• Category Archives Προγράμματα
  • Η Δημοκρατία πάει σχολείο

    “Η δημοκρατία είναι κάτι περισσότερο από μια μορφή διακυβέρνησης. Υπάρχει στην καθημερινή μας ζωή, στη συμπεριφορά μας, στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Είναι τρόπος ζωής!”

    Για τις σημερινές κοινωνίες, η αποδοχή της δημοκρατίας ως τρόπου ζωής απαιτεί εκπαίδευση, γιατί η δημοκρατία μπορεί να διατηρηθεί και να αναπτυχθεί μόνο από άτομα που την κατανοούν και την ασπάζονται. Η εκπαίδευση παίζει σημαντικό ρόλο στην ανατροφή καλών, νέων ανθρώπων, που είναι ευαίσθητοι στις διαφορές, μπορούν να σκέφτονται κριτικά, είναι δημιουργικοί, έχουν υψηλή επίγνωση των δικαιωμάτων και ελευθεριών, έχουν υψηλό επίπεδο συνείδησης και αισθήματος ευθύνης. Το σχολείο διαδραματίζει βασικό ρόλο στη δημοκρατική συμπεριφορά  και την εκπαίδευση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς συμβάλλει στη μετάδοση αυτών των αξιών σε ενεργούς και υπεύθυνους πολίτες.

    Το πρόγραμμα «Η Δημοκρατία πάει σχολείο» πέτυχε με διαθεματικό τρόπο να φέρει σε επαφή τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης με τις δημοκρατικές αξίες και αρετές, τους έδωσε τη δυνατότητα ως ερευνητές να κάνουν σημαντικές παρατηρήσεις σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία, αλλά και να καλλιεργήσουν δημοκρατική κουλτούρα και συνείδηση.To πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε συνδυασμό με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning “Dempower: Democratic Empowerment At School”

     Ακολουθούν κάποιες από τις δράσεις και τις εργασίες, που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος.

    Υπεύθυνες εκαπιδευτικοί: Κοντογιάννη Μαρία (ΠΕ70), Λαβίδα Μαρία (ΠΕ11), Σβύνου Αικατερίνη (ΠΕ86)


  • “Φωτεινός Παντογνώστης” από τους μαθητές της Ε’ Τάξης

    Στο πλαίσιο του προγράμματος e-Twinning “Μικροί Δάσκαλοι“, οι μαθητές της Ε’ τάξης του σχολείου μας αξιοποίησαν τις γνώσεις τους στον ηλεκτρισμό από το μάθημα της Φυσικής και δημιούργησαν ένα διαδραστικό παιχνίδι, τον “Φωτεινό Παντογνώστη”.

    Ο “Φωτεινός Παντογνώστης” είναι ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι που συνδυάζει τη μάθηση με τη διασκέδαση. Μέσα από αυτό το έργο, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους στον ηλεκτρισμό, να καλλιεργήσουν τη δημιουργικότητά τους και να αναπτύξουν τις επικοινωνιακές δεξιότητές τους.

    Την Τετάρτη 12 Ιουνίου, το παιχνίδι παρουσιάστηκε από τους μαθητές της Ε’ τάξης στις υπόλοιπες τάξεις του σχολείου. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, οι μικροί “δάσκαλοι” εξήγησαν πώς λειτουργεί ο “Φωτεινός Παντογνώστης” και έδειξαν στα άλλα παιδιά πώς να παίζουν. Τους έδωσαν να καταλάβουν ότι αν γίνει σωστά η κάθε αντιστοίχιση, θα κλείνει το αντίστοιχο κύκλωμα και θα ανάβει το λαμπάκι.

    Οι μαθητές των άλλων τάξεων ενθουσιάστηκαν με την παρουσίαση και έπαιξαν με μεγάλο ενδιαφέρον το παιχνίδι. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, έκαναν επανάληψη στις γνώσεις τους με έναν διασκεδαστικό τρόπο.

    Το πρόγραμμα αυτό αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για τους μαθητές  και τις μαθήτριες να μοιραστούν τις γνώσεις τους και να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους ως “μικροί δάσκαλοι”.  Επιπλέον, επέτρεψε την αλληλεπίδραση και τη συνεργασία μεταξύ των μαθητών διαφορετικών τάξεων, ενισχύοντας το φιλικό κλίμα στο σχολείο μας.

    Συγχαρητήρια στους μαθητές για την υπέροχη δουλειά τους και για το παράδειγμα που έδωσαν στους συμμαθητές τους! Ευχόμαστε να συνεχίσουν να δημιουργούν και να μαθαίνουν με τον ίδιο ενθουσιασμό και ζήλο.

    Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Πασίνη Σαββίνα (Ε1) – Παληού Χριστίνα – Ειρήνη (Ε2)


  • Ένα ενδιαφέρον ταξίδι στον συναρπαστικό κόσμο της κοινωνίας της μέλισσας

    Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄ τάξης είχαν φέτος την μοναδική ευκαιρία στο πλαίσιο του προγράμματος “Η ιστορία της μέλισσας” που εκπονήθηκε από τους εκπαιδευτικούς Αμέντα Στέλλα (Δ1) και Γιαννόπαπα Χρήστο (Δ2), Κοτσάτου Βασιλεία (Τμήμα Ένταξης) να γνωρίσουν καλύτερα το ξεχωριστό και συνάμα πολύτιμο αυτό έντομο.

    Μέσα από την έμπειρη ματιά του κ. Γιαννόπαπα, με τη διπλή ιδιότητα ως δασκάλου του Δ2 τμήματος του σχολείου μας και ταυτόχρονα δραστήριου ερασιτέχνη μελισσοκόμου, τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν και να κατανοήσουν τόσο τον τρόπο λειτουργίας της κοινότητας των μελισσών όσο και την ανυπολόγιστη αξία τους για το φυσικό περιβάλλον και τον ίδιο τον άνθρωπο. Ειδικότερα, μέσα από βιωματικές δράσεις και ομαδικές εργασίες τα παιδιά έμαθαν για την ιεραρχική δομή της λειτουργίας της κοινωνίας των μελισσών, τη συμβολή τους με την επικονίαση στον πολλαπλασιασμό των φυτών, τον τρόπο παραγωγής κι επεξεργασίας των μελισσοκομικών προϊόντων (διάφορα είδη μελιών, βασιλικός πολτός, μελισσοκέρι κ.ά.) καθώς και για τις ασθένειες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι μέλισσες.

    Έτσι, οι μαθητές μέσα από αυτή την ενασχόληση ευαισθητοποιήθηκαν κι απέκτησαν μια διαφορετική οπτική απέναντι στις μέλισσες υιοθετώντας μια στάση προστασίας του εντόμου αλλά και συνολικά του φυσικού περιβάλλοντος, αποκτώντας οικολογική συνείδηση στο πλαίσιο ενός αειφόρου σχολείου. Τέλος, αξιοποίησαν τις γνώσεις τους δημιουργικά φτιάχνοντας με ενθουσιασμό χριστουγεννιάτικα κεριά και πασχαλινές λαμπάδες με μελισσοκέρι αλλά και ανεβάζοντας μια πρωτότυπη παράσταση κουκλοθέατρου με πρωταγωνίστριες φυσικά δύο μέλισσες.

    Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Αμέντα Στέλλα (Δ1), Γιαννόπαπας Χρήστος (Δ2), Κοτσάτου Βασιλεία (Τμήμα Ένταξης)


  • Μαθαίνοντας ιστορία αλλιώς…

    Στο μάθημα της Ιστορίας, φέτος, τα παιδιά της Δ’ και Στ’ τάξης είχαν την ευκαιρία να προσεγγίσουν τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα και με ένα διαφορετικό τρόπο. Με σύμμαχο την τεχνολογία παρακολούθησαν οπτικοακουστικό υλικό από το φωτόδεντρο και τα διαδραστικά εγχειρίδια του υπουργείου,αναζήτησαν πληροφορίες στο διαδίκτυο, περιηγήθηκαν εικονικά σε μουσεία, έφτιαξαν powerpoint, συμμετείχαν στη δημιουργία ηλεκτρονικών βιβλίων και έλυσαν διαδραστικές ασκήσεις, τόσο στη σχολική αίθουσα όσο και στην αίθουσα των ηλεκτρονικών υπολογιστών, καλλιεργώντας τις ψηφιακές τους δεξιότητες.


  • Adopt a ship

    Η Β’ τάξη του σχολείου μας ολοκλήρωσε το πρόγραμμα  «ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΠΛΟΙΟΥ» / “ADOPT A SHIP”, στο οποίο  συμμετείχε τη φετινή σχολική χρονιά.  Οι μαθητές  ήρθαν σε επαφή  με τον κλάδο της ναυτιλίας και το ναυτικό επάγγελμα, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το νησί μας και τον ελληνικό πολιτισμό από την αρχαιότητα.

    Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Μιμή Αγγελική (Β1), Κατσάνου Βασιλική (Β2), Κρυσταλλίδη Καλλιρρόη ΠΕ06


  • Οι «μικροί δάσκαλοι» της Ε΄

    Η Ε’ τάξη του σχολείου μας συμμετέχει στο πρόγραμμα eΤwinning «Μικροί Δάσκαλοι». Ο σκοπός αυτού του προγράμματος είναι να φέρει τους μαθητές στον ρόλο του δασκάλου και μέσω δράσεων να προωθηθεί η ενεργός συμμετοχή τους στη διδασκαλία. Λαμβάνοντας, μάλιστα, υπόψη το γνωμικό ότι «μαθαίνουμε …10% αυτών που διαβάζουμε, 50% αυτών που βλέπουμε και ακούμε και 95% αυτών που διδάσκουμε στους άλλους», ξεκινήσαμε τις δράσεις του προγράμματος. Οι μαθητές και οι μαθήτριες ανταποκρίθηκαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συμμετείχαν με ενθουσιασμό και χαρά στις δραστηριότητες που έλαβαν χώρα. Έτσι, σχεδίασαν ασκήσεις, ώστε να τις λύσουν οι μαθητές του άλλου τμήματος, δημιούργησαν ψηφιακά quiz και φύλλα εργασίας, κατασκεύασαν ηλεκτρικό κύκλωμα «Φωτεινό Παντογνώστη» για να το παρουσιάσουν στις μικρότερες τάξεις και παρουσίασαν κεφάλαια μαθημάτων το ένα τμήμα στο άλλο.

      

    Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Πασίνη Σαββίνα (Ε΄1), Παληού Χριστίνα-Ειρήνη (Ε΄2)


  • Ολοκλήρωση προγράμματος eTwinning “Dempower”

    Η εβδομάδα της επιστροφής μετά της διακοπές του Πάσχα, ξεκίνησε με πολλές δραστηριότητες για τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα eTwinning “Dempower”.

    Τη Δευτέρα  13 Μαΐου, οι μαθητές απάντησαν στα ερωτηματολόγια αποτίμησης του προγράμματος και έπαιξαν κουΐζ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δικαιοσύνη.

    Την Τρίτη 14 Μαΐου, οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες  συμμετείχαν στο   τελικό   κουΐζ  του προγράμματος. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν  Δημοτικά και Γυμνάσια από την Τουρκία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και τη Ρουμανία.

    Από το σχολείο μας ξεχώρισε στην πέμπτη θέση η ομάδα του Εμίλιο Τσενόλλι και του Νίκου Μπενέτου. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται αυτό το μήνα και όλοι οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης θα πάρουν βεβαίωση συμμετοχής, για την επιτυχή παρουσία τους στο πρόγραμμα.


  • Προσεγγίζοντας την Επανάσταση του 1821 με έναν διαφορετικό τρόπο

    Οι μαθητές της Στ΄ τάξης είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν εικονικά σε μουσεία και να παρακολουθήσουν ψηφιακό υλικό με θέμα την Επανάσταση του 1821.Κατά τη διάρκεια των προβολών κράτησαν σημειώσεις, εστιάζοντας στα βασικότερα σημεία και χωρισμένοι σε ομάδες αναζήτησαν πληροφορίες για τους ήρωες της Επανάστασης. Στη συνέχεια, σε μια πολύπλευρη προσέγγιση παρουσίασαν τα έργα τους, αναλαμβάνοντας άλλος τον ρόλο του βιογράφου, άλλος του δημοσιογράφου, άλλος του πολιτικού και στρατιωτικού αναλυτή. Τέλος, έπαιξαν παιχνίδια αναζητώντας γραμματόσημα με θέμα την ελληνική επανάσταση.


  • Μικροί ιστορικοί, δημοσιογράφοι και βιογράφοι εν δράσει!

    Οι μαθητές της  Δ’  τάξης λειτουργώντας ομαδοσυνεργατικά ανέλαβαν να ασχοληθούν διεξοδικά με τέσσερα ιστορικά πρόσωπα: τον Περικλή, τον Λεωνίδα, τον Αριστείδη τον Δίκαιο και τον Μέγα Αλέξανδρο. Τα μέλη της κάθε ομάδας ανέλαβαν ρόλους ιστορικού, βιογράφου και δημοσιογράφου. Αναζήτησαν πληροφορίες στο διαδίκτυο, παρέθεσαν τη βιογραφία των σπουδαίων αυτών Ελλήνων και παρουσίασαν μια πρωτότυπη υποθετική συνέντευξη.


