• Category Archives Φιλαναγνωσία
 • Ένα βιβλίο για τον κορωνοϊό της Manuela Molina

  Η Manuela Molina, μια Ιταλίδα συγγραφέας, έγραψε ένα όμορφο και ιδιαίτερα χρήσιμο βιβλίο για να καταλάβουν τα παιδιά τι είναι ο κορονωϊός. Μέσω του βιβλίου της περνάει ένα μήνυμα αισιοδοξίας ώστε τα παιδιά να μην ανησυχούν και να μην αγχώνονται, έστω κι αν βλέπουν και ακούν τους γονείς τους προβληματισμένους και αγχωμένους.

  Η ίδια μάς γράφει: 

  «Αγαπητές οικογένειες και αγαπητοί εκπαιδευτικοί σε όλο τον κόσμο. Δημιούργησα αυτό το μικρό βιβλίο για να υποστηρίξω και να καθησυχάσω τα παιδιά μας, κάτω των 7 ετών, σχετικά με τον κορονωϊό (COVID-19). Αυτό το βιβλίο είναι μια πρόσκληση για τις οικογένειες για να συζητήσουν το πλήρες φάσμα των συναισθημάτων που προκύπτουν από την τρέχουσα κατάσταση. Είναι σημαντικό να επισημάνω ότι αυτό το βιβλίο δεν επιδιώκει να αποτελέσει πηγή επιστημονικών πληροφοριών, αλλά ένα εργαλείο που βασίζεται στη φαντασία. Σας προτείνω να εκτυπώσετε αυτό το υλικό, ώστε τα παιδιά να μπορούν να το ξεφυλλίσουν και να το ζωγραφίσουν. Θυμηθείτε ότι τα συναισθήματα επεξεργάζονται μέσω του επαναλαμβανόμενου παιχνιδιού και των ιστοριών που διαβάζονται πολλές φορές. Μοιραστείτε το COVIBOOK και βοηθήστε να «φύγει» το άγχος των παιδιών σε όλο τον κόσμο.

   

   

  Με αγάπη, Manuela Molina – η συγγραφέας»  

   

  Πιέστε   εδώ  και διαβάστε.

  Καλή διασκέδαση!


 • Επίσκεψη συγγραφέα στο σχολείο μας

  Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Παιδικού Βιβλίου, οι μαθητές του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν  από κοντά τη συγγραφέα παιδικών βιβλίων κα Παναγιώτα Πλησή. Η συγγραφέας επισκέφθηκε το σχολείο μας δύο μέρες, στις 11 και 12 Απριλίου, καθώς  όλοι οι μαθητές είχαν μελετήσει τα βιβλία της και ήθελαν να τη γνωρίσουν. Τα παιδιά την υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά και παρουσίασαν τις εργασίες, που είχαν εμπνευστεί από τα βιβλία της. Η συγγραφέας απάντησε πρόθυμα σε όλες τις ερωτήσεις- απορίες των μαθητών και στη συνέχεια με την καθοδήγηση της υποδύθηκαν ρόλους, προβληματίστηκαν, συζήτησαν  και διασκέδασαν. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία.

  Το σχολείο μας ευχαριστεί την κα Παναγιώτα Πλησή για την  επίσκεψη και την  παρουσία της, καθώς και τον Σύλλογο Γονέων, που κάλυψε τη δαπάνη μετακίνησης της συγγραφέως.

   

  ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΛΗΣΗ

  Η ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΛΗΣΗ γεννήθηκε στην Αθήνα. Έχει κάνει παιδαγωγικές σπουδές στην Ελλάδα και στην Κύπρο και έχει παρακολουθήσει μαθήματα θεάτρου στην Αθήνα. Εργάστηκε ως δασκάλα σε δημόσια δημοτικά σχολεία της Ελλάδας και της Κύπρου. Έχει βραβευτεί τρεις φορές με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας της Κύπρου, με τον Έπαινο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, ενώ βιβλία της έχουν συμπεριληφθεί στη Μικρή Λίστα Βραβείων των περιοδικών «Διαβάζω» και «Ο Αναγνώστης». Από το 2014 ασχολείται συστηματικά με τη συγγραφή και είναι εισηγήτρια σε σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και φοιτητές. Τα βιβλία της ΚΛΕΦΤΗΣ ΟΝΕΙΡΩΝ, Η ΤΕΜΠΕΛΟΠΟΛΗ ΠΟΛΗ ΠΟΛΗ, ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΤΕΡΑΣ, ΣΟΥ ΛΕΩ!, ΜΑ, ΜΠΑΜΠΑ, ΕΙΝΑΙ ΧΑΛΙΑ! κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Κέδρος. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί το πρώτο από μια σειρά βιβλίων για τον αυτισμό, ενώ από τις Εκδόσεις Anicia το πρώτο της μεταφρασμένο βιβλίο Non sono un mostro ti dico!Επίσης, από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα βιβλία της ΤΙ ΚΡΑΤΑΕΙ Η ΜΑΜΑ; και Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΕΙ Η ΜΑΜΑ ΜΟΥ.


 • Βιβλιοεξερευνητές

  BIB00001

  Το σχολείο μας εντάσσεται στο Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από το σχολικό έτος 2018- 2019. Το Υπουργείο Παιδείας με τη  λειτουργία του Συστήματος Δικτύου Σχολικών Βιβλιοθηκών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση αποσκοπεί στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας των μαθητών. Η βιβλιοθήκη μας ονομάζεται «Βιβλιοεξερευνητές»  και  σας περιμένει για εξερευνήσεις στον κόσμο των γραμμάτων και της φαντασίας!


 • Βιβλία Σε Ρόδες

  Τα  ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ είναι  ένα  πρωτοποριακό  πρόγραμμα που φέρνει μικρές, κινητές, θεματικές και δανειστικές βιβλιοθήκες μέσα στις σχολικές τάξεις των δημόσιων δημοτικών σχολείων.

  Δύο  τέτοιοι  σάκοι με ρόδες, με θέμα τα  «Δικαιώματα» και τη «Θάλασσα»  έφθασαν στην Δ΄ και  Στ΄ τάξεις του σχολείου μας. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν,  άνοιξαν, ξεφύλλισαν τα βιβλία και  τα δανείστηκαν. Στο τέλος καταγράψαν τις εντυπώσεις τους στο «ημερολόγιο ταξιδιών» και έκλεισαν τις βαλίτσες, για να συνεχίσουν τα ταξίδια τους σε άλλα σχολειά.


 • Βιβλία Σε Ρόδες

  Βιβλία-σε-ρόδες

  Τα  ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ είναι  ένα  πρωτοποριακό  πρόγραμμα που φέρνει μικρές, κινητές, θεματικές και δανειστικές βιβλιοθήκες μέσα στις σχολικές τάξεις των δημόσιων δημοτικών σχολείων.

  Στο πρόγραμμα συμμετέχουν τα παιδιά του Ε΄1 και ένας τέτοιος σάκος με ρόδες, με θέμα τον «Κήπο» έφθασε στην τάξη μας και θα τον κρατήσουμε όλο το μήνα Απρίλιο. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν, τον άνοιξαν, ξεφύλλισαν τα βιβλία και δανείστηκαν από ένα βιβλίο για τις διακοπές του Πάσχα. Περιμένουμε με ανυπομονησία τις εντυπώσεις τους…..


