• Category Archives Erasmus +
 • Παράδοση καπακιών

  Ο κορωνοϊός δε σταμάτησε και φέτος την προσπάθειά μας για έναν καθαρό πλανήτη. Στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στο πρόγραμμα Erasmus+ “Be friend with nature” μαζέψαμε από τα Χριστούγεννα έως τώρα 13 σακούλες (περίπου 70 κιλά) πλαστικά καπάκια και τα παραδώσαμε για τρίτη φορά στο Σωματείο Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Χίου για την αγορά ενός αναπηρικού αμαξιδίου.


 • Κάδοι ανακύκλωσης

  Ετοιμάστηκαν και πήραν τη θέση τους στην είσοδο και στις τάξεις, οι κάδοι ανακύκλωσης για χαρτί και πλαστικό.

  Οι μαθητές όλων των τάξεων με την καθοδήγηση της υποδιευθύντριας κ. Μαρίας Λαβίδα χρησιμοποιώντας χαρτόκουτες ετοίμασαν τους κάδους στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus “Be – friend with nature”.

  Continue reading  Post ID 11472

 • Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2021

  Με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας σε θέματα περιβάλλοντος, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) θεσμοθέτησε το 1972 την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

   Τη φετινή χρονιά το θέμα-σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι: «Επανασχεδιασμός, αναδημιουργία, αποκατάσταση» (Reimagine. Recreate. Restore) και εστιάζει στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων .

    Είναι η ώρα να κάνουμε πράσινες τις γειτονιές και τις πόλεις μας, να καθαρίσουμε τις θάλασσες, τα ποτάμια, τις λίμνες. Με γνώμονα την ευεξία μας και τη βιώσιμη ανάπτυξη αλλάζουμε τις διατροφικές μας συνήθειες και ερχόμαστε σε αρμονία με τη φύση. Συνεπώς, η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση για τα προβλήματα του περιβάλλοντος γενικότερα, αλλά και για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, προβάλλουν ως άμεση προτεραιότητα για την προώθηση θετικών αλλαγών στην πορεία μας προς τη βιώσιμη ανάπτυξη.

    Το σχολείο μας συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας  Ημέρας  Περιβάλλοντος με τις παρακάτω δράσεις:

  • Φύτευση αρωματικών φυτών και βοτάνων σε πήλινες γλάστρες, που έβαψαν, ζωγράφισαν και διακόσμησαν τα παιδιά όλων των τμημάτων.
  • Κατασκευή  πλακάτ και  πανό με μηνύματα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος.
  • Την Παρασκευή  4/6/2021, οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης  θα κατεβούν  στην Απλωταριά και την πλατεία Βουνακίου  με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου για το θέμα.
  • Οι μαθητές των  Α ΄και Β΄ τάξεων θα αφήσουν μπαλόνια με τα μηνύματα του φετινού εορτασμού “Επανασχεδιασμός, Αναδημιουργία, Αποκατάσταση- Reimagine, Recreate,Restore”.
  • Όσοι γονείς επιθυμούν μπορούν να επισκεφτούν  το σχολείο  σύμφωνα με το πρόγραμμα , για να δουν τα έργα των παιδιών.
  • 8:15-9:45 Οι γονείς των μαθητών  των Γ΄,Δ΄, Ε΄ τάξεων.
  • 10:00-11:30 Οι γονείς της ΣΤ΄ τάξης
  • 11:45-13:15 Οι γονείς των Α και Β τάξεων.

  Όλες οι δράσεις  θα γίνουν  με τήρηση  των μέτρων  για την πανδημία, όπως προβλέπονται  από τον ΕΟΔΥ.


 • Γνωριμία με τα φυτά – Plantnet

  Στις 13-15 Μαΐου οι Γ΄, Δ΄, Ε΄και ΣΤ΄ τάξεις του σχολείου μας συμμετείχαν σε ένα μικρό εργαστήριο αναγνώρισης φυτών μέσω της επιστημονικής εφαρμογής

  Plantnet

  Αφού αναγνωρίσαμε 4-5 διαφορετικά είδη φυτών χρησιμοποιώντας το τάμπλετ, ανεβήκαμε στο εργαστήρι πληροφορικής, ψάξαμε για παράξενα φυτά, φρούτα, κάκτους και τα αναγνωρίσαμε. Εκτός από την επιστημονική ονομασία των φυτών, η οποία είναι γραμμένη με λατινικούς χαρακτήρες, μάθαμε πώς να βρίσκουμε και το ελληνικό όνομα κάθε φυτού.

