• Category Archives Εκπαιδευτικές επισκέψεις
 • Δραστηριότητες » Εκπαιδευτικές επισκέψεις
 • Εκπαιδευτική επίσκεψη στη Μονή Αγίου Μηνά

  Την Παρασκευή 26 Απριλίου, οι μαθητές μας επισκέφθηκαν το μοναστήρι του Άγιου Μηνά στο Νεοχώρι, όπου εκκλησιάστηκαν.  Είναι ένας  τόπος μοναδικός για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία αφού εκεί πριν από 200 χρόνια, τον Απρίλιο του 1822, διαδραματίστηκαν γεγονότα που πέρασαν στην ιστορία ως «σφαγή της Χίου». Εκεί  είχαν κρυφτεί περισσότεροι από 3.000 κάτοικοι του νησιού και  βρήκαν μαρτυρικό θάνατο. Στις 2 Απριλίου του 1822, ανήμερα την Ανάσταση, στρατεύματα των Οθωμανών εκδικούμενα τη συμμετοχή της Χίου στην Ελληνική επανάσταση, έκαναν έφοδο ζητώντας τους να παραδοθούν. Με την άρνηση της παράδοσης ξεκίνησε και το «σφυροκόπημα» που οδήγησε λίγες ώρες αργότερα στον αφανισμό όλων όσοι είχαν βρει καταφύγιο εκεί. Όσοι δεν σφάχτηκαν από τα γιαταγάνια κάηκαν μέσα στο καθολικό ή μέσα στη δεξαμενή νερού όπου είχαν κρυφτεί προσπαθώντας να σωθούν.

  Στο ίδιο χώρο βρίσκεται το «Μουσείο της Σφαγής», όπου παρουσιάζεται  «έκθεση» αντικειμένων και ιστοριών. Το Πάσχα του 1822,  από τους περίπου 112.000 κατοίκους της Χίου, σφαγιάστηκαν 42.000 και αιχμαλωτίστηκαν 52.000, οι οποίοι και πουλήθηκαν σκλάβοι. Περίπου 22.000 έφυγαν φυγάδες από το νησί. Και κάπου 900 με 1.800 έμειναν πίσω.

  Ήταν πραγματικά μια αξέχαστη επίσκεψη, που σηματοδότησε την έναρξη των πασχαλινών μας διακοπών μέσα σε κλίμα κατάνυξης και πίστης.


 • Ανακαλύπτω τον Αδαμάντιο Κοραή

  Την Τετάρτη 3 Απριλίου η Ε΄ τάξη του σχολείου μας επισκέφθηκε τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κοραή, ώστε να συμμετάσχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ανακαλύπτω τον Αδαμάντιο Κοραή», που υλοποιείται στον χώρο της. Οι μαθητές παρακολούθησαν με ενδιαφέρον και προσοχή πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του Αδαμάντιου Κοραή, ήρθαν σε επαφή με πλούσια συλλογή πρωτογενών πηγών που υπήρχαν στη βιβλιοθήκη και δημιούργησαν τα δικά τους μικρά βιβλία πάνω στον βίο του σημαντικού αυτού Χιώτη λόγιου.

  Στη συνέχεια, ακολούθησε η περιήγηση και ξενάγηση από τον υπεύθυνο του ΚΕΠΕΑ Ομηρούπολης, κ. Σταύρο Σπυράκη, στο Κάστρο της Χίου. Περπατήσαμε στα δαιδαλώδη γραφικά σοκάκια του κάστρου, περάσαμε από τη Σκοτεινή Φυλακή και το Οθωμανικό Νεκροταφείο, σταματήσαμε στον Ναό του Αγίου Γεωργίου και φτάσαμε ως την κορυφή του θαλάσσιου τείχους. Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Σπυράκη για την κατατοπιστική του ξενάγηση.

  Ήταν μια πολύ όμορφη μέρα!


 • Επίσκεψη της Β΄ τάξης στο Κ.Π.Ε. Ομηρούπολης

  Μια πολύ όμορφη και ενδιαφέρουσα επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ομηρούπολης, στην Κλειδού, έκαναν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ τάξης, τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024. Τα παιδιά γνώρισαν τα εσπεριδοειδή του τόπου μας, παρακολούθησαν σχετική παράσταση με τον Καραγκιόζη, χρησιμοποίησαν τα εργαλεία του καλλιεργητή και «καλλιέργησαν» και  οι ίδιοι  εσπεριδοειδή.  Έπαιξαν, διασκέδασαν και πέρασαν μια αξέχαστη ημέρα!


 • Επίσκεψη στο Πυργί και στο Μουσείο Μαστίχας

  Την Παρασκευή 1 Μαρτίου τα τμήματα της Ε΄ τάξης του σχολείου συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η Μαστίχα της Χίου» του ΚΕΠΕΑ Ομηρούπολης. Αρχικά, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο Πυργί και στη συνέχεια μετέβησαν στο Μουσείο Μαστίχας, όπου ενημερώθηκαν για την πολύτιμη μαστίχα, υλοποίησαν βιωματικές δράσεις και γνώρισαν τα στάδια καλλιέργειας του δέντρου και της παραγωγής της.

  Ευχαριστούμε τον υπεύθυνο του ΚΕΠΕΑ κ. Σταύρο Σπυράκη για την ξενάγηση. Η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία!


 • “Μία Αποκριά, Μία Ιστορία”

  Την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου οι μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης παρακολούθησαν στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο τη  διαδραστική παράσταση με τίτλο “Μία Αποκριά, Μία Ιστορία” από  τη θεατρική ομάδα “ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΙ”  με την υποστήριξη   του Πολιτιστικού Ιδρύματος  Ομίλου Πειραιώς. Οι μαθητές μας ταξίδεψαν  στην ιστορία της Αποκριάς κι ήρθαν σε επαφή με αποκριάτικα έθιμα και συνήθειες μέσα από χορό, τραγούδι και πολλή διασκέδαση.


 • Επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής»

  Στις 13 και 20 Φεβρουαρίου τα τμήματα της Β’ τάξης του  σχολείου μας επισκέφθηκαν τη βιβλιοθήκη του Κοραή, για να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας «Ο Μικρός Κοραής». Ξεναγηθήκαμε στη βιβλιοθήκη και είδαμε τους θησαυρούς που υπάρχουν εκεί. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα με παιχνίδι, δραματοποίηση και εκπαιδευτικές δραστηριότητες τα παιδιά γνώρισαν το μεγάλο ευεργέτη, Αδαμάντιο Κοραή και αναγνώρισαν τα οφέλη της ανάγνωσης βιβλίων.


 • Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Μαστίχας

  Οι Α’ και Β’ τάξεις του σχολείου μας  επισκέφθηκαν το Μουσείο Μαστίχας στις 25 και 31 Ιανουαρίου 2024 αντίστοιχα, προκειμένου να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα «Με τα ζώα έτσι κι αλλιώς…». Η κ. Παϊδούση τους παρουσίασε τα ζώα του νησιού μας και στη συνέχεια τα παιδιά τα αποτύπωσαν στις κατασκευές τους. Όπως πάντα φύγαμε από το Μουσείο Μαστίχας με τις καλύτερες εντυπώσεις.


 • Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Μαστίχας

  Την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε’ τάξης επισκέφθηκαν το Μουσείο Μαστίχας για να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μνήμες Αντικειμένων», που τελείται σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς. Η δράση αυτή διοργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

  Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην περιοδική έκθεση «Απέναντι» και να εντοπίσουν, με τη βοήθεια ενός εντύπου, αντικείμενα που είχαν φέρει μαζί τους οι πρόσφυγες το 1922. Μέσα από προφορικές μαρτυρίες που περιλαμβάνονται στο έντυπο, οι μαθητές ταξίδεψαν νοερά στη Σμύρνη, γνώρισαν ήθη, έθιμα, παραδόσεις και λαογραφικά στοιχεία της εποχής και ήρθαν σε επαφή με συγκινητικές ανθρώπινες ιστορίες.

  Μέσα από συζήτηση με την υπεύθυνη του Μουσείου κ. Ελένη Παϊδούση αντιλήφθηκαν ότι οι σελίδες της Ιστορίας περιλαμβάνουν πληθώρα αφανών πρωταγωνιστών, των οποίων η μνήμη αξίζει να διατηρείται ζωντανή.

  Πριν το Μουσείο Μαστίχας, οι μαθητές επισκέφθηκαν το Χριστουγενννιάτικο Εργαστήρι του Δημοτικού Σχολείου Καλαμωτής, όπου συμμετείχαν με χαρά σε χριστουγεννιάτικες δράσεις.

  Ήταν μια εποικοδομητική ημέρα που θα μας μείνει αξέχαστη!


 • Εκπαιδευτική επίσκεψη ΣΤ΄ τάξης στο Μουσείο μαστίχας

  Την Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄ τάξης επισκέφτηκαν το Μουσείο της Μαστίχας και συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Μνήμες Αντικειμένων” που σχεδιάστηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τα παιδιά είχαν τη μοναδική ευκαιρία να δουν την περιοδική έκθεση “Απέναντι” που φιλοξενείται στο Μουσείο και αποτυπώνει στιγμές και γεγονότα από τη ζωή των κατατρεγμένων προσφύγων. Με κατάλληλο  εκπαιδευτικό υλικό και με παιγνιώδεις δράσεις έμαθαν για  την Καταστροφή της Σμύρνης και ανακάλυψαν αντικείμενα που έφεραν μαζί τους οι Μικρασιάτες από την αλησμόνητη πατρίδα. Τέλος, συγκινήθηκαν διαβάζοντας προφορικές μαρτυρίες για την ιστορία αυτών των αντικειμένων. Ήταν ένα αλλιώτικο μάθημα ιστορίας!


 • Landart στην άμμο

  Την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, αδράξαμε την ηλιόλουστη μέρα και επισκεφτήκαμε την παραλία του Καρφά. Οι μαθητές έπαιξαν πολλά παιχνίδια και με την καθοδήγηση της κα Σταματίας Μαυρίκου άφησαν το σημάδι τους στο τοπίο δημιουργώντας ένα τεράστιο ήλιο στην άμμο!


 • Εκπαιδευτική επίσκεψη στη ΔΕΗ

  Tην  Τρίτη 30  Μαΐου, η  Ε΄ τάξη του σχολείου μας επισκέφθηκε το εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Κοντάρι. Τηρώντας τους  κανόνες ασφαλείας, εκπαιδευτικοί και μαθητές φόρεσαν  τα προστατευτικά τους κράνη. Εκεί ο κ. Παναγιώτης Τζανετής  τους  ξενάγησε  στο χώρο του εργοστασίου  και τους  εξήγησε πώς γίνεται η ηλεκτροδότηση του νησιού μας. Στο τέλος  τους έδειξε μια  μηχανή  MAN , που έχει εντυπωσιακή ισχύς 17.000  KW και τις καμινάδες του εργοστασίου παραγωγής ρεύματος. Οι μαθητές διαπίστωσαν τις δύσκολες συνθήκες εργασίας του προσωπικού, για να έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι μας. Ήταν μια πολύ χρήσιμη  επίσκεψη.

  Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Τζανετή  για την υπομονή του να απαντήσει σε όλες τις απορίες των μαθητών μας, που έφυγαν ενθουσιασμένοι.


 • Επίσκεψη  στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ΑΛΗΘΕΙΑ

  Στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και συγκεκριμένα με αφορμή την ενότητα «Γνωριμία με τα Επαγγέλματα», την Παρασκευή 26 Μαΐου, οι μαθητές της Β’ τάξης πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό «ΑΛΗΘΕΙΑ». Εκεί, είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή, να ξεναγηθούν στο τηλεοπτικό στούντιο και να ενημερωθούν από τη δημοσιογράφο για τη λειτουργία του σταθμού αλλά και τις δυσκολίες του επαγγέλματος.

  Ευχαριστούμε τον κ. Μανώλη Βερβεράκη και την κ. Ειρήνη Αναγνώστου για τη φιλοξενία. Ήταν μια επίσκεψη που θα μείνει αξέχαστη στα παιδιά!


