• Category Archives Περιβαλλοντική Αγωγή
 • Δραστηριότητες » Περιβαλλοντική Αγωγή » Erasmus +
 • Εκπαιδευτική επίσκεψη στη ΔΕΗ

  Tην  Τρίτη 30  Μαΐου, η  Ε΄ τάξη του σχολείου μας επισκέφθηκε το εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Κοντάρι. Τηρώντας τους  κανόνες ασφαλείας, εκπαιδευτικοί και μαθητές φόρεσαν  τα προστατευτικά τους κράνη. Εκεί ο κ. Παναγιώτης Τζανετής  τους  ξενάγησε  στο χώρο του εργοστασίου  και τους  εξήγησε πώς γίνεται η ηλεκτροδότηση του νησιού μας. Στο τέλος  τους έδειξε μια  μηχανή  MAN , που έχει εντυπωσιακή ισχύς 17.000  KW και τις καμινάδες του εργοστασίου παραγωγής ρεύματος. Οι μαθητές διαπίστωσαν τις δύσκολες συνθήκες εργασίας του προσωπικού, για να έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι μας. Ήταν μια πολύ χρήσιμη  επίσκεψη.

  Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Τζανετή  για την υπομονή του να απαντήσει σε όλες τις απορίες των μαθητών μας, που έφυγαν ενθουσιασμένοι.


 • Περιβαλλοντική εκδρομή της ΣΤ’ τάξης στην Κρήτη

  Οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης συμμετείχαν φέτος στο Δίκτυο “Τουρισμός και Περιβάλλον” το οποίο οργανώνεται από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρχανών – Ρούβα – Γουβών στο Ηράκλειο της Κρήτης. Συγκεκριμένα ασχοληθήκαμε με τον τουρισμό στη Χίο πραγματοποιώντας πρόγραμμα με τίτλο “Χίος – ένας αναδυόμενος τουριστικός προορισμός.

  Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, είχαμε τη δυνατότητα να επισκεφτούμε το Ηράκλειο της Κρήτης και να συμμετέχουμε από κοντά σε δράσεις του παραπάνω ΚΕΠΕΑ αλλά και του ΚΕΠΕΑ Ανωγείων, όπου παρακολουθήσαμε το πρόγραμμα “Ανακαλύψτε το Φυσικό Πάρκο του Ψηλορείτη”.

  Παράλληλα, μας δόθηκε η ευκαιρία να θαυμάσουμε σημαντικότατα μνημεία, μουσεία και τοποθεσίες του Ηρακλείου και να ζήσουμε μοναδικές εμπειρίες.

  Αναλυτικά, επισκεφτήκαμε κατά σειρά τα εξής:

  Μουσείο “Λυχνοστάτης”

  CRETAquarium Θαλασσόκοσμος

  Κρήνη Μοροζίνι

  Λόντζια

  Βασιλική Αγίου Μάρκου

  Αρχάνες (παραδοσιακό χωριό)

  Οινοποιείο Λυραράκη

  Ενετικό φρούριο Rocca a Mare

  Ανώγεια

  Εκτροφείο σαλιγκαριών

  Τάφος Ν. Καζαντζάκη

  Άγιος Μηνάς

  Άγιος Τίτος

  Αρχαιολογικός χώρος Κνωσού

  Αρχαιολογικό μουσείο

  Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

  Τα παιδιά έδειξαν ωριμότητα και υπευθυνότητα και εκπροσώπησαν άξια το σχολείο μας και το νησί μας. Ήταν σίγουρα μία σημαντική εμπειρία για τη ζωή τους, καθώς είδαν μέρη και συμμετείχαν σε δράσεις που ελάχιστοι θα είχαν την ευκαιρία. Επιπλέον, έζησαν 4 ημέρες μακριά από τις οικογένειές τους, δείχνοντας ότι μπορούν σε μεγάλο βαθμό να συντηρούν και να φροντίζουν τον εαυτό τους.


 • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα  «Παρατηρώ και Προστατεύω τον τόπο μου»

  Την Τρίτη 9 Μαΐου, η Ε΄ και η Στ΄ τάξη του σχολείου μας παρακολούθησαν το  εκπαιδευτικό πρόγραμμα  «Παρατηρώ και Προστατεύω τον τόπο μου» από την  Ελληνική  Εταιρεία  Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, στο πλαίσιο του προγράμματος Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο. Σκοπός του προγράμματος ήταν να προσφέρει μια ολιστική θεώρηση της έννοιας της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς στους μαθητές, ώστε να αντιληφθούν ότι φυσικό και δομημένο περιβάλλον αποτελούν ένα σύνολο, του οποίου τα χαρακτηριστικά πρέπει να αναγνωριστούν και να προστατευθούν. Μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις οι μαθητές συνειδητοποίησαν ότι η πολιτιστική κληρονομιά δεν είναι μόνο κάτι που μας συνδέει με το παρελθόν, αλλά μέρος της καθημερινότητας στον τόπο, όπου ζούμε και μια επένδυση για την βιώσιμη ανάπτυξή του.

