• Category Archives Προγράμματα
 • Περιβαλλοντική εκδρομή της ΣΤ’ τάξης στην Κρήτη

  Οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης συμμετείχαν φέτος στο Δίκτυο “Τουρισμός και Περιβάλλον” το οποίο οργανώνεται από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρχανών – Ρούβα – Γουβών στο Ηράκλειο της Κρήτης. Συγκεκριμένα ασχοληθήκαμε με τον τουρισμό στη Χίο πραγματοποιώντας πρόγραμμα με τίτλο “Χίος – ένας αναδυόμενος τουριστικός προορισμός.

  Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, είχαμε τη δυνατότητα να επισκεφτούμε το Ηράκλειο της Κρήτης και να συμμετέχουμε από κοντά σε δράσεις του παραπάνω ΚΕΠΕΑ αλλά και του ΚΕΠΕΑ Ανωγείων, όπου παρακολουθήσαμε το πρόγραμμα “Ανακαλύψτε το Φυσικό Πάρκο του Ψηλορείτη”.

  Παράλληλα, μας δόθηκε η ευκαιρία να θαυμάσουμε σημαντικότατα μνημεία, μουσεία και τοποθεσίες του Ηρακλείου και να ζήσουμε μοναδικές εμπειρίες.

  Αναλυτικά, επισκεφτήκαμε κατά σειρά τα εξής:

  Μουσείο “Λυχνοστάτης”

  CRETAquarium Θαλασσόκοσμος

  Κρήνη Μοροζίνι

  Λόντζια

  Βασιλική Αγίου Μάρκου

  Αρχάνες (παραδοσιακό χωριό)

  Οινοποιείο Λυραράκη

  Ενετικό φρούριο Rocca a Mare

  Ανώγεια

  Εκτροφείο σαλιγκαριών

  Τάφος Ν. Καζαντζάκη

  Άγιος Μηνάς

  Άγιος Τίτος

  Αρχαιολογικός χώρος Κνωσού

  Αρχαιολογικό μουσείο

  Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

  Τα παιδιά έδειξαν ωριμότητα και υπευθυνότητα και εκπροσώπησαν άξια το σχολείο μας και το νησί μας. Ήταν σίγουρα μία σημαντική εμπειρία για τη ζωή τους, καθώς είδαν μέρη και συμμετείχαν σε δράσεις που ελάχιστοι θα είχαν την ευκαιρία. Επιπλέον, έζησαν 4 ημέρες μακριά από τις οικογένειές τους, δείχνοντας ότι μπορούν σε μεγάλο βαθμό να συντηρούν και να φροντίζουν τον εαυτό τους.


 • Βράβευση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Χίου με την «Ετικέτα Σχολείου eTwinning 2023-2024»

  Την Τετάρτη 3 Μαΐου 2023 ανακοινώθηκαν τα σχολεία που βραβεύθηκαν με την Ετικέτα Σχολείου eTwinning 2023-2024, ανάμεσα στα οποία ήταν και το 1ο Δημοτικού Σχολείου Χίου. Το σχολείο μας, ανάμεσα σε 4485 σχολεία από όλη την Ευρώπη και 132 σχολεία από την Ελλάδα, βραβεύτηκε για πρώτη φορά με την Ετικέτα Σχολείου eTwinning μετά από διαδικασία υποβολής μιας απαιτητικής αίτησης.

  Η αναγόρευση σε «Σχολείο eΤwinning» προσφέρει αναγνώριση για το καινοτόμο έργο που επιδεικνύει το Σχολείο μας, ως προς την καλλιέργεια μιας κουλτούρας συνεργασίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Με την ετικέτα αυτή το eTwinning αναγνωρίζει και επιβραβεύει τη συμμετοχή, την αφοσίωση και τη δέσμευση, όχι μόνο επιμέρους εκπαιδευτικών του Σχολείου μας, αλλά και των εξαιρετικών επιτευγμάτων ολόκληρου του εκπαιδευτικού οργανισμού στην ενσωμάτωση και αξιοποίηση του e Twinning στη σχολική πραγματικότητα.

