• Category Archives Εκπαιδευτικές επισκέψεις
 • Δραστηριότητες » Εκπαιδευτικές επισκέψεις
 • Landart στην άμμο

  Την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, αδράξαμε την ηλιόλουστη μέρα και επισκεφτήκαμε την παραλία του Καρφά. Οι μαθητές έπαιξαν πολλά παιχνίδια και με την καθοδήγηση της κα Σταματίας Μαυρίκου άφησαν το σημάδι τους στο τοπίο δημιουργώντας ένα τεράστιο ήλιο στην άμμο!


 • Εκπαιδευτική επίσκεψη στη ΔΕΗ

  Tην  Τρίτη 30  Μαΐου, η  Ε΄ τάξη του σχολείου μας επισκέφθηκε το εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Κοντάρι. Τηρώντας τους  κανόνες ασφαλείας, εκπαιδευτικοί και μαθητές φόρεσαν  τα προστατευτικά τους κράνη. Εκεί ο κ. Παναγιώτης Τζανετής  τους  ξενάγησε  στο χώρο του εργοστασίου  και τους  εξήγησε πώς γίνεται η ηλεκτροδότηση του νησιού μας. Στο τέλος  τους έδειξε μια  μηχανή  MAN , που έχει εντυπωσιακή ισχύς 17.000  KW και τις καμινάδες του εργοστασίου παραγωγής ρεύματος. Οι μαθητές διαπίστωσαν τις δύσκολες συνθήκες εργασίας του προσωπικού, για να έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι μας. Ήταν μια πολύ χρήσιμη  επίσκεψη.

  Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Τζανετή  για την υπομονή του να απαντήσει σε όλες τις απορίες των μαθητών μας, που έφυγαν ενθουσιασμένοι.


 • Επίσκεψη  στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ΑΛΗΘΕΙΑ

  Στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και συγκεκριμένα με αφορμή την ενότητα «Γνωριμία με τα Επαγγέλματα», την Παρασκευή 26 Μαΐου, οι μαθητές της Β’ τάξης πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό «ΑΛΗΘΕΙΑ». Εκεί, είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή, να ξεναγηθούν στο τηλεοπτικό στούντιο και να ενημερωθούν από τη δημοσιογράφο για τη λειτουργία του σταθμού αλλά και τις δυσκολίες του επαγγέλματος.

  Ευχαριστούμε τον κ. Μανώλη Βερβεράκη και την κ. Ειρήνη Αναγνώστου για τη φιλοξενία. Ήταν μια επίσκεψη που θα μείνει αξέχαστη στα παιδιά!


 • Περιβαλλοντική εκδρομή της ΣΤ’ τάξης στην Κρήτη

  Οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης συμμετείχαν φέτος στο Δίκτυο “Τουρισμός και Περιβάλλον” το οποίο οργανώνεται από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρχανών – Ρούβα – Γουβών στο Ηράκλειο της Κρήτης. Συγκεκριμένα ασχοληθήκαμε με τον τουρισμό στη Χίο πραγματοποιώντας πρόγραμμα με τίτλο “Χίος – ένας αναδυόμενος τουριστικός προορισμός.

  Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, είχαμε τη δυνατότητα να επισκεφτούμε το Ηράκλειο της Κρήτης και να συμμετέχουμε από κοντά σε δράσεις του παραπάνω ΚΕΠΕΑ αλλά και του ΚΕΠΕΑ Ανωγείων, όπου παρακολουθήσαμε το πρόγραμμα “Ανακαλύψτε το Φυσικό Πάρκο του Ψηλορείτη”.

  Παράλληλα, μας δόθηκε η ευκαιρία να θαυμάσουμε σημαντικότατα μνημεία, μουσεία και τοποθεσίες του Ηρακλείου και να ζήσουμε μοναδικές εμπειρίες.

