• Category Archives Erasmus +
 • Εξοικονόμηση πηγών ενέργειας

  Την Πέμπτη 12 Μαΐου, η Δ΄ τάξη επισκέφτηκε  το δασάκι δίπλα στην Παναγία Βοήθεια. Γεμίσαμε με νερό από την πηγή τα άδεια μας μπουκάλια και τα επαναχρησιμοποιήσαμε ποτίζοντας  τα δεντράκια, τα οποία  πριν από δύο χρόνια είχαν φυτέψει  οι μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης του σχολείου μας.

  Στη συνέχεια  επισκεφθήκαμε τις ανεμογεννήτριες στο Αίπος, όπου ο κ. Θεόφιλος Κοντός  μας εξήγησε  τη λειτουργία τους,  μας έδειξε τα εξαρτήματά  τους και μας μίλησε για τη σπουδαιότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας  στη ζωή μας.

  Ήταν πραγματικά μια εποικοδομητική επίσκεψη!


 • Διαμόρφωση κήπου από τους μαθητές της ΣΤ

  Οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης, με την καθοδήγηση των δασκάλων τους, εργάστηκαν το τελευταίο διάστημα για τον καλλωπισμό του κήπου. Έσκαψαν και κοσκίνισαν το χώμα, φύτεψαν λαχανικά και λουλούδια, έβαψαν τα παγκάκια και τους πάγκους που έχουμε φτιάξει από παλιές παλέτες και κλάδεψαν τα δεντράκια. Επίσης, δημιουργήθηκε ένα μονοπάτι από πλάκες και τοποθετήθηκε αυτόματο πότισμα.


 • Έξυπνες λύσεις για μια έξυπνη πόλη🌳🌸🌞💻

  Οι καλλιτέχνες του Δ΄1 τμήματος δημιούργησαν τη δική τους ιστορία κινουμένων σχεδίων. Πρώτα συζήτησαν το πρόβλημα της αστικοποίησης και στη συνέχεια βρήκαν έξυπνες λύσεις για να μετατρέψουν μια μεγαλούπόλη σε βιώσιμη πόλη !


 • “Be friend with nature” – Ολοκλήρωση συνάντησης

  Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η συνάντηση του προγράμματος “Be friend with nature”. Σε αυτή συμμετείχαν το 1ο Δημοτικό Σχολειου Χίου και τα συνεργαζόμενα σχολεία από την Βουλγαρία, την Ιταλία την Πολωνία, και την Τουρκία. 

  Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγιναν παρουσιάσεις προγραμμάτων, που αφορούσαν τη μόλυνση του περιβάλλοντος από τις παιδαγωγικές ομάδες των σχολείων. Ακολούθησαν συζητήσεις και έγιναν προτάσεις για την ευαισθητοποίηση και την ενεργή συμμετοχή των μαθητών στην πρόληψη και αντιμετώπιση του επίκαιρου αυτού προβλήματος.

  Στους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας μοιράστηκαν πιστοποιητικά συμμετοχής στο πρόγραμμα.


 • Οι χοροί από την τελετή υποδοχής Erasmus

  Την εβδομάδα 4-8 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στη Χίο, η 4η συνάντηση του προγράμματος Erasmus+ “Be friend with nature” . Τα παιδιά καλωσόρισαν τους εταίρους, μεταξύ άλλων με παραδοσιακούς χορούς.

  Όλοι εντυπωσιάστηκαν από τον ενθουσιασμό και το κέφι τους.


 • ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΑΞΗ

  Το σχολείο μας ύστερα από αίτημα των Πολωνών εταίρων μας του προγράμματος Erasmus συμμετείχε σε έναν διαδικτυακό διαγωνισμό μαθηματικών με τίτλο “Προς τη διάσωση της άνοιξης” (To the rescue of the spring”) .
  Ο διοργανωτής του διαγωνισμού ήταν το 9ο Δημοτικό Νηπιαγωγείο της πόλης Szczytno της Πολωνίας (Municipal Kindergarten No.9) ” Γουίνι το Αρκουδάκι” (“Winnie the Pooh”). Ο παρών διαγωνισμός ήταν διεθνής και έλαβε χώρα διαδικτυακά στις 14 Μαρτίου 2022 από τις 10:30 ως τις 11:30 το πρωί (ώρα Eλλάδας) . Τα παιδιά που διαγωνίστηκαν είχαν επιλεγεί με κλήρωση ανά τμήμα, δούλεψαν συνεργατικά σε ζευγάρια, ένα ζευγάρι από κάθε τμήμα της πρώτης τάξης.
  Ο σκοπός του παρόντος διαγωνισμού ήταν τα παιδιά να αναπτύξουν μαθηματικές δεξιότητες και ενδιαφέροντα, ανεξάρτητη και λογική σκέψη, άμιλλα και ψυχικές αντοχές. Απώτερος στόχος της δράσης αυτής ήταν επίσης η ισχυροποίηση της συνεργατικότητας με άλλα ιδρύματα και η προώθηση των επιτευγμάτων των παιδιών. Εκτός από μαθηματικές γνώσεις για τους μικρούς μαθητές ο διαγωνισμός στοχεύει στο να κάνει την απόκτηση γνώσεων πιο ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική παρουσιάζοντας στα παιδιά ευχάριστες ιστορίες με πρακτικά προβλήματα για να επιλύσουν.
  Ο διαγωνισμός διενεργήθηκε παρουσία των καθηγητριών της αγγλικής γλώσσας του σχολείου μας, Καλλιρρόη Κρυσταλλίδη και Βασιλική Μαλτέζα, για να παρέχονται επεξηγήσεις των ασκήσεων στα ελληνικά. Οι μαθητές είχαν διδαχθεί παρόμοια ύλη με την προαπαιτούμενη του διαγωνισμού.
  Κατά τη διάρκεια της τέταρτης συνάντησης με τους εταίρους στη Χίο, οι μαθητές μετά τη λήξη του διαγωνισμού βραβεύτηκαν με επαίνους και ζαχαρωτά και απόλαυσαν τη διαδικασία του διαγωνισμού και της απονομής.


 • Απόκριες με στολές από ανακυκλώσιμα υλικά στο 1ο Δ.Σ.Χίου

  Την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022 γιορτάσαμε τις Απόκριες στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Χίου με ένα  διαφορετικό τρόπο!

   Σύμφωνα με το πνεύμα του περιβαλλοντικού προγράμματος Erasmus που εκπονεί το σχολείο μας, θελήσαμε  να περάσουμε το μήνυμα ότι τίποτα δεν πάει χαμένο, αλλά επαναχρησιμοποιείται, για αυτό  αυτοσχεδιάσαμε και κατασκευάσαμε τις δικές μας αποκριάτικες στολές από ανακυκλώσιμα υλικά. Σε αυτή την προσπάθεια βοήθησαν και οι οικογένειές των μαθητών μας! Φαντασμαγορικές στολές δημιουργήθηκαν με πολλή φαντασία και αγάπη προς το περιβάλλον. Ανακυκλώσιμα υλικά όπως πλαστικές σακούλες, καλαμάκια, χαρτόκουτες, χαρτόνια, χαρτοπετσέτες, εφημερίδες ,cds , καπάκια, πλαστικά μπουκάλια, πλαστικά ποτήρια, φίλτρα του καφέ, φελλοί, περιτύλιγμα συσκευασίας με φούσκες , αλουμινόχαρτο, βίδες , φελιζόλ, σπάγκοι, δίχτυα, ξύλινα κουτάλια μετατράπηκαν σε ευφάνταστες αποκριάτικες στολές . Μια μεγάλη πασαρέλα στήθηκε στην αυλή του σχολείου μας κι όλοι χειροκροτήσαμε  αυτή τη διαφορετική «επίδειξη μόδας». Στη συνέχεια παρελάσαμε στην Απλωταριά και  επισκεφτήκαμε  το Δημαρχείο, όπου τύχαμε θερμής υποδοχής από τον ο κ. Γιώργο  Μπελέγρη, Αντιδήμαρχο Οικονομικών   και τον κ. Ηλία Βορριά,  Διευθυντή Σχεδιασμού & Ανάπτυξης ΔΙΑΝΟΧ ΑΕ, που μας έδωσαν συγχαρητήρια για την ωραία πρωτοβουλία και προσπάθεια!

  Και του χρόνου!!


