• Category Archives Περιβαλλοντική Αγωγή
 • Δραστηριότητες » Περιβαλλοντική Αγωγή » Erasmus +
 • 5o Θερινό Πανεπιστήμιο Αειφόρου Ελληνικού Σχολείου

   Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού διοργάνωσε το 5ο Θερινό Πανεπιστήμιο του Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο με θέμα: “Κλιματική Κρίση και Νερό“.Το 5ο Θερινό Πανεπιστήμιο του Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο τελεί και φέτος υπό την Αιγίδα της Έδρας UNESCO για την Κλιματική Διπλωματία του Πανεπιστήμιο Αθηνών . Το σχολείο μας προσκλήθηκε και με μεγάλη χαρά  παρουσίασε την Τρίτη 2 Ιουλίου τις δράσεις μας  για την κλιματική αλλαγή και την εξοικονόμηση νερού.  Ακολουθεί η παρουσίαση μας!


 • Ένα ενδιαφέρον ταξίδι στον συναρπαστικό κόσμο της κοινωνίας της μέλισσας

  Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄ τάξης είχαν φέτος την μοναδική ευκαιρία στο πλαίσιο του προγράμματος “Η ιστορία της μέλισσας” που εκπονήθηκε από τους εκπαιδευτικούς Αμέντα Στέλλα (Δ1) και Γιαννόπαπα Χρήστο (Δ2), Κοτσάτου Βασιλεία (Τμήμα Ένταξης) να γνωρίσουν καλύτερα το ξεχωριστό και συνάμα πολύτιμο αυτό έντομο.

  Μέσα από την έμπειρη ματιά του κ. Γιαννόπαπα, με τη διπλή ιδιότητα ως δασκάλου του Δ2 τμήματος του σχολείου μας και ταυτόχρονα δραστήριου ερασιτέχνη μελισσοκόμου, τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν και να κατανοήσουν τόσο τον τρόπο λειτουργίας της κοινότητας των μελισσών όσο και την ανυπολόγιστη αξία τους για το φυσικό περιβάλλον και τον ίδιο τον άνθρωπο. Ειδικότερα, μέσα από βιωματικές δράσεις και ομαδικές εργασίες τα παιδιά έμαθαν για την ιεραρχική δομή της λειτουργίας της κοινωνίας των μελισσών, τη συμβολή τους με την επικονίαση στον πολλαπλασιασμό των φυτών, τον τρόπο παραγωγής κι επεξεργασίας των μελισσοκομικών προϊόντων (διάφορα είδη μελιών, βασιλικός πολτός, μελισσοκέρι κ.ά.) καθώς και για τις ασθένειες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι μέλισσες.

  Έτσι, οι μαθητές μέσα από αυτή την ενασχόληση ευαισθητοποιήθηκαν κι απέκτησαν μια διαφορετική οπτική απέναντι στις μέλισσες υιοθετώντας μια στάση προστασίας του εντόμου αλλά και συνολικά του φυσικού περιβάλλοντος, αποκτώντας οικολογική συνείδηση στο πλαίσιο ενός αειφόρου σχολείου. Τέλος, αξιοποίησαν τις γνώσεις τους δημιουργικά φτιάχνοντας με ενθουσιασμό χριστουγεννιάτικα κεριά και πασχαλινές λαμπάδες με μελισσοκέρι αλλά και ανεβάζοντας μια πρωτότυπη παράσταση κουκλοθέατρου με πρωταγωνίστριες φυσικά δύο μέλισσες.

  Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Αμέντα Στέλλα (Δ1), Γιαννόπαπας Χρήστος (Δ2), Κοτσάτου Βασιλεία (Τμήμα Ένταξης)


 • 5 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

  Με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας σε θέματα περιβάλλοντος, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) θεσμοθέτησε το 1972 την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

  Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι “Φροντίζω και Αγαπώ το Περιβάλλον – Ενημερώνομαι, Συμμετέχω και Ενεργώ” και εστιάζει στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας σε θέματα Περιββαλοντικής Εκπαίδευσης και Αειφόρου Ανάπτυξης, με κεντρικό θεματικό άξονα το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή.

  Στο σχολείο μας και φέτος οι εκπαιδευτικοί και η καθηγήτρια των Εικαστικών πραγματοποίησαν δράσεις (προβολή βίντεο, υλοποίηση ηλεκτρονικών κουίζ) και εικαστικές δημιουργίες σχετικές με το θέμα.


 • Επίσκεψη στο ΚΕΠΕΑ Κόνιτσας

   Στo πλαίσιo του προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  «Παραδοσιακοί Οικισμοί και Φύση»  με το οποίο ασχολήθηκε η ΣΤ’ τάξη του σχολείου μας διοργανώθηκε τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας. Συμμετείχαν 30 μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης και 4 συνοδοί εκπαιδευτικοί.