  Αναλυτικά, επισκεφτήκαμε κατά σειρά τα εξής:

  Μουσείο “Λυχνοστάτης”

  CRETAquarium Θαλασσόκοσμος

  Κρήνη Μοροζίνι

  Λόντζια

  Βασιλική Αγίου Μάρκου

  Αρχάνες (παραδοσιακό χωριό)

  Οινοποιείο Λυραράκη

  Ενετικό φρούριο Rocca a Mare

  Ανώγεια

  Εκτροφείο σαλιγκαριών

  Τάφος Ν. Καζαντζάκη

  Άγιος Μηνάς

  Άγιος Τίτος

  Αρχαιολογικός χώρος Κνωσού

  Αρχαιολογικό μουσείο

  Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

  Τα παιδιά έδειξαν ωριμότητα και υπευθυνότητα και εκπροσώπησαν άξια το σχολείο μας και το νησί μας. Ήταν σίγουρα μία σημαντική εμπειρία για τη ζωή τους, καθώς είδαν μέρη και συμμετείχαν σε δράσεις που ελάχιστοι θα είχαν την ευκαιρία. Επιπλέον, έζησαν 4 ημέρες μακριά από τις οικογένειές τους, δείχνοντας ότι μπορούν σε μεγάλο βαθμό να συντηρούν και να φροντίζουν τον εαυτό τους.


 • Εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Μουσείο Μαστίχας

  Οι μαθητές της Α’, Β΄, Γ΄, Δ΄ τάξης επισκέφτηκαν το Μουσείο Μαστίχας και συμμετείχαν στα προγράμματα «ΕΛα ΜΑζί  μας», «Ζώα και φυτά… αλλιώς» και «Παίζοντας τότε και τώρα». Περιηγήθηκαν  στο χώρο του μουσείο, έπαιξαν και συμμετείχαν σε βιωματικές δράσεις. Τα προγράμματα αυτά διοργανώθηκαν από το Πολιτιστικό  Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.


 • Ομαλή μετάβαση στο Γυμνάσιο

  Την Τετάρτη 3 Μαΐου 2023, οι μαθητές των δύο τμημάτων της ΣΤ τάξης επισκέφθηκαν το 2ο Γυμνάσιο Χίου.

  Η διευθύντρια του Γυμνασίου ενημέρωσε τους μαθητές για τα μαθήματα, τις εξετάσεις, τους καθηγητές, τα διαλείμματα, τις εγκαταστάσεις και ό,τι άλλο χρειαζόταν να μάθουν και έλυσε όλες τις απορίες των παιδιών.

  Στη συνέχεια συμμετείχαμε σε μαθήματα των τριών τμημάτων της πρώτης τάξης και συνομιλήσαμε με παλιούς μαθητές του σχολείου μας και με καθηγητές. Όλοι μάς διαβεβαίωσαν ότι τα μαθήματα στο γυμνάσιο δεν είναι δύσκολα, αρκεί να διαβάζεις.


 • Οι χαρταετοί μας πετούν στον ουρανό…

  Την τελευταία μέρα πριν τις διακοπές του Πάσχα, μετά τον εκκλησιασμό των παιδιών του σχολείου μας στον Άγιο Μηνά, πήγαμε στην παραλία του Καρφά για να πετάξουμε τους χαρταετούς, που είχαμε φτιάξει με τη βοήθεια μελών του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

  Ο αέρας τους ανέβασε ψηλά μαζί με τις ευχές μας για ένα υπέροχο Πάσχα!!!


 • Επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και στο Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς

  Την Τρίτη 14 και την Τετάρτη 15 Μαρτίου, οι μαθητές της Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης του σχολείου μας πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς, υπό την ξενάγηση του κ. Κολλιάρου. Αρχικά, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, τα παιδιά παρατήρησαν μια μεγάλη ποικιλία βαλσαμωμένων ζώων, τα οποία ήταν τοποθετημένα σε γυάλινες προθήκες. Εντυπωσιάστηκαν από τους σκαντζόχοιρους, τα φίδια, την αλεπού, τις κουκουβάγιες, τα σπάνια πετρώματα και τα διάφορα είδη εντόμων και πτηνών που εκτίθενται. Στη συνέχεια, οι μαθητές επισκέφθηκαν το Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο αναπαριστά ένα μικρό παραδοσιακό χωριό. Περιηγήθηκαν με ενδιαφέρον σε όλους τους χώρους του και θαύμασαν μια πλούσια έκθεση αγροτικών εργαλείων, σκευών και αντικειμένων καθημερινής οικιακής χρήσης και παραδοσιακών φορεσιών. Πήραν πληροφορίες για παλαιά επαγγέλματα και συνήθειες των ανθρώπων της εποχής και έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις!