 • Περιβαλλοντική εκδρομή της ΣΤ’ τάξης στην Κρήτη

  Οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης συμμετείχαν φέτος στο Δίκτυο “Τουρισμός και Περιβάλλον” το οποίο οργανώνεται από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρχανών – Ρούβα – Γουβών στο Ηράκλειο της Κρήτης. Συγκεκριμένα ασχοληθήκαμε με τον τουρισμό στη Χίο πραγματοποιώντας πρόγραμμα με τίτλο “Χίος – ένας αναδυόμενος τουριστικός προορισμός.

  Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, είχαμε τη δυνατότητα να επισκεφτούμε το Ηράκλειο της Κρήτης και να συμμετέχουμε από κοντά σε δράσεις του παραπάνω ΚΕΠΕΑ αλλά και του ΚΕΠΕΑ Ανωγείων, όπου παρακολουθήσαμε το πρόγραμμα “Ανακαλύψτε το Φυσικό Πάρκο του Ψηλορείτη”.

  Παράλληλα, μας δόθηκε η ευκαιρία να θαυμάσουμε σημαντικότατα μνημεία, μουσεία και τοποθεσίες του Ηρακλείου και να ζήσουμε μοναδικές εμπειρίες.

  Αναλυτικά, επισκεφτήκαμε κατά σειρά τα εξής:

  Μουσείο “Λυχνοστάτης”

  CRETAquarium Θαλασσόκοσμος

  Κρήνη Μοροζίνι

  Λόντζια

  Βασιλική Αγίου Μάρκου

  Αρχάνες (παραδοσιακό χωριό)

  Οινοποιείο Λυραράκη

  Ενετικό φρούριο Rocca a Mare

  Ανώγεια

  Εκτροφείο σαλιγκαριών

  Τάφος Ν. Καζαντζάκη

  Άγιος Μηνάς

  Άγιος Τίτος

  Αρχαιολογικός χώρος Κνωσού

  Αρχαιολογικό μουσείο

  Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

  Τα παιδιά έδειξαν ωριμότητα και υπευθυνότητα και εκπροσώπησαν άξια το σχολείο μας και το νησί μας. Ήταν σίγουρα μία σημαντική εμπειρία για τη ζωή τους, καθώς είδαν μέρη και συμμετείχαν σε δράσεις που ελάχιστοι θα είχαν την ευκαιρία. Επιπλέον, έζησαν 4 ημέρες μακριά από τις οικογένειές τους, δείχνοντας ότι μπορούν σε μεγάλο βαθμό να συντηρούν και να φροντίζουν τον εαυτό τους.


 • Εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Μουσείο Μαστίχας

  Οι μαθητές της Α’, Β΄, Γ΄, Δ΄ τάξης επισκέφτηκαν το Μουσείο Μαστίχας και συμμετείχαν στα προγράμματα «ΕΛα ΜΑζί  μας», «Ζώα και φυτά… αλλιώς» και «Παίζοντας τότε και τώρα». Περιηγήθηκαν  στο χώρο του μουσείο, έπαιξαν και συμμετείχαν σε βιωματικές δράσεις. Τα προγράμματα αυτά διοργανώθηκαν από το Πολιτιστικό  Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.


 • Ομαλή μετάβαση στο Γυμνάσιο

  Την Τετάρτη 3 Μαΐου 2023, οι μαθητές των δύο τμημάτων της ΣΤ τάξης επισκέφθηκαν το 2ο Γυμνάσιο Χίου.

  Η διευθύντρια του Γυμνασίου ενημέρωσε τους μαθητές για τα μαθήματα, τις εξετάσεις, τους καθηγητές, τα διαλείμματα, τις εγκαταστάσεις και ό,τι άλλο χρειαζόταν να μάθουν και έλυσε όλες τις απορίες των παιδιών.

  Στη συνέχεια συμμετείχαμε σε μαθήματα των τριών τμημάτων της πρώτης τάξης και συνομιλήσαμε με παλιούς μαθητές του σχολείου μας και με καθηγητές. Όλοι μάς διαβεβαίωσαν ότι τα μαθήματα στο γυμνάσιο δεν είναι δύσκολα, αρκεί να διαβάζεις.