  Σκοπός της δράσης είναι να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές ως προς τους φυτικούς οργανισμούς και να πάρουν ερεθίσματα για να παρατηρούν και να μελετούν μόνοι τους το περιβάλλον. Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες για την εφαρμογή στο E-class του μαθήματος Πληροφορικής (ΤΠΕ).


 • Το πέρασμα της κακοκαιρίας «Μήδεια»

  Τις μέρες που μας πέρασαν, στην Ελλάδα είχαμε έντονη κακοκαιρία, η οποία επηρέασε και τη Χίο. Το θερμοκήπιό μας, με καλοκαιρινά φυτά (ντοματιές και κολοκυθιές), κατάφερε να ανταπεξέλθει στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Οι ντοματιές μας συνέχισαν να ανθίζουν, ενώ  είδαμε μια μικρή ανάπτυξη σε ένα κολοκύθι. Ευτυχώς, ο δυνατός άνεμος δεν προκάλεσε φθορές στο νάιλον του θερμοκηπίου και έτσι η λειτουργικότητά του παρέμεινε ίδια.


 • Κομποστοποίηση από τη ΣΤ΄ταξη

  Στο πλαίσιο  του  περιβαλλοντικό προγράμματος Εrasmus : “Be Friend With Nature”  η ΣΤ΄ τάξη πραγματοποίησε  μια περιβαλλοντική δράση εντός του χώρου του σχολείου μας, που αφορούσε τη διαδικασία της κομποστοποίησης.  Μετη βοήθεια του εκπαιδευτικού της Πληροφορικής Ιωάννη Σουλτάτου και των δασκάλων των τάξεων Μουρούνα Ειρήνης και Κατολέων Στέλλας, οι μαθητές γνώρισαν τα μυστικά και τη διαδικασία της κομποστοποίησης.   Αρχικά προβλήθηκαν σε κάθε τμήμα ξεχωριστά δύο βίντεο,  ως μια εισήγηση στο θέμα  κι έγινε διαθεματική προσέγγιση και με το μάθημα των αγγλικών.

  Το πρώτο βίντεο με τίτλο “Composting for kids” μας έδειξε το παράδειγμα ενός νηπιαγωγείου στο οποίο στέλνουν όλα τα οργανικά κατάλοιπα σε ειδικούς κάδους, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κομπόστ. Επεξηγήθηκε ότι στο συγκεκριμένο βίντεο μιλάμε για κομποστοποίηση βιομηχανικής κλίμακας η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να βάλουμε περισσότερα είδη οργανικών καταλοίπων από ότι σε ένα οικιακό ή σχολικό κομπόστ. Έτσι για το δικό μας σχολικό κομπόστ μιλήσαμε για τα είδη που επιτρέπονται ή όχι (για παράδειγμα να μην βάζουμε κατάλοιπα μαγειρεμένου φαγητού). Το δεύτερο βίντεο με τίτλο “How compost is made” μας ταξίδεψε στο εσωτερικό ενός κάδου κομπόστ (πανομοιότυπο με  εκείνον που έφερε ο Δήμος Χίου στο σχολείο μας) ώστε να καταλάβουμε τι οργανισμοί ζουν εκεί μέσα, ποια είναι τα στάδια της κομποστοποίησης και πως διασφαλίζουμε τη βιωσιμότητα αυτού μικρού βιοτόπου.

