• Category Archives Πολιτιστικά
  • Δραστηριότητες » Πολιτιστικά
  • Καλό μήνα & καλή Πρωτομαγιά!

    Ο Μάιος μας έφτασε (παραδοσιακό τραγούδι)

    Ο Μάιος μας έφτασε

    εμπρός βήμα ταχύ

    να τον προϋπαντήσουμε

    παιδιά στην εξοχή.

    Δώρα στα χέρια του πολλά

    Και όμορφα κρατεί

    Και τα μοιράζει γελαστός

    Σε όποιον το ζητεί!

    Οι μαθητές του Ε΄1 μάζεψαν λουλούδια κι έφτιαξαν το δικό τους πρωτομαγιάτικο στεφάνι.

    «Καλό μήνα σε όλους!»


  • Επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο

    Την Τρίτη 14 Μαρτίου, η Ε΄ τάξη του σχολείου μας επισκέφθηκε το  Ναυτικό Μουσείο Χίου. Το μουσείο αυτό παρουσιάζει  τη ναυτική ιστορίας του νησιού μας, μιας και  είναι σε όλους γνωστή η μακραίωνη προσφορά των Χιωτών στη ναυτιλία και στο εμπόριο. Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από το επιβλητικό κτίριο και τα  σημαντικά εκθέματα,  που απεικονίζουν τα  ιστορικά στοιχεία της ναυτικής παράδοσης του τόπου, καθώς και τις εξελίξεις της ναυτιλίας και των εμπορικών πλοίων. Ευχαριστούμε την κα. Άννα και τον κ. Γιάννη για την υπέροχη ξενάγηση!


  • Οι χοροί από την τελετή υποδοχής Erasmus

    Την εβδομάδα 4-8 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στη Χίο, η 4η συνάντηση του προγράμματος Erasmus+ “Be friend with nature” . Τα παιδιά καλωσόρισαν τους εταίρους, μεταξύ άλλων με παραδοσιακούς χορούς.

    Όλοι εντυπωσιάστηκαν από τον ενθουσιασμό και το κέφι τους.


  • 30 Χρόνια – Γράμματα στον Άγιο Βασίλη

    Σε συνέχεια της δράσης των Ελληνικών Ταχυδρομείων  Γράμματα στον Άγιο Βασίλη (https://hohoho.elta.gr/) οι μαθητές των Δ’και Ε’ τάξεων του σχολείου μας έλαβαν φακέλους, που περιείχαν ένα γράμμα για τη σημασία των  καλών νέων που μας φέρνει ο ταχυδρόμος και κάρτ ποστάλ με συλλεκτικά γραμματόσημα.

    Υπεύθυνος εκπαιδευτικός:Καλλιρρόη Κρυσταλλίδη ΠΕ06 Αγγλικής Γλώσσας.


  • Η Τσικνοπέμπτη

    Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατινής) ονομάζεται Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη, επειδή την ημέρα αυτή όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας ή λιώνουν το λίπος από τα χοιρινά και ο μυρωδάτος καπνός (τσίκνα) είναι διάχυτος παντού. Από αυτή την τσίκνα, λοιπόν, έχει πάρει και το όνομά της η Πέμπτη και λέγεται Τσικνοπέμπτη.

    Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή του. Πιθανώς προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού.

    Σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης».

    Την Τσικνοπέμπτη, που βρίσκεται στο μέσο του Τριωδίου, ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα.

    Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας και φέτος προσέφερε στα παιδιά σουβλάκια, τηρώντας το έθιμο. Στη συνέχεια χορέψαμε το παραδοσιακό γαϊτανακι και διασκεδάσαμε στην αυλή.

    Καλή Αποκριά σε όλους!


  • Συμμετοχή στο διεθνές σχολικό project “My Carnival, Your Carnival”

    Το σχολείο μας συμμετέχει στο διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανταλλαγής πολιτιστικών εμπειριών- «My Carnival, Your Carnival» – το οποίο προωθεί τις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ μαθητών από τη Γερμανία, τη Βραζιλία, την Κύπρο, την Ισπανία και την Ελλάδα. Οι μαθητές μας θα μοιραστούν, με ξένα σχολεία, πληροφορίες στα αγγλικά για το καρναβάλι στην Ελλάδα και την Κύπρο και θα μάθουν περισσότερα για τον εορτασμό του σε άλλες χώρες του κόσμου από παιδιά της ηλικίας τους.

    Στο τέλος του project, όλες οι τάξεις θα λάβουν πιστοποιητικό συμμετοχής από τον εκπαιδευτικό εκδοτικό οίκο της Twinkl (www.twinkl.gr) και οι εργασίες τους θα παρουσιαστούν σε ψηφιακό βιβλίο. Ο στόχος είναι με αφορμή το Καρναβάλι να δοθεί η ευκαιρία στους μαθητές να βιώσουν μια πραγματική επικοινωνία στα Αγγλικά και να ανταλλάξουν πληροφορίες με παιδιά στο εξωτερικό σχετικά με τους αντίστοιχους πολιτισμούς τους.

    Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί:
    Καλλιρόη Κρυσταλίδη, Βασιλική Μαλτέρα, Βασιλική Ζαννίκου, Μαρία Κοντογιάννη, Χρήστος Γιαννόπαπας


  • Χάρτης Εθίμων Αποκρίας

    Απόκριες ονομάζονται οι τρεις εβδομάδες πριν από την Καθαρά Δευτέρα οπότε και αρχίζει η Μεγάλη Σαρακοστή. Ταυτίζονται με την περίοδο του Τριωδίου μια κινητή περίοδο στην Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση από την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου μέχρι την Κυριακή της Τυροφάγου ή Τυρινής.

    Τις μέρες αυτές λαμβάνει χώρα το έθιμο του γλεντιού, της ψυχαγωγίας και του «μασκαρέματος», της μεταμφίεσης, που έχει τις ρίζες του στις αρχαιότερες «Διονυσιακές γιορτές» των Ελλήνων, όπου οι άνθρωποι μεταμφιέζονταν, χόρευαν, τραγουδούσαν πίνοντας κρασί και το κέφι κορυφωνόταν προς τιμή του Διόνυσου. Παλιότερα το καρναβάλι γινόταν παντού στην Ελλάδα με μασκαράτες ομαδικές, χορούς, γλέντια, σάτιρα και διάφορα ιδιαίτερα έθιμα σε κάθε μέρος. Ήταν ευκαιρία για ξεφάντωμα, κρασί και χίλια δυο πειράγματα.

    Γνωρίστε  μερικά από τα σημαντικότερα έθιμα της Αποκριάς  στην πατρίδα μας. Αρκεί μόνο να πιέσετε εδώ!


    Πηγή: https://www.thinglink.com/scene/1424393052423716866


  • Ανταλλαγή Χριστουγεννιάτικων Ευχών

    Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης ευχήθηκαν καλές γιορτές με το δικό τους τρόπο στους φίλους μας στην Ευρώπη.

    Την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου τραγούδησαν τα κάλαντα στα ελληνικά και στα αγγλικά με την καθοδήγηση της κα. Βίκυς Μαλτέζα και του κ. Δημήτρη Χατζηγιαννάκη κι αντάλλαξαν ευχές με τους μαθητές της Ισπανίας, της Πορτογαλίας , της Ιταλίας και της Φιλανδίας χώρες με τις οποίες συνεργαζόμαστε για το πρόγραμμα e Twinning του σχολείου μας. Οι μαθητές μας με τη σειρά τους άκουσαν τα άλλα σχολεία να τραγουδούν  και  τα χειροκρότησαν θερμά.  Μπορεί  να μην  καταλάβαμε όλες τις λέξεις , καταλάβαμε όμως ότι η αγάπη και η φιλία ούτε γλώσσα έχουν ούτε σύνορα…! Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά σε όλους!


  • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Κάμπος Χίου-Περιδιαβαίνοντας το μυροβόλο δάσος των εσπεριδοειδών

    Τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου, η Δ’ τάξη επισκέφθηκε τον πανέμορφο Κάμπο της Χίου. Παρά τη βροχερή μέρα και  με ξεναγό τον κ. Σταύρο Σπυράκη από το ΚΠΕ Ομηρούπολης, ξεκινήσαμε από το σχολείο μας, αφού πρώτα είχαμε δει μια ωραία παρουσίαση για όσα θα συναντούσαμε στον Κάμπο. Αρχικά διασχίσαμε το γεφύρι του ποταμού Κοκκαλά και γνωρίσαμε  τα γνωστά αρχοντικά του Καράβα και το Ρίζικο. Κατόπιν σταματήσαμε στην Παναγιά τη Συριώτισσα και περιηγηθήκαμε στα στενά δρομάκια του Κάμπου. Ήταν μια μοναδική  εκδρομή!

    Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Μαρία Κοντογιάννη, Βίκυ Αγκά

    Συνοδός εκπαιδευτικός: Αγγελική Βασιλάκη


  • Το ταξίδι της Αμάλ, της πιο ψηλής προσφυγοπούλας στον κόσμο

    Το εκπαιδευτικό  πρόγραμμα « Το Ταξίδι»/ «Τhe Walk», που υλοποιήθηκε στο σχολείο μας από τον εκπαιδευτικό της Πληροφορικής κ.Ιωάννη Σουλτάτο  ξεκινά από το νησί μας !