  Το πρόγραμμα άρεσε πολύ στους μαθητές που συμμετείχαν ενεργά και εργάστηκαν ομαδικά για την υλοποίησή του. Ευχαριστούμε την κα Βάσια Κουρεμένου και την κα Νεφέλη Βαρουχάκη για την αμεσότητα και τη μεταδοτικότητά τους, καθώς και την κα Ζωή Πολυμεροπούλου (Πρόεδρο Συμβουλίου Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Εκπαίδευσης), που επισκέφθηκε το σχολείο μας.

  Τα έργα μας

 • Εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Μουσείο Μαστίχας

  Οι μαθητές της Α’, Β΄, Γ΄, Δ΄ τάξης επισκέφτηκαν το Μουσείο Μαστίχας και συμμετείχαν στα προγράμματα «ΕΛα ΜΑζί  μας», «Ζώα και φυτά… αλλιώς» και «Παίζοντας τότε και τώρα». Περιηγήθηκαν  στο χώρο του μουσείο, έπαιξαν και συμμετείχαν σε βιωματικές δράσεις. Τα προγράμματα αυτά διοργανώθηκαν από το Πολιτιστικό  Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.


 • Βράβευση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Χίου με την «Ετικέτα Σχολείου eTwinning 2023-2024»

  Την Τετάρτη 3 Μαΐου 2023 ανακοινώθηκαν τα σχολεία που βραβεύθηκαν με την Ετικέτα Σχολείου eTwinning 2023-2024, ανάμεσα στα οποία ήταν και το 1ο Δημοτικού Σχολείου Χίου. Το σχολείο μας, ανάμεσα σε 4485 σχολεία από όλη την Ευρώπη και 132 σχολεία από την Ελλάδα, βραβεύτηκε για πρώτη φορά με την Ετικέτα Σχολείου eTwinning μετά από διαδικασία υποβολής μιας απαιτητικής αίτησης.

  Η αναγόρευση σε «Σχολείο eΤwinning» προσφέρει αναγνώριση για το καινοτόμο έργο που επιδεικνύει το Σχολείο μας, ως προς την καλλιέργεια μιας κουλτούρας συνεργασίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Με την ετικέτα αυτή το eTwinning αναγνωρίζει και επιβραβεύει τη συμμετοχή, την αφοσίωση και τη δέσμευση, όχι μόνο επιμέρους εκπαιδευτικών του Σχολείου μας, αλλά και των εξαιρετικών επιτευγμάτων ολόκληρου του εκπαιδευτικού οργανισμού στην ενσωμάτωση και αξιοποίηση του e Twinning στη σχολική πραγματικότητα.

  Τα Σχολεία eTwinning είναι ηγέτες στον κόσμο του eTwinning. Η διεύθυνση των σχολείων αυτών και οι εκπαιδευτικοί τους αναγνωρίζοντας τη σημασία και τις αξίες του eTwinning, το ενσωματώνουν στις πολιτικές του σχολείου, στη σχολική πράξη και την επαγγελματική ανάπτυξη του προσωπικού τους. Στα Σχολεία eTwinning, οι εκπαιδευτικοί συνεργάζονται για να μοιραστούν τα δυνατά τους σημεία και να προσφέρουν μια πλουσιότερη εκπαιδευτική εμπειρία στους μαθητές χρησιμοποιώντας καινοτόμα παιδαγωγικά μοντέλα που περιλαμβάνουν συνεργατική μάθηση, μαθητοκεντρική εκπαίδευση, ευέλικτες προσεγγίσεις ως προς τους χρόνους και τους χώρους της μάθησης.

  Πιο συγκριμένα το σχολείο μας που τιμήθηκε με τον τίτλο αυτό, αναγνωρίστηκε ως πρωτοπόρο σε τομείς όπως: η ψηφιακή πρακτική, η πρακτική ηλεκτρονικής ασφάλειας (eSafety), οι καινοτόμες και δημιουργικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις, η προώθηση συνεχούς επαγγελματικής ανάπτυξης τού προσωπικού, η προώθηση πρακτικών συνεργατικής μάθησης με το προσωπικό και τους μαθητές.

  Τέλος με την βράβευση αυτή το σχολείο μας αναγνωρίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως πρότυπο σχολείο για το eTwinning, χαίρει υψηλής προβολής σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αποτελεί πλέον μέλος ενός δυναμικού δικτύου ηγετικών σχολείων που εμπνέουν τη μελλοντική εξέλιξη της ευρωπαϊκής αυτής δράσης.

