• Category Archives Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο
 • Χωρίς Κατηγορία » Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο
 • 5o Θερινό Πανεπιστήμιο Αειφόρου Ελληνικού Σχολείου

   Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού διοργάνωσε το 5ο Θερινό Πανεπιστήμιο του Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο με θέμα: “Κλιματική Κρίση και Νερό“.Το 5ο Θερινό Πανεπιστήμιο του Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο τελεί και φέτος υπό την Αιγίδα της Έδρας UNESCO για την Κλιματική Διπλωματία του Πανεπιστήμιο Αθηνών . Το σχολείο μας προσκλήθηκε και με μεγάλη χαρά  παρουσίασε την Τρίτη 2 Ιουλίου τις δράσεις μας  για την κλιματική αλλαγή και την εξοικονόμηση νερού.  Ακολουθεί η παρουσίασή μας!


 • Γιορτή αποφοίτησης των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης

  Την Παρασκευή 14 Ιουνίου, στις 8.30 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας η γιορτή αποφοίτησης των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης. Οι μαθητές  μέσα από τα  24 γράμματα της Αλφαβήτα και μέσα από μία χιουμοριστική ματιά,  έκαναν μία αναδρομή στο παρελθόν  από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού  μέχρι και τη γιορτή λήξης, αποχαιρετώντας με συγκίνηση το σχολείο. Το όλο κλίμα  διανθίστηκε από χορούς και τραγούδια με τη συμμετοχή και των μαθητών της  Ε΄ τάξης.  


 • Καλοκαιρινή γιορτή Α΄ τάξης

  Την Πέμπτη 13 Ιουνίου, η Α΄ τάξη παρουσίασε τη θεατρική παράσταση “Το γαϊτανάκι” της  Ζωρζ  Σαρρή  στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του σχολείου μας.

  Συγχαρητήρια στους  μικρούς  μας  μαθητές  που  μας χάρισαν όμορφες στιγμές!

  Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Μουρούνα Ειρήνη (Α1), Αγκά Βικεντία (Α2), Ευαγγέλου Ευπραξία ΠΕ91.01, Μαχαιράς Νικόλαος ΠΕ79.01


 • Η Δημοκρατία πάει σχολείο

  “Η δημοκρατία είναι κάτι περισσότερο από μια μορφή διακυβέρνησης. Υπάρχει στην καθημερινή μας ζωή, στη συμπεριφορά μας, στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Είναι τρόπος ζωής!”

  Για τις σημερινές κοινωνίες, η αποδοχή της δημοκρατίας ως τρόπου ζωής απαιτεί εκπαίδευση, γιατί η δημοκρατία μπορεί να διατηρηθεί και να αναπτυχθεί μόνο από άτομα που την κατανοούν και την ασπάζονται. Η εκπαίδευση παίζει σημαντικό ρόλο στην ανατροφή καλών, νέων ανθρώπων, που είναι ευαίσθητοι στις διαφορές, μπορούν να σκέφτονται κριτικά, είναι δημιουργικοί, έχουν υψηλή επίγνωση των δικαιωμάτων και ελευθεριών, έχουν υψηλό επίπεδο συνείδησης και αισθήματος ευθύνης. Το σχολείο διαδραματίζει βασικό ρόλο στη δημοκρατική συμπεριφορά  και την εκπαίδευση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς συμβάλλει στη μετάδοση αυτών των αξιών σε ενεργούς και υπεύθυνους πολίτες.

  Το πρόγραμμα «Η Δημοκρατία πάει σχολείο» πέτυχε με διαθεματικό τρόπο να φέρει σε επαφή τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης με τις δημοκρατικές αξίες και αρετές, τους έδωσε τη δυνατότητα ως ερευνητές να κάνουν σημαντικές παρατηρήσεις σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία, αλλά και να καλλιεργήσουν δημοκρατική κουλτούρα και συνείδηση.To πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε συνδυασμό με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning “Dempower: Democratic Empowerment At School”

   Ακολουθούν κάποιες από τις δράσεις και τις εργασίες, που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος.