 • Ενυδρειοπονία στο σχολείο (Aquaponics)

  Στον κήπο του σχολείου μας έχουμε κατασκευάσει ένα σύστημα ενυδρειοπονίας. Η ενυδρειοπονία είναι ένα πρωτοποριακό σύστημα καλλιέργειας, που μοιάζει πολύ με την υδροπονία, αλλά η τροφή των φυτών παράγεται εμμέσως από τα ψάρια που εκτρέφονται σε δεξαμενή και όχι με πρόσθετα λιπάσματα (όπως κάνουν στην υδροπονία).Στις 15 Οκτωβρίου φυτέψαμε στο σύστημα μερικά πολύ μικρά μαρουλάκια, τα οποία είχαν φυτρώσει από σπόρους αρχικά στο θερμοκήπιό μας. Μία εβδομάδα αργότερα, στις 22 Οκτωβρίου, τα φυτά δεν έδειξαν σημάδια ανάπτυξης.

  Κάναμε έλεγχο στο νερό και βρήκαμε τα εξής:

  Θερμοκρασία: 15 C-Νιτρικά άλατα No3: 10-No2 : 0-GH: 10-KH: 15-PH : 7,2

  Ο αριθμός των ψαριών ήταν 9.Έπρεπε να αυξηθούν τα νιτρικά και έτσι προσθέσαμε αλλά 10 ψάρια.

  Έπρεπε να αυξηθεί η θερμοκρασία και βάλαμε θερμαντήρα νερού.

  Και να ελαττωθεί η απώλεια θερμότητας βάζοντας νάυλον θερμοκηπίου στην επιφάνεια της δεξαμενής.

  Στις 29 Οκτωβρίου οι μετρήσεις ήταν ως εξής:

  Θερμοκρασία: 20 C-Νιτρικά άλατα No3: 15-No2: 0-GH: 10-KH: 15-PH: 7,2

  Ο αριθμός των ψαριών ήταν 19.

  Η αύξηση των νιτρικών είχε κάποιο αποτέλεσμα και τα μαρουλάκια φάνηκε να μεγαλώνουν.

  Στις 3 Νοεμβρίου χρησιμοποιήσαμε ένα πεταμένο πλέγμα για να βελτιώσουμε το κάλυμμα της λιμνούλας. Με αυτό συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε υλικά τα οποία σε άλλη περίπτωση θα κατέληγαν στα σκουπίδια.

  Στις 5 Νοεμβρίου οι μετρήσεις μας ήταν οι εξής:

  Θερμοκρασία: 22C-Νιτρικά No3: 10-No2: 0-GH: 15-Ph: 7,2

  Τα ψάρια ήταν 18.

  Την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου οι μετρήσεις ήταν ως εξής:

  Θερμοκρασία: 20 C (είχε πιο άσχημο καιρό αυτή την εβδομάδα)-Νιτρικά No3: 15-No2: 0-GH: 15-KH: 15-Ph: 7,2

  Αριθμός ψαριών: 18

  Στις 22 Νοεμβρίου προσθέσαμε μερικά μαρούλια στην ενυδρειοπονία.

  Τα μαρουλάκια έχουν φυτευτεί με 3 διαφορετικούς τρόπους.

  Αυτά που φυτεύτηκαν στη ζαρντινιέρα με την ελαφρόπετρα, κατάφεραν να μεγαλώσουν. Τα υπόλοιπα είχαν προβλήματα στην στήριξη και σιγά σιγά σάπισαν.

  Πηγή: Ενυδρειοπονία στο σχολείο (Aquaponics) – Σταύρος Χριστοδούλου (sch.gr)

  1ο Δ.Σ.Χίου-Ενυδρειοπονία στο σχολείο (Aquaponics) | Αειφόρο Ελληνικό Σχο (aeiforosxoleio.wixsite.com)


 • «Υπερασπιστές των Ζώων»- Ψηφιακό βιβλίο από το Δ΄1

  Για την 3η  θεματική ενότητα «Ζώα Υπό Εξαφάνιση» του προγράμματος Erasmus, η τάξη μας,  δημιούργησε με πολλή αγάπη το ψηφιακό βιβλίο «Υπερασπιστές των Ζώων». Πηγή έμπνευσης αποτέλεσαν, η Τασούλα, η αρκούδα και ο Ίωνας, η φώκια,  ζώα που υιοθέτησε το σχολείο μας. Το βιβλίο αυτό το αφιερώνουμε στα ζώα που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν κι έχουν την ανάγκη μας! Ευχαριστούμε την κ. Ρόη και την κ. Ιωάννα για τη βοήθειά τους. Ελπίζουμε να σας αρέσει!

