• Category Archives Μουσική
 • Μουσική Διαδραστική Παράσταση

  Μια ξεχωριστή εμπειρία βίωσαν τα παιδιά της Γ΄ και Ε΄ τάξης την Τρίτη 16/4/2024 στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Χίου, τα οποία έλαβαν μέρος σε μια καινοτόμα διαδραστική μουσική παράσταση, πρωτοβουλία του Φεστιβάλ “Μούσα Ελληνική”, μετά από αίτημα που υποβλήθηκε από τον εκπαιδευτικό της μουσικής κ. Νίκο Μαχαιρά. Η παράσταση ήταν βασισμένη στο βιβλίο της κ. Αγγελικής Μαστρομιχαλάκη «Η Παρέλαση των Παιχνιδιών» και στην μουσική σύνθεση της κ. Άννα Δανιηλίδη. Αρχικά, το σύνολο της Συμφωνικής Ορχήστρας του Μουσικού Σχολείου Χίου, υπό την διεύθυνση της κ. Φαίδρας Γιαννέλου, ταξίδεψε τους μαθητές σε ένα φανταστικό κόσμο των ζώων του Camille Saint Saens, όπου οι λεπτές χροιές της ιμπρεσιονιστικής αυτής μουσικής συνδυάστηκαν μαγικά με τον ήχο των ζώων. Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε το πρωτότυπο παραμύθι της κ. Αγγελικής Μαστρομιχαλάκη «η Παρέλαση των Παιχνιδιών». Έγινε ανάγνωση του παραμυθιού από την κ. Καλλιόπη Λιαδή φέρνοντας στην επιφάνεια έννοιες της διαφορετικότητας, της αποδοχής και της συμπερίληψης. Η παρουσίαση του παραμυθιού ντύθηκε μουσικά με την Συμφωνική Ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Χίου και με την Παιδική Χορωδία “Λύρικα”, υπό την διεύθυνση της κ. Αγγελικής Τσιμπιρλού. Στο τέλος, τα παιδιά της Χορωδίας τραγούδησαν από κοινού τα τραγούδια της παράστασης, «Το τραγούδι της διαφορετικότητας», «Η δύναμη της αγκαλιάς» και «Εμβατήριο Παιχνιδιών», με τα παιδιά των σχολείων που παρακολουθούσαν. Οι μαθητές παρακολουθούσαν με ενθουσιασμό και συμμετείχαν με χαρά καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης. Ήταν μια υπέροχη εμπειρία που θα μείνει αξέχαστη σε όλους!


 • Δράσεις με το Ειδικό Σχολείο Χίου

  Την Τετάρτη 7 Ιουνίου, κρατώντας την υπόσχεση που δώσαμε πέρσι, υποδεχθήκαμε μαθητές από το Ειδικό Σχολείο Χίου, για ένα δίωρο μουσικών και αθλητικών δράσεων, με τους μαθητές της Ε΄ τάξης και του Β1 τμήματος.

  Την επόμενη εβδομάδα ήρθε η σειρά μας να τους επισκεφτούμε, συμμετέχοντας με τα παιδιά της χορωδίας από την Ε΄ τάξη, στη δική τους γιορτή λήξης. Περιηγηθήκαμε σε όλο το κτίριο, γνωρίσαμε μαθητές και εκπαιδευτικούς, τραγουδήσαμε, χορέψαμε όλοι μαζί και δώσαμε την υπόσχεση να ξανακάνουμε το ίδιο και του χρόνου.


 • Η χορωδία του σχολείου μας

  Η χορωδία του σχολείου μας   αποτελείται από μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων. Υπεύθυνη  της χορωδίας είναι η μουσικός του σχολείου  μας κα Τούλα Φραγκάκη, που  με πολύ μεράκι   κάθε Τρίτη μεσημέρι   φέρνει τα παιδιά σε επαφή με τον  μαγικό  κόσμο της μουσικής. Αυτή την περίοδο κάνουν ένα αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη.

  Σκοπός της χορωδίας είναι να πλαισιώνει όλες τις εορτές και τις πολιτιστικές δραστηριότητες του σχολείου. Οι δοκιμές της χορωδίας περιλαμβάνουν ασκήσεις για τη σωστή στάση του σώματος, ασκήσεις διαφραγματικής αναπνοής, ασκήσεις φωνητικής αγωγής, ασκήσεις συγκέντρωσης και τραγούδι. Μέσα από την αλληλεπίδραση και τη συνεργασία οι μαθητές  εργάζονται με ομαδικό πνεύμα  για  την επίτευξη ενός  κοινού στόχου, κοινωνικοποιούνται και εκφράζονται με μουσικό τρόπο με ρυθμούς και μελωδίες. Η ενασχόλησή με τη μουσική  αποτελεί μια σημαντική αισθητική και πολιτιστική παρακαταθήκη  για το μέλλον.


 • Θεατρικό Α’ Τάξη

  Την Παρασκευή 10/6, οι μαθητές της Α’ τάξης του σχολείου μας παρουσίασαν ένα θεατρικό δρώμενο με θέμα τη ρύπανση της θάλασσας. Υποδύθηκαν πλάσματα του βυθού και διαμαρτυρήθηκαν για την κακή ανθρώπινη παρέμβαση που οδηγεί στην καταστροφή του πλούτου της. Τέλος, υπήρξε η προτροπή και η παρότρυνση για καθαρές ακτές και κλείσαμε με χορό και τραγούδι.
  Τα παιδιά το διασκέδασαν!

  Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί:
  Πασίνη Σαββίνα
  Σαργιώτη Λίλιαν
  Χατζηγιαννάκης Δημήτρης


 • Podcast – Οι μαθητές του Β2 εν δράσει

  Οι μαθητές του Β2  στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων έκαναν ένα podcast αναφέροντας όλα όσα έκαναν τη φετινή σχολική χρονιά με τίτλο: Οι μαθητές του Β2 εν δράσει.

  Εκπαιδευτικός τάξης: Κουρελάτου Ευανθία
  Εκπαιδευτικός μουσικής: Χατζηγιαννάκης Δημήτρης


 • Podcast – Ζώα υπό εξαφάνιση

  Στα πλαίσια των εργαστηρίων δεξιοτήτων, οι μαθητές της Β1 τάξης ετοίμασαν ένα podcast με θέμα τα ζώα υπό εξαφάνιση.

  Εκπαιδευτικός τάξης: Βάσια Ζαννίκου
  Εκπαιδευτικός μουσικής: Δημήτρης Χατζηγιαννάκης


 • Podcast Urbanisation

  Με αφορμή την 4η συνάντηση του προγράμματος Erasmus+ “Be friend with nature” με θέμα “Αστικοποίηση – Υπερπληθυσμός”, οι μαθητές της Ε΄ τάξης έφτιαξαν podcast για τις αιτίες και τις συνέπειες της αστικοποίησης καθώς και τους τρόπους διατήρησης των πληθυσμών στις πόλεις χωρίς να επιβαρύνεται το περιβάλλον.

  Οι μαθητές βρήκαν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και τις οργάνωσαν σε συνεργασία με τις εκπαιδευτικούς των τάξεων. Τα κείμενα μεταφράστηκαν από την εκπαιδευτικό Αγγλικών και η ηχογράφηση και η επεξεργασία του ήχου έγινε από τον καθηγητή της Μουσικής.


  Εκπαιδευτικοί τάξης: Βάσω Κατσάνου, Ιωσηφίνα Μαυρικάκη
  Εκπαιδευτικός Αγγλικών: Καλλιρρόη Κρυσταλλίδη
  Εκπαιδευτικός Μουσικής: Δημήτρης Χατζηγιαννάκης


 • Project Ρομποτικής Ι (Covid Free)

  Οι τάξεις Ε1 και Ε2 δημιούργησαν το πρώτο τους Project με τον εξοπλισμό Lego Education Spike Prime που παραλάβαμε από τον οργανισμό EduAct.

  Το συγκεκριμένο project αφορούσε τη δημιουργία ενός διαδραστικού “Πιάνου Απόστασης” όπου με την χρήση ενός σένσορα υπερήχων τα παιδιά δημιούργησαν τις δικές τους μελωδίες χωρίς καν να ακουμπάνε τα -αόρατα- πλήκτρα. Γι΄αυτό το λόγο τα παιδιά είχαν την ιδέα να το χαρακτηρίσουμε και ως Covid Free.

  Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Δημήτρης Χατζηγιαννάκης

  Η πρώτη προσπάθεια των παιδιών
  Η δεύτερη προσπάθεια των παιδιών


 • Πρόγραμμα Ρομποτικής και FLL

  Την Παρασκευή 17/12/2021 οι μαθητές των τάξεων Ε1, Ε2 και Γ1, Γ2 ενημερώθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης για τις δράσεις του οργανισμού EduAct για το “Πρόγραμμα Ρομποτικής και FLL” στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων από τον πρόεδρο της κ. Βασιλείου Κωνσταντίνο. Τα σχολεία που συμμετείχαν απέστειλαν χαιρετισμό και τραγούδησαν τοπικά κάλαντα.

  Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Δημήτρης Χατζηγιαννάκης


 • Ανταλλαγή Χριστουγεννιάτικων Ευχών

  Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης ευχήθηκαν καλές γιορτές με το δικό τους τρόπο στους φίλους μας στην Ευρώπη.

  Την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου τραγούδησαν τα κάλαντα στα ελληνικά και στα αγγλικά με την καθοδήγηση της κα. Βίκυς Μαλτέζα και του κ. Δημήτρη Χατζηγιαννάκη κι αντάλλαξαν ευχές με τους μαθητές της Ισπανίας, της Πορτογαλίας , της Ιταλίας και της Φιλανδίας χώρες με τις οποίες συνεργαζόμαστε για το πρόγραμμα e Twinning του σχολείου μας. Οι μαθητές μας με τη σειρά τους άκουσαν τα άλλα σχολεία να τραγουδούν  και  τα χειροκρότησαν θερμά.  Μπορεί  να μην  καταλάβαμε όλες τις λέξεις , καταλάβαμε όμως ότι η αγάπη και η φιλία ούτε γλώσσα έχουν ούτε σύνορα…! Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά σε όλους!


 • Καμένα Δάση, ώρα για δράση

  Με αφορμή τη θεματική των εργαστηρίων δεξιοτήτων «Φροντίζω το περιβάλλον» και το πρόγραμμα Erasmus+ “Be friend with nature” στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας, αποφασίσαμε με τα παιδιά του Ε1 να γράψουμε ένα τραγούδι ώστε να ευαισθητοποιήσουμε όλους για την προστασία των δασών.

  Σκαρώσαμε λοιπόν με τα παιδιά τους στίχους και ζητήσαμε από τον εκπαιδευτικό της μουσικής του σχολείου μας Δημήτρη Χατζηγιαννάκη, να επενδύσει μουσικά τους στίχους. Τα παιδιά ένιωσαν περήφανα που κατάφεραν να το ηχογραφήσουν και ενθουσιάστηκαν με το τραγούδι μας. Απολαύστε το…

  Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί:
  Βάσω Κατσάνου
  Δημήτρης Χατζηγιαννάκης


 • Πρόγραμμα Ρομποτικής και STEAM FLL

  Το σχολείο μας έχει επιλεγεί για να εισάγει την ρομποτική στις τάξεις μέσω του “Προγράμματος ρομποτικής και STEAM FLL” στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων με πλήρη υποστήριξη από την EduAct – Δράση για την Εκπαίδευση.

  Η υποστήριξη αυτή περιλαμβάνει:

  1. Αποστολή του εξοπλισμού-robot
  2. Αποστολή του θεματικού εξοπλισμού της σεζόν στο σχολείο μας
  3. Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα

  Υπεύθυνος εκπαιδευτικός του προγράμματος είναι ο Δημήτρης Χατζηγιαννάκης (ΠΕ 79.01)


  Επίσημη ενημέρωση για τους οργανισμούς που προσφέρουν το υλικό .

  https://eduact.org/programma-robotikis-steam-fll/

  https://www.o3.gr/


 • Συναυλία Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης

  Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υλοποίησε διαδικτυακές εκπαιδευτικές συναυλίες στις 4 και 5 Νοεμβρίου 2021. Το σχολείο μας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της ΚΟΘ για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση με ένα ταξίδι στην έντεχνη ελληνική μουσική. Δημοτικές μελωδίες, ρυθμοί και χοροί, μέσα από τη συνθετική ιδιοφυία του Νίκου Σκαλκώτα και του Γιάννη Κωνσταντινίδη μετατράπηκαν σε θαυμαστά συμφωνικά έργα και μας μετέφεραν σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας, ακόμη και τη Χίο. Τη συναυλία παρακολούθησαν οι μαθητές του σχολείου μας με τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό Μουσικής Δημήτρη Χατζηγιαννάκη.


 • 5η Συνάντηση Χορωδιών Χίου

  Την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου, η χορωδία του σχολείου μας συμμετείχε στην 5η Συνάντηση Χορωδιών, που πραγματοποιήθηκε  στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Χίου. Τα παιδιά της χορωδίας χάρισαν στο κοινό στιγμές συγκίνησης και μάγεψαν με την απόδοσή τους!

  Τα τραγούδια  που τραγούδησαν ήταν:

  Το Δισκοπότηρο (Τάσος Νούσιας – Ιωάννης Πολέμης)

  Τα παιδιά κάτω στον κάμπο (Μάνος Χατζιδάκης )

  Μια φορά και έναν καιρό (Μάνος Χατζιδάκης – Νίκος Γκάτσος)

  Μαέστρος χορωδίας: Η μουσικός του σχολείου μας κ. Γεωργία Τσαπράζη

  Στα όργανα οι μαθήτριες:

  Βιολιά: Ελένη Δουλιάκα, Ξανθίππη Πλίτση, Μαρία Χαλαζωνίτη

  Μεταλλόφωνα: Σταυρούλα Κολοκάτση, Δέσποινα Κομνηνού, Μελίνα Κοντού, Αουλίβια Λούκα, Μπλερίντα Μπάλλιου, Ευαγγελία Ντάκα, Ζένια Παππά