• Category Archives Φιλαναγνωσία
 • Δωρεά βιβλίων

  Η βιβλιοθήκη μας τη φετινή χρονιά εμπλουτίστηκε με καινούρια βιβλία. Μερικά από αυτά αγοράστηκαν με δαπάνη του σχολείου και άλλα αποκτήθηκαν με δωρεές από γονείς μαθητών του σχολείου μας, τη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου “Κοραής”, από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) Κρήτης και από τις Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

  Ευχαριστούμε πολύ όλους για τη χορηγία τους και για το ταξίδι που μας προσέφεραν στη γνώση.


 • Απονομή βραβείων φιλαναγνωσίας

  Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου ολοκληρώθηκαν οι δράσεις για τη φιλαναγνωσία με την απονομή επαίνων στους μαθητές και τις μαθήτριες που δανείστηκαν τα περισσότερα βιβλία από τη βιβλιοθήκη του σχολείου μας. Η βράβευση έγινε ανά τμήμα.


 • Πώς φτιάχνεται ένα βιβλίο;

  Με μεγάλη χαρά υποδεχθήκαμε σήμερα, Πέμπτη 18 Απρίλη, στο σχολείο μας την επιμελήτρια βιβλίων και εικονογράφο κα Γεωργία Μίτση και την γραφίστρια και συγγραφέα κα Αρετή Παληού, ολοκληρώνοντας έτσι τον κύκλο των παρουσιάσεων από ανθρώπους του βιβλίου και του πνεύματος, που επισκέφθηκαν το σχολείο μας στo πλαίσιo της εβδομάδας Φιλαναγνωσίας. Η παρουσίασή τους αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για τους μαθητές και τις μαθήτριές μας για να ανακαλύψουν τον κόσμο του βιβλίου ξεκινώντας μετά τη συγγραφή ως την τελική εκτύπωση. Έμαθαν σχετικά με την τέχνη της γραφιστικής σχεδίασης και της εικονογράφησης. Με παραστατικό τρόπο οι δυο καλεσμένες μας, κατάφεραν να παρουσιάσουν τον τρόπο που συνεργάζεται η ομάδα, που αποτελείται από τον/την συγγραφέα, επιμελητή, εικονογράφο και γραφίστα, ώστε να φτιαχτεί ένα σχεδιαστικά άριστο και ευανάγνωστο βιβλίο. Εντύπωση προκάλεσε στους μαθητές ο τρόπος που τυπώνεται και διπλώνεται μια σελίδα στο τυπογραφείο ώστε να δημιουργηθούν 16σελίδες βιβλίου, που είναι η βάση της σελιδοποίησης και της βιβλιοδεσίας, ακόμα και στα πολυσέλιδα βιβλία. Οι νέες πληροφορίες και γνώσεις άφησαν το αποτύπωμά τους στα παιδιά και τα βοήθησαν να ανακαλύψουν νέους κόσμους και δυνατότητες. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η εμπειρία θα μείνει αξέχαστη στους μαθητές και τις μαθήτριες μας και θα τους/τις ενθαρρύνει να εξερευνήσουν περισσότερο τον κόσμο της δημιουργικότητας και του πνεύματος. Ευχαριστούμε θερμά για την επίσκεψη την κα Γεωργία Μίτση και την κα Αρετή Παληού και ελπίζουμε να έχουμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε ξανά στο μέλλον.


 • Έκθεση παιδικού βιβλίου

  Η εβδομάδα φιλαναγνωσίας συνεχίζεται στο σχολείο μας με έκθεση παιδικού βιβλίου, σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο ΑλφαΠι. Οι μαθητές και μαθήτριες έχουν την ευκαιρία να ξεφυλλίσουν δεκάδες διαφορετικά είδη παιδικού βιβλίου.


 • Η συγγραφέας κα Αγγελική Μαστρομιχαλάκη στο σχολείο μας!

  Τη Δευτέρα 15 Απριλίου υποδεχθήκαμε με μεγάλη χαρά την αξιότιμη συγγραφέα και δασκάλα, κα Αγγελική Μαστρομιλαχάκη, σε μια επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών εκδηλώσεων για την εβδομάδα φιλαναγνωσίας. Η κα Μαστρομιλαχάκη παρουσίασε σε κάθε τάξη του σχολείου κάτι μοναδικό και εμπνευσμένο από τα αγαπημένα της παραμύθια και παιδικά βιβλία. Στην Α΄ τάξη παρουσίασε το παραμύθι «Συγγνώμη φίλε», στις Β΄- Γ΄ την «Παρέλαση των παιχνιδιών» και στις τάξεις Δ΄- Ε΄- ΣΤ΄ το βιβλίο της «Δύο φορές το ’21».

