• Category Archives Εκπαιδευτικές επισκέψεις
  • Δραστηριότητες » Εκπαιδευτικές επισκέψεις
  • Επίσκεψη στο ΚΕΠΕΑ Κόνιτσας

     Στo πλαίσιo του προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  «Παραδοσιακοί Οικισμοί και Φύση»  με το οποίο ασχολήθηκε η ΣΤ’ τάξη του σχολείου μας διοργανώθηκε τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας. Συμμετείχαν 30 μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης και 4 συνοδοί εκπαιδευτικοί.

     Με αφετηρία το νησί μας και προορισμό την Κόνιτσα τα παιδιά είχαν τη μοναδική ευκαιρία να κάνουν ένα ξεχωριστό ταξίδι διασχίζοντας τα μεγαλύτερα εθνικά δίκτυα της Ελλάδας, την Αττική οδό, την Ολυμπία οδό, την Ιόνια οδό, την Εγνατία οδό, την Ευρωπαϊκή οδό Ε55 και Ε65. Στη διαδρομή είδα από κοντά  τον Ισθμό της Κορίνθου και τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιωτή  γέφυρα στον κόσμο, τη γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου. Επισκέφθηκαν τον Κήπο των Ηρώων στο ιστορικό Μεσολόγγι κι οι μνήμες ζωντάνεψαν από την Ελληνική Επανάσταση, καθώς και τον αρχαιολογικό χώρο της  Δωδώνης. Θαύμασαν  τις ψηλές κορυφές του Σμόλικα και της Τύμφης, τις κατάφυτες δασικές εκτάσεις, τον Εθνικό δρυμό Βίκου – Αώου, τα φαράγγια, τις χαράδρες, τα μεγάλα ποτάμια και τους καταρράκτες.

     Ειδικότερα, κατά τη διαμονή  στη Μαθητική Εστία παρακολούθησαν  μια στοχευμένη παρουσίαση από τον υπεύθυνο του ΚΕΠΕΑ  κ. Χρήστο  Σακαρέλη, σχετικά με το μοναδικό ηπειρωτικό  ανάγλυφο , τη χλωρίδα και την πανίδα, τις πρακτικές αειφορίας και συμμετείχαμε σε ομαδικές δράσεις. Περπάτησαν στο πέτρινο μονότοξο γεφύρι της Κόνιτσας στην είσοδο της χαράδρας του ποταμού Αώου, που  με τους παραπόταμούς  του, τον Βοϊδομάτη και τον Σαραντάπορο  συνθέτουν ένα μαγευτικό φυσικό τοπίο στον εύφορο κάμπο της Κόνιτσας. Επισκέφθηκαν το Εθνικό Πάρκο Αώου, ανέβηκαν  στο μονότοξο λιθόκτιστο  γεφύρι   της Κλειδωνιάς και είδαν  τα πεντακάθαρα νερά του ποταμού  Βοϊδομάτη.  Βρέθηκαν στην Πυρσόγιανννη και στο Γανναδιό, ξακουστά  Μαστοροχώρια και παρατήρησαν  τη χρήση της πέτρας στην αρχιτεκτονική τους. Περιηγήθηκαν  στην Άνω Κόνιτσα και είχαν την τύχη να δουν  το πατρικό σπίτι του Αγίου Παϊσίου. Έφτασαν μέχρι και το τελωνείο Μέρτζανη στα ελληνοαλβανικά σύνορα και αντίκρισαν  τα ερείπια της  ιστορικής μεσογέφυρας, που η ανατίναξη της ανέκοψε την επέλαση των ιταλικών στρατευμάτων στον πόλεμο του 1940. Προσκύνησαν την ιερά μόνη της Μολυβδοσκέπαστης  και συνεχίσαν προς τα ξακουστά  Ζαγοροχώρια. Περπατήσαν  στο Μονοδέντρι, στα πέτρινα καλντερίμια και στη διαδρομή προς το Ζαγοροχώρι Οξιά συνάντησαν το πέτρινο δάσος, το τοξωτό γεφύρι του  Κόκκορη  και απολαύσαμε την πανοραμική θέα στη μεγαλειώδη χαράδρα του Βίκου. Η επίσκεψη  στο γραφικό Μέτσοβο και στο Λαογραφικό  Μουσείο και στα Ιωάννινα και η ξενάγηση στο Μουσείο Βρέλλη και στο Μουσείο Αργυροτεχνίας ήταν απολαυστικές. Διέσχισαν την ιστορική  λίμνη   Παμβώτιδα  ταξιδεύοντας  με πλοιάριο στο νησάκι των Ιωαννίνων και στο Μουσείο του  Αλή Πασά. Τέλος θαύμασαν  τα Μετέωρα και προσκυνήσαν  στο μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου.

