• Category Archives Αγωγή υγείας
 • Δραστηριότητες » Αγωγή υγείας
 • «Τα παιδιά μας μαθαίνουν πώς είναι να αγκαλιάζεις»

  Στο πλαίσιο του προγράμματος ευαισθητοποίησης και κοινωνικοποίησης, το προσωπικό και οι ωφελούμενοι της ΕΓΑΝΥ επισκέφθηκαν το σχολείο μας. Στόχος του προγράμματος  ήταν  να αντιληφθούν οι μαθητές, πως η διαφορετικότητα δεν αποτελεί εμπόδιο για παιχνίδι και δημιουργία σχέσεων.

  Στην αρχή  έγινε  μια περιγραφή της δομής (Ε.Γ.Α.Ν.Υ.) και της καθημερινότητας των ωφελούμενων, ενώ ταυτόχρονα λύθηκαν  οι απορίες των μαθητών. Στη συνέχεια οι ωφελούμενοι έγιναν μια ομάδα με τους μαθητές και πέρασαν  όμορφες στιγμές διασκέδασης και χαράς, βρίσκοντας τρόπο να γεφυρώσουν τις διάφορες που υπήρχαν, εστιάζοντας μόνο στα θετικά!

  Ευχαριστούμε για  την συνεργασία  τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης,  την  Εταιρεία Γονέων Ατόμων Νοητικά Υστερούντων και  το Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας.


 • Άνοιγμα σχολείων 8 Ιανουαρίου – Τα μέτρα προστασίας του ΕΟΔΥ

  Εξαιτίας της έξαρσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού (λοιμώξεις από τον ιό SARS-CoV-2, γρίπη κ.α.) ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) συστήνει την τήρηση βασικών μέτρων  από εκπαιδευτικούς, μαθητές και λοιπό προσωπικό των σχολικών μονάδων.

  • Τακτικό πλύσιμο των χεριών:

  ➢Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό)

  ➢Πριν και μετά: ▪Την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος ▪ Το γεύμα ▪ Τη χρήση της τουαλέτας

  ➢Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.

  ➢Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.

  • Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.
  • Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ)
  • Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων
  • Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό
  • Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.
  • Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.
  • Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).
  • Σχετικά με τις απουσίες των μαθητών/τριών που οφείλονται στη νόσηση από κορωνοϊό COVID-19 σας ενημερώνουμε ότι με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών των σχολικών μονάδων, καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών. Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών/τριών μαζί με την οποία προσκομίζεται σχετική υπεύθυνη δήλωση της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, επιδεικνυόμενης ταυτόχρονα στον/στη Διευθυντή/ντρια-Προϊστάμενο/η των σχολικών μονάδων της αντίστοιχης βεβαίωσης θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) ή μοριακού ελέγχου (PCR). Στην περίπτωση που ο/η μαθητής/τρια νοσηλευτεί αποδεδειγμένα σε νοσοκομείο λόγω νόσησης από κορωνοϊό COVID-19 οι απουσίες του καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται για όλο το χρονικό διάστημα νοσηλείας του/της.

 • Συμμετοχή στον μαθητικό διαγωνισμό “Make a wish”

  Οι μαθητές της Ε τάξης συμμετέχουν στο διαγωνισμό του “Make a wish”, “Κάνε μια ευχή Ελλάδας”, κατασκευάζοντας τα δικά τους αστέρια των ευχών στο μάθημα των εικαστικών.


 • Διεξαγωγή μαθητικών εκλογών

  Η ενεργή συµµετοχή των µαθητών στη σχολική ζωή αποτελεί δικαίωµα των µαθητών αλλά και απαραίτητο συστατικό στοιχείο του δηµοκρατικού σχολείου( ΥΑ 23/1986/β-619). Η συµµετοχή αυτή συνίσταται:

   α) στην έκφραση των απόψεων των µαθητών για θέµατα, που σχετίζονται µε τη σχολική ζωή, και στην ακρόασή τους από τους εκπαιδευτικούς και τους άλλους µαθητές

  β) στον ενεργό ρόλο τους κατά τη λήψη αποφάσεων για θέµατα που τους αφορούν, μέσα από συλλογικές διαδικασίες ή µέσω οργάνων στα οποία συµµετέχουν οι εκλεγµένοι εκπρόσωποί τους

   γ) στην ανάθεση και ανάληψη εκ µέρους των µαθητών αρµοδιοτήτων και ευθυνών

  δ) στην ανάληψη πρωτοβουλιών εκ µέρους των µαθητών για τον εµπλουτισµό και τη βελτίωση της σχολικής ζωής.  

  Μέσα σε αυτό το πλαίσιο διεξάχθηκαν μαθητικές εκλογές και στα δύο τμήματα της ΣΤ΄ τάξης για την ανάδειξη πενταμελούς συμβουλίου. Τη δράση αυτή θα συνεχίσουν  και οι άλλες τάξεις του σχολείου μας.


