Την Πέμπτη 12 Μαΐου, η Δ΄ τάξη επισκέφτηκε το δασάκι δίπλα στην Παναγία Βοήθεια. Γεμίσαμε με νερό από την πηγή τα άδεια μας μπουκάλια και τα επαναχρησιμοποιήσαμε ποτίζοντας τα δεντράκια, τα οποία πριν από δύο χρόνια είχαν φυτέψει οι μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης του σχολείου μας.
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τις ανεμογεννήτριες στο Αίπος, όπου ο κ. Θεόφιλος Κοντός μας εξήγησε τη λειτουργία τους, μας έδειξε τα εξαρτήματά τους και μας μίλησε για τη σπουδαιότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη ζωή μας.
Οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης, με την καθοδήγηση των δασκάλων τους, εργάστηκαν το τελευταίο διάστημα για τον καλλωπισμό του κήπου. Έσκαψαν και κοσκίνισαν το χώμα, φύτεψαν λαχανικά και λουλούδια, έβαψαν τα παγκάκια και τους πάγκους που έχουμε φτιάξει από παλιές παλέτες και κλάδεψαν τα δεντράκια. Επίσης, δημιουργήθηκε ένα μονοπάτι από πλάκες και τοποθετήθηκε αυτόματο πότισμα.
Οι καλλιτέχνες του Δ΄1 τμήματος δημιούργησαν τη δική τους ιστορία κινουμένων σχεδίων. Πρώτα συζήτησαν το πρόβλημα της αστικοποίησης και στη συνέχεια βρήκαν έξυπνες λύσεις για να μετατρέψουν μια μεγαλούπόλη σε βιώσιμη πόλη !
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η συνάντηση του προγράμματος “Be friend with nature”. Σε αυτή συμμετείχαν το 1ο Δημοτικό Σχολειου Χίου και τα συνεργαζόμενα σχολεία από την Βουλγαρία, την Ιταλία την Πολωνία, και την Τουρκία.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγιναν παρουσιάσεις προγραμμάτων, που αφορούσαν τη μόλυνση του περιβάλλοντος από τις παιδαγωγικές ομάδες των σχολείων. Ακολούθησαν συζητήσεις και έγιναν προτάσεις για την ευαισθητοποίηση και την ενεργή συμμετοχή των μαθητών στην πρόληψη και αντιμετώπιση του επίκαιρου αυτού προβλήματος.
Στους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας μοιράστηκαν πιστοποιητικά συμμετοχής στο πρόγραμμα.
Την εβδομάδα 4-8 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στη Χίο, η 4η συνάντηση του προγράμματος Erasmus+ “Be friend with nature” . Τα παιδιά καλωσόρισαν τους εταίρους, μεταξύ άλλων με παραδοσιακούς χορούς.
Όλοι εντυπωσιάστηκαν από τον ενθουσιασμό και το κέφι τους.
Το σχολείο μας ύστερα από αίτημα των Πολωνών εταίρων μας του προγράμματος Erasmus συμμετείχε σε έναν διαδικτυακό διαγωνισμό μαθηματικών με τίτλο “Προς τη διάσωση της άνοιξης” (To the rescue of the spring”) . Ο διοργανωτής του διαγωνισμού ήταν το 9ο Δημοτικό Νηπιαγωγείο της πόλης Szczytno της Πολωνίας (Municipal Kindergarten No.9) ” Γουίνι το Αρκουδάκι” (“Winnie the Pooh”). Ο παρών διαγωνισμός ήταν διεθνής και έλαβε χώρα διαδικτυακά στις 14 Μαρτίου 2022 από τις 10:30 ως τις 11:30 το πρωί (ώρα Eλλάδας) . Τα παιδιά που διαγωνίστηκαν είχαν επιλεγεί με κλήρωση ανά τμήμα, δούλεψαν συνεργατικά σε ζευγάρια, ένα ζευγάρι από κάθε τμήμα της πρώτης τάξης. Ο σκοπός του παρόντος διαγωνισμού ήταν τα παιδιά να αναπτύξουν μαθηματικές δεξιότητες και ενδιαφέροντα, ανεξάρτητη και λογική σκέψη, άμιλλα και ψυχικές αντοχές. Απώτερος στόχος της δράσης αυτής ήταν επίσης η ισχυροποίηση της συνεργατικότητας με άλλα ιδρύματα και η προώθηση των επιτευγμάτων των παιδιών. Εκτός από μαθηματικές γνώσεις για τους μικρούς μαθητές ο διαγωνισμός στοχεύει στο να κάνει την απόκτηση γνώσεων πιο ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική παρουσιάζοντας στα παιδιά ευχάριστες ιστορίες με πρακτικά προβλήματα για να επιλύσουν. Ο διαγωνισμός διενεργήθηκε παρουσία των καθηγητριών της αγγλικής γλώσσας του σχολείου μας, Καλλιρρόη Κρυσταλλίδη και Βασιλική Μαλτέζα, για να παρέχονται επεξηγήσεις των ασκήσεων στα ελληνικά. Οι μαθητές είχαν διδαχθεί παρόμοια ύλη με την προαπαιτούμενη του διαγωνισμού. Κατά τη διάρκεια της τέταρτης συνάντησης με τους εταίρους στη Χίο, οι μαθητές μετά τη λήξη του διαγωνισμού βραβεύτηκαν με επαίνους και ζαχαρωτά και απόλαυσαν τη διαδικασία του διαγωνισμού και της απονομής.
Την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022 γιορτάσαμε τις Απόκριες στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Χίου με ένα διαφορετικό τρόπο!
Σύμφωνα με το πνεύμα του περιβαλλοντικού προγράμματος Erasmus που εκπονεί το σχολείο μας, θελήσαμε να περάσουμε το μήνυμα ότι τίποτα δεν πάει χαμένο, αλλά επαναχρησιμοποιείται, για αυτό αυτοσχεδιάσαμε και κατασκευάσαμε τις δικές μας αποκριάτικες στολές από ανακυκλώσιμα υλικά. Σε αυτή την προσπάθεια βοήθησαν και οι οικογένειές των μαθητών μας! Φαντασμαγορικές στολές δημιουργήθηκαν με πολλή φαντασία και αγάπη προς το περιβάλλον. Ανακυκλώσιμα υλικά όπως πλαστικές σακούλες, καλαμάκια, χαρτόκουτες, χαρτόνια, χαρτοπετσέτες, εφημερίδες ,cds , καπάκια, πλαστικά μπουκάλια, πλαστικά ποτήρια, φίλτρα του καφέ, φελλοί, περιτύλιγμα συσκευασίας με φούσκες , αλουμινόχαρτο, βίδες , φελιζόλ, σπάγκοι, δίχτυα, ξύλινα κουτάλια μετατράπηκαν σε ευφάνταστες αποκριάτικες στολές . Μια μεγάλη πασαρέλα στήθηκε στην αυλή του σχολείου μας κι όλοι χειροκροτήσαμε αυτή τη διαφορετική «επίδειξη μόδας». Στη συνέχεια παρελάσαμε στην Απλωταριά και επισκεφτήκαμε το Δημαρχείο, όπου τύχαμε θερμής υποδοχής από τον ο κ. Γιώργο Μπελέγρη, Αντιδήμαρχο Οικονομικών και τον κ. Ηλία Βορριά, Διευθυντή Σχεδιασμού & Ανάπτυξης ΔΙΑΝΟΧ ΑΕ, που μας έδωσαν συγχαρητήρια για την ωραία πρωτοβουλία και προσπάθεια!
Στον κήπο του σχολείου μας έχουμε κατασκευάσει ένα σύστημα ενυδρειοπονίας. Η ενυδρειοπονία είναι ένα πρωτοποριακό σύστημα καλλιέργειας, που μοιάζει πολύ με την υδροπονία, αλλά η τροφή των φυτών παράγεται εμμέσως από τα ψάρια που εκτρέφονται σε δεξαμενή και όχι με πρόσθετα λιπάσματα (όπως κάνουν στην υδροπονία).Στις 15 Οκτωβρίου φυτέψαμε στο σύστημα μερικά πολύ μικρά μαρουλάκια, τα οποία είχαν φυτρώσει από σπόρους αρχικά στο θερμοκήπιό μας. Μία εβδομάδα αργότερα, στις 22 Οκτωβρίου, τα φυτά δεν έδειξαν σημάδια ανάπτυξης.
Η αύξηση των νιτρικών είχε κάποιο αποτέλεσμα και τα μαρουλάκια φάνηκε να μεγαλώνουν.
Στις 3 Νοεμβρίου χρησιμοποιήσαμε ένα πεταμένο πλέγμα για να βελτιώσουμε το κάλυμμα της λιμνούλας. Με αυτό συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε υλικά τα οποία σε άλλη περίπτωση θα κατέληγαν στα σκουπίδια.
Σήμερα παραλάβαμε τις χριστουγεννιάτικες κάρτες, που μας έστειλαν οι φίλοι μας από τη Βουλγαρία. Τους ευχαριστούμε κι αντευχόμαστε καλή χρονιά και σε αυτούς!