  Οι μαθητές και οι μαθήτριες, με μεγάλο ενθουσιασμό και δημιουργικότητα, αφού είχαν εμπνευστεί από τα βιβλία της συγγραφέως, δημιούργησαν ζωγραφιές και κατασκευές με σχετικά θέματα. Οι μαθητές/τριες της Β΄ τάξης έκαναν μια δραματοποίηση του παραμυθιού «Παρέλαση των παιχνιδιών» και έστειλαν το δικό τους μήνυμα στη νοηματική. Οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης παρουσίασαν ένα θεατρικό δρώμενο με θέμα τους ήρωες του 1821.

  Η παρουσία της συγγραφέως αναδείχθηκε σε μια αξέχαστη εμπειρία για όλους μας, καθώς μας έδωσε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε μέσα από τη μαγεία των λέξεων και της εικόνας σημαντικές αξίες για τη ζωή μας. Ευχαριστούμε θερμά την κα Αγγελική Μαστρομιλαχάκη για την επίσκεψή της και για την ανεκτίμητη έμπνευση που μας προσέφερε. Αναμένουμε με ανυπομονησία την επόμενη συνάντηση!


 • Γνωριμία με τον συγγραφέα κ. Μάρκο Κάβουρα

  Την Παρασκευή 12 Απριλίου, ανοίγοντας την εβδομάδα φιλαναγνωσίας που πραγματοποιούμε στο σχολείο μας, είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε τον συγγραφέα και δάσκαλο  κ. Μάρκο Κάβουρα. Ο κ. Κάβουρας είναι γνωστός για τα ποιοτικά και εμπνευσμένα έργα του στον τομέα της νεανικής και παιδικής λογοτεχνίας. Το έργο του παρουσίασε  στους μαθητές των Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄. Μέσα από ερωτήσεις των μαθητών ανακαλύψαμε στοιχεία της συγγραφής του, όπως την πηγή έμπνευσής του, τη διαδικασία γραφής, τον τρόπο που μελετά τη φύση και την Ιστορία του τόπου, το κίνητρο της συγγραφής και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας συγγραφέας. Οι μαθητές των Ε΄, ΣΤ΄ είχαν μελετήσει το ιστορικό μυθιστόρημα του «Δρίμακος, ο Δρόμος της Φωτιάς» και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν στοιχεία τοπικής ιστορίας. Οι μαθητές της Δ΄ είχαν μελετήσει το «Μεγάλο Μυστικό», απόσπασμα το οποίου βρίσκεται στο βιβλίο της Γλώσσας. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να του κάνουν ερωτήσεις και να μοιραστούν τις δικές τους σκέψεις και ιδέες.  Η επίσκεψη του κ. Κάβουρα ανοίγει νέους ορίζοντες για τους μαθητές μας, ενθαρρύνοντάς τους να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους μέσα από τη γραφή και τη λογοτεχνία. Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Κάβουρα για τον ζωντανό και παραστατικό του λόγο που ενθουσίασε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της σχολικής μας κοινότητας.


 • Δράσεις Φιλαναγνωσίας στο Σχολείο μας

  Από την Παρασκευή 12 Απριλίου και για μια εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις φιλαναγνωσίας  στο σχολείο μας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις,  που θα ταξιδέψουν τους μαθητές  μας στον μαγικό κόσμο των παιδικών βιβλίων.


 • Επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής»

  Στις 13 και 20 Φεβρουαρίου τα τμήματα της Β’ τάξης του  σχολείου μας επισκέφθηκαν τη βιβλιοθήκη του Κοραή, για να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας «Ο Μικρός Κοραής». Ξεναγηθήκαμε στη βιβλιοθήκη και είδαμε τους θησαυρούς που υπάρχουν εκεί. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα με παιχνίδι, δραματοποίηση και εκπαιδευτικές δραστηριότητες τα παιδιά γνώρισαν το μεγάλο ευεργέτη, Αδαμάντιο Κοραή και αναγνώρισαν τα οφέλη της ανάγνωσης βιβλίων.