   Με αφετηρία το νησί μας και προορισμό την Κόνιτσα τα παιδιά είχαν τη μοναδική ευκαιρία να κάνουν ένα ξεχωριστό ταξίδι διασχίζοντας τα μεγαλύτερα εθνικά δίκτυα της Ελλάδας, την Αττική οδό, την Ολυμπία οδό, την Ιόνια οδό, την Εγνατία οδό, την Ευρωπαϊκή οδό Ε55 και Ε65. Στη διαδρομή είδα από κοντά  τον Ισθμό της Κορίνθου και τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιωτή  γέφυρα στον κόσμο, τη γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου. Επισκέφθηκαν τον Κήπο των Ηρώων στο ιστορικό Μεσολόγγι κι οι μνήμες ζωντάνεψαν από την Ελληνική Επανάσταση, καθώς και τον αρχαιολογικό χώρο της  Δωδώνης. Θαύμασαν  τις ψηλές κορυφές του Σμόλικα και της Τύμφης, τις κατάφυτες δασικές εκτάσεις, τον Εθνικό δρυμό Βίκου – Αώου, τα φαράγγια, τις χαράδρες, τα μεγάλα ποτάμια και τους καταρράκτες.

   Ειδικότερα, κατά τη διαμονή  στη Μαθητική Εστία παρακολούθησαν  μια στοχευμένη παρουσίαση από τον υπεύθυνο του ΚΕΠΕΑ  κ. Χρήστο  Σακαρέλη, σχετικά με το μοναδικό ηπειρωτικό  ανάγλυφο , τη χλωρίδα και την πανίδα, τις πρακτικές αειφορίας και συμμετείχαμε σε ομαδικές δράσεις. Περπάτησαν στο πέτρινο μονότοξο γεφύρι της Κόνιτσας στην είσοδο της χαράδρας του ποταμού Αώου, που  με τους παραπόταμούς  του, τον Βοϊδομάτη και τον Σαραντάπορο  συνθέτουν ένα μαγευτικό φυσικό τοπίο στον εύφορο κάμπο της Κόνιτσας. Επισκέφθηκαν το Εθνικό Πάρκο Αώου, ανέβηκαν  στο μονότοξο λιθόκτιστο  γεφύρι   της Κλειδωνιάς και είδαν  τα πεντακάθαρα νερά του ποταμού  Βοϊδομάτη.  Βρέθηκαν στην Πυρσόγιανννη και στο Γανναδιό, ξακουστά  Μαστοροχώρια και παρατήρησαν  τη χρήση της πέτρας στην αρχιτεκτονική τους. Περιηγήθηκαν  στην Άνω Κόνιτσα και είχαν την τύχη να δουν  το πατρικό σπίτι του Αγίου Παϊσίου. Έφτασαν μέχρι και το τελωνείο Μέρτζανη στα ελληνοαλβανικά σύνορα και αντίκρισαν  τα ερείπια της  ιστορικής μεσογέφυρας, που η ανατίναξη της ανέκοψε την επέλαση των ιταλικών στρατευμάτων στον πόλεμο του 1940. Προσκύνησαν την ιερά μόνη της Μολυβδοσκέπαστης  και συνεχίσαν προς τα ξακουστά  Ζαγοροχώρια. Περπατήσαν  στο Μονοδέντρι, στα πέτρινα καλντερίμια και στη διαδρομή προς το Ζαγοροχώρι Οξιά συνάντησαν το πέτρινο δάσος, το τοξωτό γεφύρι του  Κόκκορη  και απολαύσαμε την πανοραμική θέα στη μεγαλειώδη χαράδρα του Βίκου. Η επίσκεψη  στο γραφικό Μέτσοβο και στο Λαογραφικό  Μουσείο και στα Ιωάννινα και η ξενάγηση στο Μουσείο Βρέλλη και στο Μουσείο Αργυροτεχνίας ήταν απολαυστικές. Διέσχισαν την ιστορική  λίμνη   Παμβώτιδα  ταξιδεύοντας  με πλοιάριο στο νησάκι των Ιωαννίνων και στο Μουσείο του  Αλή Πασά. Τέλος θαύμασαν  τα Μετέωρα και προσκυνήσαν  στο μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου.

  Τα παιδιά έζησαν μια μοναδική σημαντική εμπειρία μακριά από το οικογενειακό τους περιβάλλον, συμπεριφέρθηκαν υπεύθυνα με ωριμότητα, απόλαυσαν την εκδρομή, εντυπωσιάστηκαν από το φυσικό περιβάλλον, συμμετείχαν ενεργά στις περιβαλλοντικές δράσεις, έπαιξαν παιχνίδια στην Εστία, ανέπτυξαν τις κοινωνικές τους δεξιότητες κι εκπροσώπησαν επάξια το σχολείο μας.  Μπράβο, παιδιά! 


