• Category Archives Προγράμματα
 • Το ταξίδι της Αμάλ, της πιο ψηλής προσφυγοπούλας στον κόσμο

  Το εκπαιδευτικό  πρόγραμμα « Το Ταξίδι»/ «Τhe Walk», που υλοποιήθηκε στο σχολείο μας από τον εκπαιδευτικό της Πληροφορικής κ.Ιωάννη Σουλτάτο  ξεκινά από το νησί μας !

  Η Χίος είναι το νησί που θα υποδεχτεί τη Μικρή Αμάλ στην Ελλάδα στις 10 Αυγούστου στις 19.30 στο λιμάνι.Το ταξίδι της είναι ένας μακρύς δρόμος 8.000 χιλιομέτρων που ξεκινάει από την Γκαζιαντέπ, μία πόλη πλάι στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, με στάσεις σε πάνω από 70 μεγάλες και μικρές πόλεις στην Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελβετία, το Βέλγιο, τη Γερμανία με τελικό προορισμό το Μάντσεστερ στην Αγγλία. «Μη μας ξεχνάτε» είναι το μήνυμα που μεταφέρει η 9χρονη Αμάλ που ταξιδεύει αναζητώντας την μητέρα της στη γη που απλώνεται μπροστά της. Περπατάει από χώρα σε χώρα, γνωρίζει άλλα και ανθρώπους, πάντα με την ελπίδα πως κάπου θα υπάρχει γι’ αυτήν το σπίτι που θα μείνει, θα μεγαλώσει, θα μορφωθεί και θα φτιάξει τον δικό της κόσμο.Το «Ταξίδι»/ «Τhe Walk», είναι ένα διεθνές Φεστιβάλ πολιτισμού «σε κίνηση» με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, σινεμά, θέατρο, χορό, μουσική, συναυλίες, πρωτότυπες εικαστικές εγκαταστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα και δρώμενα, που είναι αφιερωμένο στα παιδιά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και να επαναπροσδιορίσουν τον εαυτό τους από την αρχή.

  Η Μικρή Αμάλ, που στην γλώσσα της η λέξη «Αμάλ» σημαίνει «ελπίδα», είναι στην πραγματικότητα, μία μεγάλη μαριονέτα με ύψος 3,5 μέτρα, η οποία αντιπροσωπεύει εκατομμύρια παιδιά-πρόσφυγες, πολλά από αυτά χωρισμένα από τις οικογένειές τους. Το μεγάλο ύψος της προκαλεί την προσοχή μας ακριβώς για να μας αφυπνίσει για το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουν οι πρόσφυγες.

  H Μικρή Αμάλ φτάνει στην Χίο με ένα καραβάκι. Καθώς πλησιάζει τη στεριά, ακούει φωνές να της τραγουδούν. Η μουσική την υποδέχεται από την απέναντι όχθη. Όταν φτάνει στην ακτή, οι τοπικές κοινότητες της Χίου θα την καλωσορίσουν με «Παινέματα», παραδοσιακά τραγούδια γραμμένα ειδικά για εκείνη με ευχές για τα πρώτα της βήματα στην Ευρώπη.Ο ερχομός της μικρής Αμάλ είναι μία γιορτή που συνδέει την παράδοση με το σήμερα. Τα «Παινέματα», θα τα ακούσουμε σε νέες μουσικές εκδοχές με στίχους καινούργιους, γραμμένους από μικρούς και μεγάλους κατοίκους του νησιού, που διηγούνται την ιστορία και τη διαδρομή της Μικρής Αμάλ. Αυτά τα διαφορετικά, τα γεμάτα ευχές «Παινέματα», οφείλονται στη συνεργασία και στην πολύμηνη εργαστηριακή δουλειά του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου με την Φιλαρμονική του Δήμου Χίου, του Μουσικού Σχολείου Χίου, της ομάδας κρουστών Brasilionico και παιδιών προσφύγων που συμμετείχαν στο ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου αλλά και με τοπικούς οργανισμούς και φορείς. Το τελικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα είναι υπό την καθοδήγηση της Σκηνοθέτριας Γιολάντας Μαρκοπούλου, του συνθέτη Λευτέρη Βενιάδη και της βιολονίστα Όλγας Holdorff-Μυριαγκού.

  Το κοινό της Χίου μπορεί να παρακολουθήσει τη διαδρομή και τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στο πέρασμα της Μικρής Αμάλ μέσω του Διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στο www.walkwithamal.org/el.