    Τα παιδιά έζησαν μια μοναδική σημαντική εμπειρία μακριά από το οικογενειακό τους περιβάλλον, συμπεριφέρθηκαν υπεύθυνα με ωριμότητα, απόλαυσαν την εκδρομή, εντυπωσιάστηκαν από το φυσικό περιβάλλον, συμμετείχαν ενεργά στις περιβαλλοντικές δράσεις, έπαιξαν παιχνίδια στην Εστία, ανέπτυξαν τις κοινωνικές τους δεξιότητες κι εκπροσώπησαν επάξια το σχολείο μας.  Μπράβο, παιδιά! 


  • Επίσκεψη στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό «Αλήθεια» και στον σταθμό της ΔΕΗ

    Την Τρίτη 4 Ιουνίου, η Ε΄ τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησε δύο εκπαιδευτικές επισκέψεις.

    Αρχικά, οι μαθητές και οι μαθήτριες επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού «Αλήθεια». Εκεί, ξεναγήθηκαν στο στούντιο της τηλεόρασης, ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας του σταθμού και συμμετείχαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή.

     Στη συνέχεια, ακολούθησε η επίσκεψη στον Αυτόνομο Σταθμό Παραγωγής της ΔΕΗ Χίου. Τα παιδιά οδηγήθηκαν στο κέντρο ελέγχου του σταθμού, όπου γίνεται η διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του δικτύου στα νησιά της Χίου, των Οινουσσών και των Ψαρών και ενημερώθηκαν για τη συνεισφορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην παραγωγή του ρεύματος. Φορώντας ειδικό εξοπλισμό προστασίας, είδαν μηχανές μεγάλης ισχύος σε λειτουργία, πλατφόρμες ελέγχου των μηχανών, αλλά και τα μέλη του σταθμού εν ώρα εργασίας.

    Οι μαθητές έφυγαν ενθουσιασμένοι από τη σημερινή εκδρομή, καθώς είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν δύο διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους  και να μάθουν πολλά.

    Ευχαριστούμε το προσωπικό του σταθμού «Αλήθεια» και του σταθμού της ΔΕΗ για τη φιλοξενία και την εποικοδομητική ξενάγηση!


  • Επίσκεψη σε ραδιοφωνικό σταθμό

    Τη Δευτέρα 3 Ιουνίου, η Β’ τάξη του σχολείου μας επισκέφθηκε το Ραδιοφωνικό Σταθμό «Αλήθεια». Εκεί είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε από κοντά και να δούμε πώς πραγματοποιείται μια ραδιοφωνική εκπομπή. Οι μαθητές ένιωσαν χαρούμενοι που έγιναν για λίγο δημοσιογράφοι, πήραν συνέντευξη από τον ραδιοφωνικό παραγωγό και ακούστηκαν στο ραδιόφωνο. Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Βερβεράκη και τους συνεργάτες του για την υπέροχη φιλοξενία τους.


  • Ομαλή μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό

    Όπως κάθε χρόνο τις τελευταίες μέρες της σχολικής χρονιάς τα τμήματα της Α΄ τάξης υποδεχτήκαμε τους μαθητές του  7ου, 10ου και 11ου Νηπιαγωγείου στο πλαίσιο του προγράμματος της Ομαλής Μετάβασης από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό.

    Τα παιδιά των νηπιαγωγείων γνώρισαν τους χώρους του σχολείου μας, συνάντησαν τους μελλοντικούς τους συμμαθητές και έμαθαν τον τρόπο που λειτουργεί το Δημοτικό Σχολείο. Τα πρωτάκια μας με μεγάλη χαρά έλυσαν τις απορίες των μικρών φιλοξενούμενών μας και τους βοήθησαν να ολοκληρώσουν ενδιαφέρουσες δραστηριότητες.

    Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία για όλους μας!!!


  • Ένα βιβλίο για τους παραδοσιακούς οικισμούς

    Η ΣΤ΄ τάξη ετοίμασε αυτό το βιβλίο για το ΚΕΠΕΑ Κόνιτσας στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος  «Παραδοσιακοί Οικισμοί και Φύση». Οι δράσεις περιλαμβάνουν:

    • γνωριμία με τους παραδοσιακούς οικισμούς  
    • επισκέψεις σε παραδοσιακούς οικισμούς του νησιού μας
    • μελέτη της ιστορίας, της παράδοσης, των επαγγελμάτων και της αρχιτεκτονικής τους
    • καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι παραδοσιακοί οικισμοί και προτάσεων για την αειφορική διαχείρισή τους

  • Εκπαιδευτική επίσκεψη στη Μονή Αγίου Μηνά

    Την Παρασκευή 26 Απριλίου, οι μαθητές μας επισκέφθηκαν το μοναστήρι του Άγιου Μηνά στο Νεοχώρι, όπου εκκλησιάστηκαν.  Είναι ένας  τόπος μοναδικός για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία αφού εκεί πριν από 200 χρόνια, τον Απρίλιο του 1822, διαδραματίστηκαν γεγονότα που πέρασαν στην ιστορία ως «σφαγή της Χίου». Εκεί  είχαν κρυφτεί περισσότεροι από 3.000 κάτοικοι του νησιού και  βρήκαν μαρτυρικό θάνατο. Στις 2 Απριλίου του 1822, ανήμερα την Ανάσταση, στρατεύματα των Οθωμανών εκδικούμενα τη συμμετοχή της Χίου στην Ελληνική επανάσταση, έκαναν έφοδο ζητώντας τους να παραδοθούν. Με την άρνηση της παράδοσης ξεκίνησε και το «σφυροκόπημα» που οδήγησε λίγες ώρες αργότερα στον αφανισμό όλων όσοι είχαν βρει καταφύγιο εκεί. Όσοι δεν σφάχτηκαν από τα γιαταγάνια κάηκαν μέσα στο καθολικό ή μέσα στη δεξαμενή νερού όπου είχαν κρυφτεί προσπαθώντας να σωθούν.

    Στο ίδιο χώρο βρίσκεται το «Μουσείο της Σφαγής», όπου παρουσιάζεται  «έκθεση» αντικειμένων και ιστοριών. Το Πάσχα του 1822,  από τους περίπου 112.000 κατοίκους της Χίου, σφαγιάστηκαν 42.000 και αιχμαλωτίστηκαν 52.000, οι οποίοι και πουλήθηκαν σκλάβοι. Περίπου 22.000 έφυγαν φυγάδες από το νησί. Και κάπου 900 με 1.800 έμειναν πίσω.

    Ήταν πραγματικά μια αξέχαστη επίσκεψη, που σηματοδότησε την έναρξη των πασχαλινών μας διακοπών μέσα σε κλίμα κατάνυξης και πίστης.


  • Επίσκεψη στο δάσος της Κλειδούς

    Την Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄ τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν την Κλειδού. Η μετακίνηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής των παιδιών στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κ.Π.Ε. Ομηρούπολης “Το δάσος της Κλειδούς”. Εκεί με την καθοδήγηση του κ. Σπυράκη, υπεύθυνου του Κ.Π.Ε., αρχικά τα παιδιά ενημερώθηκαν στην αίθουσα προβολών του κέντρου για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, τη ρύπανση των δασών και τον κίνδυνο των πυρκαγιών, αλλά και τους τρόπους που μπορεί καθένας από εμάς να προστατεύσει τα δάση. Έπειτα, πραγματοποιήθηκε περίπατος στο δάσος όπου οι μαθητές μέσα από βιωματικές δράσεις, έμαθαν να προσανατολίζονται στον χώρο, να αναγνωρίζουν και να μελετούν την πανίδα και τη χλωρίδα του δάσους, να υπολογίζουν την ηλικία των δέντρων και να δημιουργούν έργα από φυσικά υλικά.

    Ήταν μια πραγματικά μοναδική εμπειρία, καθώς τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν την ομορφιά του τοπίου και να απολαύσουν τη γαλήνη της φύσης.


  • Μουσική Διαδραστική Παράσταση

    Μια ξεχωριστή εμπειρία βίωσαν τα παιδιά της Γ΄ και Ε΄ τάξης την Τρίτη 16/4/2024 στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Χίου, τα οποία έλαβαν μέρος σε μια καινοτόμα διαδραστική μουσική παράσταση, πρωτοβουλία του Φεστιβάλ “Μούσα Ελληνική”, μετά από αίτημα που υποβλήθηκε από τον εκπαιδευτικό της μουσικής κ. Νίκο Μαχαιρά. Η παράσταση ήταν βασισμένη στο βιβλίο της κ. Αγγελικής Μαστρομιχαλάκη «Η Παρέλαση των Παιχνιδιών» και στην μουσική σύνθεση της κ. Άννα Δανιηλίδη. Αρχικά, το σύνολο της Συμφωνικής Ορχήστρας του Μουσικού Σχολείου Χίου, υπό την διεύθυνση της κ. Φαίδρας Γιαννέλου, ταξίδεψε τους μαθητές σε ένα φανταστικό κόσμο των ζώων του Camille Saint Saens, όπου οι λεπτές χροιές της ιμπρεσιονιστικής αυτής μουσικής συνδυάστηκαν μαγικά με τον ήχο των ζώων. Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε το πρωτότυπο παραμύθι της κ. Αγγελικής Μαστρομιχαλάκη «η Παρέλαση των Παιχνιδιών». Έγινε ανάγνωση του παραμυθιού από την κ. Καλλιόπη Λιαδή φέρνοντας στην επιφάνεια έννοιες της διαφορετικότητας, της αποδοχής και της συμπερίληψης. Η παρουσίαση του παραμυθιού ντύθηκε μουσικά με την Συμφωνική Ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Χίου και με την Παιδική Χορωδία “Λύρικα”, υπό την διεύθυνση της κ. Αγγελικής Τσιμπιρλού. Στο τέλος, τα παιδιά της Χορωδίας τραγούδησαν από κοινού τα τραγούδια της παράστασης, «Το τραγούδι της διαφορετικότητας», «Η δύναμη της αγκαλιάς» και «Εμβατήριο Παιχνιδιών», με τα παιδιά των σχολείων που παρακολουθούσαν. Οι μαθητές παρακολουθούσαν με ενθουσιασμό και συμμετείχαν με χαρά καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης. Ήταν μια υπέροχη εμπειρία που θα μείνει αξέχαστη σε όλους!


  • Ανακαλύπτω τον Αδαμάντιο Κοραή

    Την Τετάρτη 3 Απριλίου η Ε΄ τάξη του σχολείου μας επισκέφθηκε τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κοραή, ώστε να συμμετάσχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ανακαλύπτω τον Αδαμάντιο Κοραή», που υλοποιείται στον χώρο της. Οι μαθητές παρακολούθησαν με ενδιαφέρον και προσοχή πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του Αδαμάντιου Κοραή, ήρθαν σε επαφή με πλούσια συλλογή πρωτογενών πηγών που υπήρχαν στη βιβλιοθήκη και δημιούργησαν τα δικά τους μικρά βιβλία πάνω στον βίο του σημαντικού αυτού Χιώτη λόγιου.

    Στη συνέχεια, ακολούθησε η περιήγηση και ξενάγηση από τον υπεύθυνο του ΚΕΠΕΑ Ομηρούπολης, κ. Σταύρο Σπυράκη, στο Κάστρο της Χίου. Περπατήσαμε στα δαιδαλώδη γραφικά σοκάκια του κάστρου, περάσαμε από τη Σκοτεινή Φυλακή και το Οθωμανικό Νεκροταφείο, σταματήσαμε στον Ναό του Αγίου Γεωργίου και φτάσαμε ως την κορυφή του θαλάσσιου τείχους. Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Σπυράκη για την κατατοπιστική του ξενάγηση.

    Ήταν μια πολύ όμορφη μέρα!


  • Επίσκεψη της Β΄ τάξης στο Κ.Π.Ε. Ομηρούπολης

    Μια πολύ όμορφη και ενδιαφέρουσα επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ομηρούπολης, στην Κλειδού, έκαναν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ τάξης, τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024. Τα παιδιά γνώρισαν τα εσπεριδοειδή του τόπου μας, παρακολούθησαν σχετική παράσταση με τον Καραγκιόζη, χρησιμοποίησαν τα εργαλεία του καλλιεργητή και «καλλιέργησαν» και  οι ίδιοι  εσπεριδοειδή.  Έπαιξαν, διασκέδασαν και πέρασαν μια αξέχαστη ημέρα!


  • Επίσκεψη στο Πυργί και στο Μουσείο Μαστίχας

    Την Παρασκευή 1 Μαρτίου τα τμήματα της Ε΄ τάξης του σχολείου συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η Μαστίχα της Χίου» του ΚΕΠΕΑ Ομηρούπολης. Αρχικά, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο Πυργί και στη συνέχεια μετέβησαν στο Μουσείο Μαστίχας, όπου ενημερώθηκαν για την πολύτιμη μαστίχα, υλοποίησαν βιωματικές δράσεις και γνώρισαν τα στάδια καλλιέργειας του δέντρου και της παραγωγής της.

    Ευχαριστούμε τον υπεύθυνο του ΚΕΠΕΑ κ. Σταύρο Σπυράκη για την ξενάγηση. Η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία!


  • “Μία Αποκριά, Μία Ιστορία”

    Την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου οι μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης παρακολούθησαν στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο τη  διαδραστική παράσταση με τίτλο “Μία Αποκριά, Μία Ιστορία” από  τη θεατρική ομάδα “ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΙ”  με την υποστήριξη   του Πολιτιστικού Ιδρύματος  Ομίλου Πειραιώς. Οι μαθητές μας ταξίδεψαν  στην ιστορία της Αποκριάς κι ήρθαν σε επαφή με αποκριάτικα έθιμα και συνήθειες μέσα από χορό, τραγούδι και πολλή διασκέδαση.


  • Επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής»

    Στις 13 και 20 Φεβρουαρίου τα τμήματα της Β’ τάξης του  σχολείου μας επισκέφθηκαν τη βιβλιοθήκη του Κοραή, για να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας «Ο Μικρός Κοραής». Ξεναγηθήκαμε στη βιβλιοθήκη και είδαμε τους θησαυρούς που υπάρχουν εκεί. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα με παιχνίδι, δραματοποίηση και εκπαιδευτικές δραστηριότητες τα παιδιά γνώρισαν το μεγάλο ευεργέτη, Αδαμάντιο Κοραή και αναγνώρισαν τα οφέλη της ανάγνωσης βιβλίων.


  • Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Μαστίχας

    Οι Α’ και Β’ τάξεις του σχολείου μας  επισκέφθηκαν το Μουσείο Μαστίχας στις 25 και 31 Ιανουαρίου 2024 αντίστοιχα, προκειμένου να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα «Με τα ζώα έτσι κι αλλιώς…». Η κ. Παϊδούση τους παρουσίασε τα ζώα του νησιού μας και στη συνέχεια τα παιδιά τα αποτύπωσαν στις κατασκευές τους. Όπως πάντα φύγαμε από το Μουσείο Μαστίχας με τις καλύτερες εντυπώσεις.


  • Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Μαστίχας

    Την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε’ τάξης επισκέφθηκαν το Μουσείο Μαστίχας για να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μνήμες Αντικειμένων», που τελείται σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς. Η δράση αυτή διοργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

    Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην περιοδική έκθεση «Απέναντι» και να εντοπίσουν, με τη βοήθεια ενός εντύπου, αντικείμενα που είχαν φέρει μαζί τους οι πρόσφυγες το 1922. Μέσα από προφορικές μαρτυρίες που περιλαμβάνονται στο έντυπο, οι μαθητές ταξίδεψαν νοερά στη Σμύρνη, γνώρισαν ήθη, έθιμα, παραδόσεις και λαογραφικά στοιχεία της εποχής και ήρθαν σε επαφή με συγκινητικές ανθρώπινες ιστορίες.

    Μέσα από συζήτηση με την υπεύθυνη του Μουσείου κα Ελένη Παϊδούση αντιλήφθηκαν ότι οι σελίδες της Ιστορίας περιλαμβάνουν πληθώρα αφανών πρωταγωνιστών, των οποίων η μνήμη αξίζει να διατηρείται ζωντανή.

    Πριν το Μουσείο Μαστίχας, οι μαθητές επισκέφθηκαν το Χριστουγενννιάτικο Εργαστήρι του Δημοτικού Σχολείου Καλαμωτής, όπου συμμετείχαν με χαρά σε χριστουγεννιάτικες δράσεις.

    Ήταν μια εποικοδομητική ημέρα που θα μας μείνει αξέχαστη!