 • Ένα βιβλίο για τους παραδοσιακούς οικισμούς

  Η ΣΤ΄ τάξη ετοίμασε αυτό το βιβλίο για το ΚΕΠΕΑ Κόνιτσας στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος  «Παραδοσιακοί Οικισμοί και Φύση». Οι δράσεις περιλαμβάνουν:

  • γνωριμία με τους παραδοσιακούς οικισμούς  
  • επισκέψεις σε παραδοσιακούς οικισμούς του νησιού μας
  • μελέτη της ιστορίας, της παράδοσης, των επαγγελμάτων και της αρχιτεκτονικής τους
  • καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι παραδοσιακοί οικισμοί και προτάσεων για την αειφορική διαχείρισή τους

 • 22 Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα της Γης

  Η 22η Απριλίου έχει θεσπιστεί ως «Ημέρα της Γης» για να μας θυμίζει, μεταξύ άλλων, ότι τα οικοσυστήματα μας παρέχουν ζωή και τροφή. Στις μέρες μας, με κινδύνους όπως η κλιματική αλλαγή και η καταστροφή των οικοσυστημάτων, απαιτείται περισσότερο από ποτέ να ενδιαφερθούμε περισσότερο για το περιβάλλον και την προστασία του. Η γιορτή της «Ημέρας της Γης» μας δίνει αφορμή για ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και μια βόλτα κοντά στη φύση.


 • Επίσκεψη στο δάσος της Κλειδούς

  Την Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄ τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν την Κλειδού. Η μετακίνηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής των παιδιών στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κ.Π.Ε. Ομηρούπολης “Το δάσος της Κλειδούς”. Εκεί με την καθοδήγηση του κ. Σπυράκη, υπεύθυνου του Κ.Π.Ε., αρχικά τα παιδιά ενημερώθηκαν στην αίθουσα προβολών του κέντρου για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, τη ρύπανση των δασών και τον κίνδυνο των πυρκαγιών, αλλά και τους τρόπους που μπορεί καθένας από εμάς να προστατεύσει τα δάση. Έπειτα, πραγματοποιήθηκε περίπατος στο δάσος όπου οι μαθητές μέσα από βιωματικές δράσεις, έμαθαν να προσανατολίζονται στον χώρο, να αναγνωρίζουν και να μελετούν την πανίδα και τη χλωρίδα του δάσους, να υπολογίζουν την ηλικία των δέντρων και να δημιουργούν έργα από φυσικά υλικά.

  Ήταν μια πραγματικά μοναδική εμπειρία, καθώς τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν την ομορφιά του τοπίου και να απολαύσουν τη γαλήνη της φύσης.


 • Δράση ενημέρωσης για τη βελτίωση της καθαριότητας από το μαθητικό συμβούλιο

  Το μαθητικό συμβούλιο  πραγματοποίησε δράση ενημέρωσης  των  μαθητών για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων. Τα μέλη του επισκέφτηκαν όλες τις  τάξεις  και μίλησαν σχετικά με την ανακύκλωση και τη σημασία της σωστής  εφαρμογής της. Εξήγησαν πως  πρέπει να γίνεται η διαδικασία της ανακύκλωσης του χαρτιού  και του πλαστικού με σωστό τρόπο, καθώς υπάρχουν κάδοι για την ανακύκλωση χαρτιού και πλαστικού σε όλα τα τμήματα. Οι μαθητές δεσμεύτηκαν ότι θα βάλουν τα δυνατά τους για τη βελτίωση της καθαριότητα τους σχολείου μας, αφού είναι το δεύτερο σπίτι τους και οφείλουν να το κρατούν καθαρό!   


 • Επίσκεψη στο Πυργί και στο Μουσείο Μαστίχας από την ΣΤ΄ τάξη

  Την Πέμπτη 4 Απριλίου οι μαθητές της ΣΤ΄ του σχολείου μας   παρακολούθησαν το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του ΚΕΠΕΑ Χίου με τίτλο «Η Μαστίχα της Χίου».

  Περιηγήθηκαν στο Πυργί, γνώρισαν την ιστορία του κατά την περίοδο της  Γενουοκρατίας, είδαν από κοντά τους πύργους του χωριού, συζήτησαν για το ρόλο τους τότε και σήμερα.

  Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τους χώρους του Μουσείου μαστίχας και αφού ενημερώθηκαν  για τον τρόπο παραγωγής και καλλιέργειας της μαστίχας, επιδόθηκαν στο καθάρισμα, στο άσπρισμα και στο κέντημα του μαστιχόδενδρου  στους εξωτερικούς χώρους του μουσείου. Ήταν μία πολύ ωραία εμπειρία και με σύμμαχό μας τον ηλιόλουστο καιρό έγινε ακόμη καλύτερη!!!


