• Category Archives Αγωγή υγείας
 • Δραστηριότητες » Αγωγή υγείας
 • Γίνε κι εσύ ΧΟΠΑ Ήρωας!

  Οι μαθητές της Α΄ τάξης συμμετέχουν στο  εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΧΟΠΑ Ήρωες. Οι ΧΟΠΑ Ήρωες είναι μια βραβευμένη εκπαιδευτική πρωτοβουλία που στοχεύει στην εκμάθηση των συμπτωμάτων του εγκεφαλικού επεισοδίου και την ανάγκη για άμεση δράση. Επιπλέον αξιοποιεί τον ενθουσιασμό που έχουν οι μικροί μαθητές για γνώση και ενθαρρύνει τη μεταφορά της γνώσης αυτής στο σπίτι και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, ιδιαίτερα στις γιαγιάδες και τους παππούδες.

  Ευχαριστούμε τον μουσικό του σχολείου μας κ. Νίκο Μαχαιρά, που συνόδευσε τα παιδιά με το αρμόνιο.

  Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Μουρούνα Ειρήνη (Α1), Αγκά Βικεντία (Α2), Κοντογιάννη Μαρία ΠΕ70.


 • Συμμετοχή στο 13ο Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας

  Την Πέμπτη, 16 Μαΐου 2024, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου, έλαβε χώρα η εκδήλωση της ΔΙΠΕ Χίου για την παρουσίαση του έργου των σχολείων  που συμμετείχαν στο 13ο Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ ψηφιακής δημιουργίας. Το σχολείο μας  συμμετείχε με  ένα βίντεο animation για το σχολικό εκφοβισμό  “Στη Δική Μας Παρέα Όλοι Έχουν Θέση”, που είχε δημιουργηθεί από τους μαθητές της Ε τάξης με την εκπαιδευτικό της πληροφορικής και τις υπεύθυνες δασκάλες των τμημάτων. Τη συμμετοχή μας παρουσίασαν οι μαθήτριές του Ε΄2,  Μαρία Μανωλάκη και Μαρία Μενεγάκη αποσπώντας το ζεστό χειροκρότημα από τους παριστάμενους που γέμισαν ασφυκτικά το Ομήρειο.

  Θερμά συγχαρητήρια στους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς και μαθητές για τη συμμετοχή  μας!


 • Άσκηση σεισμού

  Τη Δευτέρα 22 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας  άσκηση σεισμού σύμφωνα με το «Μνημόνιο Ενεργειών για τη Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου σε Σχολική Μονάδα», που έχει συνταχθεί  από το σχολείο μας σύμφωνα με τις οδηγίες του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.)

  Ενημερώνουμε τους γονείς, ότι σε περίπτωση σεισμού, έχει ορισθεί ως χώρος καταφυγής το γήπεδο μπάσκετ στο προαύλιο του σχολείου μας. Τα παιδιά θα παραμείνουν εκεί μαζί με τους εκπαιδευτικούς μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς, αν ανακοινωθεί από το Δήμο Χίου ή την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου απόφαση διακοπής της λειτουργίας των σχολικών μονάδων.


 • Συμμετοχή στο 13ο Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας

  Την Παρασκευή, 19 Απριλίου και ώρα 11.00, έλαβε  χώρα η A‘  φάση του 13ου Πανελλήνιου Μαθητικού Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας, όπου παρακολούθησε αντιπροσωπεία μαθητών της Ε΄τάξης. Ειδικότερα, οι μαθητές παρακολούθησαν  την πανελλήνια τηλεδιάσκεψη των συμμετεχόντων σχολείων από όλη τη χώρα και την ομογένεια, όπου αντιπροσωπευτικά,  μαθητές παρουσίασαν το έργο τους. Την εκδήλωση  χαιρετήσει η ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ.

  Το σχολείο μας συμμετέχει στο εν λόγω φεστιβάλ με τo animation “Στη Δική Μας Παρέα Όλοι Έχουν Θέση”.Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ τάξης με αφορμή τις δράσεις για την Πανελλήνια Ημέρα Κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού έφτιαξαν ένα video animation με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας. Τα παιδιά συζήτησαν, ερεύνησαν, ζωγράφισαν, έγραψαν το σενάριο τους και με τη βοήθεια των Τ.Π.Ε. δήλωσαν πως “Στη Δική μας Παρέα Όλοι Έχουν Θέση”.

  Yπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Σβύνου Κατερίνα, Πασίνη Σαββίνα, Παληού Χριστίνα


 • 4η Απριλίου – Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας

  Η  καθιέρωση της Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας Φιλοζωίας, επιδιώκει την προώθηση, την ευαισθητοποίηση, την  ανάπτυξη της φιλοζωίας και την υπεύθυνη κηδεμονία ζώου συντροφιάς από τους  μαθητές. Για το λόγο αυτό, την Πέμπτη 4 Απριλίου επισκέφτηκε το σχολείο μας η κτηνίατρος, κα Δέσποινα Στρόβιλα, η οποία μίλησε στους μαθητές για τη φροντίδα των ζώων συντροφιάς και για τα αδέσποτα και την ευχαριστούμε πολύ.

