Τη φετινή χρονιά η Ε ΄τάξη του σχολείου μας εκπονεί πρόγραμμα Erasmus KA 122 με τίτλο “ LET’S MAKE A CIRCLE”. Σκοπός του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή , καθώς και η δημιουργία ενεργών πολιτών σε θέματα που αφορούν την τοπική κοινωνία και το ευρύτερο περιβάλλον τους. Οι μαθητές έρχονται σε επικοινωνία με άλλους μαθητές, ανταλλάσσουν ιδέες και απόψεις ενώ παράλληλα εξασκούνται στα αγγλικά και τις νέες τεχνολογίες.
Τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου η Ε΄ τάξη «γνωρίστηκε» διαδικτυακά με τους μαθητές του προγράμματος από την Ισπανία και τη Γαλλία. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με τους «καινούριους φίλους» και περιμένουν με ανυπομονησία την επόμενη συνάντηση.
Την Παρασκευή 2022, οι μαθητές της Ε΄ τάξης συμμετείχαν, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στον εορτασμό του #ERASMUS DAYS παίζοντας ομαδικά παιχνίδια , που βασίζονταν σε ανακυκλώσιμα υλικά. Τα παιδιά διασκέδασαν πολύ και κατάλαβαν ότι τίποτα δεν πάει χαμένο, αφού μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί με καλύτερο τρόπο! Στο τέλος οι μαθητές χρησιμοποιώντας τα σώματά τους ως γράμματα έγραψαν στην αυλή του σχολείου μας #ERASMUSDAYS! Και του χρόνου παιδιά!
Τα παιδιά της περσινής και της φετινής Στ΄τάξης καλλιεργούν τον κήπο στην βορινή πλευρά του σχολείου μας. Τα φυτά κολοκύθας που φύτεψαν είχαν μεγάλη παραγωγή και οι κολοκύθες (ταμπουράδες) έγιναν γλυκές πίτες, από την κ. Κική Μεσολογγίτη, τις οποίες δοκίμασαν όλα τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου. Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό και δικαίωσε την προσπάθεια των παιδιών και των υπεύθυνων εκπαιδευτικών. Είναι πολύ σημαντικό να μάθουν τα παιδιά ότι η καλλιέργεια της γης και η παραγωγή τροφής έχει ζωτική σημασία για το μέλλον μας.
Συνταγή
800γρ – 1000γρ. κολοκύθα
250γρ. ζάχαρη
1 φακελάκι κανέλα
1 φακελάκι γαρίφαλο
200γρ. ελαιόλαδο
1 πακέτο φύλλο χωριάτικο
6 φύλλα κρούστας
Εκτέλεση
Κόβουμε την κολοκύθα και αφαιρούμε τα σπόρια. Τρίβουμε στον χονδρό τρίφτη και αφήνουμε να στραγγίσει αρκετές ώρες. Στη συνέχεια βάζουμε την τριμμένη κολοκύθα σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη ζάχαρη και την κανέλα. Προαιρετικά προσθέτουμε σιμιγδάλι ή τριμμένη φρυγανιά.
Αλείφουμε ένα φύλλο κρούστας με ελαιόλαδο. Απλώνουμε 2-3 κουταλιές της σούπας γέμιση και τυλίγουμε σε ρολό. Τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί. Εναλλακτικά μπορούμε να τη στρώσουμε και σαν πίτα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου στον αέρα, για 1 ώρα περίπου.
Ευχαριστούμε τη ΔΙΑ.ΝΟΧ για την ευγενική της χορηγία, παρέχοντας μπλουζάκια στο σύνολο των μαθητών του σχολείου μας, θέλοντας να ενισχύσει την περιβαλλοντική προσπάθεια και την ομαδική εργασία που καταβάλαμε στο πλαίσιο του προγράμματος Εrasmus+. Τα μπλουζάκια έχουν λευκό χρώμα, με μια στάμπα της ανακύκλωσης και το λογότυπο της ΔΙΑ.ΝΟΧ.
Δεσμευόμαστε ότι δε θα σταματήσουμε την προσπάθειά μας για έναν καθαρό πλανήτη !
Στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής οι μαθητές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στη μέση του γηπέδου τοποθετήθηκαν απορρίμματα ανακύκλωσης και σε κάθε άκρη χειροποίητοι κάδοι ανακύκλωσης για πλαστικό, χαρτί και αλουμίνιο. Οι μαθητές έπρεπε να μεταφέρνουν τα σκουπίδια ένα-ένα και να τα βάζουν στο σωστό κάδο! Μπορεί να κέρδισε η ομάδα που μάζεψε τα περισσότερα σκουπίδια, όμως όλοι οι μαθητές διασκέδασαν πολύ, χάρηκαν με την αλληλεπίδραση που βίωσαν και φυσικά έμαθαν να ξεχωρίζουν τα σκουπίδια και να τα τοποθετούν στους σωστούς κάδους!