  Πηγή: huffingtonpost.gr


 • Η ημέρα της Γης


  Με αφορμή την Ημέρα της Γης, η οποία εορτάζεται παγκοσμίως στις 22 Απριλίου  και το πρόγραμμα Erasmus + “Be friend with nature” που υλοποιείται στο σχολείο μας, οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης, που διδάσκονται τη γαλλική γλώσσα, δημιούργησαν κατά τη διάρκεια της εξ αποστάσεως διδασκαλίας την παρακάτω παρουσίαση με χρήση τη των ψηφιακών εργαλείων “Canva” και “Movavi Video”. Στόχος της εργασίας είναι η ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν στην προστασία του πλανήτη μας, η εκμάθηση του λεξιλογίου και η παραγωγή γραπτού και προφορικού λόγου στη γαλλική γλώσσα.  


 • Πρόγραμμα “Οδυσσέας”

     Με μεγάλη χαρά σας ανακοινώνουμε την ένταξη του σχολείου μας στο δίκτυο σχολείων του «Οδυσσέα» και  τη  συνεργασία μας  με το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ο «Οδυσσέας» είναι ένα πρόγραμμα που φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια λειτουργίας και αφορά τη Σχολική Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση με τη χρήση νέων ΤΠΕ και την ανάπτυξη της δημιουργικότητας στο σύγχρονο σχολείο. Τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε.  της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου  και για το τρέχον έτος συμμετέχουν 112 σχολεία απ’  όλη την Ελλάδα , 222 εκπαιδευτικοί και 2.590 μαθητές.

     Σκοπός του προγράμματος είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση συνεργατικών δραστηριοτήτων από απόσταση μέσω τηλεδιασκέψεων ανάμεσα  σε Δημοτικά Σχολεία. Στόχος μας  αποτελεί η ανάπτυξη και η υλοποίηση διαθεματικών δραστηριοτήτων συνεργατικής μάθησης από απόσταση μεταξύ Δημοτικών Σχολείων με έμφαση στην ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και της κριτικής σκέψης.
    Το θέμα του φετινού «Οδυσσέα» είναι: 

  «Ποτέ άλλοτε οι στέγες των σπιτιών των ανθρώπων δεν ήταν τόσο κοντά η μία στην άλλη, όσο είναι σήμερα. Και ποτέ άλλοτε οι καρδιές των ανθρώπων δεν ήταν τόσο μακριά η μία από την άλλη, όσο είναι σήμερα.» Αντώνης Σαμαράκης, Ζητείται ελπίς. (με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση του Αντώνη Σαμαράκη).

     Η σύνδεση με τα άλλα Δημοτικά γίνεται μέσω τηλεδιασκέψεων. Οι μαθητές αλληλεπιδρούν, μαθαίνουν να συνεργάζονται, ανταλλάσουν ιδέες και καλλιεργούν την κριτική τους σκέψη. Συνολικά θα πραγματοποιηθούν 4 τηλεδιασκέψεις στις οποίες οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να γνωριστούν, να ανταλλάξουν απόψεις και να διερευνήσουν το θέμα του προγράμματος. Για τη φετινή σχολική χρονιά  οι υπεύθυνοι του «Οδυσσέα» αποφάσισαν οι συνδέσεις να αφορούν Δημοτικά που βρίσκονται στους ίδιους νομούς για να μη διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος λόγω της πανδημίας covid19.

   Οι μαθητές και των δυο τμημάτων της Στ ΄ τάξης με τις δασκάλες τους, Μουρούνα Ειρήνη και Κατολέων Στυλιανή συμμετέχουν στον φετινό «Οδυσσέα» έχοντας ήδη πραγματοποιήσει την 1η Τηλεδιάσκεψη με  όμορα Δημοτικά Σχολεία της Χίου. Συγκεκριμένα το Στ1 του σχολείου μας συνδέθηκε με τους μαθητές της Στ’ του 4ου Δημοτικού Σχολείου Χίου και αντίστοιχα το Στ2 συνδέθηκε με τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Θολοποταμίου.   

         Κατά τη διάρκεια της 1ης Τηλεδιάσκεψης οι μαθητές γνωρίστηκαν μεταξύ τους, παρουσίασαν τα σχολεία τους και τις γειτονιές τους. Τέλος  αναδείχθηκε σε αυτούς  το θέμα με το οποίο θα ασχοληθούν στις επόμενες διαδικτυακές συναντήσεις τους. Οι μαθητές μας έδειξαν μεγάλο ενθουσιασμό, χαρά και προσμονή για την επόμενη συνάντηση με τα όμορα Δημοτικά Σχολεία.

  Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος. https://www.edivea.org/2021-home.html


 • Το πέρασμα της κακοκαιρίας «Μήδεια»

  Τις μέρες που μας πέρασαν, στην Ελλάδα είχαμε έντονη κακοκαιρία, η οποία επηρέασε και τη Χίο. Το θερμοκήπιό μας, με καλοκαιρινά φυτά (ντοματιές και κολοκυθιές), κατάφερε να ανταπεξέλθει στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Οι ντοματιές μας συνέχισαν να ανθίζουν, ενώ  είδαμε μια μικρή ανάπτυξη σε ένα κολοκύθι. Ευτυχώς, ο δυνατός άνεμος δεν προκάλεσε φθορές στο νάιλον του θερμοκηπίου και έτσι η λειτουργικότητά του παρέμεινε ίδια.


 • Το έργο eTwinning “Notre Europe …notre héritage” στο μάθημα των Γαλλικών

  Logo

   

  Το έργο eTwinning “Notre Europe …notre héritage” πραγματοποιήθηκε με την εποικοδομητική συνεργασία εννέα σχολείων της Ελλάδας και της Γαλλίας. Έλαβαν μέρος περισσότεροι από 150 μαθητές ηλικίας 12-15 ετών και 15 εκπαιδευτικοί. Ο καταμερισμός των εργασιών ανά σχολική μονάδα ήταν σαφής, οι μαθητές χωρίστηκαν σε μεικτές διακρατικές ομάδες και η κάθε ομάδα ανέλαβε την εκπλήρωση ενός κοινού στόχου.

  Το πρόγραμμα eTwinning εντάχθηκε στο πλαίσιο της βιωματικής προσέγγισης της εκμάθησης  των γαλλικών και βασίστηκε στο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών της γαλλικής γλώσσας όπως προβλέπεται για το δημοτικό. Στις δύο διδακτικές ώρες ανά εβδομάδα, παράλληλα με την ύλη του σχολικού μας βιβλίου, οι μαθητές διαδάχθηκαν το λεξιλόγιο και τη γραμματική της γαλλικής γλώσσας και δημιούργησαν σχέδια εργασίας με στόχο την εξοικείωση τους με τα γαλλικά ήθη και έθιμα.

  Η διδασκαλία βασίστηκε στη διαθεματική, και συνεργατική προσέγγιση καθώς και σε παιγνιώδεις δημιουργικές δραστηριότητες ατομικά και ανά ομάδες, ενώ διαθεματικά σχέδια εργασίας πραγματοποιήθηκαν με στόχο την εξοικείωση των μαθητών με την  κατανόηση και παραγωγή προφορικού και γραπτού λόγου και τη γαλλική γλώσσα και τον πολιτισμό. Η βιωματική και διαδραστική προσέγγιση όλων των δραστηριοτήτων και των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του έργου, αποτέλεσαν κίνητρο μάθησης και εφαλτήριο δράσης για τους μαθητές, οι οποίοι με διάθεση κι ενθουσιασμό συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Ενδεικτικά αναφέρονται οι παρακάτω εργασίες: 1) Η εργασία “Francophonie” (εξοικείωση με τη γαλλική κουλτούρα – πολιτισμό με τη δημιουργία αφισών και εργασιών βασισμένες στην ιστορία και σύμβολα της Γαλλίας 2) Η εργασία  εύρεσης λέξεων με κοινές ρίζες στη γαλλική και ελληνική γλώσσα 3) Η δράση εορτασμού της εορτής “Chandeleur” (γνωριμία με το έθιμο της κρέπας και τη γαλλική κουζίνα 4) Η δράση συμμετοχής στο πρόγραμμα “Erasmus +”.

  Οι μαθητές επικοινώνησαν μέσω του forum που οργανώθηκε στο twinspace. Μέσω του ταχυδρομείου αντάλλαξαν κάρτες (Χριστούγεννα – Πάσχα) και μικρές εκπλήξεις. Αποτέλεσμα της άψογης συνεργασίας ήταν η δημιουργία εργασιών και δράσεων όπως ένα παιχνίδι με κάρτες με τα γράμματα της αλφαβήτου, δύο συνεργατικά ηλεκτρονικά βιβλία για το αλφάβητο με ζωγραφιές μαθητών, ένα συνεργατικό βιβλίο με λέξεις ελληνικές-γαλλικές για τα Μαθηματικά, ένα συνεργατικό βίντεο με τραγούδια Χριστουγέννων, φύλλα εργασίας σχετικά με το Αλφάβητο και εργασίες με θέμα τον γαλλικό πολιτισμό. Η εργασία των μαθητών μας για το λογότυπο του προγράμματος κατόπιν ψηφοφορίας μεταξύ των συμμετεχόντων διακρίθηκε. Η συνεργασία και η επικοινωνία ήταν υποδειγματικές. Η γνωριμία με τον κόσμο του eTwinning ήταν μία απολαυστική περιπέτεια, στην οποία μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν με ενθουσιασμό, χαρά και δημιουργική διάθεση !