 • 11 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

  Η 11η  Δεκεμβρίου έχει ορισθεί ως Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού από τον Ο.Η.Ε. και την UNICEF. Ο ετήσιος εορτασμός της ημέρας αυτής, αντικατοπτρίζει τη σημασία που η Διεθνής Κοινότητα αποδίδει στα παιδιά όλου του κόσμου.

  Το σχολείο μας, τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου,  ετοίμασε ένα υγιεινό δεκατιανό σε συνεργασία με τους γονείς των μαθητών, καθώς η πρόσβαση σε θρεπτική  τροφή είναι δικαίωμα των παιδιών. Στο πλαίσιο αυτής της βιωματικής δράσης υπήρχε ενημέρωση από τον Διαιτολόγο – Διατροφολόγο κ. Στέλιο Κάρλο, ο οποίος  έδωσε χρήσιμες συμβουλές και πρακτικές ιδέες για υγιεινά γεύματα που χαρίζουν στα παιδιά ενέργεια και ευεξία.

  Ευχαριστούμε θερμά τους γονείς για την άμεση συνεργασία και τη μεγάλη ανταπόκρισή τους στη δράση του σχολείου μας!


 • Ενημέρωση για την παροχή Πρώτων Βοηθειών από τη σχολική νοσηλεύτρια

  Την Παρασκευή 2 Ιουνίου,  η σχολική  μας νοσηλεύτρια,  κα. Δήμητρα Κουτσοδόντη ενημέρωσε τους μαθητές της Ε΄ τάξης για την παροχή Πρώτων Βοηθειών και  συγκεκριμένα για την παροχή Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ). Τους εξήγησε τι πρέπει να κάνουν για να διαχειριστούν ένα περιστατικό καρδιακής ανακοπής  και πώς μπορούν να  χρησιμοποιήσουν  έναν απινιδωτή. Πληροφορήθηκαν ότι σε 35 σημεία σε όλο το νησί  από το πιο βόρειο μέχρι το πιο νότιο άκρο του, υπάρχουν εξωτερικοί απινιδωτές, ώστε σε περίπτωση ανάγκης να μπορέσουν να σώσουν μια ανθρώπινη ζωή και υπογραμμίστηκε ότι  η  ΚΑΡΠΑ δεν θα “επαναφέρει το θύμα στη ζωή” από μόνη της, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να καλέσουν  το ΕΚΑΒ το ταχύτερο δυνατό. Τέλος ακολούθησε επίδειξη όσων συζητήθηκαν.

  Ευχαριστούμε πολύ την κα. Δήμητρα Κουτσοδόντη για τις τόσο χρήσιμες και πολύτιμες  γνώσεις, ώστε οι μαθητές να είναι ψύχραιμοι και έτοιμοι να δράσουν αποτελεσματικά σε περίπτωση ανάλογου συμβάντος.


 • Αθλητικές δραστηριότητες με το Ειδικό Σχολείο

  Την Τρίτη 31 Μαΐου,  η Β΄ τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησε αθλητικές δραστηριότητες με το Ειδικό Σχολείο. Τα  παιχνίδια οργανώθηκαν από τους γυμναστές των  δύο σχολείων. Στο τέλος, όλοι οι συμμετέχοντες  πήραν το μετάλλιό τους και τους δόθηκε ένα  χειροποίητο ενθύμιο από πηλό, που φτιάχτηκε από τους μαθητές  της Β΄ τάξης.

  Το χαμόγελο και η χαρά στα πρόσωπα των μικρών μας μαθητών   ανοίγει το δρόμο ώστε να καθιερώνεται  η δράση αυτή κάθε χρόνο.

  Εκπαιδευτικοί Β΄ τάξης:  Κουρελάτου Ευανθία, Ζαννίκου Βασιλική

  Εκπαιδευτικοί  Φυσικής Αγωγής:  Λαβίδα Μαρία, Τσακός  Χαράλαμπος


 • Συνταγές με ελαιόλαδο από το Δ΄1

  Στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων , στη θεματική «Ευ ζην», οι μαθητές του Δ΄1 ασχολήθηκαν με τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής τόσο  για τη δική τους υγεία όσο και για την υγεία του πλανήτη. Οι μαθητές μίλησαν για τις διατροφικές τους συνήθειες και κατέγραψαν υπέροχες και λαχταριστές  συνταγές με ελαιόλαδο, τις οποίες σας προτείνουν. Καλή επιτυχία!

