• Category Archives Περιβαλλοντική Αγωγή
 • Δραστηριότητες » Περιβαλλοντική Αγωγή » Erasmus +
 • Παραλαβή Σημαίας «Αειφόρου Ελληνικού Σχολείου»

  Παραλάβαμε τη σημαία του «Αειφόρου Ελληνικού Σχολείου» και είμαστε πολύ χαρούμενοι! Η σημαία αυτή είναι η επιβράβευση της προσπάθειας, που έχει γίνει εδώ και 3 χρόνια  για τον μετασχηματισμό του σχολείου μας σε Αειφόρο.

  Το Αειφόρο  Ελληνικό  Σχολείο, αποτελεί ένα οραματικό σχολείο που λειτουργεί ως Κοινότητα. Στην καθημερινή σχολική ζωή δίνει ευκαιρίες να ασχοληθούν όλοι (μαθητές, εκπαιδευτικοί, διοίκηση, γονείς, τοπική κοινότητα) με τα κοινά και τη διαχείρισή τους μέσα σε πνεύμα ομαδικό και συνεργασίας. Είναι ένα σχολείο που υπηρετεί τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, προάγει την αειφορία και τον πολιτισμό και διαμορφώνει ενεργούς και δημιουργικούς πολίτες.

  Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας  για αυτό το όραμα !


 • Εικαστικές δημιουργίες με την ΣΤ΄ τάξη

  Τα παιδιά της ΣΤ’ τάξης δημιούργησαν πίνακες με χριστουγεννιάτικο θέμα πάνω σε ξύλο, υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Εικαστικής Αγωγής κ. Χρυστάλλας Χατζηαναστάση. Τα έργα αυτά θα διατεθούν στο χριστουγεννιάτικο παζάρι του σχολείου μας, όπου τα έσοδα θα ενισχύσουν την εκδρομή της ΣΤ’ τάξης, που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της σχολικής χρονιάς.


 • Landart στην άμμο

  Την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, αδράξαμε την ηλιόλουστη μέρα και επισκεφτήκαμε την παραλία του Καρφά. Οι μαθητές έπαιξαν πολλά παιχνίδια και με την καθοδήγηση της κα Σταματίας Μαυρίκου άφησαν το σημάδι τους στο τοπίο δημιουργώντας ένα τεράστιο ήλιο στην άμμο!


 • Παραλαβή πλακέταs και σημαίας “eΤwinning School Label” για το έτος 2023 – 2024

  Με μεγάλη χαρά, παραλάβαμε σήμερα, 6 Νοεμβρίου 2023, την πλακέτα και την σημαία “e Twinning School Label” για το έτος 2023 – 2024. Μια διάκριση που αναγνωρίζει και επιβραβεύει το έργο που επιδεικνύει το σχολείο μας και αποτελεί δέσμευση και ευθύνη για περισσότερες ευρωπαϊκές δράσεις στο μέλλον, με μόνο στόχο τη συνεργατική μάθηση, την εκπαίδευση με επίκεντρο το μαθητή και τη διαμόρφωση ενός συμπεριληπτικού περιβάλλοντος για μαθητές ανεξαρτήτως ικανοτήτων και κουλτούρας.


 • Ολοκλήρωση του προγράμματος Erasmus

  Την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, ολοκληρώθηκε η συνάντηση στη Χίο των Γάλλων εταίρων του προγράμματος Erasmus.

  Την εβδομάδα που έμειναν οι Γάλλοι φίλοι μας στο σχολείο κάναμε πολλές δράσεις παρέα. Παρακολούθησαν πώς κάνουμε μάθημα σε μικρές και μεγάλες τάξεις και συμμετείχαν σε  εικαστικά και περιβαλλοντικά εργαστήρια, χορούς και εκπαιδευτικές επισκέψεις.

  Εδώ  οφείλουμε να ευχαριστήσουμε το κατάστημα Mastiha Shop για την ευγενική χορηγία  χιώτικων προϊόντων στους φιλοξενούμενούς μας. Eπίσης ευχαριστούμε τους ακόλουθους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας, που παρόλο που δε συμμετείχαν στο πρόγραμμα, βοήθησαν και η συμβολή τους ήταν καθοριστική: Μαίρη Λαβίδα, Νίκο Μαχαίρα,  Μαίρη Μαυροπούλου, Σαββίνα Πασίνη, Βάσω Κατσάνου, Κρυστάλλα Χατζηαναστάση,   Χρήστο Γιαννόπαπα, Χριστίνα Παληού, Κατερίνα Σβύνου, Σταματία Μαυρίκου και Σταύρο Χριστοδούλου.


 • Η Γκουέρνικα αλλιώς από τo Γ1

  Η Γκουέρνικα αλλιώς, από την Γ1 τάξη με τη συμμετοχή των Γάλλων επισκεπτών μας στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus. Τη συνοδεύουμε με την ευχή   «Φως να έρθει στα μυαλά και τις καρδιές μας, να σβήσει τον πόνο και να φέρει το χρώμα, τη ζωή, την ειρήνη».