 • Δωρεά βιβλίων στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας

  Η γνώση μέσα από τα παιδικά και λογοτεχνικά βιβλία είναι ένα υπέροχο ταξίδι περιπέτειας για τους μικρούς μας μαθητές! Προσπαθούμε να εμπλουτίζουμε τη βιβλιοθήκη του σχολείου μας με νέα βιβλία και είναι χαρά μας να βλέπουμε τη συμβολή σας σε αυτή μας την προσπάθεια.

  Ευχαριστούμε θερμά την κα Δαμαλά Ελένη για την προσφορά των παιδικών βιβλίων στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας.


 • Ένα βιβλίο για τον κορωνοϊό της Manuela Molina

  Η Manuela Molina, μια Ιταλίδα συγγραφέας, έγραψε ένα όμορφο και ιδιαίτερα χρήσιμο βιβλίο για να καταλάβουν τα παιδιά τι είναι ο κορονωϊός. Μέσω του βιβλίου της περνάει ένα μήνυμα αισιοδοξίας ώστε τα παιδιά να μην ανησυχούν και να μην αγχώνονται, έστω κι αν βλέπουν και ακούν τους γονείς τους προβληματισμένους και αγχωμένους.

  Η ίδια μάς γράφει: 

  «Αγαπητές οικογένειες και αγαπητοί εκπαιδευτικοί σε όλο τον κόσμο. Δημιούργησα αυτό το μικρό βιβλίο για να υποστηρίξω και να καθησυχάσω τα παιδιά μας, κάτω των 7 ετών, σχετικά με τον κορονωϊό (COVID-19). Αυτό το βιβλίο είναι μια πρόσκληση για τις οικογένειες για να συζητήσουν το πλήρες φάσμα των συναισθημάτων που προκύπτουν από την τρέχουσα κατάσταση. Είναι σημαντικό να επισημάνω ότι αυτό το βιβλίο δεν επιδιώκει να αποτελέσει πηγή επιστημονικών πληροφοριών, αλλά ένα εργαλείο που βασίζεται στη φαντασία. Σας προτείνω να εκτυπώσετε αυτό το υλικό, ώστε τα παιδιά να μπορούν να το ξεφυλλίσουν και να το ζωγραφίσουν. Θυμηθείτε ότι τα συναισθήματα επεξεργάζονται μέσω του επαναλαμβανόμενου παιχνιδιού και των ιστοριών που διαβάζονται πολλές φορές. Μοιραστείτε το COVIBOOK και βοηθήστε να «φύγει» το άγχος των παιδιών σε όλο τον κόσμο.

   

   

  Με αγάπη, Manuela Molina – η συγγραφέας»  

   

  Πιέστε   εδώ  και διαβάστε.

  Καλή διασκέδαση!


 • Επίσκεψη συγγραφέα στο σχολείο μας

  Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Παιδικού Βιβλίου, οι μαθητές του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν  από κοντά τη συγγραφέα παιδικών βιβλίων κα Παναγιώτα Πλησή. Η συγγραφέας επισκέφθηκε το σχολείο μας δύο μέρες, στις 11 και 12 Απριλίου, καθώς  όλοι οι μαθητές είχαν μελετήσει τα βιβλία της και ήθελαν να τη γνωρίσουν. Τα παιδιά την υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά και παρουσίασαν τις εργασίες, που είχαν εμπνευστεί από τα βιβλία της. Η συγγραφέας απάντησε πρόθυμα σε όλες τις ερωτήσεις- απορίες των μαθητών και στη συνέχεια με την καθοδήγηση της υποδύθηκαν ρόλους, προβληματίστηκαν, συζήτησαν  και διασκέδασαν. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία.

  Το σχολείο μας ευχαριστεί την κα Παναγιώτα Πλησή για την  επίσκεψη και την  παρουσία της, καθώς και τον Σύλλογο Γονέων, που κάλυψε τη δαπάνη μετακίνησης της συγγραφέως.

