• Category Archives Εργαστήρια Δεξιοτήτων
 • Η κυρά Σαρακοστή

  Οι μαθητές της Δ΄ τάξης  του σχολείου μας, με την  έναρξη της Σαρακοστής φτιάξανε την κυρά Σαρακοστή από ζυμάρι, ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο για να μετράνε τις εβδομάδες μέχρι την Κυριακή του Πάσχα. Τα υλικά που χρησιμοποίησαν για τη ζύμη είναι αλεύρι, νερό και αλάτι. Ευχαριστήθηκαν τη διαδικασία  καθώς έπλασαν   με τον πλάστη, στόλισαν  την κυρά Σαρακοστή με διάφορα σχέδια από ζυμάρι και  γαρίφαλα  και μέσα από τη χρήση της ζυγαριάς εξοικειώθηκαν   με το μεικτό βάρος, το απόβαρο και το καθαρό βάρος των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν.

  Αφού ολοκληρώθηκε  η διαδικασία, μία μητέρα της τάξης μας ανέλαβε το ψήσιμο της κυρά Σαρακοστής σε σπιτικό φούρνο  για να στεγνώσει και να διατηρηθεί μέχρι το Πάσχα.

  Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Κουρελάτου Ευανθία (Δ1), Μουρούνα Ειρήνη (Δ2)


 • Συνάντηση του αντιδήμαρχου τουρισμού με τη ΣΤ’ τάξη

  Την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου μας επισκέφθηκε ο κύριος Βεργίνας, αντιδήμαρχος τουρισμού του Δήμου Χίου, μετά από δική μας πρόσκληση. Ο λόγος της επίσκεψης ήταν η παρουσίαση του σχεδίου του Δήμου μας για τον τουρισμό. Μας μίλησε για τους κοντινούς και μακροπρόθεσμους στόχους, για τον εναλλακτικό τουρισμό, τα έργα που θα ωφελήσουν τον τουρισμό, την προβολή του νησιού και πολλά άλλα πολύ ενδιαφέροντα που σχεδιάζονται αυτή τη στιγμή. Τέλος, έλυσε τις πολλές απορίες των μαθητών μας.

  Τον ευχαριστούμε θερμά για τον χρόνο που διέθεσε για εμάς και τον απλό τρόπο με τον οποίο συζήτησε με τα παιδιά!

  Η ενημέρωση έγινε στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος «Χίος – ένας αναδυόμενος τουριστικός προορισμός» με το οποίο ασχολείται η ΣΤ’ τάξη.


 • Επίσκεψη από τον Σύλλογο Ποδηλατών Χίου

  Την Πέμπτη 19-1-2023, επισκέφτηκε το σχολείο μας ο Σύλλογος Ποδηλατών Χίου στο πλαίσιο του μαθήματος κυκλοφοριακής αγωγής της Δ΄ τάξης. Οι μαθητές ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο του συλλόγου κ. Σιταρά και από τα μέλη κ. Κωστίδη και κ. Σταυρινούδη για τα οφέλη και τη σωστή χρήση του ποδηλάτου στους δρόμους. Την ενημέρωση παρακολούθησαν όλοι οι μαθητές του σχολείου χωρισμένοι σε δύο ομάδες.

  Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Κουρελάτου Ευανθία ( Δ΄1) & Μουρούνα Ειρήνη (Δ΄2)


 • Ας μιλήσουμε για τη φιλία…

  Τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου , η κα. Μαρία Καλογεράκη και η κα. Γεωργία Πιέτρη, η  ψυχολόγος και η κοινωνική λειτουργός της ΕΔΥ του σχολείου μας επισκέφθηκαν την Ε΄ τάξη, που στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας  «Ευ ζην» των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων,  ασχολείται  με το θέμα της φιλίας. Συζήτησαν με τους μαθητές, που έθεσαν τους προβληματισμούς τους για τις σχέσεις με τους φίλους τους κι αντάλλαξαν απόψεις  υπογραμμίζοντας την αξία της φιλίας στη ζωή των ανθρώπων. Τις ευχαριστούμε πολύ!