  Τα Σχολεία eTwinning είναι ηγέτες στον κόσμο του eTwinning. Η διεύθυνση των σχολείων αυτών και οι εκπαιδευτικοί τους αναγνωρίζοντας τη σημασία και τις αξίες του eTwinning, το ενσωματώνουν στις πολιτικές του σχολείου, στη σχολική πράξη και την επαγγελματική ανάπτυξη του προσωπικού τους. Στα Σχολεία eTwinning, οι εκπαιδευτικοί συνεργάζονται για να μοιραστούν τα δυνατά τους σημεία και να προσφέρουν μια πλουσιότερη εκπαιδευτική εμπειρία στους μαθητές χρησιμοποιώντας καινοτόμα παιδαγωγικά μοντέλα που περιλαμβάνουν συνεργατική μάθηση, μαθητοκεντρική εκπαίδευση, ευέλικτες προσεγγίσεις ως προς τους χρόνους και τους χώρους της μάθησης.

  Πιο συγκριμένα το σχολείο μας που τιμήθηκε με τον τίτλο αυτό, αναγνωρίστηκε ως πρωτοπόρο σε τομείς όπως: η ψηφιακή πρακτική, η πρακτική ηλεκτρονικής ασφάλειας (eSafety), οι καινοτόμες και δημιουργικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις, η προώθηση συνεχούς επαγγελματικής ανάπτυξης τού προσωπικού, η προώθηση πρακτικών συνεργατικής μάθησης με το προσωπικό και τους μαθητές.

  Τέλος με την βράβευση αυτή το σχολείο μας αναγνωρίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως πρότυπο σχολείο για το eTwinning, χαίρει υψηλής προβολής σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αποτελεί πλέον μέλος ενός δυναμικού δικτύου ηγετικών σχολείων που εμπνέουν τη μελλοντική εξέλιξη της ευρωπαϊκής αυτής δράσης.

  Η λίστα των Σχολείων της Ευρώπης που βραβεύθηκαν με την Ετικέτα Σχολείου eTwinning 2023-2024: https://school-education.ec.europa.eu/el/recognition/etwinning-school-label/winners-list?period=2023-2024

  Η λίστα των ελληνικών Σχολείων που βραβεύθηκαν με την Ετικέτα Σχολείου eTwinning 2023-2024: https://school-education.ec.europa.eu/el/recognition/etwinning-school-label/winners-list?search_api_fulltext=greece&period=2023-2024


 • Ομαλή μετάβαση στο Γυμνάσιο

  Την Τετάρτη 3 Μαΐου 2023, οι μαθητές των δύο τμημάτων της ΣΤ τάξης επισκέφθηκαν το 2ο Γυμνάσιο Χίου.

  Η διευθύντρια του Γυμνασίου ενημέρωσε τους μαθητές για τα μαθήματα, τις εξετάσεις, τους καθηγητές, τα διαλείμματα, τις εγκαταστάσεις και ό,τι άλλο χρειαζόταν να μάθουν και έλυσε όλες τις απορίες των παιδιών.

  Στη συνέχεια συμμετείχαμε σε μαθήματα των τριών τμημάτων της πρώτης τάξης και συνομιλήσαμε με παλιούς μαθητές του σχολείου μας και με καθηγητές. Όλοι μάς διαβεβαίωσαν ότι τα μαθήματα στο γυμνάσιο δεν είναι δύσκολα, αρκεί να διαβάζεις.


 • Ολοκλήρωση συνάντησης Erasmus

  Την Παρασκευή 31 Μαρτίου, ολοκληρώθηκε η συνάντηση στη Χίο των Ισπανών εταίρων του προγράμματος Erasmus, που εκπονεί η Ε΄ τάξη του σχολείου μας. Στην απονομή των βεβαιώσεων συμμετοχής του προγράμματος μας έκανε την τιμή και παρευρέθηκε ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου, κ. Σταμάτης Βούλγαρης.

  Την εβδομάδα που έμειναν οι Ισπανοί φίλοι μας στο νησί κάναμε πολλές δράσεις παρέα: εικαστικά εργαστήρια, μαθήματα, χορούς, παιχνίδια, τραγούδια, εκπαιδευτικές επισκέψεις.