 • 22 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Νερού

  Την Πέμπτη 21 Μαρτίου επισκέφτηκε το σχολείο μας ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Χίου κ. Μανωλάκης Πρόδρομος με τον υπεύθυνο υδροδότησης κ. Μπαχά Μαρκέλλο και τη χημικό κα Μοίρα Στέλλα. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού είχαν στόχο την ενημέρωση, αλλά και την ευαισθητοποίηση των μαθητών μας για το αγαθό του νερού.

  Η εν λόγω δράση της Δ.Ε.Υ.Α Ν. Χίου στοχεύει στο να κατανοήσουν και να αντιληφθούν τα παιδιά από μικρή ηλικία την εξαιρετική σημασία του νερού ως φυσικού πόρου, το γεγονός ότι τα υδάτινα αποθέματα δεν είναι ανεξάντλητα, αλλά και το ότι η ορθή διαχείριση του νερού είναι ευθύνη τόσο της πολιτείας όσο και του καθενός από εμάς ως ενεργού πολίτη.

  Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού μαθαίνουν και κατανοούν τον φυσικό κύκλο του νερού, τις χρήσεις του αλλά και την επεξεργασία του πόσιμου νερού. Ταυτόχρονα εκπαιδεύονται να εντοπίζουν τις πιο δαπανηρές οικιακές χρήσεις του νερού και παράλληλα τους δίνεται η ευκαιρία να επεξεργαστούν και να διατυπώσουν οι ίδιοι πρακτικές ιδέες και οδηγίες για την εξοικονόμηση του νερού.


 • Παράδοση καπακιών

  Συνεχίζοντας την προσπάθειά μας για έναν καθαρό πλανήτη μαζέψαμε από την αρχή της σχολικής χρονιάς περίπου 80 κιλά πλαστικά καπάκια, τα οποία παραδώσαμε στο Σωματείο Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Χίου για να βοηθήσουμε στην αγορά ενός αναπηρικού αμαξιδίου.


 • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Στον αφρό και στον βυθό!»

  Την Παρασκευή 8 Μαρτίου, επισκέφθηκαν το σχολείο μας ο κ Νίκος Μυσιρλάκης  και ο κ. Λάμπρος Τοπάλτσης από το κοινωφελές ίδρυμα Αθανάσιος Λασκαρίδης, οι οποίοι μας παρουσίασαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Στον αφρό και στον βυθό” σχετικά με την προστασία των ελληνικών θαλασσών.

  Σκοπός του προγράμματος ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών, ώστε να αντιληφθούν ότι η αλόγιστη χρήση πλαστικών μίας χρήσης συνδέεται άμεσα με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. Επίσης, μέσα από την αναγνώριση του προβλήματος των θαλάσσιων απορριμμάτων, να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της μείωσης και επαναχρησιμοποίησης των πλαστικών μιας χρήσης στην καθημερινή τους ζωή αναζητώντας, παράλληλα, εναλλακτικούς τρόπους ως προς τη χρήση τους που θα είναι συμβατοί με την προστασία του περιβάλλοντος και τις αρχές της Αειφορίας.

  Οι μαθητές αντιλήφθηκαν ότι αποτελούν μέρος της λύσης του προβλήματος και  οφείλουν να κρατούν πιο ενεργητική στάση για την αντιμετώπισή του.


 • Επίσκεψη της Β΄ τάξης στο Κ.Π.Ε. Ομηρούπολης

  Μια πολύ όμορφη και ενδιαφέρουσα επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ομηρούπολης, στην Κλειδού, έκαναν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ τάξης, τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024. Τα παιδιά γνώρισαν τα εσπεριδοειδή του τόπου μας, παρακολούθησαν σχετική παράσταση με τον Καραγκιόζη, χρησιμοποίησαν τα εργαλεία του καλλιεργητή και «καλλιέργησαν» και  οι ίδιοι  εσπεριδοειδή.  Έπαιξαν, διασκέδασαν και πέρασαν μια αξέχαστη ημέρα!


 • Επίσκεψη στο Πυργί και στο Μουσείο Μαστίχας

  Την Παρασκευή 1 Μαρτίου τα τμήματα της Ε΄ τάξης του σχολείου συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η Μαστίχα της Χίου» του ΚΕΠΕΑ Ομηρούπολης. Αρχικά, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο Πυργί και στη συνέχεια μετέβησαν στο Μουσείο Μαστίχας, όπου ενημερώθηκαν για την πολύτιμη μαστίχα, υλοποίησαν βιωματικές δράσεις και γνώρισαν τα στάδια καλλιέργειας του δέντρου και της παραγωγής της.

  Ευχαριστούμε τον υπεύθυνο του ΚΕΠΕΑ κ. Σταύρο Σπυράκη για την ξενάγηση. Η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία!