• Category Archives Erasmus +
 • Παραλαβή πλακέταs και σημαίας “eΤwinning School Label” για το έτος 2023 – 2024

  Με μεγάλη χαρά, παραλάβαμε σήμερα, 6 Νοεμβρίου 2023, την πλακέτα και την σημαία “e Twinning School Label” για το έτος 2023 – 2024. Μια διάκριση που αναγνωρίζει και επιβραβεύει το έργο που επιδεικνύει το σχολείο μας και αποτελεί δέσμευση και ευθύνη για περισσότερες ευρωπαϊκές δράσεις στο μέλλον, με μόνο στόχο τη συνεργατική μάθηση, την εκπαίδευση με επίκεντρο το μαθητή και τη διαμόρφωση ενός συμπεριληπτικού περιβάλλοντος για μαθητές ανεξαρτήτως ικανοτήτων και κουλτούρας.


 • Ολοκλήρωση του προγράμματος Erasmus

  Την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, ολοκληρώθηκε η συνάντηση στη Χίο των Γάλλων εταίρων του προγράμματος Erasmus.

  Την εβδομάδα που έμειναν οι Γάλλοι φίλοι μας στο σχολείο κάναμε πολλές δράσεις παρέα. Παρακολούθησαν πώς κάνουμε μάθημα σε μικρές και μεγάλες τάξεις και συμμετείχαν σε  εικαστικά και περιβαλλοντικά εργαστήρια, χορούς και εκπαιδευτικές επισκέψεις.

  Εδώ  οφείλουμε να ευχαριστήσουμε το κατάστημα Mastiha Shop για την ευγενική χορηγία  χιώτικων προϊόντων στους φιλοξενούμενούς μας. Eπίσης ευχαριστούμε τους ακόλουθους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας, που παρόλο που δε συμμετείχαν στο πρόγραμμα, βοήθησαν και η συμβολή τους ήταν καθοριστική: Μαίρη Λαβίδα, Νίκο Μαχαίρα,  Μαίρη Μαυροπούλου, Σαββίνα Πασίνη, Βάσω Κατσάνου, Κρυστάλλα Χατζηαναστάση,   Χρήστο Γιαννόπαπα, Χριστίνα Παληού, Κατερίνα Σβύνου, Σταματία Μαυρίκου και Σταύρο Χριστοδούλου.


 • Η Γκουέρνικα αλλιώς από τo Γ1

  Η Γκουέρνικα αλλιώς, από την Γ1 τάξη με τη συμμετοχή των Γάλλων επισκεπτών μας στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus. Τη συνοδεύουμε με την ευχή   «Φως να έρθει στα μυαλά και τις καρδιές μας, να σβήσει τον πόνο και να φέρει το χρώμα, τη ζωή, την ειρήνη».


 • Διαδραστικό μάθημα με τους Γάλλους εκπαιδευτικούς

  Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus “Let’sMake a Circle”, εκπαιδευτικοί από την πόλη Halluin της Γαλλίας επισκέφτηκαν το 1ο Δ.Σ Χίου. Οι μαθητές του σχολείου μας με ενθουσιασμό ετοίμασαν μία όμορφη γιορτή υποδοχής, ενώ στο μάθημα των γαλλικών παρουσίασαν σύντομα σκετσάκια, συμμετείχαν σε παιχνίδια ρόλων, έθεσαν ερωτήσεις στους Γάλλους εκπαιδευτικούς και έπαιξαν μαζί τους παιχνίδια, μαθαίνοντας τα τρόφιμα και τους αριθμούς! Ένα μεγάλο μπράβο στους μαθητές για την εξαιρετική τους προσπάθεια!


 • Συνέχεια του προγράμματος Erasmus “Let΄s Make A Circle”

  Από πέρσι τον Σεπτέμβριο το σχολείου μας συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus+ “Let’s make a circle” με σχολεία από την Ισπανία και τη Γαλλία. Το πρόγραμμα είναι περιβαλλοντικό και αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που αφορούν  την προστασία του πλανήτη μας.

  Τη Δευτέρα  30 Οκτωβρίου μας επισκέφθηκαν  3 εκπαιδευτικοί από  το σχολείο «Ecole A. Frank – J. Moulin» της Γαλλίας. Οι μαθητές της χορωδίας καλωσόρισαν τους φιλοξενούμενους με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι  και στη συνέχεια ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τους μαθητές της ΣΤ ΄τάξης. Ευχαριστούμε τον μουσικό μας κ. Νίκο Μαχαίρα, καθώς και τη γυμνάστριά  μας κα. Μαίρη Λαβίδα για τη βοήθειά τους σε αυτή τη γιορτή.


 • Γιορτάζοντας τις #ErasmusDays 2023

  Το σχολείο μας από το 2019 συμμετέχει σε προγράμματα Erasmus και παίρνει μέρος στον εορτασμό των #ErasmusDays!