    Η Χίος είναι το νησί που θα υποδεχτεί τη Μικρή Αμάλ στην Ελλάδα στις 10 Αυγούστου στις 19.30 στο λιμάνι.Το ταξίδι της είναι ένας μακρύς δρόμος 8.000 χιλιομέτρων που ξεκινάει από την Γκαζιαντέπ, μία πόλη πλάι στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, με στάσεις σε πάνω από 70 μεγάλες και μικρές πόλεις στην Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελβετία, το Βέλγιο, τη Γερμανία με τελικό προορισμό το Μάντσεστερ στην Αγγλία. «Μη μας ξεχνάτε» είναι το μήνυμα που μεταφέρει η 9χρονη Αμάλ που ταξιδεύει αναζητώντας την μητέρα της στη γη που απλώνεται μπροστά της. Περπατάει από χώρα σε χώρα, γνωρίζει άλλα και ανθρώπους, πάντα με την ελπίδα πως κάπου θα υπάρχει γι’ αυτήν το σπίτι που θα μείνει, θα μεγαλώσει, θα μορφωθεί και θα φτιάξει τον δικό της κόσμο.Το «Ταξίδι»/ «Τhe Walk», είναι ένα διεθνές Φεστιβάλ πολιτισμού «σε κίνηση» με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, σινεμά, θέατρο, χορό, μουσική, συναυλίες, πρωτότυπες εικαστικές εγκαταστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα και δρώμενα, που είναι αφιερωμένο στα παιδιά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και να επαναπροσδιορίσουν τον εαυτό τους από την αρχή.

    Η Μικρή Αμάλ, που στην γλώσσα της η λέξη «Αμάλ» σημαίνει «ελπίδα», είναι στην πραγματικότητα, μία μεγάλη μαριονέτα με ύψος 3,5 μέτρα, η οποία αντιπροσωπεύει εκατομμύρια παιδιά-πρόσφυγες, πολλά από αυτά χωρισμένα από τις οικογένειές τους. Το μεγάλο ύψος της προκαλεί την προσοχή μας ακριβώς για να μας αφυπνίσει για το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουν οι πρόσφυγες.

    H Μικρή Αμάλ φτάνει στην Χίο με ένα καραβάκι. Καθώς πλησιάζει τη στεριά, ακούει φωνές να της τραγουδούν. Η μουσική την υποδέχεται από την απέναντι όχθη. Όταν φτάνει στην ακτή, οι τοπικές κοινότητες της Χίου θα την καλωσορίσουν με «Παινέματα», παραδοσιακά τραγούδια γραμμένα ειδικά για εκείνη με ευχές για τα πρώτα της βήματα στην Ευρώπη.Ο ερχομός της μικρής Αμάλ είναι μία γιορτή που συνδέει την παράδοση με το σήμερα. Τα «Παινέματα», θα τα ακούσουμε σε νέες μουσικές εκδοχές με στίχους καινούργιους, γραμμένους από μικρούς και μεγάλους κατοίκους του νησιού, που διηγούνται την ιστορία και τη διαδρομή της Μικρής Αμάλ. Αυτά τα διαφορετικά, τα γεμάτα ευχές «Παινέματα», οφείλονται στη συνεργασία και στην πολύμηνη εργαστηριακή δουλειά του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου με την Φιλαρμονική του Δήμου Χίου, του Μουσικού Σχολείου Χίου, της ομάδας κρουστών Brasilionico και παιδιών προσφύγων που συμμετείχαν στο ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου αλλά και με τοπικούς οργανισμούς και φορείς. Το τελικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα είναι υπό την καθοδήγηση της Σκηνοθέτριας Γιολάντας Μαρκοπούλου, του συνθέτη Λευτέρη Βενιάδη και της βιολονίστα Όλγας Holdorff-Μυριαγκού.

    Το κοινό της Χίου μπορεί να παρακολουθήσει τη διαδρομή και τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στο πέρασμα της Μικρής Αμάλ μέσω του Διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στο www.walkwithamal.org/el.

    Πηγή: huffingtonpost.gr


  • Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο

    Ο Βασίλι Καντίνσκι ήταν Ρώσος ζωγράφος και θεωρητικός της τέχνης. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα και ήταν από τους πρωτοπόρους της αποκαλούμενης αφηρημένης τέχνης.

    Τα παιδιά της Γ΄ και Ε΄ τάξης του σχολείου γνώρισαν το ζωγράφο και τα έργα του στο μάθημα των εικαστικών και με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού κ. Κριστίνας Μποκούρ ζωγράφισαν στον τοίχο της εισόδου του διδακτηρίου μια τοιχογραφία ανάλογης τεχνοτροπίας.


  • 25η Μαρτίου από το Δ’1

    Τι και αν έχουμε καραντίνα και τηλεκπαίδευση……Εμάς τίποτα δεν μας σταματά!!!!!Αποφασίσαμε να γιορτάσουμε και να τιμήσουμε τα 200 χρόνια της επανάστασης του 1821, ζωγραφίζοντας! Σας παρουσιάζουμε τα δημιουργήματα μας και ελπίζουμε να σας αρέσουν! Οι μαθητές του Δ1!!!