  Έγινε με το Padlet

 • Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Διατροφοπεριπέτειες»

  Από τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου ξεκίνησε στο σχολέιο μας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Διατροφοπεριπέτειες» που περιλαμβάνει βιωματικές δράσεις μέσω τηλεκπαίδευσης για την προώθηση της υγιεινής διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας, που έχουν σχεδιαστεί από ιατρούς, διατροφολόγους και ειδικούς προαγωγής υγείας του Ινστιτούτου Prolepsis.

  Οι μαθητές των μικρών τάξεων  θα γνωρίσουν τις βασικές αρχές της υγιεινής διατροφής μέσα από τις «Διατροφοπεριπέτειες στη Χώρα των Νόστιμων Βασιλείων». Παράλληλα, οι μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων θα μάθουν την υγιεινή διατροφή στην πράξη μέσα από παιχνίδια γνώσεων και ποικίλα βιωματικά δρώμενα. 

  Η εκπαίδευση από μικρή ηλικία επηρεάζει σημαντικά τη διατροφική συμπεριφορά του ατόμου και προστατεύει τη σωματική και ψυχική του υγεία. Τέτοιου τύπου εκπαιδευτικές δραστηριότητες φαίνεται να συμβάλλουν στη διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους, να ενισχύουν τη συγκέντρωση στο σχολείο και στα μαθήματα, αλλά και να διασφαλίζουν ποικιλία στη διατροφή του παιδιού, καλύπτοντας επαρκώς τις ανάγκες του σε θρεπτικά συστατικά σημαντικά για το στάδιο της ανάπτυξης.


 • Οδηγίες χρήσης self test

  Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, μέσω δωρεάν αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου (self test) είναι υποχρεωτικός για τους/τις μαθητές/τριες και τους/τις εκπαιδευτικούς σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΥΠΕΠΘ. Παρακάτω παραθέτουμε εύκολες και απλές οδηγίες χρήσης .

  Έγινε με το Padlet

 • “Μένουμε σπίτι… Συνδε-Δεμένοι”

  Παραθέτουμε ηλεκτρονικό έντυπο με τίτλο "Μένουμε σπίτι… Συνδε-Δεμένοι" του Εργαστηρίου Σχολικής Ψυχολογίας, Τμήμα Ψυχολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

  Το έντυπο περιλαμβάνει χρήσιμες επισημάνσεις για την ψυχολογική υποστήριξη οικογενειών, παιδιών και εφήβων

  κατά τη διάρκεια παραμονής στο σπίτι λόγω των προληπτικών μέτρων για τον κορωνοϊό Covid-19.

  Διαβάσετε εδώ.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   


 • 11η Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού

  Στις 11 Δεκεμβρίου γιορτάζεται η «Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού» μια ημέρα γιορτής για τα παιδιά όλου του Κόσμου. Το σημαντικότερο κείμενο για τα δικαιώματα του παιδιού, η Διεθνής Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ρυθμίζει τις υποχρεώσεις των κρατών για την προστασία και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού. Ένα από τα δικαιώματά του είναι η πρόσβαση σε τροφή κατάλληλη για την ηλικία του. Με αφορμή αυτή τη μέρα και στο πλαίσιο του Erasmus+ “Be friend with nature” που συμμετέχει το σχολείο μας, oι οικογένειες των μαθητών ετοίμασαν ένα υγιεινό δεκατιανό με τοπικά προϊόντα, το οποίο απόλαυσαν τα παιδιά.

  312190000331219000053121900016

  312190000131219000133121900006

  Μέρος των εδεσμάτων δόθηκαν στα παιδιά της Κιβωτού.

  31219000173121900018


 • Επίσκεψη της μαθήτριας Ελισάβετ Ιωσηφίδου στο σχολείο μας

  20190510_084641 (1)20190510_084802

   

   

   

   

   

                 

  20190510_103939

  20190510_090829

   

   

   

   

   

   

  Την Παρασκευή 10 Μαΐου, στο πλαίσιο του προγράμματος για τα «Ανθρώπινα Δικαιώματα», που εκπονείται από τη Δ΄ τάξη, επισκέφθηκε το σχολείο μας η Ελισάβετ Ιωσηφίδου, μαθήτρια της Γ΄ τάξης του 3ου ΓΕΛ Χίου και αθλήτρια στους ΙΩΝΕΣ – Αθλητικό Σωματείο ΑμεΑ Χίου. Την Ελισάβετ συνόδευσαν οι γυμναστές της κ. Κλήτος Κανετίδης και η κ. Μαρκέλλα Αγιασμάτη. Η Ελισάβετ μας μίλησε για το αγώνισμα της κορίνας  και το άθλημα μπότσια,  με τα οποία ασχολείται. Στη συνέχεια έπαιξε μαζί μας μπότσια και διασκεδάσαμε παρέα. Ευχαριστούμε  την Ελισάβετ για την παρουσία της και της ευχόμαστε καλή επιτυχία  τόσο στον αθλητισμό όσο και στη φοιτητική της ζωή!