 • Εργαστήρια Δεξιοτήτων από το Δ΄2

  Δραστηριότητες των μαθητών του Δ2 από τους θεματικούς κύκλους των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων : “Φροντίζω το Περιβάλλον” , “Ασφαλώς Κυκλοφορώ”&”STEAM”


 • Podcast – Οι μαθητές του Β2 εν δράσει

  Οι μαθητές του Β2  στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων έκαναν ένα podcast αναφέροντας όλα όσα έκαναν τη φετινή σχολική χρονιά με τίτλο: Οι μαθητές του Β2 εν δράσει.

  Εκπαιδευτικός τάξης: Κουρελάτου Ευανθία
  Εκπαιδευτικός μουσικής: Χατζηγιαννάκης Δημήτρης


 • Podcast – Ζώα υπό εξαφάνιση

  Στα πλαίσια των εργαστηρίων δεξιοτήτων, οι μαθητές της Β1 τάξης ετοίμασαν ένα podcast με θέμα τα ζώα υπό εξαφάνιση.

  Εκπαιδευτικός τάξης: Βάσια Ζαννίκου
  Εκπαιδευτικός μουσικής: Δημήτρης Χατζηγιαννάκης


 • Εξοικονόμηση πηγών ενέργειας

  Την Πέμπτη 12 Μαΐου, η Δ΄ τάξη επισκέφτηκε  το δασάκι δίπλα στην Παναγία Βοήθεια. Γεμίσαμε με νερό από την πηγή τα άδεια μας μπουκάλια και τα επαναχρησιμοποιήσαμε ποτίζοντας  τα δεντράκια, τα οποία  πριν από δύο χρόνια είχαν φυτέψει  οι μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης του σχολείου μας.

  Στη συνέχεια  επισκεφθήκαμε τις ανεμογεννήτριες στο Αίπος, όπου ο κ. Θεόφιλος Κοντός  μας εξήγησε  τη λειτουργία τους,  μας έδειξε τα εξαρτήματά  τους και μας μίλησε για τη σπουδαιότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας  στη ζωή μας.

  Ήταν πραγματικά μια εποικοδομητική επίσκεψη!


 • Έξυπνες λύσεις για μια έξυπνη πόλη🌳🌸🌞💻

  Οι καλλιτέχνες του Δ΄1 τμήματος δημιούργησαν τη δική τους ιστορία κινουμένων σχεδίων. Πρώτα συζήτησαν το πρόβλημα της αστικοποίησης και στη συνέχεια βρήκαν έξυπνες λύσεις για να μετατρέψουν μια μεγαλούπόλη σε βιώσιμη πόλη !


 • Συνταγές με ελαιόλαδο από το Δ΄1

  Στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων , στη θεματική «Ευ ζην», οι μαθητές του Δ΄1 ασχολήθηκαν με τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής τόσο  για τη δική τους υγεία όσο και για την υγεία του πλανήτη. Οι μαθητές μίλησαν για τις διατροφικές τους συνήθειες και κατέγραψαν υπέροχες και λαχταριστές  συνταγές με ελαιόλαδο, τις οποίες σας προτείνουν. Καλή επιτυχία!

  Έγινε με το Padlet

 • Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Διατροφοπεριπέτειες»

  Από τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου ξεκίνησε στο σχολέιο μας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Διατροφοπεριπέτειες» που περιλαμβάνει βιωματικές δράσεις μέσω τηλεκπαίδευσης για την προώθηση της υγιεινής διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας, που έχουν σχεδιαστεί από ιατρούς, διατροφολόγους και ειδικούς προαγωγής υγείας του Ινστιτούτου Prolepsis.

  Οι μαθητές των μικρών τάξεων  θα γνωρίσουν τις βασικές αρχές της υγιεινής διατροφής μέσα από τις «Διατροφοπεριπέτειες στη Χώρα των Νόστιμων Βασιλείων». Παράλληλα, οι μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων θα μάθουν την υγιεινή διατροφή στην πράξη μέσα από παιχνίδια γνώσεων και ποικίλα βιωματικά δρώμενα. 

  Η εκπαίδευση από μικρή ηλικία επηρεάζει σημαντικά τη διατροφική συμπεριφορά του ατόμου και προστατεύει τη σωματική και ψυχική του υγεία. Τέτοιου τύπου εκπαιδευτικές δραστηριότητες φαίνεται να συμβάλλουν στη διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους, να ενισχύουν τη συγκέντρωση στο σχολείο και στα μαθήματα, αλλά και να διασφαλίζουν ποικιλία στη διατροφή του παιδιού, καλύπτοντας επαρκώς τις ανάγκες του σε θρεπτικά συστατικά σημαντικά για το στάδιο της ανάπτυξης.