  Την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου, γιορτάσαμε  τις #ErasmusDays για 3η συνεχόμενη φορά! Οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης, που την προηγούμενη χρονιά  συμμετείχαν στο έργο Erasmus “Let’s Make a Circle”, μοιράστηκαν  τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τις εντυπώσεις τους με  τους  υπόλοιπους συμμαθητές τους μέσα από την παρουσίαση που είχαν ετοιμάσει. Στο τέλος της εκδήλωσης δώρισαν σε κάθε τμήμα του σχολείου μας από μια αφίσα για την κλιματική αλλαγή, προϊόν δικής τους εργασίας, η οποία δημιουργήθηκε  στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος.


 • Αφίσα για την κλιματική αλλαγή

  Οι μαθητές της Ε΄ τάξης, που εργάστηκαν όλη τη χρονιά για την κλιματική αλλαγή στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus και των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, δημιούργησαν τη δική τους αφίσα στέλνοντας ένα μήνυμα στους δυνατούς του πλανήτη, ώστε να πάρουν μέτρα και να τη σταματήσουν : “Η κλιματική αλλαγή πρέπει να γίνει προτεραιότητα όλων μας! Το μέλλον μας εξαρτάται από αυτή!”


 • Βράβευση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Χίου με την «Ετικέτα Σχολείου eTwinning 2023-2024»

  Την Τετάρτη 3 Μαΐου 2023 ανακοινώθηκαν τα σχολεία που βραβεύθηκαν με την Ετικέτα Σχολείου eTwinning 2023-2024, ανάμεσα στα οποία ήταν και το 1ο Δημοτικού Σχολείου Χίου. Το σχολείο μας, ανάμεσα σε 4485 σχολεία από όλη την Ευρώπη και 132 σχολεία από την Ελλάδα, βραβεύτηκε για πρώτη φορά με την Ετικέτα Σχολείου eTwinning μετά από διαδικασία υποβολής μιας απαιτητικής αίτησης.

  Η αναγόρευση σε «Σχολείο eΤwinning» προσφέρει αναγνώριση για το καινοτόμο έργο που επιδεικνύει το Σχολείο μας, ως προς την καλλιέργεια μιας κουλτούρας συνεργασίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Με την ετικέτα αυτή το eTwinning αναγνωρίζει και επιβραβεύει τη συμμετοχή, την αφοσίωση και τη δέσμευση, όχι μόνο επιμέρους εκπαιδευτικών του Σχολείου μας, αλλά και των εξαιρετικών επιτευγμάτων ολόκληρου του εκπαιδευτικού οργανισμού στην ενσωμάτωση και αξιοποίηση του e Twinning στη σχολική πραγματικότητα.

  Τα Σχολεία eTwinning είναι ηγέτες στον κόσμο του eTwinning. Η διεύθυνση των σχολείων αυτών και οι εκπαιδευτικοί τους αναγνωρίζοντας τη σημασία και τις αξίες του eTwinning, το ενσωματώνουν στις πολιτικές του σχολείου, στη σχολική πράξη και την επαγγελματική ανάπτυξη του προσωπικού τους. Στα Σχολεία eTwinning, οι εκπαιδευτικοί συνεργάζονται για να μοιραστούν τα δυνατά τους σημεία και να προσφέρουν μια πλουσιότερη εκπαιδευτική εμπειρία στους μαθητές χρησιμοποιώντας καινοτόμα παιδαγωγικά μοντέλα που περιλαμβάνουν συνεργατική μάθηση, μαθητοκεντρική εκπαίδευση, ευέλικτες προσεγγίσεις ως προς τους χρόνους και τους χώρους της μάθησης.

  Πιο συγκριμένα το σχολείο μας που τιμήθηκε με τον τίτλο αυτό, αναγνωρίστηκε ως πρωτοπόρο σε τομείς όπως: η ψηφιακή πρακτική, η πρακτική ηλεκτρονικής ασφάλειας (eSafety), οι καινοτόμες και δημιουργικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις, η προώθηση συνεχούς επαγγελματικής ανάπτυξης τού προσωπικού, η προώθηση πρακτικών συνεργατικής μάθησης με το προσωπικό και τους μαθητές.

  Τέλος με την βράβευση αυτή το σχολείο μας αναγνωρίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως πρότυπο σχολείο για το eTwinning, χαίρει υψηλής προβολής σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αποτελεί πλέον μέλος ενός δυναμικού δικτύου ηγετικών σχολείων που εμπνέουν τη μελλοντική εξέλιξη της ευρωπαϊκής αυτής δράσης.

  Η λίστα των Σχολείων της Ευρώπης που βραβεύθηκαν με την Ετικέτα Σχολείου eTwinning 2023-2024: https://school-education.ec.europa.eu/el/recognition/etwinning-school-label/winners-list?period=2023-2024

  Η λίστα των ελληνικών Σχολείων που βραβεύθηκαν με την Ετικέτα Σχολείου eTwinning 2023-2024: https://school-education.ec.europa.eu/el/recognition/etwinning-school-label/winners-list?search_api_fulltext=greece&period=2023-2024


 • Ολοκλήρωση συνάντησης Erasmus

  Την Παρασκευή 31 Μαρτίου, ολοκληρώθηκε η συνάντηση στη Χίο των Ισπανών εταίρων του προγράμματος Erasmus, που εκπονεί η Ε΄ τάξη του σχολείου μας. Στην απονομή των βεβαιώσεων συμμετοχής του προγράμματος μας έκανε την τιμή και παρευρέθηκε ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου, κ. Σταμάτης Βούλγαρης.