  Εδώ  οφείλουμε να ευχαριστήσουμε το ΚΠΕ Χίου για τη συνεργασία, τον Δήμο Χίου για την προσφορά της επίσκεψης και της ξενάγησης στο Μουσείο Μαστίχας και τα Μαστιχοχώρια και τους γονείς των μαθητών της Ε΄ τάξης. Τέλος ευχαριστούμε τους ακόλουθους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας, που παρόλο που δε συμμετείχαν στο πρόγραμμα, βοήθησαν και η συμβολή τους ήταν καθοριστική: Μαίρη Λαβίδα, Τούλα Φραγκάκη, Μπάμπη Τσακό, Παρασκευή Χριστοπούλου, Ιωάννα Παπάζογλου, Μαίρη Μαυροπούλου και Σταύρο Χριστοδούλου.


 • Αποχαιρετώντας τον 2Π

  Στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων στη θεματική «Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ -Κοινωνική Ενσυναίσθηση και Ευθύνη» η εκπαιδευτική βαλίτσα του 2Π(από την actionaid) επισκέφτηκε την Ε΄ τάξη του σχολείου μας και δύο μήνες τους συντρόφεψε. Ήρθε λοιπόν η ώρα να τον αποχαιρετήσουν:

  Αγαπημένε μας 2Π,

  Πριν από δύο μήνες επισκέφθηκες την Ε΄ τάξη του σχολείου μας και άλλαξες την καθημερινότητά μας. Ήσουν συμμαθητής και φίλος μας. Μας διασκέδασες και μας προβλημάτισες  με τα  ταξίδια σου. Μας ευαισθητοποίησες για τα παγκόσμια προβλήματα του πλανήτη και μας έκανες να καταλάβουμε ότι οφείλουμε να είμαστε πιο υπεύθυνοι και ενεργοί πολίτες.

   Στεναχωριόμαστε που φεύγεις, όμως κατανοούμε ότι πρέπει να συνεχίσεις την αποστολή σου και να σε γνωρίσουν κι άλλα παιδιά στην Ελλάδα!

  Δε θα σε ξεχάσουμε ποτέ

  Οι μαθητές  της Ε΄ τάξης


 • Η ημέρα της Γης


  Με αφορμή την Ημέρα της Γης, η οποία εορτάζεται παγκοσμίως στις 22 Απριλίου  και το πρόγραμμα Erasmus + “Be friend with nature” που υλοποιείται στο σχολείο μας, οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης, που διδάσκονται τη γαλλική γλώσσα, δημιούργησαν κατά τη διάρκεια της εξ αποστάσεως διδασκαλίας την παρακάτω παρουσίαση με χρήση τη των ψηφιακών εργαλείων “Canva” και “Movavi Video”. Στόχος της εργασίας είναι η ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν στην προστασία του πλανήτη μας, η εκμάθηση του λεξιλογίου και η παραγωγή γραπτού και προφορικού λόγου στη γαλλική γλώσσα.  


 • Συμμετοχή στο διεθνές σχολικό project “My Carnival, Your Carnival”

  Το σχολείο μας συμμετέχει στο διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανταλλαγής πολιτιστικών εμπειριών- «My Carnival, Your Carnival» – το οποίο προωθεί τις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ μαθητών από τη Γερμανία, τη Βραζιλία, την Κύπρο, την Ισπανία και την Ελλάδα. Οι μαθητές μας θα μοιραστούν, με ξένα σχολεία, πληροφορίες στα αγγλικά για το καρναβάλι στην Ελλάδα και την Κύπρο και θα μάθουν περισσότερα για τον εορτασμό του σε άλλες χώρες του κόσμου από παιδιά της ηλικίας τους.

  Στο τέλος του project, όλες οι τάξεις θα λάβουν πιστοποιητικό συμμετοχής από τον εκπαιδευτικό εκδοτικό οίκο της Twinkl (www.twinkl.gr) και οι εργασίες τους θα παρουσιαστούν σε ψηφιακό βιβλίο. Ο στόχος είναι με αφορμή το Καρναβάλι να δοθεί η ευκαιρία στους μαθητές να βιώσουν μια πραγματική επικοινωνία στα Αγγλικά και να ανταλλάξουν πληροφορίες με παιδιά στο εξωτερικό σχετικά με τους αντίστοιχους πολιτισμούς τους.

  Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί:
  Καλλιρόη Κρυσταλίδη, Βασιλική Μαλτέρα, Βασιλική Ζαννίκου, Μαρία Κοντογιάννη, Χρήστος Γιαννόπαπας


 • Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Διατροφοπεριπέτειες»

  Από τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου ξεκίνησε στο σχολέιο μας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Διατροφοπεριπέτειες» που περιλαμβάνει βιωματικές δράσεις μέσω τηλεκπαίδευσης για την προώθηση της υγιεινής διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας, που έχουν σχεδιαστεί από ιατρούς, διατροφολόγους και ειδικούς προαγωγής υγείας του Ινστιτούτου Prolepsis.

  Οι μαθητές των μικρών τάξεων  θα γνωρίσουν τις βασικές αρχές της υγιεινής διατροφής μέσα από τις «Διατροφοπεριπέτειες στη Χώρα των Νόστιμων Βασιλείων». Παράλληλα, οι μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων θα μάθουν την υγιεινή διατροφή στην πράξη μέσα από παιχνίδια γνώσεων και ποικίλα βιωματικά δρώμενα. 

  Η εκπαίδευση από μικρή ηλικία επηρεάζει σημαντικά τη διατροφική συμπεριφορά του ατόμου και προστατεύει τη σωματική και ψυχική του υγεία. Τέτοιου τύπου εκπαιδευτικές δραστηριότητες φαίνεται να συμβάλλουν στη διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους, να ενισχύουν τη συγκέντρωση στο σχολείο και στα μαθήματα, αλλά και να διασφαλίζουν ποικιλία στη διατροφή του παιδιού, καλύπτοντας επαρκώς τις ανάγκες του σε θρεπτικά συστατικά σημαντικά για το στάδιο της ανάπτυξης.


 • Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν..

  Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και οι μαθητές του Β2 του σχολείου μας ξεκίνησαν τις χριστουγεννιάτικες κατασκευές . Αποφάσισαν, λοιπόν ,να ασχοληθούν με την κατασκευή ενός αστεριού που είναι κουτί με τη μέθοδο οριγκάμι και ορίστε το αποτέλεσμα!!!! Αφού με πολλή προσοχή δίπλωσαν το τετραγωνισμένο χαρτί, με τις κατάλληλες διπλώσεις έφτασαν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

  Στη συνέχεια τα στόλισαν ….

  …και τα γέμισαν με χριστουγεννιάτικα σοκολατάκια για να τα διαθέσουν στο χριστουγεννιάτικο παζάρι του σχολείου μας.

   Η χαρά τους για το αποτέλεσμα ήταν απερίγραπτη!

  Επόμενο βήμα η προετοιμασία της  χριστουγεννιάτικης  γιορτής  μας!


 • Το ταξίδι της Αμάλ, της πιο ψηλής προσφυγοπούλας στον κόσμο

  Το εκπαιδευτικό  πρόγραμμα « Το Ταξίδι»/ «Τhe Walk», που υλοποιήθηκε στο σχολείο μας από τον εκπαιδευτικό της Πληροφορικής κ.Ιωάννη Σουλτάτο  ξεκινά από το νησί μας !

  Η Χίος είναι το νησί που θα υποδεχτεί τη Μικρή Αμάλ στην Ελλάδα στις 10 Αυγούστου στις 19.30 στο λιμάνι.Το ταξίδι της είναι ένας μακρύς δρόμος 8.000 χιλιομέτρων που ξεκινάει από την Γκαζιαντέπ, μία πόλη πλάι στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, με στάσεις σε πάνω από 70 μεγάλες και μικρές πόλεις στην Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελβετία, το Βέλγιο, τη Γερμανία με τελικό προορισμό το Μάντσεστερ στην Αγγλία. «Μη μας ξεχνάτε» είναι το μήνυμα που μεταφέρει η 9χρονη Αμάλ που ταξιδεύει αναζητώντας την μητέρα της στη γη που απλώνεται μπροστά της. Περπατάει από χώρα σε χώρα, γνωρίζει άλλα και ανθρώπους, πάντα με την ελπίδα πως κάπου θα υπάρχει γι’ αυτήν το σπίτι που θα μείνει, θα μεγαλώσει, θα μορφωθεί και θα φτιάξει τον δικό της κόσμο.Το «Ταξίδι»/ «Τhe Walk», είναι ένα διεθνές Φεστιβάλ πολιτισμού «σε κίνηση» με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, σινεμά, θέατρο, χορό, μουσική, συναυλίες, πρωτότυπες εικαστικές εγκαταστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα και δρώμενα, που είναι αφιερωμένο στα παιδιά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και να επαναπροσδιορίσουν τον εαυτό τους από την αρχή.

  Η Μικρή Αμάλ, που στην γλώσσα της η λέξη «Αμάλ» σημαίνει «ελπίδα», είναι στην πραγματικότητα, μία μεγάλη μαριονέτα με ύψος 3,5 μέτρα, η οποία αντιπροσωπεύει εκατομμύρια παιδιά-πρόσφυγες, πολλά από αυτά χωρισμένα από τις οικογένειές τους. Το μεγάλο ύψος της προκαλεί την προσοχή μας ακριβώς για να μας αφυπνίσει για το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουν οι πρόσφυγες.

  H Μικρή Αμάλ φτάνει στην Χίο με ένα καραβάκι. Καθώς πλησιάζει τη στεριά, ακούει φωνές να της τραγουδούν. Η μουσική την υποδέχεται από την απέναντι όχθη. Όταν φτάνει στην ακτή, οι τοπικές κοινότητες της Χίου θα την καλωσορίσουν με «Παινέματα», παραδοσιακά τραγούδια γραμμένα ειδικά για εκείνη με ευχές για τα πρώτα της βήματα στην Ευρώπη.Ο ερχομός της μικρής Αμάλ είναι μία γιορτή που συνδέει την παράδοση με το σήμερα. Τα «Παινέματα», θα τα ακούσουμε σε νέες μουσικές εκδοχές με στίχους καινούργιους, γραμμένους από μικρούς και μεγάλους κατοίκους του νησιού, που διηγούνται την ιστορία και τη διαδρομή της Μικρής Αμάλ. Αυτά τα διαφορετικά, τα γεμάτα ευχές «Παινέματα», οφείλονται στη συνεργασία και στην πολύμηνη εργαστηριακή δουλειά του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου με την Φιλαρμονική του Δήμου Χίου, του Μουσικού Σχολείου Χίου, της ομάδας κρουστών Brasilionico και παιδιών προσφύγων που συμμετείχαν στο ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου αλλά και με τοπικούς οργανισμούς και φορείς. Το τελικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα είναι υπό την καθοδήγηση της Σκηνοθέτριας Γιολάντας Μαρκοπούλου, του συνθέτη Λευτέρη Βενιάδη και της βιολονίστα Όλγας Holdorff-Μυριαγκού.

  Το κοινό της Χίου μπορεί να παρακολουθήσει τη διαδρομή και τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στο πέρασμα της Μικρής Αμάλ μέσω του Διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στο www.walkwithamal.org/el.

  Πηγή: huffingtonpost.gr


 • Καλό Πάσχα από τους μαθητές των γαλλικών της ΣΤ΄τάξης

  Oι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης, που διδάσκονται τη γαλλική γλώσσα, θα θέλαμε να σας ευχηθούμε Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα με υγεία και χαμόγελο!  


 • Πρόγραμμα “Οδυσσέας”

     Με μεγάλη χαρά σας ανακοινώνουμε την ένταξη του σχολείου μας στο δίκτυο σχολείων του «Οδυσσέα» και  τη  συνεργασία μας  με το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ο «Οδυσσέας» είναι ένα πρόγραμμα που φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια λειτουργίας και αφορά τη Σχολική Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση με τη χρήση νέων ΤΠΕ και την ανάπτυξη της δημιουργικότητας στο σύγχρονο σχολείο. Τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε.  της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου  και για το τρέχον έτος συμμετέχουν 112 σχολεία απ’  όλη την Ελλάδα , 222 εκπαιδευτικοί και 2.590 μαθητές.

     Σκοπός του προγράμματος είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση συνεργατικών δραστηριοτήτων από απόσταση μέσω τηλεδιασκέψεων ανάμεσα  σε Δημοτικά Σχολεία. Στόχος μας  αποτελεί η ανάπτυξη και η υλοποίηση διαθεματικών δραστηριοτήτων συνεργατικής μάθησης από απόσταση μεταξύ Δημοτικών Σχολείων με έμφαση στην ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και της κριτικής σκέψης.
    Το θέμα του φετινού «Οδυσσέα» είναι: 

  «Ποτέ άλλοτε οι στέγες των σπιτιών των ανθρώπων δεν ήταν τόσο κοντά η μία στην άλλη, όσο είναι σήμερα. Και ποτέ άλλοτε οι καρδιές των ανθρώπων δεν ήταν τόσο μακριά η μία από την άλλη, όσο είναι σήμερα.» Αντώνης Σαμαράκης, Ζητείται ελπίς. (με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση του Αντώνη Σαμαράκη).

     Η σύνδεση με τα άλλα Δημοτικά γίνεται μέσω τηλεδιασκέψεων. Οι μαθητές αλληλεπιδρούν, μαθαίνουν να συνεργάζονται, ανταλλάσουν ιδέες και καλλιεργούν την κριτική τους σκέψη. Συνολικά θα πραγματοποιηθούν 4 τηλεδιασκέψεις στις οποίες οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να γνωριστούν, να ανταλλάξουν απόψεις και να διερευνήσουν το θέμα του προγράμματος. Για τη φετινή σχολική χρονιά  οι υπεύθυνοι του «Οδυσσέα» αποφάσισαν οι συνδέσεις να αφορούν Δημοτικά που βρίσκονται στους ίδιους νομούς για να μη διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος λόγω της πανδημίας covid19.

   Οι μαθητές και των δυο τμημάτων της Στ ΄ τάξης με τις δασκάλες τους, Μουρούνα Ειρήνη και Κατολέων Στυλιανή συμμετέχουν στον φετινό «Οδυσσέα» έχοντας ήδη πραγματοποιήσει την 1η Τηλεδιάσκεψη με  όμορα Δημοτικά Σχολεία της Χίου. Συγκεκριμένα το Στ1 του σχολείου μας συνδέθηκε με τους μαθητές της Στ’ του 4ου Δημοτικού Σχολείου Χίου και αντίστοιχα το Στ2 συνδέθηκε με τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Θολοποταμίου.   

         Κατά τη διάρκεια της 1ης Τηλεδιάσκεψης οι μαθητές γνωρίστηκαν μεταξύ τους, παρουσίασαν τα σχολεία τους και τις γειτονιές τους. Τέλος  αναδείχθηκε σε αυτούς  το θέμα με το οποίο θα ασχοληθούν στις επόμενες διαδικτυακές συναντήσεις τους. Οι μαθητές μας έδειξαν μεγάλο ενθουσιασμό, χαρά και προσμονή για την επόμενη συνάντηση με τα όμορα Δημοτικά Σχολεία.

  Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος. https://www.edivea.org/2021-home.html


 • Το πέρασμα της κακοκαιρίας «Μήδεια»

  Τις μέρες που μας πέρασαν, στην Ελλάδα είχαμε έντονη κακοκαιρία, η οποία επηρέασε και τη Χίο. Το θερμοκήπιό μας, με καλοκαιρινά φυτά (ντοματιές και κολοκυθιές), κατάφερε να ανταπεξέλθει στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Οι ντοματιές μας συνέχισαν να ανθίζουν, ενώ  είδαμε μια μικρή ανάπτυξη σε ένα κολοκύθι. Ευτυχώς, ο δυνατός άνεμος δεν προκάλεσε φθορές στο νάιλον του θερμοκηπίου και έτσι η λειτουργικότητά του παρέμεινε ίδια.