  Book titled 'Animal Defenders'Read this book made on StoryJumper

 • Ανταλλαγή Χριστουγεννιάτικων Ευχών

  Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης ευχήθηκαν καλές γιορτές με το δικό τους τρόπο στους φίλους μας στην Ευρώπη.

  Την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου τραγούδησαν τα κάλαντα στα ελληνικά και στα αγγλικά με την καθοδήγηση της κα. Βίκυς Μαλτέζα και του κ. Δημήτρη Χατζηγιαννάκη κι αντάλλαξαν ευχές με τους μαθητές της Ιταλίας, της Βουλγαρίας , της Πολωνίας και της Τουρκίας, χώρες με τις οποίες συνεργαζόμαστε για το πρόγραμμα Εrasmus του σχολείου μας. Οι μαθητές μας με τη σειρά τους άκουσαν τα άλλα σχολεία να τραγουδούν  και  τα χειροκρότησαν θερμά.  Μπορεί  να μην  καταλάβαμε όλες τις λέξεις , καταλάβαμε όμως ότι η αγάπη και η φιλία ούτε γλώσσα έχουν ούτε σύνορα…! Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά σε όλους!


 • Χριστουγεννιάτικες κατασκευές

  Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν. Αυτές οι μέρες μας γεμίζουν με μια γλυκιά προσμονή για τις Γιορτές, για τα δώρα, τα γλυκίσματα. τα οικογενειακά τραπέζια, τις συναντήσεις με φίλους.

  Όπως κάθε χρόνο εμείς εδώ στο 1ο Δ.Σ.Χίου ξεκινήσαμε και ετοιμάσαμε με κέφι τις χριστουγεννιάτικες κατασκευές που θα ομορφύνουν τα σπίτια μας και θα γίνουν δωράκια για τους φίλους μας.

  Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο


 • Μελισσοκέρια

  Το φυσικό μελισσοκέρι παράγεται στην κυψέλη από μέλισσες εργάτριες. Είναι εντελώς ακατέργαστο, διατηρεί το φυσικό του χρώμα και τη χαρακτηριστική του μυρωδιά.

  Τα παιδιά της Στ΄ τάξης ενημερώθηκαν από το δάσκαλο της Στ1 κ. Χρήστο Γιαννόπαπα, που είναι ερασιτέχνης μελισσοκόμος και τον συμμαθητή τους Αλέξη Λιο, για τον τρόπο παραγωγής των κηρηθρών και τις χρήσεις τους.

  Στη συνέχεια με τη Δ/ντρια κ. Ευαγγελία Κωστάζου χρησιμοποίησαν φύλλα κηρήθρας για την κατασκευή κεριών, τα οποία διακόσμησαν με κορδέλες, κανέλες και αποξηραμένες φέτες πορτοκαλιού.


 • Καμένα Δάση, ώρα για δράση

  Με αφορμή τη θεματική των εργαστηρίων δεξιοτήτων «Φροντίζω το περιβάλλον» και το πρόγραμμα Erasmus+ “Be friend with nature” στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας, αποφασίσαμε με τα παιδιά του Ε1 να γράψουμε ένα τραγούδι ώστε να ευαισθητοποιήσουμε όλους για την προστασία των δασών.

  Σκαρώσαμε λοιπόν με τα παιδιά τους στίχους και ζητήσαμε από τον εκπαιδευτικό της μουσικής του σχολείου μας Δημήτρη Χατζηγιαννάκη, να επενδύσει μουσικά τους στίχους. Τα παιδιά ένιωσαν περήφανα που κατάφεραν να το ηχογραφήσουν και ενθουσιάστηκαν με το τραγούδι μας. Απολαύστε το…

  Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί:
  Βάσω Κατσάνου
  Δημήτρης Χατζηγιαννάκης


 • Erasmus+ Be friend with Nature μάθημα Αγγλικών

  Οι μαθητές της Δ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Χίου στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ Be friend with Nature πραγματοποιήσαν δραστηριότητες σχετικά με τα ζώα υπό εξαφάνιση και τα απειλούμενα είδη.
  Επισκέφθηκαν τη σχολική βιβλιοθήκη όπου μελέτησαν το σχετικό λεξιλόγιο στα αγγλικά, εκτύπωσαν και ζωγράφισαν τα ζώα δημιουργώντας έπειτα ψηφιακά ένα γραμματόσημο.

  Έπειτα έπαιξαν ένα επιτραπέζιο στις 2 γλώσσες(αγγλικά- ελληνικά) που διηγείται τον κύκλο ζωής της χελώνας Caretta Caretta η οποία φωλιάζει και γεννά κάθε χρόνο τα αβγά της και στην Ελλάδα!


  Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Καλλιρρόη Κρυσταλλίδη ΠΕ06 Αγγλικής Γλώσσας


 • Συμμετοχή του σχολείου μας στο #Erasmus Days 2021!

  Φέτος το σχολείο μας συμμετείχε  στον εορτασμό των Erasmus Days! Τις μέρες αυτές υλοποιούνται δράσεις από όσους  παίρνουν μέρος σε εγκεκριμένο σχέδιο Erasmus.

    Οι μαθητές της Δ’ και Ε’ τάξης του σχολείου μας πραγματοποιήσαμε τον καθαρισμό της   παραλίας στην περιοχή του Ναυτικού Ομίλου.  Πήγαμε στην παραλία με τα πόδια, κουβαλήσαμε το πανό και τα πλακάτ  μας και καθαρίσαμε σχολαστικά την παραλία από την περιοχή του Ναυτικού Ομίλου έως την περιοχή  της Φάρκαινας. Στη συνέχεια μιλήσαμε για τη σημασία  της καθαριότητας του περιβάλλοντος και στο τέλος φτιάξαμε Land art χρησιμοποιώντας βότσαλα από την παραλία, για να γράψουμε ERASMUS DAY στην άμμο! Τι υπέροχη μέρα ήταν!


 • Συμμετοχή σε πρόγραμμα υιοθεσίας ζώων υπό εξαφάνιση

  Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus  και συγκεκριμένα στη θεματική ενότητα «Αποψίλωση δασών και ζώα υπό εξαφάνιση»  το σχολείο μας προέβη  σε δύο υιοθεσίες  ζώων,  αποσκοπώντας στην  ενημέρωση και στην  ευαισθητοποίηση των μαθητών,  καθώς και στην αύξηση της ενσυναίσθησής τους όσον αφορά τα ζωντανά πλάσματα του πλανήτη,που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

  Υιοθεσία   αρκούδας  από  τη μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική, περιβαλλοντική  οργάνωση «Αρκτούρος».
    Η Τασούλα

  Η Τασούλα βρέθηκε τον Απρίλιο του 1993 από βοσκό της περιοχής, έξω από το χωριό Πεδινό της Φλώρινας, ανεβασμένη σε ένα δέντρο. Πιθανόν η μητέρα της τράπηκε σε φυγή, μετά από καταδίωξή της από τσοπανόσκυλα. Η Τασούλα ήταν περίπου δύο μηνών και ζύγιζε τεσσεράμισι μόλις κιλά! Οι προσπάθειες να βρεθεί η μητέρα της δεν είχαν αποτέλεσμα κι έτσι η Τασούλα έγινε μόνιμη φιλοξενούμενη του Κέντρου.


  Υιοθεσία φώκιας από τη μη κυβερνητική, περιβαλλοντική οργάνωση Μom.

  Ίωνας

  Ο μικρός Ίωνας βρέθηκε ορφανός στα μέσα του φθινοπώρου σε μια παραλία της Μυκόνου εμφανώς ταλαιπωρημένος, με σημάδια αφυδάτωσης και αναιμίας. Χάρη στην άμεση επέμβαση της MOm και ντόπιων που βοήθησαν στη μεταφορά του, ο μικρός Ίωνας, μετά από 114 ημέρες στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών της MOm στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, απελευθερώθηκε από την Ομάδα Περίθαλψης στον πυρήνα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλονήσσου Βορείων Σποράδων και τα πρώτα δείγματα μετά την πρώτη επαφή του με τη θάλασσα είναι άκρως ενθαρρυντικά, αφού ξεκίνησε αμέσως να εξερευνά τον χώρο του και να απολαμβάνει τα κρυστάλλινα νερά του Πάρκου.


 • Οι Super ήρωες σώζουν τα ζώα

  Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus και στη θεματική ενότητα “Ζώα υπό εξαφάνιση” οι γυμναστές του σχολείου μας, η κ. Μαίρη και ο κ. Μπάμπης προσέγγισαν το θέμα με ένα μοναδικά παιχνιδιάρικο τρόπο.

  Ζήτησαν από τα παιδιά να φέρουν από το σπίτι τους λούτρινα κουκλάκια με τα ζώα που είναι υπό εξαφάνιση. Τα ζωάκια τοποθετήθηκαν στη μέση του γηπέδου και κάθε τμήμα χωριζόταν σε δύο ομάδες. Όλα  τα παιδιά της μιας ομάδας είχαν ένα αριθμό  (1,2,3,4,5,…). Τους ίδιους αριθμούς είχαν και τα παιδιά της άλλης ομάδας.

  Ο γυμναστής φώναζε κάθε φορά έναν αριθμό και το ζωάκι που έπρεπε να σωθεί. Τα παιδιά με τον ίδιο αριθμό έτρεχαν στο κέντρο του γηπέδου. Πρώτα έπρεπε να αναγνωρίσουν το ζωάκι που είπε ο γυμναστής και μετά όποιος προλάβαινε πρώτος το έπαιρνε στην ομάδα του. Στο τέλος όποια ομάδα είχε καταφέρει να διασώσει πιο πολλά ζωάκια ήταν η νικήτρια.

  Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με αυτό το παιχνίδι και έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον, φέροντας από το σπίτι τους περισσότερα από ένα ζωάκι, που τους ζητήθηκε!


 • Παράδοση καπακιών

  Ο κορωνοϊός δε σταμάτησε και φέτος την προσπάθειά μας για έναν καθαρό πλανήτη. Στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στο πρόγραμμα Erasmus+ “Be friend with nature” μαζέψαμε από τα Χριστούγεννα έως τώρα 13 σακούλες (περίπου 70 κιλά) πλαστικά καπάκια και τα παραδώσαμε για τρίτη φορά στο Σωματείο Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Χίου για την αγορά ενός αναπηρικού αμαξιδίου.


 • Κάδοι ανακύκλωσης

  Ετοιμάστηκαν και πήραν τη θέση τους στην είσοδο και στις τάξεις, οι κάδοι ανακύκλωσης για χαρτί και πλαστικό.

  Οι μαθητές όλων των τάξεων με την καθοδήγηση της υποδιευθύντριας κ. Μαρίας Λαβίδα χρησιμοποιώντας χαρτόκουτες ετοίμασαν τους κάδους στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus “Be – friend with nature”.

  Continue reading  Post ID 12719
 • Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2021

  Με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας σε θέματα περιβάλλοντος, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) θεσμοθέτησε το 1972 την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

   Τη φετινή χρονιά το θέμα-σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι: «Επανασχεδιασμός, αναδημιουργία, αποκατάσταση» (Reimagine. Recreate. Restore) και εστιάζει στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων .

    Είναι η ώρα να κάνουμε πράσινες τις γειτονιές και τις πόλεις μας, να καθαρίσουμε τις θάλασσες, τα ποτάμια, τις λίμνες. Με γνώμονα την ευεξία μας και τη βιώσιμη ανάπτυξη αλλάζουμε τις διατροφικές μας συνήθειες και ερχόμαστε σε αρμονία με τη φύση. Συνεπώς, η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση για τα προβλήματα του περιβάλλοντος γενικότερα, αλλά και για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, προβάλλουν ως άμεση προτεραιότητα για την προώθηση θετικών αλλαγών στην πορεία μας προς τη βιώσιμη ανάπτυξη.

    Το σχολείο μας συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας  Ημέρας  Περιβάλλοντος με τις παρακάτω δράσεις:

  • Φύτευση αρωματικών φυτών και βοτάνων σε πήλινες γλάστρες, που έβαψαν, ζωγράφισαν και διακόσμησαν τα παιδιά όλων των τμημάτων.
  • Κατασκευή  πλακάτ και  πανό με μηνύματα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος.
  • Την Παρασκευή  4/6/2021, οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης  θα κατεβούν  στην Απλωταριά και την πλατεία Βουνακίου  με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου για το θέμα.
  • Οι μαθητές των  Α ΄και Β΄ τάξεων θα αφήσουν μπαλόνια με τα μηνύματα του φετινού εορτασμού “Επανασχεδιασμός, Αναδημιουργία, Αποκατάσταση- Reimagine, Recreate,Restore”.
  • Όσοι γονείς επιθυμούν μπορούν να επισκεφτούν  το σχολείο  σύμφωνα με το πρόγραμμα , για να δουν τα έργα των παιδιών.
  • 8:15-9:45 Οι γονείς των μαθητών  των Γ΄,Δ΄, Ε΄ τάξεων.
  • 10:00-11:30 Οι γονείς της ΣΤ΄ τάξης
  • 11:45-13:15 Οι γονείς των Α και Β τάξεων.

  Όλες οι δράσεις  θα γίνουν  με τήρηση  των μέτρων  για την πανδημία, όπως προβλέπονται  από τον ΕΟΔΥ.


 • Γνωριμία με τα φυτά – Plantnet

  Στις 13-15 Μαΐου οι Γ΄, Δ΄, Ε΄και ΣΤ΄ τάξεις του σχολείου μας συμμετείχαν σε ένα μικρό εργαστήριο αναγνώρισης φυτών μέσω της επιστημονικής εφαρμογής

  Plantnet

  Αφού αναγνωρίσαμε 4-5 διαφορετικά είδη φυτών χρησιμοποιώντας το τάμπλετ, ανεβήκαμε στο εργαστήρι πληροφορικής, ψάξαμε για παράξενα φυτά, φρούτα, κάκτους και τα αναγνωρίσαμε. Εκτός από την επιστημονική ονομασία των φυτών, η οποία είναι γραμμένη με λατινικούς χαρακτήρες, μάθαμε πώς να βρίσκουμε και το ελληνικό όνομα κάθε φυτού.

  Σκοπός της δράσης είναι να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές ως προς τους φυτικούς οργανισμούς και να πάρουν ερεθίσματα για να παρατηρούν και να μελετούν μόνοι τους το περιβάλλον. Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες για την εφαρμογή στο E-class του μαθήματος Πληροφορικής (ΤΠΕ).


 • Το πέρασμα της κακοκαιρίας «Μήδεια»

  Τις μέρες που μας πέρασαν, στην Ελλάδα είχαμε έντονη κακοκαιρία, η οποία επηρέασε και τη Χίο. Το θερμοκήπιό μας, με καλοκαιρινά φυτά (ντοματιές και κολοκυθιές), κατάφερε να ανταπεξέλθει στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Οι ντοματιές μας συνέχισαν να ανθίζουν, ενώ  είδαμε μια μικρή ανάπτυξη σε ένα κολοκύθι. Ευτυχώς, ο δυνατός άνεμος δεν προκάλεσε φθορές στο νάιλον του θερμοκηπίου και έτσι η λειτουργικότητά του παρέμεινε ίδια.


 • Κομποστοποίηση από τη ΣΤ΄ταξη

  Στο πλαίσιο  του  περιβαλλοντικό προγράμματος Εrasmus : “Be Friend With Nature”  η ΣΤ΄ τάξη πραγματοποίησε  μια περιβαλλοντική δράση εντός του χώρου του σχολείου μας, που αφορούσε τη διαδικασία της κομποστοποίησης.  Μετη βοήθεια του εκπαιδευτικού της Πληροφορικής Ιωάννη Σουλτάτου και των δασκάλων των τάξεων Μουρούνα Ειρήνης και Κατολέων Στέλλας, οι μαθητές γνώρισαν τα μυστικά και τη διαδικασία της κομποστοποίησης.   Αρχικά προβλήθηκαν σε κάθε τμήμα ξεχωριστά δύο βίντεο,  ως μια εισήγηση στο θέμα  κι έγινε διαθεματική προσέγγιση και με το μάθημα των αγγλικών.

  Το πρώτο βίντεο με τίτλο “Composting for kids” μας έδειξε το παράδειγμα ενός νηπιαγωγείου στο οποίο στέλνουν όλα τα οργανικά κατάλοιπα σε ειδικούς κάδους, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κομπόστ. Επεξηγήθηκε ότι στο συγκεκριμένο βίντεο μιλάμε για κομποστοποίηση βιομηχανικής κλίμακας η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να βάλουμε περισσότερα είδη οργανικών καταλοίπων από ότι σε ένα οικιακό ή σχολικό κομπόστ. Έτσι για το δικό μας σχολικό κομπόστ μιλήσαμε για τα είδη που επιτρέπονται ή όχι (για παράδειγμα να μην βάζουμε κατάλοιπα μαγειρεμένου φαγητού). Το δεύτερο βίντεο με τίτλο “How compost is made” μας ταξίδεψε στο εσωτερικό ενός κάδου κομπόστ (πανομοιότυπο με  εκείνον που έφερε ο Δήμος Χίου στο σχολείο μας) ώστε να καταλάβουμε τι οργανισμοί ζουν εκεί μέσα, ποια είναι τα στάδια της κομποστοποίησης και πως διασφαλίζουμε τη βιωσιμότητα αυτού μικρού βιοτόπου.

  Σημασία δόθηκε α)στην ισορροπία πράσινων/αζωτούχων και καφέ/ανθρακούχων οργανικών καταλοίπων, β) στη συνεχή εξασφάλιση ενός επιθυμητού επιπέδου υγρασίας και οξυγόνου μέσα στον κάδο μέσω του ποτίσματος και του ανακατέματος με το ειδικό αναδευτήρα γ) στη σημασία του τεμαχισμού των καταλοίπων που ρίχνουμε στο κομπόστ). Μέτα την εισήγηση και αφού όλοι είχαν πλέον μια ιδέα σχετικά με το τι είναι το κομπόστ αφιερώσαμε μια ώρα στην αυλή και για τα δύο τμήματα για να δούμε διάφορα υλικά και κατάλοιπα της καθημερινότητας μας που θα μπορούσαν ή όχι να μπουν στους κάδους. Οι μαθητές είχαν φέρει κι αυτοί κάμποσα οργανικά κατάλοιπα και τα τοποθέτησαν είτε αυτούσια είτε τεμαχισμένα στους μικρούς ατομικούς κάδους της τάξης τους (σημασία δόθηκε σε υλικά που μολύνουν το περιβάλλον όπως πλαστικό ή υγρά μαντηλάκια ώστε να ευαισθητοποιηθούμε στη μείωση της χρήσης τους αλλά και σε οργανικά κατάλοιπα που πρέπει να τα βάζουμε σε μικρές ποσότητες σε έναν οικιακό κάδο γιατί επηρεάζουν τη ζωή των μικροοργανισμών (όπως για παράδειγμα τα εσπεριδοειδή που αυξάνουν πολύ την οξύτητα του μίγματος ). Τέλος παρουσιάστηκε ο τρόπος περισυλλογής και εναπόθεσης των υλικών αυτών από τους μικρούς κάδους/κουβαδάκια της κάθε τάξης  στον κομποστοποιητή, προσθέτοντας νερό και αναδεύοντας ώστε να αρχίσει η κομποστοποίηση των υλικών.

   Οι μαθητές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον σε όλη τη διαδικασία και συμφώνησαν να αναλάβουν την κομποστοποίηση του σχολείου για όλη τη σχολική χρονιά έτσι ώστε να πάρουμε και πλούσιο οργανικό χώμα για το θερμοκήπιο του σχολείου. Μακροπρόθεσμος σκοπός μας η καλλιέργεια της ανακύκλωσης, της αειφορίας και της αυτάρκειας στα παιδιά μέσω μεθόδων προστασίας του περιβάλλοντος και η δημιουργία αυριανών πολιτών που έχουν ως γνώμονα την προστασία του πλανήτη στην πορεία της ζωής τους. Βραχυπρόθεσμος σκοπός μας είναι να αρχίσουν να κάνουν κομποστοποίηση και στο σπίτι.


 • Παράδοση καπακιών

  Ο κορωνοϊός δε σταμάτησε την προσπάθειά μας για έναν καθαρό πλανήτη και στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στο πρόγραμμα Erasmus+ “Be friend with nature” μαζέψαμε στο διάστημα του καλοκαιριού 15 σακούλες (περίπου 75 κιλά) πλαστικά καπάκια και τα παραδώσαμε για δεύτερη φορά στο Σωματείο Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Χίου για την αγορά ενός αναπηρικού αμαξιδίου.

  2