• Category Archives Εκπαιδευτικές επισκέψεις
 • Δραστηριότητες » Εκπαιδευτικές επισκέψεις
 • Η νεράιδα της Κλειδούς

  Την Τρίτη 17 και Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, η Β’ και Α’ τάξη αντίστοιχα επισκέφθηκαν το Κ.Π.Ε. Ομηρούπολης για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα “Η Νεράιδα της Κλειδούς”. Εκεί, παρακολούθησαν μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση για την Κλειδού, περιηγήθηκαν στα μονοπάτια του δάσους, προβληματίστηκαν πάνω στην ανθρώπινη παρέμβαση στο περιβάλλον και παρακολούθησαν το θέατρο Σκιών “Ο Καραγκιόζης δασοφύλακας” από τον υπεύθυνο του Κ.Π.Ε., κ. Σταύρο Σπυράκη. Ήταν μια υπέροχη και εποικοδομητική μέρα, που θα μας μείνει αξέχαστη!


 • Επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς

  Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022, η Ε΄ τάξη του σχολείου μας επισκέφθηκε το Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς. Εκεί μας υποδέχθηκε θερμά ο ιδρυτής του κ. Ιωάννης Κολλιάρος.

  Το μουσείο ξεκίνησε τη λειτουργεία του το 1995. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα, καθώς διαθέτει περισσότερα από 5.000 εκθέματα (δωρεές από όλα τα μέρη της Χίου). Ο χώρος  του μουσείου αναπαριστά ένα μικρό παραδοσιακό χωριό  με  σπίτι, τσαγκαράδικο, ραφτάδικο, «ατσιγγαναριό» (σιδηρουργείο), καφεκουρείο, αλευρόμυλο,  μαραγκούδικο, παπλωματάδικο, αλώνι, χωράφι…

  Αυτή η επίσκεψη θα μας μείνει αξέχαστη !


 • Εκδρομή στον Κήπο των θαυμάτων

  Την Τετάρτη 12/10/2022 οι Α΄ και Β΄ τάξεις του σχολείου μας επισκέφθηκαν τον “κήπο των θαυμάτων”, ένα εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα που υλοποιεί η ΔΗΚΕΧ στον περιβάλλοντα χώρο του θεάτρου Μίκης Θεοδωράκης, στον Καστρομηνά. Τα παιδιά μέσω της συμμετοχής τους σε βιωματικές δράσεις και παιχνίδια, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ποικίλα φυτά και βότανα, να φυτέψουν τα δικά τους λουλούδια, να παίξουν και να έρθουν σε επαφή με τη φύση. Ήταν μια εποικοδομητική μέρα που θα μας μείνει αξέχαστη!


 • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Κάμπος Χίου-Περιδιαβαίνοντας το μυροβόλο δάσος των εσπεριδοειδών

  Τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου, η Δ’ τάξη επισκέφθηκε τον πανέμορφο Κάμπο της Χίου. Παρά τη βροχερή μέρα και  με ξεναγό τον κ. Σταύρο Σπυράκη από το ΚΠΕ Ομηρούπολης, ξεκινήσαμε από το σχολείο μας, αφού πρώτα είχαμε δει μια ωραία παρουσίαση για όσα θα συναντούσαμε στον Κάμπο. Αρχικά διασχίσαμε το γεφύρι του ποταμού Κοκκαλά και γνωρίσαμε  τα γνωστά αρχοντικά του Καράβα και το Ρίζικο. Κατόπιν σταματήσαμε στην Παναγιά τη Συριώτισσα και περιηγηθήκαμε στα στενά δρομάκια του Κάμπου. Ήταν μια μοναδική  εκδρομή!

  Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Μαρία Κοντογιάννη, Βίκυ Αγκά

  Συνοδός εκπαιδευτικός: Αγγελική Βασιλάκη


 • Εκπαιδευτική εκδρομή στον Κάμπο

  Την Τετάρτη 1/12/2021 η Γ’ τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησε, σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Χίου, εκπαιδευτική εκδρομή στον Κάμπο. Περιηγηθήκαμε στα περιβόλια και τα αρχοντικά και γνωρίσαμε αυτό το μοναδικό οικοσύστημα του τόπου μας. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία!

  Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Αλίκη Μιμή και Ειρήνη Μουρούνα

  Συνοδός εκπαιδευτικός: Αγγελική Βασιλάκη


 • Επίσκεψη στο κτήμα Μυλωνάδη ,συλλογή εσπεριδοειδών και παρασκευή μαρμελάδας

  tr00023tr00024

   

   

   

   

   

   

  87037037_3043917645619661_7419342007094476800_ntr00027

   

   

   

   

   

   

  Την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, η Ε΄ και η ΣΤ΄ τάξη  του 1ου  Δημοτικού Σχολείου Χίου επισκέφθηκαν  το κτήμα Μυλωνάδη στον Κάμπο. Εκεί τους υποδέχτηκε ο κ. Δήμης Μυλωνάδης, που τους ξενάγησε στο κτήμα. Τα παιδιά εντυπωσιαστήκαν από τον  ανακαινισμένο μάγγανο και  τη μοναδική επισκέψιμη για περίπατο μαρμάρινη στέρνα του κτήματος. Στη συνέχεια ο κ. Μυλωνάδης επέτρεψε στους μικρούς μαθητές να μαζέψουν πορτοκάλια, λεμόνια και μανταρίνια. Μέρος των εσπεριδοειδών χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή  μαρμελάδας, που έγινε στο σχολείο  με τη βοήθεια της  κ. Ευαγγελίας Μισαηλίδου και της κ. Στέλλας Κουρίδου. Οι δύο κυρίες μας  εξήγησαν τη διαδικασία και μας μας καθοδήγησαν, ώστε να φτιάξουμε νόστιμη μαρμελάδα εσπερειδοειδών. Στη συνέχεια όλοι οι μαθητές του σχολείου την απόλαυσαν πάνω σε φρέσκο ψωμί!

  Η συνταγή για μία δόση είναι η εξής: 

   

  Μαρμελάδα εσπεριδοειδών

  Υλικά:

  • 4 πορτοκάλια
  • 4 μανταρίνια
  • 2 λεμόνια
  • 1 περγαμόντο

  Εκτέλεση:

  1. Πλένουμε και ξίνουμε την επιφάνεια των φρούτων, για να φύγει η πικρή γεύση.
  2. Αφαιρούμε τις φλούδες. Τις βράζουμε από τρεις φορές για 10 λεπτά. Σε κάθε βρασμό αλλάζουμε το νερό. Κρατάμε μερικές στην άκρη μερικές και τις κόβουμε σε μικρά κομματάκια.
  3. Σε ξεχωριστή κατσαρόλα βάζουμε τη σάρκα των φρούτων να ψηθεί για 20 λεπτά, αφού πρώτα έχουμε αφαιρέσει τα σκληρά μέρη και τα κουκούτσια.
  4. Βάζουμε τα φλούδια που βράσαμε και το εσωτερικό του φρούτου στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε.
  5. Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε μέσα τον πουρέ των εσπεριδοειδών. Για κάθε μία κούπα πουρέ προσθέτουμε δύο κούπες ζάχαρη. Επιπλέον, ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τις ψιλοκομμένες φλούδες. Αφού βράσει το μίγμα,  ψήνουμε για 20 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας συνεχώς.
  6. Μόλις η μαρμελάδα είναι έτοιμη, τη βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Κλείνουμε το καπάκι και τα γυρίζουμε ανάποδα.

  Διατηρείται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μέχρι το άνοιγμα. Μετά την διατηρούμε στο ψυγείο.

   

 • Επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη Κοραή

  20200214_110008thumbnail

   

                                                             

   

   

   

  Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και σε συνδυασμό με την 9η ενότητα του σχολικού βιβλίου της Γλώσσας, «Βιβλία- Βιβλιοθήκες», η Ε΄ τάξη του σχολείου μας  πραγματοποίησε επίσκεψη στη βιβλιοθήκη Κοραή, την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου. Εκεί μας υποδέχτηκε η Διευθύντρια της βιβλιοθήκης, κα. Άννα Χαζίρη, που μας  μίλησε για την ιστορία του κτιρίου και μας ξενάγησε  στους χώρους  του. Κατόπιν επισκεφθήκαμε το δανειστικό τμήμα και συγκεκριμένα  το παιδικό τμήμα από όπου δανειστήκαμε βιβλία. Ήταν μια αξέχαστη επίσκεψη!

   

  2020-02-15 23.39.07

  2020-02-16 22.59.51

   

   

   

   

   

   


 • Επίσκεψη της ΣΤ΄τάξης στη Βουλή των Ελλήνων και στο Κ.Π.Ε. Μουζακίου

  Τη σχολική χρονιά 2018-2019 η Στ΄ τάξη του σχολείου μας, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ασχολήθηκε με το πρόγραμμα: "Φρέσκα φρέσκα και λαχταριστά, ό,τι βγάζει ο κήπος μας είναι υγιεινά". Αποφασίσαμε να επισκεφτούμε το Κ.Π.Ε. Μουζακίου  που υλοποιεί προγράμματα σχετικά με το δικό μας. Η επίσκεψη στην περιοχή ήταν μια μοναδική εμπειρία για τα παιδιά, που γνώρισαν τη Λίμνη Πλαστήρα, τους γύρω οικισμούς, τα Μετέωρα, τα Τρίκαλα και τέλος τη Θεσσαλονίκη. Μέσα από τις επισκέψεις σε μουσεία, αποκόμισαν γνώσεις και εμπειρίες αξέχαστες.

  Με την ευκαιρία αυτή πραγματοποιήσαμε και επίσκεψη στην Βουλή των Ελλήνων, στο Μουσείο Ακρόπολης, το Πολεμικό Μουσείο και το Ίδρυμα Νιάρχος στην Αθήνα.


 • Επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο και στα Οθωμανικά Λουτρά

  20190607_08555920190607_105334

   

   

   

   

   

   

  20190607_10064120190607_101413

   

   

   

   

   

   

  Την Παρασκευή  7 Ιουνίου, η Δ ΄τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο και τα Οθωμανικά Λουτρά, στο πλαίσιο του προγράμματος που εκπονεί για τα «Ανθρώπινα Δικαιώματα». Σκοπός της επίσκεψης ήταν οι μαθητές  να έρθουν σε επαφή με τον οθωμανικό πολιτισμό και την κουλτούρα. Στο τέλος της επίσκεψης παρατηρήσαμε το οθωμανικό νεκροταφείο και κάναμε βόλτα στο Κάστρο της Χίου, όπου συναντηθήκαμε με την Ε΄ τάξη του σχολείου μας, μιας που  κι αυτή βρισκόταν εκεί στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας.


 • Επίσκεψη στο Φράγμα Κατράρη και στο Σπήλαιο των Ολύμπων

  Την Πέμπτη 30 Μαΐου, η Δ’ τάξη του σχολείου μας,  στο πλαίσιο του μαθήματος της Μελέτης Περιβάλλοντος, πραγματοποίησε περιβαλλοντική επίσκεψη στο φράγμα Κατράρη στην Καλαμωτή και στο σπηλαίο των Ολύμπων. Οι μικροί μαθητές μαγεύτηκαν από τη  φυσική ομορφιά του φράγματος και το εντυπωσιακό θέαμα του σπηλαίου και αντιλήφθηκαν την απίστευτη γοητεία του τόπου τους!

  20190530_09591720190530_100450

                         

   

   

   

   

  20190530_11523820190530_120756


 • Επίσκεψη στο Μουσείο Εκπαίδευσης

    

  me00001  Με αφορμή την ενότητα της Γλώσσας "Το σχολείο ταξιδεύει στο χρόνο", την Τρίτη 5 και την Τετάρτη 6 του Φλεβάρη τα τμήματα της Γ΄ τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν το Μουσείο Εκπαίδευσης στο Βούρειο Δημοτικό Σχολείο.  Οι μαθητές μας με βιωματικό και ευχάριστο τρόπο ταξίδεψαν στο παρελθόν και γνώρισαν την ιστορία του σχολείου αλλά και του πολιτισμού μας. Ξεναγηθήκαμε στους χώρους του μουσείου, είδαμε αντικείμενα,  βιβλία και τετράδια μιας άλλης εποχής.

  me00004me00005


 • Επίσκεψη στη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης

  Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου οι μαθητές της ΣΤ΄τάξης του σχολείου μας επισκέφθηκαν τη "Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης" στο Νεχώρι. Εκεί ξεναγήθηκαν στους χώρους, ενημερώθηκαν για την καθημερινότητα των παιδιών και συζήτησαν μαζί τους. Συμμετείχαν στην κατασκευή εορταστικών στολιδιών και ψυχαγωγήθηκαν με ένα αγώνα μπότσια. Η εμπειρία ήταν μοναδική για όλους μας!

  nex00002nex00003

   

   

   

   

   

   

   

   

  nex00004nex00001

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Εταιρεία Γονέων Ατόμων Νοητικά Υστερούντων

  Κι εμείς ευχαριστούμε για τις μοναδικές στιγμές που ζήσαμε μαζί σας!


 • Επίσκεψη από τον Σύλλογο Αστρονομίας Χίου

  Τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου ο Σύλλογος Αστρονομίας Χίου επισκέφθηκε το σχολείο μας και ενημέρωσε  τους μαθητές όλων των τάξεων για τη ζωή στο διάστημα. Με άμεσο, μεταδοτικό και βιωματικό τρόπο τα παιδιά «ταξίδεψαν» στους πλανήτες  του ηλιακού μας συστήματος  και στους μακρινούς γαλαξίες. Οι μαθητές μας ενθουσιάστηκαν  από την παρουσίαση  και αποκόμισαν πολλές καινούριες γνώσεις για το άγνωστο αλλά συναρπαστικό σύμπαν!

  20181210_093850 20181210_085642

   

   

   

   

   

   

  20181210_09330520181210_093319


 • Η Λυρική στη Μεγάλη Οθόνη

  Την Τρίτη 23 Οκτωβρίου οι Γ, Δ, Ε και Στ΄ τάξεις του σχολείου μας επισκεφθήκαμε το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, που παρουσίαζε όπερα για παιδιά και νέους από την Εθνική Λυρική Σκηνή. Στο πλαίσιο των κινηματογραφικών προβολών "Η Λυρική στη Μεγάλη οθόνη" παρακολουθήσαμε το παραδοσιακό ρώσικο παραμύθι "Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς" και ταξιδέψαμε στον κόσμο της μουσικής και της φαντασίας.

  20181023_111729


 • Εκπαιδευτική εκδρομή στο Πυργί

   

  Στα πλαίσια του προγράμματος της Ευέλικτης Ζώνης για τη διαδικασία παραγωγής του ψωμιού και του μαθήματος της Ιστορίας για τα παιχνίδια των παιδιών στην εποχή του Μίνωα πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική εκδρομή της Γ΄τάξης του σχολείου μας στο Πυργί. Οι μαθητές επισκέφτηκαν τον παραδοσιακό φούρνο του χωριού και το Μουσείο της Μαστίχας. Στο φούρνο ενημερώθηκαν για τα μηχανήματα και τον τρόπο παραγωγής του ψωμιού και στο Μουσείο παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Τα παιχνίδια του τότε και του τώρα» και έφτιαξαν παιχνίδια από πηλό. Υπεύθυνοι δάσκαλοι της εκδρομής ήταν η Λεμονιά Σαργιώτη,  η Αργυρώ Μανέ, η Κωνσταντίνα Παράσχου και ο Κωνσταντίνος Κωστόπουλος.