Tην Τρίτη 24 Μαΐου 2022, η κα Μαρία Μαυροπούλου, εκπαιδευτικός ΠΕ05, υλοποίησε Ενδοσχολική Επιμορφωτική Συνάντηση για τη δράση eTwinning διάρκειας 45 λεπτών με τίτλο: «Γνωριμία με την πλατφόρμα eTwinning – Σχεδιασµός ενός Ποιοτικού, Συνεργατικού eTwinning έργου». Η επιμορφωτική συνάντηση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της αξιολόγησης των σχολικών μονάδων υπό το πρίσμα του δείκτη 9: “Επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα”. Η κα Μαυροπούλου έχει βραβευτεί με ευρωπαϊκές και εθνικές ετικέτες ποιότητες eTwinning.
Την Τρίτη 24η Μαΐου 2022, η Δ΄ τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Χίου, στο πλαίσια της δράσης ΑΝΑ….ΘΕΩΡΗΣΕ ΟΤΙ ΠΕΤΑΣ, για τη βιωματική εκπαίδευση των παιδιών του κύκλου των ανακυκλώσιμων υλικών. Οι μαθητές μας ξεναγήθηκαν στην εγκατάσταση, ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του Κέντρου Διαλογής και ακολούθησαν την παραγωγική διαδικασία από την είσοδο του φορτηγού ανακύκλωσης έως και τη δεματοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών.
Ευχαριστούμε τους υπευθύνους του Κέντρου για την ενημέρωση !
Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus συνεχίζουμε την προσπάθεια για τη μείωση των απορριμμάτων του πλανήτη ! Η απόρριψη απορριμμάτων στον κοινό κάδο συντελεί στη ρύπανση του περιβάλλοντος. Για αυτό καλό είναι να επαναχρησιμοποιούμε τα ρούχα κι ό, τι άλλο δεν χρειαζόμαστε πια. Η επαναχρησιμοποίηση είναι μια αποτελεσματική οικολογική λύση και μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους.
Έτσι την Τρίτη 24 Μαΐου , αφού συγκεντρώσαμε μπουφάν και μπλούζες , καθώς και παλιά τάπερ και παγουρίνα τα προσφέραμε στα παιδιά πρόσφυγες, που τα έχουν περισσότερο ανάγκη. Επισκεφθήκαμε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην ΒΙΑΛ και συναντήσαμε τους Συντονιστές Εκπαίδευσης Προσφύγων, κ. Δημήτρη Ντομάτα και την κα Ευαγγελία Θεοδώρου. Είναι η δεύτερη φορά που επαναλαμβάνουμε τη συγκεκριμένη δράση κι είμαστε χαρούμενοι , αφού τα αντικείμενα που προσφέραμε θα πιάσουν τόπο σε παιδιά που τα χρειάζονται!
Την Πέμπτη 12 Μαΐου, η Δ΄ τάξη επισκέφτηκε το δασάκι δίπλα στην Παναγία Βοήθεια. Γεμίσαμε με νερό από την πηγή τα άδεια μας μπουκάλια και τα επαναχρησιμοποιήσαμε ποτίζοντας τα δεντράκια, τα οποία πριν από δύο χρόνια είχαν φυτέψει οι μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης του σχολείου μας.
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τις ανεμογεννήτριες στο Αίπος, όπου ο κ. Θεόφιλος Κοντός μας εξήγησε τη λειτουργία τους, μας έδειξε τα εξαρτήματά τους και μας μίλησε για τη σπουδαιότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη ζωή μας.
Οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης, με την καθοδήγηση των δασκάλων τους, εργάστηκαν το τελευταίο διάστημα για τον καλλωπισμό του κήπου. Έσκαψαν και κοσκίνισαν το χώμα, φύτεψαν λαχανικά και λουλούδια, έβαψαν τα παγκάκια και τους πάγκους που έχουμε φτιάξει από παλιές παλέτες και κλάδεψαν τα δεντράκια. Επίσης, δημιουργήθηκε ένα μονοπάτι από πλάκες και τοποθετήθηκε αυτόματο πότισμα.
Οι καλλιτέχνες του Δ΄1 τμήματος δημιούργησαν τη δική τους ιστορία κινουμένων σχεδίων. Πρώτα συζήτησαν το πρόβλημα της αστικοποίησης και στη συνέχεια βρήκαν έξυπνες λύσεις για να μετατρέψουν μια μεγαλούπόλη σε βιώσιμη πόλη !
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η συνάντηση του προγράμματος “Be friend with nature”. Σε αυτή συμμετείχαν το 1ο Δημοτικό Σχολειου Χίου και τα συνεργαζόμενα σχολεία από την Βουλγαρία, την Ιταλία την Πολωνία, και την Τουρκία.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγιναν παρουσιάσεις προγραμμάτων, που αφορούσαν τη μόλυνση του περιβάλλοντος από τις παιδαγωγικές ομάδες των σχολείων. Ακολούθησαν συζητήσεις και έγιναν προτάσεις για την ευαισθητοποίηση και την ενεργή συμμετοχή των μαθητών στην πρόληψη και αντιμετώπιση του επίκαιρου αυτού προβλήματος.
Στους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας μοιράστηκαν πιστοποιητικά συμμετοχής στο πρόγραμμα.