• Category Archives Εργαστήρια Δεξιοτήτων
 • Γίνε κι εσύ ΧΟΠΑ Ήρωας!

  Οι μαθητές της Α΄ τάξης συμμετέχουν στο  εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΧΟΠΑ Ήρωες. Οι ΧΟΠΑ Ήρωες είναι μια βραβευμένη εκπαιδευτική πρωτοβουλία που στοχεύει στην εκμάθηση των συμπτωμάτων του εγκεφαλικού επεισοδίου και την ανάγκη για άμεση δράση. Επιπλέον αξιοποιεί τον ενθουσιασμό που έχουν οι μικροί μαθητές για γνώση και ενθαρρύνει τη μεταφορά της γνώσης αυτής στο σπίτι και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, ιδιαίτερα στις γιαγιάδες και τους παππούδες.

  Ευχαριστούμε τον μουσικό του σχολείου μας κ. Νίκο Μαχαιρά, που συνόδευσε τα παιδιά με το αρμόνιο.

  Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Μουρούνα Ειρήνη (Α1), Αγκά Βικεντία (Α2), Κοντογιάννη Μαρία ΠΕ70.


 • Επίσκεψη σε ραδιοφωνικό σταθμό

  Τη Δευτέρα 3 Ιουνίου, η Β’ τάξη του σχολείου μας επισκέφθηκε το Ραδιοφωνικό Σταθμό «Αλήθεια». Εκεί είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε από κοντά και να δούμε πώς πραγματοποιείται μια ραδιοφωνική εκπομπή. Οι μαθητές ένιωσαν χαρούμενοι που έγιναν για λίγο δημοσιογράφοι, πήραν συνέντευξη από τον ραδιοφωνικό παραγωγό και ακούστηκαν στο ραδιόφωνο. Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Βερβεράκη και τους συνεργάτες του για την υπέροχη φιλοξενία τους.


 • Κατασκευές από το Α΄2

  Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς οι μαθητές του Α2 ασχολήθηκαν διαθεματικά με διάφορες δράσεις στο πλαίσιο των οποίων δημιούργησαν όμορφες κατασκευές.


 • Γνωριμία με τον συγγραφέα κ. Μάρκο Κάβουρα

  Την Παρασκευή 12 Απριλίου, ανοίγοντας την εβδομάδα φιλαναγνωσίας που πραγματοποιούμε στο σχολείο μας, είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε τον συγγραφέα και δάσκαλο  κ. Μάρκο Κάβουρα. Ο κ. Κάβουρας είναι γνωστός για τα ποιοτικά και εμπνευσμένα έργα του στον τομέα της νεανικής και παιδικής λογοτεχνίας. Το έργο του παρουσίασε  στους μαθητές των Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄. Μέσα από ερωτήσεις των μαθητών ανακαλύψαμε στοιχεία της συγγραφής του, όπως την πηγή έμπνευσής του, τη διαδικασία γραφής, τον τρόπο που μελετά τη φύση και την Ιστορία του τόπου, το κίνητρο της συγγραφής και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας συγγραφέας. Οι μαθητές των Ε΄, ΣΤ΄ είχαν μελετήσει το ιστορικό μυθιστόρημα του «Δρίμακος, ο Δρόμος της Φωτιάς» και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν στοιχεία τοπικής ιστορίας. Οι μαθητές της Δ΄ είχαν μελετήσει το «Μεγάλο Μυστικό», απόσπασμα το οποίου βρίσκεται στο βιβλίο της Γλώσσας. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να του κάνουν ερωτήσεις και να μοιραστούν τις δικές τους σκέψεις και ιδέες.  Η επίσκεψη του κ. Κάβουρα ανοίγει νέους ορίζοντες για τους μαθητές μας, ενθαρρύνοντάς τους να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους μέσα από τη γραφή και τη λογοτεχνία. Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Κάβουρα για τον ζωντανό και παραστατικό του λόγο που ενθουσίασε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της σχολικής μας κοινότητας.


 • Επίσκεψη στο Πυργί και στο Μουσείο Μαστίχας από την ΣΤ΄ τάξη

  Την Πέμπτη 4 Απριλίου οι μαθητές της ΣΤ΄ του σχολείου μας   παρακολούθησαν το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του ΚΕΠΕΑ Χίου με τίτλο «Η Μαστίχα της Χίου».

  Περιηγήθηκαν στο Πυργί, γνώρισαν την ιστορία του κατά την περίοδο της  Γενουοκρατίας, είδαν από κοντά τους πύργους του χωριού, συζήτησαν για το ρόλο τους τότε και σήμερα.

  Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τους χώρους του Μουσείου μαστίχας και αφού ενημερώθηκαν  για τον τρόπο παραγωγής και καλλιέργειας της μαστίχας, επιδόθηκαν στο καθάρισμα, στο άσπρισμα και στο κέντημα του μαστιχόδενδρου  στους εξωτερικούς χώρους του μουσείου. Ήταν μία πολύ ωραία εμπειρία και με σύμμαχό μας τον ηλιόλουστο καιρό έγινε ακόμη καλύτερη!!!