 • «Υπερασπιστές των Ζώων»- Ψηφιακό βιβλίο από το Δ΄1

  Για την 3η  θεματική ενότητα «Ζώα Υπό Εξαφάνιση» του προγράμματος Erasmus, η τάξη μας,  δημιούργησε με πολλή αγάπη το ψηφιακό βιβλίο «Υπερασπιστές των Ζώων». Πηγή έμπνευσης αποτέλεσαν, η Τασούλα, η αρκούδα και ο Ίωνας, η φώκια,  ζώα που υιοθέτησε το σχολείο μας. Το βιβλίο αυτό το αφιερώνουμε στα ζώα που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν κι έχουν την ανάγκη μας! Ευχαριστούμε την κ. Ρόη και την κ. Ιωάννα για τη βοήθειά τους. Ελπίζουμε να σας αρέσει!

  Book titled 'Animal Defenders'Read this book made on StoryJumper

 • Στο περιβόλι με τις Εσπερίδες

  Οι μαθητές της Α2΄ τάξης του σχολείου μας, με αφορμή τη θεματική «Ευ ζην» και το πρόγραμμα «Η Ρούλα Διατροφούλα στην Πορτοκαλοχώρα» των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, συμμετείχαν σε εκπαιδευτική επίσκεψη στον Κάμπο. Ο υπεύθυνος του ΚΠΕ, κ. Σταύρος Σπυράκης, πριν την επίσκεψη στο πεδίο, παρουσίασε μέσω τηλεδιάσκεψης ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον Κάμπο με τα περιβόλια και τα αρχοντικά του και πρόβαλε την παράσταση «ο Καραγκιόζης Εσπεριδοκαλλιεργητής» στους μαθητές. Στη συνέχεια, ακολούθησε η επίσκεψη των μαθητών στον Κάμπο και συγκεκριμένα στο κτήμα Ρίζικο. Εκεί γνώρισαν το αρχοντικό και τους εξωτερικούς του χώρους μέσω βιωματικών δράσεων και παιχνιδιών και παρακολούθησαν προσομοίωση καλλιέργειας εσπεριδοειδών από τον κ. Σπυράκη. Ήταν μια ξεχωριστή μέρα για μας!

  Υπεύθυνη εκπαιδευτικός:
  Σαββίνα Πασίνη

  Συνοδός εκπαιδευτικός:
  Γεωργία Σφυράκη


 • Το νερό και η χρήση του

  Την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου η κα. Έφη Παππά, υπάλληλος της ΔΕΥΑΧ, επισκέφθηκε το σχολείο μας για να ενημερώσει του μαθητές της Δ΄τάξης για τη σημασία του νερού στη ζωή μας. Μιλήσαμε για τον κύκλο του νερού και τις κύριες χρήσεις του, καθώς και  για τη μόλυνση των υδάτων, την έλλειψη νερού και  για τους τρόπους εξοικονόμησής του. Τέλος απαντήσαμε σε quizzes και διασκεδάσαμε επαληθεύοντας τις γνώσεις μας. Την ευχαριστούμε πολύ!


 • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Κάμπος Χίου-Περιδιαβαίνοντας το μυροβόλο δάσος των εσπεριδοειδών

  Τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου, η Δ’ τάξη επισκέφθηκε τον πανέμορφο Κάμπο της Χίου. Παρά τη βροχερή μέρα και  με ξεναγό τον κ. Σταύρο Σπυράκη από το ΚΠΕ Ομηρούπολης, ξεκινήσαμε από το σχολείο μας, αφού πρώτα είχαμε δει μια ωραία παρουσίαση για όσα θα συναντούσαμε στον Κάμπο. Αρχικά διασχίσαμε το γεφύρι του ποταμού Κοκκαλά και γνωρίσαμε  τα γνωστά αρχοντικά του Καράβα και το Ρίζικο. Κατόπιν σταματήσαμε στην Παναγιά τη Συριώτισσα και περιηγηθήκαμε στα στενά δρομάκια του Κάμπου. Ήταν μια μοναδική  εκδρομή!

  Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Μαρία Κοντογιάννη, Βίκυ Αγκά

  Συνοδός εκπαιδευτικός: Αγγελική Βασιλάκη