  Σε αυτό το πνεύμα ακολούθησαν δράσεις στο μάθημα των εικαστικών με την καθοδήγηση της κ. Χρυστάλλας Χατζηαναστάση, όπου φιλοτεχνήθηκε η παρακάτω αφίσα από τους μαθητές των Β2, Γ1 & Γ2 τμημάτων.

  Η Ε΄ τάξη στο μάθημα των αγγλικών με την κ. Κατερίνα Παναγιώτου δημιούργησαν μια αφίσα και οι μικροί μας μαθητές της Α΄ τάξης στο μάθημα της πληροφορικής με την κ. Κατερίνα Σβύνου έφτιαξαν ένα βιντεάκι για τους τετράποδους φίλους μας, που ελπίζουμε να το απολαύσετε όσο κι αυτοί.


 • Εκδήλωση για την 6η Μαρτίου

   Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Η ημέρα αυτή αποτελεί μια αφορμή για όλη τη μαθητική κοινότητα να ενημερωθεί, να ανταλλάξει  σκέψεις, πληροφορίες και ιδέες και να ενεργοποιηθεί σε  δράσεις ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.

  Στο σχολείο μας, τη μέρα αυτή, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση, όπου όλα  τα  τμήματα παρουσίασαν δράσεις, αποτέλεσμα της συνεργασίας όλων των εκπαιδευτικών. Μέσα από εικαστικές δημιουργίες, ψηφιακές δράσεις, θεατρικά δρώμενα και χορό οι μαθητές έστειλαν  το ηχηρό μήνυμά τους “ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΦΟΒΟ! ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ! ΝΑΙ ΣΤΗ ΦΙΛΙΑ!” Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε  με τους μαθητές της Α΄ τάξης, που άφησαν στον ουρανό μπαλόνια στα οποία είχε γραφτεί το μήνυμα, ώστε να διαδοθεί σε όλον τον κόσμο.

  Ακολουθούν οι ψηφιακές δράσεις που παρουσιάστηκαν:

  Βίντεο από το Α΄1

  Βίντεο από το Γ΄2

  Αnimation από το Ε΄1 & Ε΄2

  https://app.animaker.com/animo/Pklfh5wLvoxw1q3q/

  Ψηφιακό βιβλίο από το ΣΤ΄1

  Προβολή Ψηφιακού βιβλίου στους μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης στο μάθημα των Γαλλικών

  Book titled 'Lutte contre le harcèlement scolaire'Read this book made on StoryJumper

 • Εκλογές για μαθητικό συμβούλιο

  Την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου το  σχολείο μας μπήκε σε παλμό εκλογών. Όλοι οι μαθητές, μικρών και μεγάλων τάξεων, ψήφισαν για να εκλέξουν  εκπροσώπους για το  μαθητικό συμβούλιο.

  Η ενεργή συµµετοχή των µαθητών στη σχολική ζωή αποτελεί δικαίωµα των µαθητών αλλά και απαραίτητο συστατικό στοιχείο του δηµοκρατικού σχολείου( ΥΑ 23/1986/β-619). Η συµµετοχή αυτή συνίσταται:

   α) στην έκφραση των απόψεων των µαθητών για θέµατα, που σχετίζονται µε τη σχολική ζωή, και στην ακρόασή τους από τους εκπαιδευτικούς και τους άλλους µαθητές

  β) στον ενεργό ρόλο τους κατά τη λήψη αποφάσεων για θέµατα που τους αφορούν, μέσα από συλλογικές διαδικασίες ή µέσω οργάνων στα οποία συµµετέχουν οι εκλεγµένοι εκπρόσωποί τους

   γ) στην ανάθεση και ανάληψη εκ µέρους των µαθητών αρµοδιοτήτων και ευθυνών

  δ) στην ανάληψη πρωτοβουλιών εκ µέρους των µαθητών για τον εµπλουτισµό και τη βελτίωση της σχολικής ζωής.  

  Αποτελέσματα εκλογών

  Πρόεδρος: Φαφαλιός Αντώνης

  Αντιπρόεδρος: Καρύδα Νικολέτα

  Ταμίας: Μπενέτος Νικόλαος

  Γραμματέας: Μαρτάκης Νικόλαος

  Τακτικά Μέλη: Σταυρινούδη  Άννα-Μαρία, Μελέκου Βάσια, Κοϊνάρης Στέλιος, Γεωργούλη Ευγενία, Μπαμνάρας Φώτης, Ζαννίκος Μάρκος, Ιλτσίδου Μαρία Λυδία, Καλλέργη Ράνια

  Αναπληρωματικά Μέλη: Μανωλάκη Δέσποινα, Φραγκιαδάκης Στέφανος, Καλαφάτη Ιωάννα, Ψωμάς Βασίλης

  Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο τους!