  Σημασία δόθηκε α)στην ισορροπία πράσινων/αζωτούχων και καφέ/ανθρακούχων οργανικών καταλοίπων, β) στη συνεχή εξασφάλιση ενός επιθυμητού επιπέδου υγρασίας και οξυγόνου μέσα στον κάδο μέσω του ποτίσματος και του ανακατέματος με το ειδικό αναδευτήρα γ) στη σημασία του τεμαχισμού των καταλοίπων που ρίχνουμε στο κομπόστ). Μέτα την εισήγηση και αφού όλοι είχαν πλέον μια ιδέα σχετικά με το τι είναι το κομπόστ αφιερώσαμε μια ώρα στην αυλή και για τα δύο τμήματα για να δούμε διάφορα υλικά και κατάλοιπα της καθημερινότητας μας που θα μπορούσαν ή όχι να μπουν στους κάδους. Οι μαθητές είχαν φέρει κι αυτοί κάμποσα οργανικά κατάλοιπα και τα τοποθέτησαν είτε αυτούσια είτε τεμαχισμένα στους μικρούς ατομικούς κάδους της τάξης τους (σημασία δόθηκε σε υλικά που μολύνουν το περιβάλλον όπως πλαστικό ή υγρά μαντηλάκια ώστε να ευαισθητοποιηθούμε στη μείωση της χρήσης τους αλλά και σε οργανικά κατάλοιπα που πρέπει να τα βάζουμε σε μικρές ποσότητες σε έναν οικιακό κάδο γιατί επηρεάζουν τη ζωή των μικροοργανισμών (όπως για παράδειγμα τα εσπεριδοειδή που αυξάνουν πολύ την οξύτητα του μίγματος ). Τέλος παρουσιάστηκε ο τρόπος περισυλλογής και εναπόθεσης των υλικών αυτών από τους μικρούς κάδους/κουβαδάκια της κάθε τάξης  στον κομποστοποιητή, προσθέτοντας νερό και αναδεύοντας ώστε να αρχίσει η κομποστοποίηση των υλικών.

   Οι μαθητές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον σε όλη τη διαδικασία και συμφώνησαν να αναλάβουν την κομποστοποίηση του σχολείου για όλη τη σχολική χρονιά έτσι ώστε να πάρουμε και πλούσιο οργανικό χώμα για το θερμοκήπιο του σχολείου. Μακροπρόθεσμος σκοπός μας η καλλιέργεια της ανακύκλωσης, της αειφορίας και της αυτάρκειας στα παιδιά μέσω μεθόδων προστασίας του περιβάλλοντος και η δημιουργία αυριανών πολιτών που έχουν ως γνώμονα την προστασία του πλανήτη στην πορεία της ζωής τους. Βραχυπρόθεσμος σκοπός μας είναι να αρχίσουν να κάνουν κομποστοποίηση και στο σπίτι.


 • Παράδοση καπακιών

  Ο κορωνοϊός δε σταμάτησε την προσπάθειά μας για έναν καθαρό πλανήτη και στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στο πρόγραμμα Erasmus+ “Be friend with nature” μαζέψαμε στο διάστημα του καλοκαιριού 15 σακούλες (περίπου 75 κιλά) πλαστικά καπάκια και τα παραδώσαμε για δεύτερη φορά στο Σωματείο Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Χίου για την αγορά ενός αναπηρικού αμαξιδίου.

  2


 • Τίποτα δεν είναι για πέταμα!

  Η απόρριψη των ρούχων μας στον κοινό κάδο απορριμμάτων συντελεί στην ρύπανση του περιβάλλοντος. Για αυτό καλό είναι να επαναχρησιμοποιούμε τα ρούχα.  Η επαναχρησιμοποίηση  είναι μια αποτελεσματική  οικολογική λύση και μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Είτε χρησιμοποιώντας τα ρούχα εμείς οι ίδιοι ξανά , όπως η Β΄ τάξη  που χρησιμοποίησε παλιά υφάσματα  κι έφτιαξε καλαθάκια και σουβέρ για το πασχαλινό παζάρι.Είτε  προσφέροντας τα σε άτομα που τα έχουν ανάγκη. Έτσι την Τετάρτη 4 Μαρτίου, αφού συγκεντρώσαμε μπουφάν και μπλούζες που δεν χρειαζόμασταν πια, τα προσφέραμε στα παιδιά πρόσφυγες, που τα έχουν περισσότερο ανάγκη. Η Συντονίστρια  Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης Προσφύγων στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Χίου, κα. Γεωργία Νικηφοράκη, ήρθε και τα παρέλαβε από το σχολείο μας.

  4

  3

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   
                 
   

   
  Σε έναν πλανήτη που έχει ήδη δεχθεί τεράστιες παρεμβάσεις, η επαναχρησιμοποίηση των πρώτων υλών  είναι κάτι  πολύ θετικό.  