 • 2 Απριλίου – Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου

  library

  Στις 2 Απριλίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Το σχολείο μας για δεύτερη χρονιά διοργανώνει έκθεση παιδικού βιβλίου από τη Τρίτη 4 Απριλίου μέχρι και την Πέμπτη 6 Απριλίου. Οι γονείς μπορούν να επισκεφθούν την έκθεση τις παραπάνω μέρες από 12:30 μ.μ. μέχρι 13:15 μ.μ. Συγχρόνως θα πωλούνται και πασχαλινές κατασκευές που δημιούργησαν οι μαθητές του σχολείου μας. Μέρος των εσόδων θα διατεθούν για ενίσχυση της Δανειστικής Βιβλιοθήκης και για Φιλανθρωπικό σκοπό.


 • Ένα βιβλίο δώρo για κάθε μαθητή της Δ΄, Ε΄& ΣΤ΄τάξης από τις Εκδόσεις Gutenberg

  Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Βιβλίου, στις 2 Απριλίου, οι εκδόσεις Gutenberg προσέφεραν στα σχολεία, που δήλωσαν συμμετοχή, ένα αντίτυπο του βιβλίου "Οι πέντε φίλοι" της Enid Blytonγια όλους τους μαθητές της Δ΄, Ε΄και ΣΤ΄Δημοτικού.

  Ευχαριστούμε θερμά τις  Εκδόσεις Gutenberg για την προσφορά τους και ενημερώνουμε τα παιδιά ότι θα πάρουν  τα βιβλία  μαζί με τα ενδεικτικά και τα απολυτήριά τους.

                                  pentefiloi_0


 • Γνωριμία με τη συγγραφέα κ.Φρόσω Χατόγλου- 1η έκθεση βιβλίου στο σχολείο μας

  H Φρόσω Χατόγλου έκανε παιδαγωγικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, καθώς και φιλολογικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
  Το 1979 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο «Καλημέρα, ειρήνη!» το οποίο έχει κάνει 14 εκδόσεις και βραβεύτηκε από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών. Έχει εκδόσει δεκατέσσερα βιβλία μερικά από τα οποία έχουν μεταφραστεί στη Ρωσία και τη Βουλγαρία. Παραμύθια της έχουν γυριστεί σε κινούμενα σχέδια από τη φιλανδική τηλεόραση και προβλήθηκαν σε πολλές χώρες. Επί σειρά ετών υπήρξε σεναριογράφος παιδικών εκπομπών της  ελληνικής τηλεόρασης.
  Έργα της περιλαμβάνονται στο Ανθολόγιο του ΥΠΕΠΘ για το Νηπιαγωγείο και αλλού. Ποιήματά της έχουν μελοποιήσει ο Γιάννης Ζουγανέλης και ο Θανάσης Γκαϊφίλιας.
  Ασχολείται 25 χρόνια με το κουκλοθέατρο: δίνει παραστάσεις, γράφει βιβλία και διδάσκει σε επιμορφωτικά σεμινάρια.
  Υπηρετεί στη Δημόσια Εκπαίδευση ως Γραμματέας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ομηρούπολης Χίου.
  Το 2005 τιμήθηκε από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου με το «Βραβείο διδασκάλου που εργάστηκε για την προώθηση της φιλαναγνωσίας».

           Την ευχαριστούμε πολύ που επισκέφθηκε το σχολείο μας και τη γνωρίσαμε!

  Την ίδια μέρα  πραγματοποίηθηκε η πρώτη  έκθεση βιβλίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας.Τα παιδιά ήρθαν ξανά σε επαφή με τον όμορφο κόσμο του βιβλίου και διάλεξαν τους καινούριους λογοτεχνικούς τους φίλους.

    SAM_7303     SAM_7304


 • «Η μαγική τσαγιέρα» από το Β΄1

  Στο μάθημα της φιλαναγνωσίας με την κ. Ευαγγελία Κωστάζου τα παιδιά του Β'1 διαβάζουμε, ζωγραφίζουμε και δραματοποιούμε ιστορίες. Γίναμε συγγραφείς δημιουργώντας τη δική μας ιστορία με τίτλο:

  "Η μαγική τσαγιέρα"

  Καλή ανάγνωση!

  tsagierAKI