 • «Τα παιδιά μας μαθαίνουν πώς είναι να αγκαλιάζεις»

  Στο πλαίσιο του προγράμματος ευαισθητοποίησης και κοινωνικοποίησης, το προσωπικό και οι ωφελούμενοι της ΕΓΑΝΥ επισκέφθηκαν το σχολείο μας. Στόχος του προγράμματος  ήταν  να αντιληφθούν οι μαθητές, πως η διαφορετικότητα δεν αποτελεί εμπόδιο για παιχνίδι και δημιουργία σχέσεων.

  Στην αρχή  έγινε  μια περιγραφή της δομής (Ε.Γ.Α.Ν.Υ.) και της καθημερινότητας των ωφελούμενων, ενώ ταυτόχρονα λύθηκαν  οι απορίες των μαθητών. Στη συνέχεια οι ωφελούμενοι έγιναν μια ομάδα με τους μαθητές και πέρασαν  όμορφες στιγμές διασκέδασης και χαράς, βρίσκοντας τρόπο να γεφυρώσουν τις διάφορες που υπήρχαν, εστιάζοντας μόνο στα θετικά!

  Ευχαριστούμε για  την συνεργασία  τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης,  την  Εταιρεία Γονέων Ατόμων Νοητικά Υστερούντων και  το Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας.


 • Άνοιγμα σχολείων 8 Ιανουαρίου – Τα μέτρα προστασίας του ΕΟΔΥ

  Εξαιτίας της έξαρσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού (λοιμώξεις από τον ιό SARS-CoV-2, γρίπη κ.α.) ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) συστήνει την τήρηση βασικών μέτρων  από εκπαιδευτικούς, μαθητές και λοιπό προσωπικό των σχολικών μονάδων.

  • Τακτικό πλύσιμο των χεριών:

  ➢Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό)

  ➢Πριν και μετά: ▪Την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος ▪ Το γεύμα ▪ Τη χρήση της τουαλέτας

  ➢Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.

  ➢Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.

  • Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.
  • Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ)
  • Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων
  • Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό
  • Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.
  • Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.
  • Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).
  • Σχετικά με τις απουσίες των μαθητών/τριών που οφείλονται στη νόσηση από κορωνοϊό COVID-19 σας ενημερώνουμε ότι με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών των σχολικών μονάδων, καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών. Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών/τριών μαζί με την οποία προσκομίζεται σχετική υπεύθυνη δήλωση της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, επιδεικνυόμενης ταυτόχρονα στον/στη Διευθυντή/ντρια-Προϊστάμενο/η των σχολικών μονάδων της αντίστοιχης βεβαίωσης θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) ή μοριακού ελέγχου (PCR). Στην περίπτωση που ο/η μαθητής/τρια νοσηλευτεί αποδεδειγμένα σε νοσοκομείο λόγω νόσησης από κορωνοϊό COVID-19 οι απουσίες του καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται για όλο το χρονικό διάστημα νοσηλείας του/της.

 • Συμμετοχή στον μαθητικό διαγωνισμό “Make a wish”

  Οι μαθητές της Ε τάξης συμμετέχουν στο διαγωνισμό του “Make a wish”, “Κάνε μια ευχή Ελλάδας”, κατασκευάζοντας τα δικά τους αστέρια των ευχών στο μάθημα των εικαστικών.


 • Διεξαγωγή μαθητικών εκλογών

  Η ενεργή συµµετοχή των µαθητών στη σχολική ζωή αποτελεί δικαίωµα των µαθητών αλλά και απαραίτητο συστατικό στοιχείο του δηµοκρατικού σχολείου( ΥΑ 23/1986/β-619). Η συµµετοχή αυτή συνίσταται:

   α) στην έκφραση των απόψεων των µαθητών για θέµατα, που σχετίζονται µε τη σχολική ζωή, και στην ακρόασή τους από τους εκπαιδευτικούς και τους άλλους µαθητές

  β) στον ενεργό ρόλο τους κατά τη λήψη αποφάσεων για θέµατα που τους αφορούν, μέσα από συλλογικές διαδικασίες ή µέσω οργάνων στα οποία συµµετέχουν οι εκλεγµένοι εκπρόσωποί τους

   γ) στην ανάθεση και ανάληψη εκ µέρους των µαθητών αρµοδιοτήτων και ευθυνών

  δ) στην ανάληψη πρωτοβουλιών εκ µέρους των µαθητών για τον εµπλουτισµό και τη βελτίωση της σχολικής ζωής.  