  • «Παίζοντας… τότε και τώρα» στο Μουσείο Μαστίχας

    Την Τετάρτη, 3 Απριλίου 2024, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ’ τάξης επισκέφτηκαν το Μουσείο Μαστίχας, όπου παρακολουθώντας το πρόγραμμα του μουσείου «Παίζοντας… τότε και τώρα», είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα παιδικά παιχνίδια στην αρχαιότητα. Έπειτα, τα ίδια τα παιδιά με έκδηλο ενθουσιασμό, πλούσια φαντασία και άφθονη δημιουργικότητα έπλασαν με πηλό τα δικά τους παιχνίδια. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με μια  ενδιαφέρουσα  ξενάγηση στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου.

    Ήταν μια πραγματικά εποικοδομητική εμπειρία!


  • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Στον αφρό και στον βυθό!»

    Την Παρασκευή 8 Μαρτίου, επισκέφθηκαν το σχολείο μας ο κ Νίκος Μυσιρλάκης  και ο κ. Λάμπρος Τοπάλτσης από το κοινωφελές ίδρυμα Αθανάσιος Λασκαρίδης, οι οποίοι μας παρουσίασαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Στον αφρό και στον βυθό” σχετικά με την προστασία των ελληνικών θαλασσών.

    Σκοπός του προγράμματος ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών, ώστε να αντιληφθούν ότι η αλόγιστη χρήση πλαστικών μίας χρήσης συνδέεται άμεσα με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. Επίσης, μέσα από την αναγνώριση του προβλήματος των θαλάσσιων απορριμμάτων, να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της μείωσης και επαναχρησιμοποίησης των πλαστικών μιας χρήσης στην καθημερινή τους ζωή αναζητώντας, παράλληλα, εναλλακτικούς τρόπους ως προς τη χρήση τους που θα είναι συμβατοί με την προστασία του περιβάλλοντος και τις αρχές της Αειφορίας.

    Οι μαθητές αντιλήφθηκαν ότι αποτελούν μέρος της λύσης του προβλήματος και  οφείλουν να κρατούν πιο ενεργητική στάση για την αντιμετώπισή του.


  • 8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

    Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women’s Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου. Θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα δικαιώματα της γυναίκας.

    Οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης στο πλαίσιο του προγράμματος eTwinning, που εκπονούν και σχετίζεται με τη δημοκρατία, ετοίμασαν μια παρουσίαση, για να τιμήσουν αυτή τη μέρα, που είναι καθοριστικής σημασίας για κάθε δημοκρατική κοινωνία.


  • 2η Συνάντηση μαθητών στο eTwinning

    Την Τετάρτη 28 και την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης συναντήθηκαν  διαδικτυακά με τους μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα eTwinning “DEMPOWER: Democratic Empowerment At Schools” και αντάλλαξαν απόψεις για το πώς μπορεί να γίνει το σχολείο περισσότερο δημοκρατικό. Συζήτησαν για τις μαθητικές εκλογές και τα μαθητικά συμβούλια  και για το πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή των μαθητών στη λήψη αποφάσεων. Ήταν μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση!

    Ακολουθούν οι ιδέες των μαθητών μας για ένα σχολείο περισσότερο δημοκρατικό!

    Οι ιδέες των μαθητών του ΣΤ΄1

    Οι ιδέες των μαθητών του ΣΤ΄2


  • «Τα παιδιά μας μαθαίνουν πώς είναι να αγκαλιάζεις»

    Στο πλαίσιο του προγράμματος ευαισθητοποίησης και κοινωνικοποίησης, το προσωπικό και οι ωφελούμενοι της ΕΓΑΝΥ επισκέφθηκαν το σχολείο μας. Στόχος του προγράμματος  ήταν  να αντιληφθούν οι μαθητές, πως η διαφορετικότητα δεν αποτελεί εμπόδιο για παιχνίδι και δημιουργία σχέσεων.

    Στην αρχή  έγινε  μια περιγραφή της δομής (Ε.Γ.Α.Ν.Υ.) και της καθημερινότητας των ωφελούμενων, ενώ ταυτόχρονα λύθηκαν  οι απορίες των μαθητών. Στη συνέχεια οι ωφελούμενοι έγιναν μια ομάδα με τους μαθητές και πέρασαν  όμορφες στιγμές διασκέδασης και χαράς, βρίσκοντας τρόπο να γεφυρώσουν τις διάφορες που υπήρχαν, εστιάζοντας μόνο στα θετικά!

    Ευχαριστούμε για  την συνεργασία  τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης,  την  Εταιρεία Γονέων Ατόμων Νοητικά Υστερούντων και  το Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας.