικά για το ζυμάρι σε ένα λεκανάκι και τα ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ελαστική και ωραία ζύμη.
  • Πλάθουμε την Κυρά Σαρακοστή με το ζυμάρι φτιάχνοντας το σώμα, τη φούστα, το πρόσωπο, τα πόδια της, τη διακοσμούμε όπως θέλουμε και τη βάζουμε σε ένα ταψί το οποίο έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.
  • Ψήνουμε για 20 με 30 λεπτά.  Μας ενδιαφέρει να στεγνώσει και όχι να «ψηθεί».

  Tip

  Πρόκειται για μια εύκολη ζύμη η οποία για να φτιαχτεί μπορεί να θέλει και λίγο ακόμα νερό το οποίο προσθέτουμε λίγο-λίγο.

  ΠΡΟΣΟΧΗ! ΔΕΝ ΤΡΩΓΕΤΑΙ!  ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!

  (Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης)