• Category Archives Δραστηριότητες
 • Η νεράιδα της Κλειδούς

  Την Τρίτη 17 και Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, η Β’ και Α’ τάξη αντίστοιχα επισκέφθηκαν το Κ.Π.Ε. Ομηρούπολης για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα “Η Νεράιδα της Κλειδούς”. Εκεί, παρακολούθησαν μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση για την Κλειδού, περιηγήθηκαν στα μονοπάτια του δάσους, προβληματίστηκαν πάνω στην ανθρώπινη παρέμβαση στο περιβάλλον και παρακολούθησαν το θέατρο Σκιών “Ο Καραγκιόζης δασοφύλακας” από τον υπεύθυνο του Κ.Π.Ε., κ. Σταύρο Σπυράκη. Ήταν μια υπέροχη και εποικοδομητική μέρα, που θα μας μείνει αξέχαστη!


 • Κάλαντα από τους μαθητές της ΣΤ’ τάξης

  Την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, μετά τη Χριστουγεννιάτικη γιορτή της Β’ τάξης, οι μαθητές μας, μαζί με τους δασκάλους τους, την διευθύντρια και φυσικά την κυρία Τούλα την μουσικό μας, βγήκαν στο κέντρο της πόλης για να τραγουδήσουν και να ψάλλον τα κάλαντα.

  Πρώτη στάση ήταν η Απλωταριά και ακολούθησαν η κεντρική πλατεία, το Δημαρχείο και η Περιφέρεια. Οι μαθητές μας το χάρηκαν και έλαβαν συγχαρητήρια και ευχές από όσους μας άκουσαν.

  Αυτή η δράση ήταν στα πλαίσια της εξωστρέφειας του σχολείου μας προς την κοινωνία.

  Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το νέο έτος!


 • Ας μιλήσουμε για τη φιλία…

  Τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου , η κα. Μαρία Καλογεράκη και η κα. Γεωργία Πιέτρη, η  ψυχολόγος και η κοινωνική λειτουργός της ΕΔΥ του σχολείου μας επισκέφθηκαν την Ε΄ τάξη, που στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας  «Ευ ζην» των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων,  ασχολείται  με το θέμα της φιλίας. Συζήτησαν με τους μαθητές, που έθεσαν τους προβληματισμούς τους για τις σχέσεις με τους φίλους τους κι αντάλλαξαν απόψεις  υπογραμμίζοντας την αξία της φιλίας στη ζωή των ανθρώπων. Τις ευχαριστούμε πολύ!


 • Χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες στο μάθημα των γαλλικών

  Με τους μαθητές των Ε΄ και ΣΤ’ τάξεων, με παιγνιώδεις δραστηριότητες και πολλή χαρά, μαθαίνουμε λεξιλόγιο και τραγούδια στα γαλλικά με θέμα τα Χριστούγεννα, ετοιμάζουμε το Calendrier de l’ Avent και κάρτες για τις γιορτές!

  Εκπαιδευτικός Γαλλικών: Μαυροπούλου Μαρία


 • Επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς

  Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022, η Ε΄ τάξη του σχολείου μας επισκέφθηκε το Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς. Εκεί μας υποδέχθηκε θερμά ο ιδρυτής του κ. Ιωάννης Κολλιάρος.

  Το μουσείο ξεκίνησε τη λειτουργεία του το 1995. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα, καθώς διαθέτει περισσότερα από 5.000 εκθέματα (δωρεές από όλα τα μέρη της Χίου). Ο χώρος  του μουσείου αναπαριστά ένα μικρό παραδοσιακό χωριό  με  σπίτι, τσαγκαράδικο, ραφτάδικο, «ατσιγγαναριό» (σιδηρουργείο), καφεκουρείο, αλευρόμυλο,  μαραγκούδικο, παπλωματάδικο, αλώνι, χωράφι…

  Αυτή η επίσκεψη θα μας μείνει αξέχαστη !


 • 3 Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, όλη η εβδομάδα που πέρασε ήταν αφιερωμένη σε δράσεις, που σκοπό είχαν την ευαισθητοποίηση των μαθητών και την ενσυναίσθηση.

  Είδαμε αγωνίσματα από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο. Κάναμε δράσεις για άτομα με μειωμένη όραση και παίξαμε goalball.

  Παίξαμε boccia και sitting volleyball.

  Τέλος, την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου επισκέφτηκαν το σχολείο μας μέλη του “Σωματείου Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση Χίου” με σκοπό να γνωρίσουν οι μαθητές μας ανθρώπους, οι οποίοι βιώνουν μία αναπηρία, πολλές φορές αόρατη. Ο πρόεδρος του Σωματείου κ. Σταμάτης Κλουμάσης, η κα Πόπη Κυκιανή, η κα Κατερίνα Χούλη και ο κ. Γιώργος Αγορής ενημέρωσαν τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας για την πάθησή τους. Τους έδωσαν να σκάσουν μπαλόνια, τα οποία μέσα είχαν μηνύματα ευαισθητοποίησης και έγιναν αφορμή διαλόγου. Στο τέλος τους παραδόσαμε τα καπάκια που είχαμε συγκεντρώσει από τον Σεπτέμβριο και υποσχεθήκαμε να μαζέψουμε ακόμα περισσότερα μέχρι τη λήξη της σχολικής χρονιάς.

  Η δράση ολοκληρώθηκε με έναν αγώνα “βόλεϊ καθήμενων” ανάμεσα στα δύο τμήματα της ΣΤ΄ τάξης.


 • Χριστουγεννιάτικες κατασκευές

  Οι γιορτές πλησιάζουν και όπως κάθε χρόνο τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί του 1ου Δ.Σ.Χίου ετοιμάζουν το χριστουγεννιάτικο παζάρι. Όμορφες δημιουργίες που έγιναν με αγάπη και μεράκι θα στολίσουν το σπίτι ή θα γίνουν δωράκια για τους φίλους μας.

  Καλές γιορτές με υγεία αγάπη και αισιοδοξία!


 • Βράβευση στον χορό

  Συγχαρητήρια στη  μαθήτρια  του Ε΄ 1 τμήματος του σχολείου μας, Μαριάνθη Γαρρή,  για τη συμμετοχή της στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Χορού  Latin και την κατάκτηση της 2ης θέσης.

  Της ευχόμαστε να έχει πάντα  επιτυχίες  και παγκόσμιες βραβεύσεις!


 • Πείραμα αφαλάτωσης στο ΣΤ1

  Στην τάξη μας έχουμε αρχίσει να διεξάγουμε ένα πείραμα στο οποίο θα ποτίζουμε μια μικρή γλάστρα με νερό αφαλάτωσης.

  Η αφαλάτωση γίνεται με τη φυσική μέθοδο της εξάτμισης, χωρίς χρήση άλλης ενέργειας εκτός του ήλιου, χρησιμοποιώντας 100% θαλασσινό νερό.

  Έτσι, κατασκευάσαμε 2 διαφορετικά δοχεία που λειτουργούν με λίγο διαφορετικό τρόπο.

  Περισσότερα στο https://blogs.sch.gr/stachristo/2022/11/15/afalatosi-stin-taxi/


 • Παρασκευή σαπουνιών από τους μαθητές της ΣΤ’ τάξης

  Τις τελευταίες μέρες, οι μαθητές των τμημάτων της ΣΤ’ τάξης, ασχολούνται στα πλαίσια των εργαστηρίων δεξιοτήτων με την παρασκευή σαπουνιών.

  Περισσότερα στο https://blogs.sch.gr/stachristo/2022/11/15/fysika-sapoynia-me-elaiolado/


 • 1η Συνάντηση Erasmus

  Τη φετινή χρονιά  η Ε ΄τάξη  του σχολείου μας εκπονεί πρόγραμμα Erasmus KA 122 με τίτλο “ LET’S MAKE A CIRCLE”. Σκοπός του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών για το περιβάλλον και  την κλιματική αλλαγή , καθώς και η δημιουργία ενεργών πολιτών σε θέματα που αφορούν  την τοπική κοινωνία και το ευρύτερο περιβάλλον τους. Οι μαθητές έρχονται σε επικοινωνία  με άλλους μαθητές, ανταλλάσσουν ιδέες και απόψεις ενώ παράλληλα εξασκούνται στα  αγγλικά και τις νέες τεχνολογίες.

    Τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου η Ε΄ τάξη  «γνωρίστηκε» διαδικτυακά με τους μαθητές του προγράμματος  από την Ισπανία και τη Γαλλία. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με τους «καινούριους φίλους» και περιμένουν με ανυπομονησία την επόμενη συνάντηση.


 • Εκδρομή στον Κήπο των θαυμάτων

  Την Τετάρτη 12/10/2022 οι Α΄ και Β΄ τάξεις του σχολείου μας επισκέφθηκαν τον “κήπο των θαυμάτων”, ένα εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα που υλοποιεί η ΔΗΚΕΧ στον περιβάλλοντα χώρο του θεάτρου Μίκης Θεοδωράκης, στον Καστρομηνά. Τα παιδιά μέσω της συμμετοχής τους σε βιωματικές δράσεις και παιχνίδια, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ποικίλα φυτά και βότανα, να φυτέψουν τα δικά τους λουλούδια, να παίξουν και να έρθουν σε επαφή με τη φύση. Ήταν μια εποικοδομητική μέρα που θα μας μείνει αξέχαστη!


 • Συμμετοχή στο #ERASMUSDAYS

  Την Παρασκευή 2022, οι μαθητές της Ε΄ τάξης συμμετείχαν, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στον εορτασμό του #ERASMUS DAYS παίζοντας ομαδικά παιχνίδια , που βασίζονταν σε ανακυκλώσιμα υλικά. Τα παιδιά διασκέδασαν πολύ και κατάλαβαν ότι τίποτα δεν πάει χαμένο, αφού μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί με καλύτερο τρόπο! Στο τέλος οι μαθητές χρησιμοποιώντας τα σώματά τους ως γράμματα έγραψαν στην αυλή του σχολείου μας #ERASMUSDAYS! Και του χρόνου παιδιά!

  Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Μαρία Κοντογιάννη (Ε΄1)& Βίκυ Αγκά (Ε΄2)

  Εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής : Μαίρη Λαβίδα & Μπάμπης Τσακός


 • Κολοκυθόπιτα γλυκιά

  Τα παιδιά της περσινής και της φετινής Στ΄τάξης καλλιεργούν τον κήπο στην βορινή πλευρά του σχολείου μας. Τα φυτά κολοκύθας που φύτεψαν είχαν μεγάλη παραγωγή και οι κολοκύθες (ταμπουράδες) έγιναν γλυκές πίτες, από την κ. Κική Μεσολογγίτη, τις οποίες δοκίμασαν όλα τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου. Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό και δικαίωσε την προσπάθεια των παιδιών και των υπεύθυνων εκπαιδευτικών. Είναι πολύ σημαντικό να μάθουν τα παιδιά ότι η καλλιέργεια της γης και η παραγωγή τροφής έχει ζωτική σημασία για το μέλλον μας.

  Συνταγή

  800γρ – 1000γρ. κολοκύθα

  250γρ. ζάχαρη

  1 φακελάκι κανέλα

  1 φακελάκι γαρίφαλο

  200γρ. ελαιόλαδο

  1 πακέτο φύλλο χωριάτικο

  6 φύλλα κρούστας

  Εκτέλεση

  Κόβουμε την κολοκύθα και αφαιρούμε τα σπόρια. Τρίβουμε στον χονδρό τρίφτη και αφήνουμε να στραγγίσει αρκετές ώρες. Στη συνέχεια βάζουμε την τριμμένη κολοκύθα σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη ζάχαρη και την κανέλα. Προαιρετικά προσθέτουμε σιμιγδάλι ή τριμμένη φρυγανιά.

  Αλείφουμε ένα φύλλο κρούστας με ελαιόλαδο. Απλώνουμε 2-3 κουταλιές της σούπας γέμιση και τυλίγουμε σε ρολό. Τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί. Εναλλακτικά μπορούμε να τη στρώσουμε και σαν πίτα.

  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου στον αέρα, για 1 ώρα περίπου.

  Καλή επιτυχία!