 • Επίσκεψη στο κτήμα Μυλωνάδη ,συλλογή εσπεριδοειδών και παρασκευή μαρμελάδας

  tr00023tr00024

   

   

   

   

   

   

  87037037_3043917645619661_7419342007094476800_ntr00027

   

   

   

   

   

   

  Την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, η Ε΄ και η ΣΤ΄ τάξη  του 1ου  Δημοτικού Σχολείου Χίου επισκέφθηκαν  το κτήμα Μυλωνάδη στον Κάμπο. Εκεί τους υποδέχτηκε ο κ. Δήμης Μυλωνάδης, που τους ξενάγησε στο κτήμα. Τα παιδιά εντυπωσιαστήκαν από τον  ανακαινισμένο μάγγανο και  τη μοναδική επισκέψιμη για περίπατο μαρμάρινη στέρνα του κτήματος. Στη συνέχεια ο κ. Μυλωνάδης επέτρεψε στους μικρούς μαθητές να μαζέψουν πορτοκάλια, λεμόνια και μανταρίνια. Μέρος των εσπεριδοειδών χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή  μαρμελάδας, που έγινε στο σχολείο  με τη βοήθεια της  κ. Ευαγγελίας Μισαηλίδου και της κ. Στέλλας Κουρίδου. Οι δύο κυρίες μας  εξήγησαν τη διαδικασία και μας μας καθοδήγησαν, ώστε να φτιάξουμε νόστιμη μαρμελάδα εσπερειδοειδών. Στη συνέχεια όλοι οι μαθητές του σχολείου την απόλαυσαν πάνω σε φρέσκο ψωμί!

  Η συνταγή για μία δόση είναι η εξής: 

   

  Μαρμελάδα εσπεριδοειδών

  Υλικά:

  • 4 πορτοκάλια
  • 4 μανταρίνια
  • 2 λεμόνια
  • 1 περγαμόντο

  Εκτέλεση:

  1. Πλένουμε και ξίνουμε την επιφάνεια των φρούτων, για να φύγει η πικρή γεύση.
  2. Αφαιρούμε τις φλούδες. Τις βράζουμε από τρεις φορές για 10 λεπτά. Σε κάθε βρασμό αλλάζουμε το νερό. Κρατάμε μερικές στην άκρη μερικές και τις κόβουμε σε μικρά κομματάκια.
  3. Σε ξεχωριστή κατσαρόλα βάζουμε τη σάρκα των φρούτων να ψηθεί για 20 λεπτά, αφού πρώτα έχουμε αφαιρέσει τα σκληρά μέρη και τα κουκούτσια.
  4. Βάζουμε τα φλούδια που βράσαμε και το εσωτερικό του φρούτου στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε.
  5. Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε μέσα τον πουρέ των εσπεριδοειδών. Για κάθε μία κούπα πουρέ προσθέτουμε δύο κούπες ζάχαρη. Επιπλέον, ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τις ψιλοκομμένες φλούδες. Αφού βράσει το μίγμα,  ψήνουμε για 20 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας συνεχώς.
  6. Μόλις η μαρμελάδα είναι έτοιμη, τη βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Κλείνουμε το καπάκι και τα γυρίζουμε ανάποδα.

  Διατηρείται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μέχρι το άνοιγμα. Μετά την διατηρούμε στο ψυγείο.

   

 • Δενδροφύτευση από τους μαθητές της Ε΄και ΣΤ΄τάξης

  Σε μια όμορφη πράξη εθελοντισμού συμμετείχαν οι μαθητές της Ε΄και ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας, την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου. Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών Χίου πραγματοποίησαν δενδροφύτευση στην περιοχή της Παναγίας Βοήθειας. Ο δασοπόνος κ. Τ. Φλιούκας μας μίλησε για την αυτοφυή βλάστηση του νησιού μας, για τα οφέλη που προσφέρει το δάσος και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει. Έδωσε οδηγίες για τη φύτευση 60 δενδρυλλίων (πεύκα, κυπαρίσσια, πασχαλιές), που μας διέθεσε η Διεύθυνση Δασών. Οι υπάλληλοι της υπηρεσίας μας προσέφεραν τον κατάλληλο εξοπλισμό και μας καθοδηγούσαν κατά τη διάρκεια της δράσης, η οποία έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ "Be friend with nature", που υλοποιείται στο σχολείο μας.