  Την εβδομάδα που έμειναν οι Ισπανοί φίλοι μας στο νησί κάναμε πολλές δράσεις παρέα: εικαστικά εργαστήρια, μαθήματα, χορούς, παιχνίδια, τραγούδια, εκπαιδευτικές επισκέψεις.

  Εδώ  οφείλουμε να ευχαριστήσουμε το ΚΠΕ Χίου για τη συνεργασία, τον Δήμο Χίου για την προσφορά της επίσκεψης και της ξενάγησης στο Μουσείο Μαστίχας και τα Μαστιχοχώρια και τους γονείς των μαθητών της Ε΄ τάξης. Τέλος ευχαριστούμε τους ακόλουθους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας, που παρόλο που δε συμμετείχαν στο πρόγραμμα, βοήθησαν και η συμβολή τους ήταν καθοριστική: Μαίρη Λαβίδα, Τούλα Φραγκάκη, Μπάμπη Τσακό, Παρασκευή Χριστοπούλου, Ιωάννα Παπάζογλου, Μαίρη Μαυροπούλου και Σταύρο Χριστοδούλου.


 • Πρόγραμμα Εrasmus+ “Let’s make a circle”

  Από τον Σεπτέμβριο η Ε ΄τάξη του σχολείου μας συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus+ “Let’s make a circle” με σχολεία από την Ισπανία και τη Γαλλία. Το πρόγραμμα είναι περιβαλλοντικό και αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που αφορούν  την προστασία του πλανήτη μας.

  Την Τρίτη 28 Μαρτίου μας επισκέφθηκαν οι εταίροι από την Ισπανία: 2 εκπαιδευτικοί και 8 μαθητές από το Colegio Publico Caixa de Pensions της Βαρκελώνης. Τα παιδιά του σχολείου καλωσόρισαν τους φιλοξενούμενους με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και ελληνικούς χορούς. Ευχαριστούμε τη μουσικό μας κα. Τούλα Φραγκάκη, καθώς και τους γυμναστές μας κα. Μαίρη Λαβίδα και κ. Μπάμπη Τσακό για τη βοήθειά τους σε αυτή τη γιορτή.

  Τέλος ευχαριστούμε πολύ τις μαμάδες της Ε΄ τάξης, που ετοίμασαν ένα πλούσιο και γευστικό δεκατιανό.

  Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Μαρία Κοντογιάννη, Βικεντία Αγκά &Καλλιρρόη Κρυσταλλίδη


 • Ένα παραμύθι κι ένα τραγούδι για την κλιματική αλλαγή

  Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus “Let’s make a circle”  οι μαθητές της Ε΄ τάξης δημιούργησαν ένα παραμύθι (στα ελληνικά και στα αγγλικά) κι ένα τραγούδι για την κλιματική αλλαγή, ώστε να ευαισθητοποιηθούμε όλοι  και να προσπαθήσουμε να σώσουμε τον πλανήτη μας.


 • 1η Συνάντηση Erasmus

  Τη φετινή χρονιά  η Ε ΄τάξη  του σχολείου μας εκπονεί πρόγραμμα Erasmus KA 122 με τίτλο “ LET’S MAKE A CIRCLE”. Σκοπός του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών για το περιβάλλον και  την κλιματική αλλαγή , καθώς και η δημιουργία ενεργών πολιτών σε θέματα που αφορούν  την τοπική κοινωνία και το ευρύτερο περιβάλλον τους. Οι μαθητές έρχονται σε επικοινωνία  με άλλους μαθητές, ανταλλάσσουν ιδέες και απόψεις ενώ παράλληλα εξασκούνται στα  αγγλικά και τις νέες τεχνολογίες.

    Τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου η Ε΄ τάξη  «γνωρίστηκε» διαδικτυακά με τους μαθητές του προγράμματος  από την Ισπανία και τη Γαλλία. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με τους «καινούριους φίλους» και περιμένουν με ανυπομονησία την επόμενη συνάντηση.


 • Συμμετοχή στις #ERASMUSDAYS

  Την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022, οι μαθητές της Ε΄ τάξης συμμετείχαν, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στον εορτασμό του #ERASMUS DAYS παίζοντας ομαδικά παιχνίδια , που βασίζονταν σε ανακυκλώσιμα υλικά. Τα παιδιά διασκέδασαν πολύ και κατάλαβαν ότι τίποτα δεν πάει χαμένο, αφού μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί με καλύτερο τρόπο! Στο τέλος οι μαθητές χρησιμοποιώντας τα σώματά τους ως γράμματα έγραψαν στην αυλή του σχολείου μας #ERASMUSDAYS! Και του χρόνου παιδιά!

  Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Μαρία Κοντογιάννη (Ε΄1)& Βίκυ Αγκά (Ε΄2)

  Εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής : Μαίρη Λαβίδα & Μπάμπης Τσακός