Για την 3η θεματική ενότητα «Ζώα Υπό Εξαφάνιση» του προγράμματος Erasmus, η τάξη μας, δημιούργησε με πολλή αγάπη το ψηφιακό βιβλίο «Υπερασπιστές των Ζώων». Πηγή έμπνευσης αποτέλεσαν, η Τασούλα, η αρκούδα και ο Ίωνας, η φώκια, ζώα που υιοθέτησε το σχολείο μας. Το βιβλίο αυτό το αφιερώνουμε στα ζώα που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν κι έχουν την ανάγκη μας! Ευχαριστούμε την κ. Ρόη και την κ. Ιωάννα για τη βοήθειά τους. Ελπίζουμε να σας αρέσει!
Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης ευχήθηκαν καλές γιορτές με το δικό τους τρόπο στους φίλους μας στην Ευρώπη.
Την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου τραγούδησαν τα κάλαντα στα ελληνικά και στα αγγλικά με την καθοδήγηση της κα. Βίκυς Μαλτέζα και του κ. Δημήτρη Χατζηγιαννάκη κι αντάλλαξαν ευχές με τους μαθητές της Ιταλίας, της Βουλγαρίας , της Πολωνίας και της Τουρκίας, χώρες με τις οποίες συνεργαζόμαστε για το πρόγραμμα Εrasmus του σχολείου μας. Οι μαθητές μας με τη σειρά τους άκουσαν τα άλλα σχολεία να τραγουδούν και τα χειροκρότησαν θερμά. Μπορεί να μην καταλάβαμε όλες τις λέξεις , καταλάβαμε όμως ότι η αγάπη και η φιλία ούτε γλώσσα έχουν ούτε σύνορα…! Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά σε όλους!
Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν. Αυτές οι μέρες μας γεμίζουν με μια γλυκιά προσμονή για τις Γιορτές, για τα δώρα, τα γλυκίσματα. τα οικογενειακά τραπέζια, τις συναντήσεις με φίλους.
Όπως κάθε χρόνο εμείς εδώ στο 1ο Δ.Σ.Χίου ξεκινήσαμε και ετοιμάσαμε με κέφι τις χριστουγεννιάτικες κατασκευές που θα ομορφύνουν τα σπίτια μας και θα γίνουν δωράκια για τους φίλους μας.
Το φυσικό μελισσοκέρι παράγεται στην κυψέλη από μέλισσες εργάτριες. Είναι εντελώς ακατέργαστο, διατηρεί το φυσικό του χρώμα και τη χαρακτηριστική του μυρωδιά.
Τα παιδιά της Στ΄ τάξης ενημερώθηκαν από το δάσκαλο της Στ1 κ. Χρήστο Γιαννόπαπα, που είναι ερασιτέχνης μελισσοκόμος και τον συμμαθητή τους Αλέξη Λιο, για τον τρόπο παραγωγής των κηρηθρών και τις χρήσεις τους.
Στη συνέχεια με τη Δ/ντρια κ. Ευαγγελία Κωστάζου χρησιμοποίησαν φύλλα κηρήθρας για την κατασκευή κεριών, τα οποία διακόσμησαν με κορδέλες, κανέλες και αποξηραμένες φέτες πορτοκαλιού.
Την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου, οι μαθητές της Ε’ τάξης του σχολείου μας επισκέφθηκαν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ομηρούπολης για να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα «Η Κλειδού ανθίζει ακόμη».
Αρχικά πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από το ΚΠΕ μέσω τηλεδιάσκεψης και στη συνέχεια περιηγηθήκαμε στο δάσος της Κλειδούς, με ξεναγό την κυρία Ελένη Κοκκίνου. Ήταν μια ξεχωριστή μέρα!
Την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου η κα. Έφη Παππά, υπάλληλος της ΔΕΥΑΧ, επισκέφθηκε το σχολείο μας για να ενημερώσει του μαθητές της Δ΄τάξης για τη σημασία του νερού στη ζωή μας. Μιλήσαμε για τον κύκλο του νερού και τις κύριες χρήσεις του, καθώς και για τη μόλυνση των υδάτων, την έλλειψη νερού και για τους τρόπους εξοικονόμησής του. Τέλος απαντήσαμε σε quizzes και διασκεδάσαμε επαληθεύοντας τις γνώσεις μας. Την ευχαριστούμε πολύ!
Με αφορμή τη θεματική των εργαστηρίων δεξιοτήτων «Φροντίζω το περιβάλλον» και το πρόγραμμα Erasmus+ “Be friend with nature” στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας, αποφασίσαμε με τα παιδιά του Ε1 να γράψουμε ένα τραγούδι ώστε να ευαισθητοποιήσουμε όλους για την προστασία των δασών.