 • Το έργο eTwinning “Notre Europe …notre héritage” στο μάθημα των Γαλλικών

  Logo

  Το έργο eTwinning “Notre Europe …notre héritage” πραγματοποιήθηκε με την εποικοδομητική συνεργασία εννέα σχολείων της Ελλάδας και της Γαλλίας. Έλαβαν μέρος περισσότεροι από 150 μαθητές ηλικίας 12-15 ετών και 15 εκπαιδευτικοί. Ο καταμερισμός των εργασιών ανά σχολική μονάδα ήταν σαφής, οι μαθητές χωρίστηκαν σε μεικτές διακρατικές ομάδες και η κάθε ομάδα ανέλαβε την εκπλήρωση ενός κοινού στόχου.

  Το πρόγραμμα eTwinning εντάχθηκε στο πλαίσιο της βιωματικής προσέγγισης της εκμάθησης  των γαλλικών και βασίστηκε στο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών της γαλλικής γλώσσας όπως προβλέπεται για το δημοτικό. Στις δύο διδακτικές ώρες ανά εβδομάδα, παράλληλα με την ύλη του σχολικού μας βιβλίου, οι μαθητές διαδάχθηκαν το λεξιλόγιο και τη γραμματική της γαλλικής γλώσσας και δημιούργησαν σχέδια εργασίας με στόχο την εξοικείωση τους με τα γαλλικά ήθη και έθιμα.

  Η διδασκαλία βασίστηκε στη διαθεματική, και συνεργατική προσέγγιση καθώς και σε παιγνιώδεις δημιουργικές δραστηριότητες ατομικά και ανά ομάδες, ενώ διαθεματικά σχέδια εργασίας πραγματοποιήθηκαν με στόχο την εξοικείωση των μαθητών με την  κατανόηση και παραγωγή προφορικού και γραπτού λόγου και τη γαλλική γλώσσα και τον πολιτισμό. Η βιωματική και διαδραστική προσέγγιση όλων των δραστηριοτήτων και των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του έργου, αποτέλεσαν κίνητρο μάθησης και εφαλτήριο δράσης για τους μαθητές, οι οποίοι με διάθεση κι ενθουσιασμό συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Ενδεικτικά αναφέρονται οι παρακάτω εργασίες: 1) Η εργασία “Francophonie” (εξοικείωση με τη γαλλική κουλτούρα – πολιτισμό με τη δημιουργία αφισών και εργασιών βασισμένες στην ιστορία και σύμβολα της Γαλλίας 2) Η εργασία  εύρεσης λέξεων με κοινές ρίζες στη γαλλική και ελληνική γλώσσα 3) Η δράση εορτασμού της εορτής “Chandeleur” (γνωριμία με το έθιμο της κρέπας και τη γαλλική κουζίνα 4) Η δράση συμμετοχής στο πρόγραμμα “Erasmus +”.

  Οι μαθητές επικοινώνησαν μέσω του forum που οργανώθηκε στο twinspace. Μέσω του ταχυδρομείου αντάλλαξαν κάρτες (Χριστούγεννα – Πάσχα) και μικρές εκπλήξεις. Αποτέλεσμα της άψογης συνεργασίας ήταν η δημιουργία εργασιών και δράσεων όπως ένα παιχνίδι με κάρτες με τα γράμματα της αλφαβήτου, δύο συνεργατικά ηλεκτρονικά βιβλία για το αλφάβητο με ζωγραφιές μαθητών, ένα συνεργατικό βιβλίο με λέξεις ελληνικές-γαλλικές για τα Μαθηματικά, ένα συνεργατικό βίντεο με τραγούδια Χριστουγέννων, φύλλα εργασίας σχετικά με το Αλφάβητο και εργασίες με θέμα τον γαλλικό πολιτισμό. Η εργασία των μαθητών μας για το λογότυπο του προγράμματος κατόπιν ψηφοφορίας μεταξύ των συμμετεχόντων διακρίθηκε. Η συνεργασία και η επικοινωνία ήταν υποδειγματικές. Η γνωριμία με τον κόσμο του eTwinning ήταν μία απολαυστική περιπέτεια, στην οποία μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν με ενθουσιασμό, χαρά και δημιουργική διάθεση !

  Η εκπαιδευτικός των Γαλλικών

  Μαυροπούλου Μαρία