  Μέσα σε αυτό το πλαίσιο διεξάχθηκαν μαθητικές εκλογές και στα δύο τμήματα της ΣΤ΄ τάξης για την ανάδειξη πενταμελούς συμβουλίου. Τη δράση αυτή θα συνεχίσουν  και οι άλλες τάξεις του σχολείου μας.


 • 11 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

  Η 11η  Δεκεμβρίου έχει ορισθεί ως Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού από τον Ο.Η.Ε. και την UNICEF. Ο ετήσιος εορτασμός της ημέρας αυτής, αντικατοπτρίζει τη σημασία που η Διεθνής Κοινότητα αποδίδει στα παιδιά όλου του κόσμου.

  Το σχολείο μας, τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου,  ετοίμασε ένα υγιεινό δεκατιανό σε συνεργασία με τους γονείς των μαθητών, καθώς η πρόσβαση σε θρεπτική  τροφή είναι δικαίωμα των παιδιών. Στο πλαίσιο αυτής της βιωματικής δράσης υπήρχε ενημέρωση από τον Διαιτολόγο – Διατροφολόγο κ. Στέλιο Κάρλο, ο οποίος  έδωσε χρήσιμες συμβουλές και πρακτικές ιδέες για υγιεινά γεύματα που χαρίζουν στα παιδιά ενέργεια και ευεξία.

  Ευχαριστούμε θερμά τους γονείς για την άμεση συνεργασία και τη μεγάλη ανταπόκρισή τους στη δράση του σχολείου μας!


 • Ενημέρωση για την παροχή Πρώτων Βοηθειών από τη σχολική νοσηλεύτρια

  Την Παρασκευή 2 Ιουνίου,  η σχολική  μας νοσηλεύτρια,  κα. Δήμητρα Κουτσοδόντη ενημέρωσε τους μαθητές της Ε΄ τάξης για την παροχή Πρώτων Βοηθειών και  συγκεκριμένα για την παροχή Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ). Τους εξήγησε τι πρέπει να κάνουν για να διαχειριστούν ένα περιστατικό καρδιακής ανακοπής  και πώς μπορούν να  χρησιμοποιήσουν  έναν απινιδωτή. Πληροφορήθηκαν ότι σε 35 σημεία σε όλο το νησί  από το πιο βόρειο μέχρι το πιο νότιο άκρο του, υπάρχουν εξωτερικοί απινιδωτές, ώστε σε περίπτωση ανάγκης να μπορέσουν να σώσουν μια ανθρώπινη ζωή και υπογραμμίστηκε ότι  η  ΚΑΡΠΑ δεν θα “επαναφέρει το θύμα στη ζωή” από μόνη της, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να καλέσουν  το ΕΚΑΒ το ταχύτερο δυνατό. Τέλος ακολούθησε επίδειξη όσων συζητήθηκαν.

  Ευχαριστούμε πολύ την κα. Δήμητρα Κουτσοδόντη για τις τόσο χρήσιμες και πολύτιμες  γνώσεις, ώστε οι μαθητές να είναι ψύχραιμοι και έτοιμοι να δράσουν αποτελεσματικά σε περίπτωση ανάλογου συμβάντος.


 • Αθλητικές δραστηριότητες με το Ειδικό Σχολείο

  Την Τρίτη 31 Μαΐου,  η Β΄ τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησε αθλητικές δραστηριότητες με το Ειδικό Σχολείο. Τα  παιχνίδια οργανώθηκαν από τους γυμναστές των  δύο σχολείων. Στο τέλος, όλοι οι συμμετέχοντες  πήραν το μετάλλιό τους και τους δόθηκε ένα  χειροποίητο ενθύμιο από πηλό, που φτιάχτηκε από τους μαθητές  της Β΄ τάξης.

  Το χαμόγελο και η χαρά στα πρόσωπα των μικρών μας μαθητών   ανοίγει το δρόμο ώστε να καθιερώνεται  η δράση αυτή κάθε χρόνο.

  Εκπαιδευτικοί Β΄ τάξης:  Κουρελάτου Ευανθία, Ζαννίκου Βασιλική

  Εκπαιδευτικοί  Φυσικής Αγωγής:  Λαβίδα Μαρία, Τσακός  Χαράλαμπος


 • Συνταγές με ελαιόλαδο από το Δ΄1

  Στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων , στη θεματική «Ευ ζην», οι μαθητές του Δ΄1 ασχολήθηκαν με τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής τόσο  για τη δική τους υγεία όσο και για την υγεία του πλανήτη. Οι μαθητές μίλησαν για τις διατροφικές τους συνήθειες και κατέγραψαν υπέροχες και λαχταριστές  συνταγές με ελαιόλαδο, τις οποίες σας προτείνουν. Καλή επιτυχία!

  Έγινε με το Padlet