 • Διαδραστικό μάθημα με τους Γάλλους εκπαιδευτικούς

  Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus “Let’sMake a Circle”, εκπαιδευτικοί από την πόλη Halluin της Γαλλίας επισκέφτηκαν το 1ο Δ.Σ Χίου. Οι μαθητές του σχολείου μας με ενθουσιασμό ετοίμασαν μία όμορφη γιορτή υποδοχής, ενώ στο μάθημα των γαλλικών παρουσίασαν σύντομα σκετσάκια, συμμετείχαν σε παιχνίδια ρόλων, έθεσαν ερωτήσεις στους Γάλλους εκπαιδευτικούς και έπαιξαν μαζί τους παιχνίδια, μαθαίνοντας τα τρόφιμα και τους αριθμούς! Ένα μεγάλο μπράβο στους μαθητές για την εξαιρετική τους προσπάθεια!


 • Συνέχεια του προγράμματος Erasmus “Let΄s Make A Circle”

  Από πέρσι τον Σεπτέμβριο το σχολείου μας συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus+ “Let’s make a circle” με σχολεία από την Ισπανία και τη Γαλλία. Το πρόγραμμα είναι περιβαλλοντικό και αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που αφορούν  την προστασία του πλανήτη μας.

  Τη Δευτέρα  30 Οκτωβρίου μας επισκέφθηκαν  3 εκπαιδευτικοί από  το σχολείο «Ecole A. Frank – J. Moulin» της Γαλλίας. Οι μαθητές της χορωδίας καλωσόρισαν τους φιλοξενούμενους με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι  και στη συνέχεια ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τους μαθητές της ΣΤ ΄τάξης. Ευχαριστούμε τον μουσικό μας κ. Νίκο Μαχαίρα, καθώς και τη γυμνάστριά  μας κα. Μαίρη Λαβίδα για τη βοήθειά τους σε αυτή τη γιορτή.


 • Γιορτάζοντας τις #ErasmusDays 2023

  Το σχολείο μας από το 2019 συμμετέχει σε προγράμματα Erasmus και παίρνει μέρος στον εορτασμό των #ErasmusDays!

  Την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου, γιορτάσαμε  τις #ErasmusDays για 3η συνεχόμενη φορά! Οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης, που την προηγούμενη χρονιά  συμμετείχαν στο έργο Erasmus “Let’s Make a Circle”, μοιράστηκαν  τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τις εντυπώσεις τους με  τους  υπόλοιπους συμμαθητές τους μέσα από την παρουσίαση που είχαν ετοιμάσει. Στο τέλος της εκδήλωσης δώρισαν σε κάθε τμήμα του σχολείου μας από μια αφίσα για την κλιματική αλλαγή, προϊόν δικής τους εργασίας, η οποία δημιουργήθηκε  στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος.


 • Αφίσα για την κλιματική αλλαγή

  Οι μαθητές της Ε΄ τάξης, που εργάστηκαν όλη τη χρονιά για την κλιματική αλλαγή στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus και των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, δημιούργησαν τη δική τους αφίσα στέλνοντας ένα μήνυμα στους δυνατούς του πλανήτη, ώστε να πάρουν μέτρα και να τη σταματήσουν : “Η κλιματική αλλαγή πρέπει να γίνει προτεραιότητα όλων μας! Το μέλλον μας εξαρτάται από αυτή!”


 • Πάρκο Ανακύκλωσης – ΔΙΑΝΟΧ

  Την Τρίτη 30 και την Τετάρτη 31 Μαΐου  οι Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ τάξεις του σχολείου μας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, επισκέφτηκαν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην  Κλειδού.

  Εκεί  συμμετείχαν στις δράσεις  για την ανακύκλωση – Πάρκο Ανακύκλωσης – που είχε οργανώσει η ΔΙΑΝΟΧ. Τα παιδιά διασκέδασαν, έπαιξαν και  ταυτόχρονα ενημερώθηκαν για τα οφέλη της ανακύκλωσης. Το σχολείο μας στάθηκε και τυχερό, καθώς στην κλήρωση που έγινε μια μαθήτριά μας κέρδισε ένα πατίνι!


 • Εκπαιδευτική επίσκεψη στη ΔΕΗ

  Tην  Τρίτη 30  Μαΐου, η  Ε΄ τάξη του σχολείου μας επισκέφθηκε το εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Κοντάρι. Τηρώντας τους  κανόνες ασφαλείας, εκπαιδευτικοί και μαθητές φόρεσαν  τα προστατευτικά τους κράνη. Εκεί ο κ. Παναγιώτης Τζανετής  τους  ξενάγησε  στο χώρο του εργοστασίου  και τους  εξήγησε πώς γίνεται η ηλεκτροδότηση του νησιού μας. Στο τέλος  τους έδειξε μια  μηχανή  MAN , που έχει εντυπωσιακή ισχύς 17.000  KW και τις καμινάδες του εργοστασίου παραγωγής ρεύματος. Οι μαθητές διαπίστωσαν τις δύσκολες συνθήκες εργασίας του προσωπικού, για να έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι μας. Ήταν μια πολύ χρήσιμη  επίσκεψη.

  Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Τζανετή  για την υπομονή του να απαντήσει σε όλες τις απορίες των μαθητών μας, που έφυγαν ενθουσιασμένοι.


 • Περιβαλλοντική εκδρομή της ΣΤ’ τάξης στην Κρήτη

  Οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης συμμετείχαν φέτος στο Δίκτυο “Τουρισμός και Περιβάλλον” το οποίο οργανώνεται από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρχανών – Ρούβα – Γουβών στο Ηράκλειο της Κρήτης. Συγκεκριμένα ασχοληθήκαμε με τον τουρισμό στη Χίο πραγματοποιώντας πρόγραμμα με τίτλο “Χίος – ένας αναδυόμενος τουριστικός προορισμός.

  Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, είχαμε τη δυνατότητα να επισκεφτούμε το Ηράκλειο της Κρήτης και να συμμετέχουμε από κοντά σε δράσεις του παραπάνω ΚΕΠΕΑ αλλά και του ΚΕΠΕΑ Ανωγείων, όπου παρακολουθήσαμε το πρόγραμμα “Ανακαλύψτε το Φυσικό Πάρκο του Ψηλορείτη”.

  Παράλληλα, μας δόθηκε η ευκαιρία να θαυμάσουμε σημαντικότατα μνημεία, μουσεία και τοποθεσίες του Ηρακλείου και να ζήσουμε μοναδικές εμπειρίες.

  Αναλυτικά, επισκεφτήκαμε κατά σειρά τα εξής:

  Μουσείο “Λυχνοστάτης”

  CRETAquarium Θαλασσόκοσμος

  Κρήνη Μοροζίνι

  Λόντζια

  Βασιλική Αγίου Μάρκου

  Αρχάνες (παραδοσιακό χωριό)

  Οινοποιείο Λυραράκη

  Ενετικό φρούριο Rocca a Mare

  Ανώγεια

  Εκτροφείο σαλιγκαριών

  Τάφος Ν. Καζαντζάκη

  Άγιος Μηνάς

  Άγιος Τίτος

  Αρχαιολογικός χώρος Κνωσού

  Αρχαιολογικό μουσείο

  Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

  Τα παιδιά έδειξαν ωριμότητα και υπευθυνότητα και εκπροσώπησαν άξια το σχολείο μας και το νησί μας. Ήταν σίγουρα μία σημαντική εμπειρία για τη ζωή τους, καθώς είδαν μέρη και συμμετείχαν σε δράσεις που ελάχιστοι θα είχαν την ευκαιρία. Επιπλέον, έζησαν 4 ημέρες μακριά από τις οικογένειές τους, δείχνοντας ότι μπορούν σε μεγάλο βαθμό να συντηρούν και να φροντίζουν τον εαυτό τους.


 • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα  «Παρατηρώ και Προστατεύω τον τόπο μου»

  Την Τρίτη 9 Μαΐου, η Ε΄ και η Στ΄ τάξη του σχολείου μας παρακολούθησαν το  εκπαιδευτικό πρόγραμμα  «Παρατηρώ και Προστατεύω τον τόπο μου» από την  Ελληνική  Εταιρεία  Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, στο πλαίσιο του προγράμματος Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο. Σκοπός του προγράμματος ήταν να προσφέρει μια ολιστική θεώρηση της έννοιας της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς στους μαθητές, ώστε να αντιληφθούν ότι φυσικό και δομημένο περιβάλλον αποτελούν ένα σύνολο, του οποίου τα χαρακτηριστικά πρέπει να αναγνωριστούν και να προστατευθούν. Μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις οι μαθητές συνειδητοποίησαν ότι η πολιτιστική κληρονομιά δεν είναι μόνο κάτι που μας συνδέει με το παρελθόν, αλλά μέρος της καθημερινότητας στον τόπο, όπου ζούμε και μια επένδυση για την βιώσιμη ανάπτυξή του.

  Το πρόγραμμα άρεσε πολύ στους μαθητές που συμμετείχαν ενεργά και εργάστηκαν ομαδικά για την υλοποίησή του. Ευχαριστούμε την κα Βάσια Κουρεμένου και την κα Νεφέλη Βαρουχάκη για την αμεσότητα και τη μεταδοτικότητά τους, καθώς και την κα Ζωή Πολυμεροπούλου (Πρόεδρο Συμβουλίου Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Εκπαίδευσης), που επισκέφθηκε το σχολείο μας.

  Τα έργα μας