  Η λίστα των Σχολείων της Ευρώπης που βραβεύθηκαν με την Ετικέτα Σχολείου eTwinning 2023-2024: https://school-education.ec.europa.eu/el/recognition/etwinning-school-label/winners-list?period=2023-2024

  Η λίστα των ελληνικών Σχολείων που βραβεύθηκαν με την Ετικέτα Σχολείου eTwinning 2023-2024: https://school-education.ec.europa.eu/el/recognition/etwinning-school-label/winners-list?search_api_fulltext=greece&period=2023-2024


 • Κομποστοποίηση

  Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία. Αυτή η ουσία λέγεται κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό. Η κομποστοποίηση είναι ένας πολύ άμεσος και σημαντικός τρόπος ανακύκλωσης. Έχει υπολογιστεί ότι το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν.

  Έτσι λοιπόν στο πρόγραμμα του ολοήμερου αποφασίσαμε να μυήσουμε τους μαθητές μας στη διαδικασία της κομποστοποίησης, συλλέγοντας τα απορρίμματα των φαγητών που μπορούν να δημιουργήσουν οργανικό λίπασμα, όπως φλούδες φρούτων, τσόφλια αυγών, υπολείμματα σαλάτας. Η διαδικασία είχε μεγάλη επιτυχία, καθώς οι μαθητές συνειδητά και συνέπεια διαχώριζαν τα υπολείμματα των φαγητών.


 • Ολοκλήρωση συνάντησης Erasmus

  Την Παρασκευή 31 Μαρτίου, ολοκληρώθηκε η συνάντηση στη Χίο των Ισπανών εταίρων του προγράμματος Erasmus, που εκπονεί η Ε΄ τάξη του σχολείου μας. Στην απονομή των βεβαιώσεων συμμετοχής του προγράμματος μας έκανε την τιμή και παρευρέθηκε ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου, κ. Σταμάτης Βούλγαρης.

  Την εβδομάδα που έμειναν οι Ισπανοί φίλοι μας στο νησί κάναμε πολλές δράσεις παρέα: εικαστικά εργαστήρια, μαθήματα, χορούς, παιχνίδια, τραγούδια, εκπαιδευτικές επισκέψεις.

  Εδώ  οφείλουμε να ευχαριστήσουμε το ΚΠΕ Χίου για τη συνεργασία, τον Δήμο Χίου για την προσφορά της επίσκεψης και της ξενάγησης στο Μουσείο Μαστίχας και τα Μαστιχοχώρια και τους γονείς των μαθητών της Ε΄ τάξης. Τέλος ευχαριστούμε τους ακόλουθους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας, που παρόλο που δε συμμετείχαν στο πρόγραμμα, βοήθησαν και η συμβολή τους ήταν καθοριστική: Μαίρη Λαβίδα, Τούλα Φραγκάκη, Μπάμπη Τσακό, Παρασκευή Χριστοπούλου, Ιωάννα Παπάζογλου, Μαίρη Μαυροπούλου και Σταύρο Χριστοδούλου.


 • Πρόγραμμα Εrasmus+ “Let’s make a circle”

  Από τον Σεπτέμβριο η Ε ΄τάξη του σχολείου μας συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus+ “Let’s make a circle” με σχολεία από την Ισπανία και τη Γαλλία. Το πρόγραμμα είναι περιβαλλοντικό και αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που αφορούν  την προστασία του πλανήτη μας.

  Την Τρίτη 28 Μαρτίου μας επισκέφθηκαν οι εταίροι από την Ισπανία: 2 εκπαιδευτικοί και 8 μαθητές από το Colegio Publico Caixa de Pensions της Βαρκελώνης. Τα παιδιά του σχολείου καλωσόρισαν τους φιλοξενούμενους με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και ελληνικούς χορούς. Ευχαριστούμε τη μουσικό μας κα. Τούλα Φραγκάκη, καθώς και τους γυμναστές μας κα. Μαίρη Λαβίδα και κ. Μπάμπη Τσακό για τη βοήθειά τους σε αυτή τη γιορτή.

  Τέλος ευχαριστούμε πολύ τις μαμάδες της Ε΄ τάξης, που ετοίμασαν ένα πλούσιο και γευστικό δεκατιανό.

  Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Μαρία Κοντογιάννη, Βικεντία Αγκά &Καλλιρρόη Κρυσταλλίδη


 • Ένα παραμύθι κι ένα τραγούδι για την κλιματική αλλαγή

  Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus “Let’s make a circle”  οι μαθητές της Ε΄ τάξης δημιούργησαν ένα παραμύθι (στα ελληνικά και στα αγγλικά) κι ένα τραγούδι για την κλιματική αλλαγή, ώστε να ευαισθητοποιηθούμε όλοι  και να προσπαθήσουμε να σώσουμε τον πλανήτη μας.


