• Category Archives Πολιτιστικά
  • Δραστηριότητες » Πολιτιστικά
  • Η Δημοκρατία πάει σχολείο

    “Η δημοκρατία είναι κάτι περισσότερο από μια μορφή διακυβέρνησης. Υπάρχει στην καθημερινή μας ζωή, στη συμπεριφορά μας, στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Είναι τρόπος ζωής!”

    Για τις σημερινές κοινωνίες, η αποδοχή της δημοκρατίας ως τρόπου ζωής απαιτεί εκπαίδευση, γιατί η δημοκρατία μπορεί να διατηρηθεί και να αναπτυχθεί μόνο από άτομα που την κατανοούν και την ασπάζονται. Η εκπαίδευση παίζει σημαντικό ρόλο στην ανατροφή καλών, νέων ανθρώπων, που είναι ευαίσθητοι στις διαφορές, μπορούν να σκέφτονται κριτικά, είναι δημιουργικοί, έχουν υψηλή επίγνωση των δικαιωμάτων και ελευθεριών, έχουν υψηλό επίπεδο συνείδησης και αισθήματος ευθύνης. Το σχολείο διαδραματίζει βασικό ρόλο στη δημοκρατική συμπεριφορά  και την εκπαίδευση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς συμβάλλει στη μετάδοση αυτών των αξιών σε ενεργούς και υπεύθυνους πολίτες.

    Το πρόγραμμα «Η Δημοκρατία πάει σχολείο» πέτυχε με διαθεματικό τρόπο να φέρει σε επαφή τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης με τις δημοκρατικές αξίες και αρετές, τους έδωσε τη δυνατότητα ως ερευνητές να κάνουν σημαντικές παρατηρήσεις σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία, αλλά και να καλλιεργήσουν δημοκρατική κουλτούρα και συνείδηση.To πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε συνδυασμό με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning “Dempower: Democratic Empowerment At School”

     Ακολουθούν κάποιες από τις δράσεις και τις εργασίες, που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος.

    Υπεύθυνες εκαπιδευτικοί: Κοντογιάννη Μαρία (ΠΕ70), Λαβίδα Μαρία (ΠΕ11), Σβύνου Αικατερίνη (ΠΕ86)


  • Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής “Νίκη Γουλανδρή”

    Τα τμήματα Γ1 και Ε1 του σχολείου μας συμμετείχαν στο διαγωνισμό ζωγραφικής “‘Ενα κοχύλι στο βυθό“, που διοργανώνει κάθε χρόνο το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Νίκη Γουλανδρή.

    Κατά την διαδικασία παραγωγής των έργων, οι μαθητές αφού ήρθαν σε επαφή με το σχεδιαστικό μέρος των κοχυλιών και του βυθού στο χαρτί, στη συνέχεια πειραματίστηκαν με διάφορα υλικά (ξυλομπογιές, λαδοπαστέλ, μαρκαδόρους), ώστε να αντιληφθούν τις διαφορετικές υφές που προσδίδει το καθένα ξεχωριστά.

    Συγχαρητήρια στη μαθήτρια Καρύδα Στεφανία (Γ1) για τη διάκρισή της!!!

    Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Χατζηαναστάση Χρυστάλλα ΠΕ08


  • Μουσικοθεατρική παράσταση από τη Λυρική Σκηνή

    Την Πέμπτη 30 Μαΐου, οι μαθητές των Β΄, Γ΄, Δ΄ και Ε΄ τάξεων παρακολούθησαν την παράσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής “Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει”. Τα παιδιά διασκέδασαν με το χιούμορ των ηθοποιών και μαγεύτηκαν από τις μουσικές συνθέσεις που παρουσιάστηκαν. Όλοι φύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις από αυτή την ποιοτική μουσικοθεατρική παράσταση.


  • Ένα βιβλίο για τους παραδοσιακούς οικισμούς

    Η ΣΤ΄ τάξη ετοίμασε αυτό το βιβλίο για το ΚΕΠΕΑ Κόνιτσας στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος  «Παραδοσιακοί Οικισμοί και Φύση». Οι δράσεις περιλαμβάνουν:

    • γνωριμία με τους παραδοσιακούς οικισμούς  
    • επισκέψεις σε παραδοσιακούς οικισμούς του νησιού μας
    • μελέτη της ιστορίας, της παράδοσης, των επαγγελμάτων και της αρχιτεκτονικής τους
    • καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι παραδοσιακοί οικισμοί και προτάσεων για την αειφορική διαχείρισή τους

  • Διαγωνισμός ΔΕΥΑ ΝΗΣΟΥ ΧΙΟΥ

    Το σχολείο μας συμμετείχε στο διαγωνισμό της ΔΕΥΑ ΝΗΣΟΥ ΧΙΟΥ με τα παρακάτω έργα:

    1.Ομαδικό έργο του τμήματος Β1 – Ο κύκλος του νερού

    2. Έργο της Ελισάβετ Βαρκάρη του τμήματος Γ΄1 – Φωτογραφία του φράγματος Καλαμωτής – Κατράρη

    Το φράγμα κατασκευάστηκε το 2009 με σκοπό να καλύψει ανάγκες άρδευσης και ύδρευσης αυτής της περιοχής του νησιού, συλλέγοντας τα νερά του χείμαρρου Κατράρη.

    3. Ομαδική εργασία του τμήματος Ε1 – Άρθρο με τίτλο “Νερό, προσέχω για να έχω”

     Το νερό είναι από τις σημαντικότερες πηγές ζωής. Είναι άχρωμο, άοσμο και δεν έχει γεύση. Ο άνθρωπος πρέπει να καταναλώνει 2-3 λίτρα νερού καθημερινά για την επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού του. Το πολύτιμο αυτό αγαθό, πρέπει να το προσέχουμε, για να το έχουμε! 

    Πιο συγκεκριμένα, οφείλουμε να κλείνουμε τη βρύση όταν πλένουμε τα χέρια ή τα δόντια μας. Επίσης, πρέπει να καλούμε τον υδραυλικό να επισκευάσει τυχόν διαρροή στις βρύσες ή στις τουαλέτες, καθώς αυτό εξοικονομεί μεγάλη ποσότητα νερού. Μπορούμε, επιπλέον, να συλλέγουμε βρόχινο νερό για το πότισμα των φυτών του κήπου μας.

    Με τη συλλογική προσπάθεια και ατομική φροντίδα, μπορούμε να έχουμε έναν βιώσιμο πλανήτη!


  • Απονομή Βεβαιώσεων Συμμετοχής

    Την Τετάρτη 22 Μαΐου, η Διευθύντρια του σχολείου μας απένειμε στους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης βεβαιώσεις για την επιτυχημένη  συμμετοχή  τους στο πρόγραμμα eTwinning Dempower, που πραγματοποιήθηκε  το τρέχον  σχολικό έτος. Ένα ωραίο ταξίδι  τελείωσε κι ευχόμαστε στους μαθητές μας να συνεχίσουν και στο Γυμνάσιο τη συμμετοχή τους σε αντίστοιχα προγράμματα.


  • Ένα βιβλίο για τη Δημοκρατία

    Η τελευταία εργασία της ΣΤ΄ τάξης στο πρόγραμμα eTwinning “Dempower” ήταν να συνεργαστεί με τα σχολεία των άλλων χωρών και να δημιουργήσουν από κοινού ένα ψηφιακό βιβλίο για τη Δημοκρατία. Στο βιβλίο αυτό κάθε σχολείο αναφέρθηκε σε στιγμές από τη δημοκρατία της χώρας του κι εμείς επιλέξαμε να αναφερθούμε σε δύο κορυφαίες στιγμές για την ελληνική δημοκρατία : την αθηναϊκή Δημοκρατία και την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο. Ελπίζουμε το βιβλίο μας να σας αρέσει!

    Book titled 'Α Story about Democracy'Read this book made on StoryJumper


  • Μαθαίνοντας ιστορία αλλιώς…

    Στο μάθημα της Ιστορίας, φέτος, τα παιδιά της Δ’ και Στ’ τάξης είχαν την ευκαιρία να προσεγγίσουν τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα και με ένα διαφορετικό τρόπο. Με σύμμαχο την τεχνολογία παρακολούθησαν οπτικοακουστικό υλικό από το φωτόδεντρο και τα διαδραστικά εγχειρίδια του υπουργείου,αναζήτησαν πληροφορίες στο διαδίκτυο, περιηγήθηκαν εικονικά σε μουσεία, έφτιαξαν powerpoint, συμμετείχαν στη δημιουργία ηλεκτρονικών βιβλίων και έλυσαν διαδραστικές ασκήσεις, τόσο στη σχολική αίθουσα όσο και στην αίθουσα των ηλεκτρονικών υπολογιστών, καλλιεργώντας τις ψηφιακές τους δεξιότητες.


  • Το σχολείο μας στη λιτανεία του Αγίου Ισιδώρου

    Κάθε χρόνο στις 14 Μαΐου τιμάται η μνήμη του  Αγίου Ισιδώρου, πρωτομάρτυρα του νησιού μας. Φέτος το σχολείο μας συμμετείχε στα Β’  Ισιδώρια με εκπροσώπους τους μαθητές του ΣT2 που βρίσκονταν στη σημαία. Ειδικότερα, τα παιδιά έλαβαν μέρος στην αρχιερατική  λιτανεία του Ιερού Λειψάνου και της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Ισιδώρου. Σε ένα κλίμα κατάνυξης σπουδαστές του εμπορικού ναυτικού, μαθητές, στρατός, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων αλλά και πλήθος κόσμου, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής, ακολούθησαν τη λιτανεία. Η μεγαλοπρεπής πομπή ξεκίνησε από την κρήνη του τόπου μαρτυρίου Νεομαρτύρων και διαμέσου των οδών Δημοκρατίας, Πλατείας Ν. Πλαστήρα κι Απλωταριάς κατέληξε στον Μητροπολιτικο ναό της Χίου.
    Και του χρόνου!


  • 12 Μαΐου: Γιορτή της Μητέρας

    Ευκαιρία να θυμηθούμε αυτές που μας έφεραν στον κόσμο και να τους δείξουμε την αγάπη μας!

    Η Γιορτή της Μητέρας είναι μία ημέρα αφιερωμένη στην τιμή και την εκτίμηση της μητρότητας και γενικά των μητέρων. Στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, γιορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, που φέτος είναι η 12η του μηνός.

    Η Γιορτή της Μητέρας είναι μία ευκαιρία να εκφράσουμε την αγάπη και την ευγνωμοσύνη προς τις μητέρες μας. Η σύγχρονη Γιορτή της Μητέρας έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα, όπου γιορτάζονταν η Γαία, η Μητέρα Γη και η Ρέα, γνωστή ως η «Μητέρα των Θεών». Αυτές οι γιορτές τιμούσαν τη γονιμότητα και την αναπαραγωγή, με έμφαση στη θεία και φυσική δημιουργία.

    Στην Ελλάδα, η σύγχρονη μορφή της γιορτής ξεκίνησε το 1929, συνδέοντάς την με την εορτή της Υπαπαντής στις 2 Φεβρουαρίου, όπου η ορθόδοξη εκκλησία τιμά την Παναγία που πηγαίνει τον 40ήμερο Ιησού στον Ναό για ευλογία. Αυτή η παράδοση αντανακλά τον Σαραντισμό, μία πρακτική που συνεχίζουν οι χριστιανές μητέρες. Ωστόσο, από τη δεκαετία του 1960, άρχισε να ενισχύεται η γιορτή της δεύτερης Κυριακής του Μαΐου, ακολουθώντας τη δυτική παράδοση.

    Για το λόγο αυτό οι μαθητές μας, με την εκπαιδευτικό των εικαστικών και τις δασκάλες τους δημιούργησαν με πολλή αγάπη χειροποίητες κάρτες και κατασκευές, για να τιμήσουν τη γιορτή της μητέρας!