Σκαρώσαμε λοιπόν με τα παιδιά τους στίχους και ζητήσαμε από τον εκπαιδευτικό της μουσικής του σχολείου μας Δημήτρη Χατζηγιαννάκη, να επενδύσει μουσικά τους στίχους. Τα παιδιά ένιωσαν περήφανα που κατάφεραν να το ηχογραφήσουν και ενθουσιάστηκαν με το τραγούδι μας. Απολαύστε το…
Τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου, η Δ’ τάξη επισκέφθηκε τον πανέμορφο Κάμπο της Χίου. Παρά τη βροχερή μέρα και με ξεναγό τον κ. Σταύρο Σπυράκη από το ΚΠΕ Ομηρούπολης, ξεκινήσαμε από το σχολείο μας, αφού πρώτα είχαμε δει μια ωραία παρουσίαση για όσα θα συναντούσαμε στον Κάμπο. Αρχικά διασχίσαμε το γεφύρι του ποταμού Κοκκαλά και γνωρίσαμε τα γνωστά αρχοντικά του Καράβα και το Ρίζικο. Κατόπιν σταματήσαμε στην Παναγιά τη Συριώτισσα και περιηγηθήκαμε στα στενά δρομάκια του Κάμπου. Ήταν μια μοναδική εκδρομή!
Οι μαθητές της Δ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Χίου στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ Be friend with Nature πραγματοποιήσαν δραστηριότητες σχετικά με τα ζώα υπό εξαφάνιση και τα απειλούμενα είδη. Επισκέφθηκαν τη σχολική βιβλιοθήκη όπου μελέτησαν το σχετικό λεξιλόγιο στα αγγλικά, εκτύπωσαν και ζωγράφισαν τα ζώα δημιουργώντας έπειτα ψηφιακά ένα γραμματόσημο.
Έπειτα έπαιξαν ένα επιτραπέζιο στις 2 γλώσσες(αγγλικά- ελληνικά) που διηγείται τον κύκλο ζωής της χελώνας Caretta Caretta η οποία φωλιάζει και γεννά κάθε χρόνο τα αβγά της και στην Ελλάδα!
Την Τετάρτη 1/12/2021 η Γ’ τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησε, σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Χίου, εκπαιδευτική εκδρομή στον Κάμπο. Περιηγηθήκαμε στα περιβόλια και τα αρχοντικά και γνωρίσαμε αυτό το μοναδικό οικοσύστημα του τόπου μας. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία!
Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Αλίκη Μιμή και Ειρήνη Μουρούνα
Στη Θεματική Ενότητα «Φροντίζω το περιβάλλον» των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, οι μαθητές της Ε2 τάξης ασχολήθηκαν με τις δασικές πυρκαγιές. Στη διάρκεια των εργαστηρίων συνεργάστηκαν και κατασκεύασαν εννοιολογικό χάρτη με τις αιτίες και τις συνέπειες των δασικών πυρκαγιών, καθώς και μια μακέτα που απεικονίζει ένα «ζωντανό» κι ένα καμένο δάσος. Επίσης, οι μαθητές, δουλεύοντας σε ομάδες, σχεδίασαν αφίσες για την προστασία των δασών από τις πυρκαγιές, οι οποίες κολλήθηκαν έξω από την τάξη, για να ευαισθητοποιηθούν όλοι οι μαθητές του σχολείου.
Στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος Erasmus+ “Be friend with nature” οι μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης που διδάσκονται τη Γαλλική Γλώσσα μαζί με την εκπαιδευτικό Γαλλικής Γλώσσας Μαυροπούλου Μαρία, δημιούργησαν σχέδια εργασίας, δύο αφίσες και ψηφιακά παιχνίδια με θέμα την αποψίλωση των δασών και τα απειλούμενα είδη ζώων προς εξαφάνιση. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις εργασίες των μαθητών.
Φέτος το σχολείο μας συμμετείχε στον εορτασμό των Erasmus Days! Τις μέρες αυτές υλοποιούνται δράσεις από όσους παίρνουν μέρος σε εγκεκριμένο σχέδιο Erasmus.
Οι μαθητές της Δ’ και Ε’ τάξης του σχολείου μας πραγματοποιήσαμε τον καθαρισμό της παραλίας στην περιοχή του Ναυτικού Ομίλου. Πήγαμε στην παραλία με τα πόδια, κουβαλήσαμε το πανό και τα πλακάτ μας και καθαρίσαμε σχολαστικά την παραλία από την περιοχή του Ναυτικού Ομίλου έως την περιοχή της Φάρκαινας. Στη συνέχεια μιλήσαμε για τη σημασία της καθαριότητας του περιβάλλοντος και στο τέλος φτιάξαμε Land art χρησιμοποιώντας βότσαλα από την παραλία, για να γράψουμε ERASMUS DAY στην άμμο! Τι υπέροχη μέρα ήταν!
Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus και συγκεκριμένα στη θεματική ενότητα «Αποψίλωση δασών και ζώα υπό εξαφάνιση» το σχολείο μας προέβη σε δύο υιοθεσίες ζώων, αποσκοπώντας στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση των μαθητών, καθώς και στην αύξηση της ενσυναίσθησής τους όσον αφορά τα ζωντανά πλάσματα του πλανήτη,που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.
Υιοθεσία αρκούδας από τη μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική, περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος». Η Τασούλα
Η Τασούλα βρέθηκε τον Απρίλιο του 1993 από βοσκό της περιοχής, έξω από το χωριό Πεδινό της Φλώρινας, ανεβασμένη σε ένα δέντρο. Πιθανόν η μητέρα της τράπηκε σε φυγή, μετά από καταδίωξή της από τσοπανόσκυλα. Η Τασούλα ήταν περίπου δύο μηνών και ζύγιζε τεσσεράμισι μόλις κιλά! Οι προσπάθειες να βρεθεί η μητέρα της δεν είχαν αποτέλεσμα κι έτσι η Τασούλα έγινε μόνιμη φιλοξενούμενη του Κέντρου.
Υιοθεσία φώκιας από τη μη κυβερνητική, περιβαλλοντική οργάνωση Μom.
Ίωνας
Ο μικρός Ίωνας βρέθηκε ορφανός στα μέσα του φθινοπώρου σε μια παραλία της Μυκόνου εμφανώς ταλαιπωρημένος, με σημάδια αφυδάτωσης και αναιμίας. Χάρη στην άμεση επέμβαση της MOm και ντόπιων που βοήθησαν στη μεταφορά του, ο μικρός Ίωνας, μετά από 114 ημέρες στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών της MOm στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, απελευθερώθηκε από την Ομάδα Περίθαλψης στον πυρήνα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλονήσσου Βορείων Σποράδων και τα πρώτα δείγματα μετά την πρώτη επαφή του με τη θάλασσα είναι άκρως ενθαρρυντικά, αφού ξεκίνησε αμέσως να εξερευνά τον χώρο του και να απολαμβάνει τα κρυστάλλινα νερά του Πάρκου.
Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus και στη θεματική ενότητα “Ζώα υπόεξαφάνιση” οι γυμναστές του σχολείου μας, η κ. Μαίρη και ο κ. Μπάμπης προσέγγισαν το θέμα με ένα μοναδικά παιχνιδιάρικο τρόπο.
Ζήτησαν από τα παιδιά να φέρουν από το σπίτι τους λούτρινα κουκλάκια με τα ζώα που είναι υπό εξαφάνιση. Τα ζωάκια τοποθετήθηκαν στη μέση του γηπέδου και κάθε τμήμα χωριζόταν σε δύο ομάδες. Όλα τα παιδιά της μιας ομάδας είχαν ένα αριθμό (1,2,3,4,5,…). Τους ίδιους αριθμούς είχαν και τα παιδιά της άλλης ομάδας.
Ο γυμναστής φώναζε κάθε φορά έναν αριθμό και το ζωάκι που έπρεπε να σωθεί. Τα παιδιά με τον ίδιο αριθμό έτρεχαν στο κέντρο του γηπέδου. Πρώτα έπρεπε να αναγνωρίσουν το ζωάκι που είπε ο γυμναστής και μετά όποιος προλάβαινε πρώτος το έπαιρνε στην ομάδα του. Στο τέλος όποια ομάδα είχε καταφέρει να διασώσει πιο πολλά ζωάκια ήταν η νικήτρια.
Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με αυτό το παιχνίδι και έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον, φέροντας από το σπίτι τους περισσότερα από ένα ζωάκι, που τους ζητήθηκε!
Ο κορωνοϊός δε σταμάτησε και φέτος την προσπάθειά μας για έναν καθαρό πλανήτη. Στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στο πρόγραμμα Erasmus+ “Be friend withnature” μαζέψαμε από τα Χριστούγεννα έως τώρα 13 σακούλες (περίπου 70 κιλά) πλαστικά καπάκια και τα παραδώσαμε για τρίτη φορά στο Σωματείο Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Χίου για την αγορά ενός αναπηρικού αμαξιδίου.