  Ευχαριστούμε τον κ. Κολλιάρο για την υπέροχη ξενάγηση. Ήταν μια εκδρομή που θα μείνει αξέχαστη σε όλους!


 • Επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο

  Την Τρίτη 14 Μαρτίου, η Ε΄ τάξη του σχολείου μας επισκέφθηκε το  Ναυτικό Μουσείο Χίου. Το μουσείο αυτό παρουσιάζει  τη ναυτική ιστορίας του νησιού μας, μιας και  είναι σε όλους γνωστή η μακραίωνη προσφορά των Χιωτών στη ναυτιλία και στο εμπόριο. Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από το επιβλητικό κτίριο και τα  σημαντικά εκθέματα,  που απεικονίζουν τα  ιστορικά στοιχεία της ναυτικής παράδοσης του τόπου, καθώς και τις εξελίξεις της ναυτιλίας και των εμπορικών πλοίων. Ευχαριστούμε την κα. Άννα και τον κ. Γιάννη για την υπέροχη ξενάγηση!


 • Η νεράιδα της Κλειδούς

  Την Τρίτη 17 και Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, η Β’ και Α’ τάξη αντίστοιχα επισκέφθηκαν το ΚΠΕ Ομηρούπολης για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα “Η Νεράιδα της Κλειδούς”. Εκεί, παρακολούθησαν μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση για την Κλειδού, περιηγήθηκαν στα μονοπάτια του δάσους, προβληματίστηκαν πάνω στην ανθρώπινη παρέμβαση στο περιβάλλον και παρακολούθησαν το θέατρο Σκιών “Ο Καραγκιόζης δασοφύλακας” από τον υπεύθυνο του Κ.Π.Ε., κ. Σταύρο Σπυράκη. Ήταν μια υπέροχη και εποικοδομητική μέρα, που θα μας μείνει αξέχαστη!


 • Επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς

  Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022, η Ε΄ τάξη του σχολείου μας επισκέφθηκε το Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς. Εκεί μας υποδέχθηκε θερμά ο ιδρυτής του κ. Ιωάννης Κολλιάρος.

  Το μουσείο ξεκίνησε τη λειτουργεία του το 1995. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα, καθώς διαθέτει περισσότερα από 5.000 εκθέματα (δωρεές από όλα τα μέρη της Χίου). Ο χώρος  του μουσείου αναπαριστά ένα μικρό παραδοσιακό χωριό  με  σπίτι, τσαγκαράδικο, ραφτάδικο, «ατσιγγαναριό» (σιδηρουργείο), καφεκουρείο, αλευρόμυλο,  μαραγκούδικο, παπλωματάδικο, αλώνι, χωράφι…

  Αυτή η επίσκεψη θα μας μείνει αξέχαστη !


 • Εκδρομή στον Κήπο των θαυμάτων

  Την Τετάρτη 12/10/2022 οι Α΄ και Β΄ τάξεις του σχολείου μας επισκέφθηκαν τον “κήπο των θαυμάτων”, ένα εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα που υλοποιεί η ΔΗΚΕΧ στον περιβάλλοντα χώρο του θεάτρου Μίκης Θεοδωράκης, στον Καστρομηνά. Τα παιδιά μέσω της συμμετοχής τους σε βιωματικές δράσεις και παιχνίδια, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ποικίλα φυτά και βότανα, να φυτέψουν τα δικά τους λουλούδια, να παίξουν και να έρθουν σε επαφή με τη φύση. Ήταν μια εποικοδομητική μέρα που θα μας μείνει αξέχαστη!


 • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Κάμπος Χίου-Περιδιαβαίνοντας το μυροβόλο δάσος των εσπεριδοειδών

  Τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου, η Δ’ τάξη επισκέφθηκε τον πανέμορφο Κάμπο της Χίου. Παρά τη βροχερή μέρα και  με ξεναγό τον κ. Σταύρο Σπυράκη από το ΚΠΕ Ομηρούπολης, ξεκινήσαμε από το σχολείο μας, αφού πρώτα είχαμε δει μια ωραία παρουσίαση για όσα θα συναντούσαμε στον Κάμπο. Αρχικά διασχίσαμε το γεφύρι του ποταμού Κοκκαλά και γνωρίσαμε  τα γνωστά αρχοντικά του Καράβα και το Ρίζικο. Κατόπιν σταματήσαμε στην Παναγιά τη Συριώτισσα και περιηγηθήκαμε στα στενά δρομάκια του Κάμπου. Ήταν μια μοναδική  εκδρομή!

  Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Μαρία Κοντογιάννη, Βίκυ Αγκά

  Συνοδός εκπαιδευτικός: Αγγελική Βασιλάκη


 • Εκπαιδευτική εκδρομή στον Κάμπο

  Την Τετάρτη 1/12/2021 η Γ’ τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησε, σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Χίου, εκπαιδευτική εκδρομή στον Κάμπο. Περιηγηθήκαμε στα περιβόλια και τα αρχοντικά και γνωρίσαμε αυτό το μοναδικό οικοσύστημα του τόπου μας. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία!

  Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Αλίκη Μιμή και Ειρήνη Μουρούνα

  Συνοδός εκπαιδευτικός: Αγγελική Βασιλάκη


 • Επίσκεψη στο κτήμα Μυλωνάδη ,συλλογή εσπεριδοειδών και παρασκευή μαρμελάδας

  tr00023tr00024

   

   

   

   

   

   

  87037037_3043917645619661_7419342007094476800_ntr00027

   

   

   

   

   

   

  Την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, η Ε΄ και η ΣΤ΄ τάξη  του 1ου  Δημοτικού Σχολείου Χίου επισκέφθηκαν  το κτήμα Μυλωνάδη στον Κάμπο. Εκεί τους υποδέχτηκε ο κ. Δήμης Μυλωνάδης, που τους ξενάγησε στο κτήμα. Τα παιδιά εντυπωσιαστήκαν από τον  ανακαινισμένο μάγγανο και  τη μοναδική επισκέψιμη για περίπατο μαρμάρινη στέρνα του κτήματος. Στη συνέχεια ο κ. Μυλωνάδης επέτρεψε στους μικρούς μαθητές να μαζέψουν πορτοκάλια, λεμόνια και μανταρίνια. Μέρος των εσπεριδοειδών χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή  μαρμελάδας, που έγινε στο σχολείο  με τη βοήθεια της  κ. Ευαγγελίας Μισαηλίδου και της κ. Στέλλας Κουρίδου. Οι δύο κυρίες μας  εξήγησαν τη διαδικασία και μας μας καθοδήγησαν, ώστε να φτιάξουμε νόστιμη μαρμελάδα εσπερειδοειδών. Στη συνέχεια όλοι οι μαθητές του σχολείου την απόλαυσαν πάνω σε φρέσκο ψωμί!

  Η συνταγή για μία δόση είναι η εξής: 

   

  Μαρμελάδα εσπεριδοειδών

  Υλικά:

  • 4 πορτοκάλια
  • 4 μανταρίνια
  • 2 λεμόνια
  • 1 περγαμόντο

  Εκτέλεση:

  1. Πλένουμε και ξίνουμε την επιφάνεια των φρούτων, για να φύγει η πικρή γεύση.
  2. Αφαιρούμε τις φλούδες. Τις βράζουμε από τρεις φορές για 10 λεπτά. Σε κάθε βρασμό αλλάζουμε το νερό. Κρατάμε μερικές στην άκρη μερικές και τις κόβουμε σε μικρά κομματάκια.
  3. Σε ξεχωριστή κατσαρόλα βάζουμε τη σάρκα των φρούτων να ψηθεί για 20 λεπτά, αφού πρώτα έχουμε αφαιρέσει τα σκληρά μέρη και τα κουκούτσια.
  4. Βάζουμε τα φλούδια που βράσαμε και το εσωτερικό του φρούτου στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε.
  5. Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε μέσα τον πουρέ των εσπεριδοειδών. Για κάθε μία κούπα πουρέ προσθέτουμε δύο κούπες ζάχαρη. Επιπλέον, ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τις ψιλοκομμένες φλούδες. Αφού βράσει το μίγμα,  ψήνουμε για 20 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας συνεχώς.
  6. Μόλις η μαρμελάδα είναι έτοιμη, τη βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Κλείνουμε το καπάκι και τα γυρίζουμε ανάποδα.

  Διατηρείται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μέχρι το άνοιγμα. Μετά την διατηρούμε στο ψυγείο.