  • Εκπαιδευτική επίσκεψη στη Μονή Αγίου Μηνά

    Την Παρασκευή 26 Απριλίου, οι μαθητές μας επισκέφθηκαν το μοναστήρι του Άγιου Μηνά στο Νεοχώρι, όπου εκκλησιάστηκαν.  Είναι ένας  τόπος μοναδικός για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία αφού εκεί πριν από 200 χρόνια, τον Απρίλιο του 1822, διαδραματίστηκαν γεγονότα που πέρασαν στην ιστορία ως «σφαγή της Χίου». Εκεί  είχαν κρυφτεί περισσότεροι από 3.000 κάτοικοι του νησιού και  βρήκαν μαρτυρικό θάνατο. Στις 2 Απριλίου του 1822, ανήμερα την Ανάσταση, στρατεύματα των Οθωμανών εκδικούμενα τη συμμετοχή της Χίου στην Ελληνική επανάσταση, έκαναν έφοδο ζητώντας τους να παραδοθούν. Με την άρνηση της παράδοσης ξεκίνησε και το «σφυροκόπημα» που οδήγησε λίγες ώρες αργότερα στον αφανισμό όλων όσοι είχαν βρει καταφύγιο εκεί. Όσοι δεν σφάχτηκαν από τα γιαταγάνια κάηκαν μέσα στο καθολικό ή μέσα στη δεξαμενή νερού όπου είχαν κρυφτεί προσπαθώντας να σωθούν.

    Στο ίδιο χώρο βρίσκεται το «Μουσείο της Σφαγής», όπου παρουσιάζεται  «έκθεση» αντικειμένων και ιστοριών. Το Πάσχα του 1822,  από τους περίπου 112.000 κατοίκους της Χίου, σφαγιάστηκαν 42.000 και αιχμαλωτίστηκαν 52.000, οι οποίοι και πουλήθηκαν σκλάβοι. Περίπου 22.000 έφυγαν φυγάδες από το νησί. Και κάπου 900 με 1.800 έμειναν πίσω.

    Ήταν πραγματικά μια αξέχαστη επίσκεψη, που σηματοδότησε την έναρξη των πασχαλινών μας διακοπών μέσα σε κλίμα κατάνυξης και πίστης.


  • Προσεγγίζοντας την Επανάσταση του 1821 με έναν διαφορετικό τρόπο

    Οι μαθητές της Στ΄ τάξης είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν εικονικά σε μουσεία και να παρακολουθήσουν ψηφιακό υλικό με θέμα την Επανάσταση του 1821.Κατά τη διάρκεια των προβολών κράτησαν σημειώσεις, εστιάζοντας στα βασικότερα σημεία και χωρισμένοι σε ομάδες αναζήτησαν πληροφορίες για τους ήρωες της Επανάστασης. Στη συνέχεια, σε μια πολύπλευρη προσέγγιση παρουσίασαν τα έργα τους, αναλαμβάνοντας άλλος τον ρόλο του βιογράφου, άλλος του δημοσιογράφου, άλλος του πολιτικού και στρατιωτικού αναλυτή. Τέλος, έπαιξαν παιχνίδια αναζητώντας γραμματόσημα με θέμα την ελληνική επανάσταση.


  • Μικροί ιστορικοί, δημοσιογράφοι και βιογράφοι εν δράσει!

    Οι μαθητές της  Δ’  τάξης λειτουργώντας ομαδοσυνεργατικά ανέλαβαν να ασχοληθούν διεξοδικά με τέσσερα ιστορικά πρόσωπα: τον Περικλή, τον Λεωνίδα, τον Αριστείδη τον Δίκαιο και τον Μέγα Αλέξανδρο. Τα μέλη της κάθε ομάδας ανέλαβαν ρόλους ιστορικού, βιογράφου και δημοσιογράφου. Αναζήτησαν πληροφορίες στο διαδίκτυο, παρέθεσαν τη βιογραφία των σπουδαίων αυτών Ελλήνων και παρουσίασαν μια πρωτότυπη υποθετική συνέντευξη.


  • Συμμετοχή του σχολείου μας στις εκδηλώσεις για τον Αδαμάντιο Κοραή

    Η Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής» διοργάνωσε την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Απριλίου 2024 εκδηλώσεις για να τιμήσει τον Αδαμάντιο Κοραή, το μεγάλο δάσκαλο του γένους, με την ευκαιρία των 191 χρόνων από τον θάνατο στο Παρίσι 6 Απριλίου 1833.

    Το σχολείο μας συμμετείχε στην εκδήλωση και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του, που βρίσκεται στο χώρο έξω από τη Βιβλιοθήκη.