 • Γνωριμία με την τυροκομία

  Στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων με θέμα «Γνωρίζω τα επαγγέλματα του τόπου μου»,  την Τρίτη 7 Νοεμβρίου,  έγινε  ενημέρωση  των μαθητών του ΣΤ1 και ΣΤ2 από την κτηνοτρόφο – τυροκόμο, κα Δέσποινα Γεωργούλη, για τον πρωτογενή τομέα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι μαθητές ενημερώθηκαν  αναλυτικά για το πώς παρασκευάζεται το τυρί και ποια διαδικασία ακολουθείται μέχρι να φτάσει στο τραπέζι μας. Στη συνέχεια οι μαθητές δοκίμασαν τυράκι και φρέσκο ψωμάκι και ακολούθησε συζήτηση για τα οφέλη της υγιεινής διατροφής.


 • “Ο φανταστικός κήπος του σχολείου μου” από το Ε΄1

  Το βιβλίο αυτό είναι  αποτέλεσμα ομαδικής εργασίας των μαθητών τουΕ΄1. Οι μαθητές  έκαναν ζωγραφιές, τις οποίες ψηφιοποίησαν (Photo Scan)  κι έγραψαν τα κείμενα, στα οποία περιέγραψαν τον φανταστικό κήπο του σχολείου τους με ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου (Word). Με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού του τμήματος πληροφορικής, κ. Στέφανου Λαμπριανίδη δημιουργήσαν εικόνες  Αvatar (SP-Studio), για να απεικονίσουν τον εαυτό τους. Όλα αυτά τα συνθέσαμε και δημιουργήσαμε το  βιβλίο, που ξεφυλλίζετε  τώρα. Ελπίζουμε να το απολαύσετε όσο κι εμείς που το δημιουργήσαμε!


 • Αφίσα για την κλιματική αλλαγή

  Οι μαθητές της Ε΄ τάξης, που εργάστηκαν όλη τη χρονιά για την κλιματική αλλαγή στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus και των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, δημιούργησαν τη δική τους αφίσα στέλνοντας ένα μήνυμα στους δυνατούς του πλανήτη, ώστε να πάρουν μέτρα και να τη σταματήσουν : “Η κλιματική αλλαγή πρέπει να γίνει προτεραιότητα όλων μας! Το μέλλον μας εξαρτάται από αυτή!”


 • Εκπαιδευτική επίσκεψη στη ΔΕΗ

  Tην  Τρίτη 30  Μαΐου, η  Ε΄ τάξη του σχολείου μας επισκέφθηκε το εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Κοντάρι. Τηρώντας τους  κανόνες ασφαλείας, εκπαιδευτικοί και μαθητές φόρεσαν  τα προστατευτικά τους κράνη. Εκεί ο κ. Παναγιώτης Τζανετής  τους  ξενάγησε  στο χώρο του εργοστασίου  και τους  εξήγησε πώς γίνεται η ηλεκτροδότηση του νησιού μας. Στο τέλος  τους έδειξε μια  μηχανή  MAN , που έχει εντυπωσιακή ισχύς 17.000  KW και τις καμινάδες του εργοστασίου παραγωγής ρεύματος. Οι μαθητές διαπίστωσαν τις δύσκολες συνθήκες εργασίας του προσωπικού, για να έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι μας. Ήταν μια πολύ χρήσιμη  επίσκεψη.

  Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Τζανετή  για την υπομονή του να απαντήσει σε όλες τις απορίες των μαθητών μας, που έφυγαν ενθουσιασμένοι.


 • Ψηφιακό παραμύθι – Ο Φεγγαροσκεπαστής

  Τα τμήματα της Α’ τάξης στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων με θέμα: “Και η γη γυρίζει” ασχοληθήκαμε με το ηλιακό σύστημα και τους πλανήτες. Μία από τις εργασίες που κάναμε στην τάξη με τα παιδιά ήταν να ζωγραφίσουμε τις εικόνες του γνωστού παραμυθιού “Ο Φεγγαροσκεπαστής” του Eric Puybaret. Στο τέλος, φτιάξαμε τα δικά μας ηλεκτρονικά παραμύθια με το ψηφιακό εργαλείο storyjumper. Μπορείτε να τα απολαύσετε!


 • Επίσκεψη  στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ΑΛΗΘΕΙΑ

  Στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και συγκεκριμένα με αφορμή την ενότητα «Γνωριμία με τα Επαγγέλματα», την Παρασκευή 26 Μαΐου, οι μαθητές της Β’ τάξης πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό «ΑΛΗΘΕΙΑ». Εκεί, είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή, να ξεναγηθούν στο τηλεοπτικό στούντιο και να ενημερωθούν από τη δημοσιογράφο για τη λειτουργία του σταθμού αλλά και τις δυσκολίες του επαγγέλματος.

  Ευχαριστούμε τον κ. Μανώλη Βερβεράκη και την κ. Ειρήνη Αναγνώστου για τη φιλοξενία. Ήταν μια επίσκεψη που θα μείνει αξέχαστη στα παιδιά!


 • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα  «Παρατηρώ και Προστατεύω τον τόπο μου»

  Την Τρίτη 9 Μαΐου, η Ε΄ και η Στ΄ τάξη του σχολείου μας παρακολούθησαν το  εκπαιδευτικό πρόγραμμα  «Παρατηρώ και Προστατεύω τον τόπο μου» από την  Ελληνική  Εταιρεία  Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, στο πλαίσιο του προγράμματος Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο. Σκοπός του προγράμματος ήταν να προσφέρει μια ολιστική θεώρηση της έννοιας της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς στους μαθητές, ώστε να αντιληφθούν ότι φυσικό και δομημένο περιβάλλον αποτελούν ένα σύνολο, του οποίου τα χαρακτηριστικά πρέπει να αναγνωριστούν και να προστατευθούν. Μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις οι μαθητές συνειδητοποίησαν ότι η πολιτιστική κληρονομιά δεν είναι μόνο κάτι που μας συνδέει με το παρελθόν, αλλά μέρος της καθημερινότητας στον τόπο, όπου ζούμε και μια επένδυση για την βιώσιμη ανάπτυξή του.

  Το πρόγραμμα άρεσε πολύ στους μαθητές που συμμετείχαν ενεργά και εργάστηκαν ομαδικά για την υλοποίησή του. Ευχαριστούμε την κα Βάσια Κουρεμένου και την κα Νεφέλη Βαρουχάκη για την αμεσότητα και τη μεταδοτικότητά τους, καθώς και την κα Ζωή Πολυμεροπούλου (Πρόεδρο Συμβουλίου Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Εκπαίδευσης), που επισκέφθηκε το σχολείο μας.

  Τα έργα μας

 • Ένα παραμύθι κι ένα τραγούδι για την κλιματική αλλαγή

  Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus “Let’s make a circle”  οι μαθητές της Ε΄ τάξης δημιούργησαν ένα παραμύθι (στα ελληνικά και στα αγγλικά) κι ένα τραγούδι για την κλιματική αλλαγή, ώστε να ευαισθητοποιηθούμε όλοι  και να προσπαθήσουμε να σώσουμε τον πλανήτη μας.


 • Αποχαιρετώντας τον 2Π

  Στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων στη θεματική «Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ -Κοινωνική Ενσυναίσθηση και Ευθύνη» η εκπαιδευτική βαλίτσα του 2Π(από την actionaid) επισκέφτηκε την Ε΄ τάξη του σχολείου μας και δύο μήνες τους συντρόφεψε. Ήρθε λοιπόν η ώρα να τον αποχαιρετήσουν:

  Αγαπημένε μας 2Π,

  Πριν από δύο μήνες επισκέφθηκες την Ε΄ τάξη του σχολείου μας και άλλαξες την καθημερινότητά μας. Ήσουν συμμαθητής και φίλος μας. Μας διασκέδασες και μας προβλημάτισες  με τα  ταξίδια σου. Μας ευαισθητοποίησες για τα παγκόσμια προβλήματα του πλανήτη και μας έκανες να καταλάβουμε ότι οφείλουμε να είμαστε πιο υπεύθυνοι και ενεργοί πολίτες.

   Στεναχωριόμαστε που φεύγεις, όμως κατανοούμε ότι πρέπει να συνεχίσεις την αποστολή σου και να σε γνωρίσουν κι άλλα παιδιά στην Ελλάδα!

  Δε θα σε ξεχάσουμε ποτέ

  Οι μαθητές  της Ε΄ τάξης


 • Η κυρά Σαρακοστή

  Οι μαθητές της Δ΄ τάξης  του σχολείου μας, με την  έναρξη της Σαρακοστής φτιάξανε την κυρά Σαρακοστή από ζυμάρι, ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο για να μετράνε τις εβδομάδες μέχρι την Κυριακή του Πάσχα. Τα υλικά που χρησιμοποίησαν για τη ζύμη είναι αλεύρι, νερό και αλάτι. Ευχαριστήθηκαν τη διαδικασία  καθώς έπλασαν   με τον πλάστη, στόλισαν  την κυρά Σαρακοστή με διάφορα σχέδια από ζυμάρι και  γαρίφαλα  και μέσα από τη χρήση της ζυγαριάς εξοικειώθηκαν   με το μεικτό βάρος, το απόβαρο και το καθαρό βάρος των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν.

  Αφού ολοκληρώθηκε  η διαδικασία, μία μητέρα της τάξης μας ανέλαβε το ψήσιμο της κυρά Σαρακοστής σε σπιτικό φούρνο  για να στεγνώσει και να διατηρηθεί μέχρι το Πάσχα.

  Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Κουρελάτου Ευανθία (Δ1), Μουρούνα Ειρήνη (Δ2)