 • Η νεράιδα της Κλειδούς

  Την Τρίτη 17 και Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, η Β’ και Α’ τάξη αντίστοιχα επισκέφθηκαν το ΚΠΕ Ομηρούπολης για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα “Η Νεράιδα της Κλειδούς”. Εκεί, παρακολούθησαν μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση για την Κλειδού, περιηγήθηκαν στα μονοπάτια του δάσους, προβληματίστηκαν πάνω στην ανθρώπινη παρέμβαση στο περιβάλλον και παρακολούθησαν το θέατρο Σκιών “Ο Καραγκιόζης δασοφύλακας” από τον υπεύθυνο του Κ.Π.Ε., κ. Σταύρο Σπυράκη. Ήταν μια υπέροχη και εποικοδομητική μέρα, που θα μας μείνει αξέχαστη!


 • Πείραμα αφαλάτωσης στο ΣΤ1

  Στην τάξη μας έχουμε αρχίσει να διεξάγουμε ένα πείραμα στο οποίο θα ποτίζουμε μια μικρή γλάστρα με νερό αφαλάτωσης.

  Η αφαλάτωση γίνεται με τη φυσική μέθοδο της εξάτμισης, χωρίς χρήση άλλης ενέργειας εκτός του ήλιου, χρησιμοποιώντας 100% θαλασσινό νερό.

  Έτσι, κατασκευάσαμε 2 διαφορετικά δοχεία που λειτουργούν με λίγο διαφορετικό τρόπο.

  Περισσότερα στο https://blogs.sch.gr/stachristo/2022/11/15/afalatosi-stin-taxi/


 • Παρασκευή σαπουνιών από τους μαθητές της ΣΤ’ τάξης

  Τις τελευταίες μέρες, οι μαθητές των τμημάτων της ΣΤ’ τάξης, ασχολούνται στα πλαίσια των εργαστηρίων δεξιοτήτων με την παρασκευή σαπουνιών.

  Περισσότερα στο https://blogs.sch.gr/stachristo/2022/11/15/fysika-sapoynia-me-elaiolado/


 • 1η Συνάντηση Erasmus

  Τη φετινή χρονιά  η Ε ΄τάξη  του σχολείου μας εκπονεί πρόγραμμα Erasmus KA 122 με τίτλο “ LET’S MAKE A CIRCLE”. Σκοπός του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών για το περιβάλλον και  την κλιματική αλλαγή , καθώς και η δημιουργία ενεργών πολιτών σε θέματα που αφορούν  την τοπική κοινωνία και το ευρύτερο περιβάλλον τους. Οι μαθητές έρχονται σε επικοινωνία  με άλλους μαθητές, ανταλλάσσουν ιδέες και απόψεις ενώ παράλληλα εξασκούνται στα  αγγλικά και τις νέες τεχνολογίες.

    Τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου η Ε΄ τάξη  «γνωρίστηκε» διαδικτυακά με τους μαθητές του προγράμματος  από την Ισπανία και τη Γαλλία. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με τους «καινούριους φίλους» και περιμένουν με ανυπομονησία την επόμενη συνάντηση.


 • Εκδρομή στον Κήπο των θαυμάτων

  Την Τετάρτη 12/10/2022 οι Α΄ και Β΄ τάξεις του σχολείου μας επισκέφθηκαν τον “κήπο των θαυμάτων”, ένα εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα που υλοποιεί η ΔΗΚΕΧ στον περιβάλλοντα χώρο του θεάτρου Μίκης Θεοδωράκης, στον Καστρομηνά. Τα παιδιά μέσω της συμμετοχής τους σε βιωματικές δράσεις και παιχνίδια, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ποικίλα φυτά και βότανα, να φυτέψουν τα δικά τους λουλούδια, να παίξουν και να έρθουν σε επαφή με τη φύση. Ήταν μια εποικοδομητική μέρα που θα μας μείνει αξέχαστη!


 • Συμμετοχή στο #ERASMUSDAYS

  Την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022, οι μαθητές της Ε΄ τάξης συμμετείχαν, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στον εορτασμό του #ERASMUS DAYS παίζοντας ομαδικά παιχνίδια , που βασίζονταν σε ανακυκλώσιμα υλικά. Τα παιδιά διασκέδασαν πολύ και κατάλαβαν ότι τίποτα δεν πάει χαμένο, αφού μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί με καλύτερο τρόπο! Στο τέλος οι μαθητές χρησιμοποιώντας τα σώματά τους ως γράμματα έγραψαν στην αυλή του σχολείου μας #ERASMUSDAYS! Και του χρόνου παιδιά!

  Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Μαρία Κοντογιάννη (Ε΄1)& Βίκυ Αγκά (Ε΄2)

  Εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής : Μαίρη Λαβίδα & Μπάμπης Τσακός