   

  ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΛΗΣΗ

  Η ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΛΗΣΗ γεννήθηκε στην Αθήνα. Έχει κάνει παιδαγωγικές σπουδές στην Ελλάδα και στην Κύπρο και έχει παρακολουθήσει μαθήματα θεάτρου στην Αθήνα. Εργάστηκε ως δασκάλα σε δημόσια δημοτικά σχολεία της Ελλάδας και της Κύπρου. Έχει βραβευτεί τρεις φορές με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας της Κύπρου, με τον Έπαινο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, ενώ βιβλία της έχουν συμπεριληφθεί στη Μικρή Λίστα Βραβείων των περιοδικών «Διαβάζω» και «Ο Αναγνώστης». Από το 2014 ασχολείται συστηματικά με τη συγγραφή και είναι εισηγήτρια σε σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και φοιτητές. Τα βιβλία της ΚΛΕΦΤΗΣ ΟΝΕΙΡΩΝ, Η ΤΕΜΠΕΛΟΠΟΛΗ ΠΟΛΗ ΠΟΛΗ, ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΤΕΡΑΣ, ΣΟΥ ΛΕΩ!, ΜΑ, ΜΠΑΜΠΑ, ΕΙΝΑΙ ΧΑΛΙΑ! κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Κέδρος. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί το πρώτο από μια σειρά βιβλίων για τον αυτισμό, ενώ από τις Εκδόσεις Anicia το πρώτο της μεταφρασμένο βιβλίο Non sono un mostro ti dico!Επίσης, από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα βιβλία της ΤΙ ΚΡΑΤΑΕΙ Η ΜΑΜΑ; και Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΕΙ Η ΜΑΜΑ ΜΟΥ.


 • Βιβλιοεξερευνητές

  BIB00001

  Το σχολείο μας εντάσσεται στο Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από το σχολικό έτος 2018- 2019. Το Υπουργείο Παιδείας με τη  λειτουργία του Συστήματος Δικτύου Σχολικών Βιβλιοθηκών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση αποσκοπεί στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας των μαθητών. Η βιβλιοθήκη μας ονομάζεται «Βιβλιοεξερευνητές»  και  σας περιμένει για εξερευνήσεις στον κόσμο των γραμμάτων και της φαντασίας!


 • Βιβλία Σε Ρόδες

  Τα  ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ είναι  ένα  πρωτοποριακό  πρόγραμμα που φέρνει μικρές, κινητές, θεματικές και δανειστικές βιβλιοθήκες μέσα στις σχολικές τάξεις των δημόσιων δημοτικών σχολείων.

  Δύο  τέτοιοι  σάκοι με ρόδες, με θέμα τα  «Δικαιώματα» και τη «Θάλασσα»  έφθασαν στην Δ΄ και  Στ΄ τάξεις του σχολείου μας. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν,  άνοιξαν, ξεφύλλισαν τα βιβλία και  τα δανείστηκαν. Στο τέλος καταγράψαν τις εντυπώσεις τους στο «ημερολόγιο ταξιδιών» και έκλεισαν τις βαλίτσες, για να συνεχίσουν τα ταξίδια τους σε άλλα σχολειά.


 • Βιβλία Σε Ρόδες

  Βιβλία-σε-ρόδες

  Τα  ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ είναι  ένα  πρωτοποριακό  πρόγραμμα που φέρνει μικρές, κινητές, θεματικές και δανειστικές βιβλιοθήκες μέσα στις σχολικές τάξεις των δημόσιων δημοτικών σχολείων.

  Στο πρόγραμμα συμμετέχουν τα παιδιά του Ε΄1 και ένας τέτοιος σάκος με ρόδες, με θέμα τον «Κήπο» έφθασε στην τάξη μας και θα τον κρατήσουμε όλο το μήνα Απρίλιο. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν, τον άνοιξαν, ξεφύλλισαν τα βιβλία και δανείστηκαν από ένα βιβλίο για τις διακοπές του Πάσχα. Περιμένουμε με ανυπομονησία τις εντυπώσεις τους…..


 • 2 Απριλίου – Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου

  library

  Στις 2 Απριλίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Το σχολείο μας για δεύτερη χρονιά διοργανώνει έκθεση παιδικού βιβλίου από τη Τρίτη 4 Απριλίου μέχρι και την Πέμπτη 6 Απριλίου. Οι γονείς μπορούν να επισκεφθούν την έκθεση τις παραπάνω μέρες από 12:30 μ.μ. μέχρι 13:15 μ.μ. Συγχρόνως θα πωλούνται και πασχαλινές κατασκευές που δημιούργησαν οι μαθητές του σχολείου μας. Μέρος των εσόδων θα διατεθούν για ενίσχυση της Δανειστικής Βιβλιοθήκης και για Φιλανθρωπικό σκοπό.