   

  Η εκπαιδευτικός των Γαλλικών

  Μαυροπούλου Μαρία


 • Πρόγραμμα etwinning για τους μαθητές της ΣΤ΄τάξηςπου διδάσκονται τη γαλλική γλώσσα

  et2000001

  Στο πλαίσιο του μαθήματος των γαλλικών συνεχίζουμε τις δραστηριότητες που ορίζονται από το πρόγραμμα etwinning. Ψάχνουμε λέξεις, ελληνικές και γαλλικέςκαι δημιουργούμε το δικό μας εικονογραφημένο αλφάβητο στα γαλλικά. Συνδυάζουμε τη μάθηση και τη δημιουργική γραφή και σας παρουσιάζουμε τις εργασίες μας και το κολλάζ εικόνων και λέξεων!

  davdav

   

   

   

   

   

   

  davdav

   

   

   

   

   

   

   

   

  et2000004et2000009et2000007


 • Πρόγραμμα etwinning για τους μαθητές της ΣΤ΄τάξης που διδάσκονται τη γαλλική γλώσσα

  et00008

  Στο πλαίσιο του μαθήματος των γαλλικών συνεχίζουμε τις δραστηριότητες που ορίζονται από το πρόγραμμα etwinning. Ψάχνουμε λέξεις, ελληνικές και γαλλικές, που αρχίζουν από τα 26 γράμματα του γαλλικού αλφάβητου. Συνδυάζουμε τη μάθηση και τη δημιουργική γραφή με παιγνιώδεις δραστηριότητες! Δημιουργούμε σχέδια και ζωγραφιές και σας παρουσιάζουμε τη γωνιά etwinning μας!

   

  et00001et00002

   

   

   

   

   

   

  davet00004

   

   

   

   

   

   

  et00007

  et00006

   

   

   

   

   


 • Εκπαιδευτική βαλίτσα 2Π

   

  2p_cvickymarkolefaactionaid-035

   

  Την τελευταία μέρα της σχολικής χρονιάς, το τμήμα μας, το Δ΄2 αποχαιρέτησε τον 2Π, τον Παγκόσμιο Πολίτη της Actionaid. Εδώ κι ένα μήνα ήρθε κι άλλαξε την καθημερινότητα μας. Μας ευαισθητοποίησε μέσα από τις δραστηριότητες του για τα παγκόσμια  προβλήματα του πλανήτη και μας προβλημάτισε για το ρόλο μας απέναντι σε αυτά. Συνειδητοποιήσαμε πόσο σημαντικό είναι να ενημερωνόμαστε και να είμαστε ενεργοί πολίτες. Στο τέλος συμπληρώσαμε το ημερολόγιο ταξιδιών του και του ευχηθήκαμε καλή συνέχεια στα ταξίδια του και στα άλλα σχολεία της Ελλάδας.

   

  20190517_130447

  20190517_130243

   

   

   

   

   

   

   

  20190528_11010220190528_141658

   

   

   

   

   

   

  20190529_12185820190605_112752

   

   

   

   

                               


 • Επίσκεψη της ΣΤ΄τάξης στη Βουλή των Ελλήνων και στο Κ.Π.Ε. Μουζακίου

  Τη σχολική χρονιά 2018-2019 η Στ΄ τάξη του σχολείου μας, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ασχολήθηκε με το πρόγραμμα: "Φρέσκα φρέσκα και λαχταριστά, ό,τι βγάζει ο κήπος μας είναι υγιεινά". Αποφασίσαμε να επισκεφτούμε το Κ.Π.Ε. Μουζακίου  που υλοποιεί προγράμματα σχετικά με το δικό μας. Η επίσκεψη στην περιοχή ήταν μια μοναδική εμπειρία για τα παιδιά, που γνώρισαν τη Λίμνη Πλαστήρα, τους γύρω οικισμούς, τα Μετέωρα, τα Τρίκαλα και τέλος τη Θεσσαλονίκη. Μέσα από τις επισκέψεις σε μουσεία, αποκόμισαν γνώσεις και εμπειρίες αξέχαστες.

  Με την ευκαιρία αυτή πραγματοποιήσαμε και επίσκεψη στην Βουλή των Ελλήνων, στο Μουσείο Ακρόπολης, το Πολεμικό Μουσείο και το Ίδρυμα Νιάρχος στην Αθήνα.