  Υπεύθυνες εκαπιδευτικοί: Κοντογιάννη Μαρία (ΠΕ70), Λαβίδα Μαρία (ΠΕ11), Σβύνου Αικατερίνη (ΠΕ86)


 • Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής “Νίκη Γουλανδρή”

  Τα τμήματα Γ1 και Ε1 του σχολείου μας συμμετείχαν στο διαγωνισμό ζωγραφικής “‘Ενα κοχύλι στο βυθό“, που διοργανώνει κάθε χρόνο το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Νίκη Γουλανδρή.

  Κατά την διαδικασία παραγωγής των έργων, οι μαθητές αφού ήρθαν σε επαφή με το σχεδιαστικό μέρος των κοχυλιών και του βυθού στο χαρτί, στη συνέχεια πειραματίστηκαν με διάφορα υλικά (ξυλομπογιές, λαδοπαστέλ, μαρκαδόρους), ώστε να αντιληφθούν τις διαφορετικές υφές που προσδίδει το καθένα ξεχωριστά.

  Συγχαρητήρια στη μαθήτρια Καρύδα Στεφανία (Γ1) για τη διάκρισή της!!!

  Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Χατζηαναστάση Χρυστάλλα ΠΕ08


 • Θερινοί Περιφερειακοί Αγώνες Κολύμβησης

  Συγχαρητήρια στους μαθητές του σχολείου μας Κοκκαλιά Μιχάλη (ΣΤ1), Κοκκαλιά Λεμονιά (ΣΤ1), Γιακουμή Καλλιόπη (Δ1), Κουντουριάδη Νικόλα (Γ1) και Περχανίδη Γιάννη (Γ2), για τη συμμετοχή και τις διακρίσεις τους, στους Θερινούς Περιφερειακούς Αγώνες Κολύμβησης, που έγιναν 7 και 8 Ιουνίου, στο Ιωνικό Κολυμβητήριο Χίου.


 • “Φωτεινός Παντογνώστης” από τους μαθητές της Ε’ Τάξης

  Στο πλαίσιο του προγράμματος e-Twinning “Μικροί Δάσκαλοι“, οι μαθητές της Ε’ τάξης του σχολείου μας αξιοποίησαν τις γνώσεις τους στον ηλεκτρισμό από το μάθημα της Φυσικής και δημιούργησαν ένα διαδραστικό παιχνίδι, τον “Φωτεινό Παντογνώστη”.

  Ο “Φωτεινός Παντογνώστης” είναι ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι που συνδυάζει τη μάθηση με τη διασκέδαση. Μέσα από αυτό το έργο, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους στον ηλεκτρισμό, να καλλιεργήσουν τη δημιουργικότητά τους και να αναπτύξουν τις επικοινωνιακές δεξιότητές τους.

  Την Τετάρτη 12 Ιουνίου, το παιχνίδι παρουσιάστηκε από τους μαθητές της Ε’ τάξης στις υπόλοιπες τάξεις του σχολείου. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, οι μικροί “δάσκαλοι” εξήγησαν πώς λειτουργεί ο “Φωτεινός Παντογνώστης” και έδειξαν στα άλλα παιδιά πώς να παίζουν. Τους έδωσαν να καταλάβουν ότι αν γίνει σωστά η κάθε αντιστοίχιση, θα κλείνει το αντίστοιχο κύκλωμα και θα ανάβει το λαμπάκι.

  Οι μαθητές των άλλων τάξεων ενθουσιάστηκαν με την παρουσίαση και έπαιξαν με μεγάλο ενδιαφέρον το παιχνίδι. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, έκαναν επανάληψη στις γνώσεις τους με έναν διασκεδαστικό τρόπο.

  Το πρόγραμμα αυτό αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για τους μαθητές  και τις μαθήτριες να μοιραστούν τις γνώσεις τους και να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους ως “μικροί δάσκαλοι”.  Επιπλέον, επέτρεψε την αλληλεπίδραση και τη συνεργασία μεταξύ των μαθητών διαφορετικών τάξεων, ενισχύοντας το φιλικό κλίμα στο σχολείο μας.

  Συγχαρητήρια στους μαθητές για την υπέροχη δουλειά τους και για το παράδειγμα που έδωσαν στους συμμαθητές τους! Ευχόμαστε να συνεχίσουν να δημιουργούν και να μαθαίνουν με τον ίδιο ενθουσιασμό και ζήλο.

  Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Πασίνη Σαββίνα (Ε1) – Παληού Χριστίνα – Ειρήνη (Ε2)


 • Ένα ενδιαφέρον ταξίδι στον συναρπαστικό κόσμο της κοινωνίας της μέλισσας

  Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄ τάξης είχαν φέτος την μοναδική ευκαιρία στο πλαίσιο του προγράμματος “Η ιστορία της μέλισσας” που εκπονήθηκε από τους εκπαιδευτικούς Αμέντα Στέλλα (Δ1) και Γιαννόπαπα Χρήστο (Δ2), Κοτσάτου Βασιλεία (Τμήμα Ένταξης) να γνωρίσουν καλύτερα το ξεχωριστό και συνάμα πολύτιμο αυτό έντομο.

  Μέσα από την έμπειρη ματιά του κ. Γιαννόπαπα, με τη διπλή ιδιότητα ως δασκάλου του Δ2 τμήματος του σχολείου μας και ταυτόχρονα δραστήριου ερασιτέχνη μελισσοκόμου, τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν και να κατανοήσουν τόσο τον τρόπο λειτουργίας της κοινότητας των μελισσών όσο και την ανυπολόγιστη αξία τους για το φυσικό περιβάλλον και τον ίδιο τον άνθρωπο. Ειδικότερα, μέσα από βιωματικές δράσεις και ομαδικές εργασίες τα παιδιά έμαθαν για την ιεραρχική δομή της λειτουργίας της κοινωνίας των μελισσών, τη συμβολή τους με την επικονίαση στον πολλαπλασιασμό των φυτών, τον τρόπο παραγωγής κι επεξεργασίας των μελισσοκομικών προϊόντων (διάφορα είδη μελιών, βασιλικός πολτός, μελισσοκέρι κ.ά.) καθώς και για τις ασθένειες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι μέλισσες.

  Έτσι, οι μαθητές μέσα από αυτή την ενασχόληση ευαισθητοποιήθηκαν κι απέκτησαν μια διαφορετική οπτική απέναντι στις μέλισσες υιοθετώντας μια στάση προστασίας του εντόμου αλλά και συνολικά του φυσικού περιβάλλοντος, αποκτώντας οικολογική συνείδηση στο πλαίσιο ενός αειφόρου σχολείου. Τέλος, αξιοποίησαν τις γνώσεις τους δημιουργικά φτιάχνοντας με ενθουσιασμό χριστουγεννιάτικα κεριά και πασχαλινές λαμπάδες με μελισσοκέρι αλλά και ανεβάζοντας μια πρωτότυπη παράσταση κουκλοθέατρου με πρωταγωνίστριες φυσικά δύο μέλισσες.

  Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Αμέντα Στέλλα (Δ1), Γιαννόπαπας Χρήστος (Δ2), Κοτσάτου Βασιλεία (Τμήμα Ένταξης)


 • 5 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

  Με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας σε θέματα περιβάλλοντος, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) θεσμοθέτησε το 1972 την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

  Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι “Φροντίζω και Αγαπώ το Περιβάλλον – Ενημερώνομαι, Συμμετέχω και Ενεργώ” και εστιάζει στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας σε θέματα Περιββαλοντικής Εκπαίδευσης και Αειφόρου Ανάπτυξης, με κεντρικό θεματικό άξονα το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή.

  Στο σχολείο μας και φέτος οι εκπαιδευτικοί και η καθηγήτρια των Εικαστικών πραγματοποίησαν δράσεις (προβολή βίντεο, υλοποίηση ηλεκτρονικών κουίζ) και εικαστικές δημιουργίες σχετικές με το θέμα.


 • Επίσκεψη στο ΚΕΠΕΑ Κόνιτσας

   Στo πλαίσιo του προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  «Παραδοσιακοί Οικισμοί και Φύση»  με το οποίο ασχολήθηκε η ΣΤ’ τάξη του σχολείου μας διοργανώθηκε τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας. Συμμετείχαν 30 μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης και 4 συνοδοί εκπαιδευτικοί.

   Με αφετηρία το νησί μας και προορισμό την Κόνιτσα τα παιδιά είχαν τη μοναδική ευκαιρία να κάνουν ένα ξεχωριστό ταξίδι διασχίζοντας τα μεγαλύτερα εθνικά δίκτυα της Ελλάδας, την Αττική οδό, την Ολυμπία οδό, την Ιόνια οδό, την Εγνατία οδό, την Ευρωπαϊκή οδό Ε55 και Ε65. Στη διαδρομή είδα από κοντά  τον Ισθμό της Κορίνθου και τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιωτή  γέφυρα στον κόσμο, τη γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου. Επισκέφθηκαν τον Κήπο των Ηρώων στο ιστορικό Μεσολόγγι κι οι μνήμες ζωντάνεψαν από την Ελληνική Επανάσταση, καθώς και τον αρχαιολογικό χώρο της  Δωδώνης. Θαύμασαν  τις ψηλές κορυφές του Σμόλικα και της Τύμφης, τις κατάφυτες δασικές εκτάσεις, τον Εθνικό δρυμό Βίκου – Αώου, τα φαράγγια, τις χαράδρες, τα μεγάλα ποτάμια και τους καταρράκτες.

   Ειδικότερα, κατά τη διαμονή  στη Μαθητική Εστία παρακολούθησαν  μια στοχευμένη παρουσίαση από τον υπεύθυνο του ΚΕΠΕΑ  κ. Χρήστο  Σακαρέλη, σχετικά με το μοναδικό ηπειρωτικό  ανάγλυφο , τη χλωρίδα και την πανίδα, τις πρακτικές αειφορίας και συμμετείχαμε σε ομαδικές δράσεις. Περπάτησαν στο πέτρινο μονότοξο γεφύρι της Κόνιτσας στην είσοδο της χαράδρας του ποταμού Αώου, που  με τους παραπόταμούς  του, τον Βοϊδομάτη και τον Σαραντάπορο  συνθέτουν ένα μαγευτικό φυσικό τοπίο στον εύφορο κάμπο της Κόνιτσας. Επισκέφθηκαν το Εθνικό Πάρκο Αώου, ανέβηκαν  στο μονότοξο λιθόκτιστο  γεφύρι   της Κλειδωνιάς και είδαν  τα πεντακάθαρα νερά του ποταμού  Βοϊδομάτη.  Βρέθηκαν στην Πυρσόγιανννη και στο Γανναδιό, ξακουστά  Μαστοροχώρια και παρατήρησαν  τη χρήση της πέτρας στην αρχιτεκτονική τους. Περιηγήθηκαν  στην Άνω Κόνιτσα και είχαν την τύχη να δουν  το πατρικό σπίτι του Αγίου Παϊσίου. Έφτασαν μέχρι και το τελωνείο Μέρτζανη στα ελληνοαλβανικά σύνορα και αντίκρισαν  τα ερείπια της  ιστορικής μεσογέφυρας, που η ανατίναξη της ανέκοψε την επέλαση των ιταλικών στρατευμάτων στον πόλεμο του 1940. Προσκύνησαν την ιερά μόνη της Μολυβδοσκέπαστης  και συνεχίσαν προς τα ξακουστά  Ζαγοροχώρια. Περπατήσαν  στο Μονοδέντρι, στα πέτρινα καλντερίμια και στη διαδρομή προς το Ζαγοροχώρι Οξιά συνάντησαν το πέτρινο δάσος, το τοξωτό γεφύρι του  Κόκκορη  και απολαύσαμε την πανοραμική θέα στη μεγαλειώδη χαράδρα του Βίκου. Η επίσκεψη  στο γραφικό Μέτσοβο και στο Λαογραφικό  Μουσείο και στα Ιωάννινα και η ξενάγηση στο Μουσείο Βρέλλη και στο Μουσείο Αργυροτεχνίας ήταν απολαυστικές. Διέσχισαν την ιστορική  λίμνη   Παμβώτιδα  ταξιδεύοντας  με πλοιάριο στο νησάκι των Ιωαννίνων και στο Μουσείο του  Αλή Πασά. Τέλος θαύμασαν  τα Μετέωρα και προσκυνήσαν  στο μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου.

  Τα παιδιά έζησαν μια μοναδική σημαντική εμπειρία μακριά από το οικογενειακό τους περιβάλλον, συμπεριφέρθηκαν υπεύθυνα με ωριμότητα, απόλαυσαν την εκδρομή, εντυπωσιάστηκαν από το φυσικό περιβάλλον, συμμετείχαν ενεργά στις περιβαλλοντικές δράσεις, έπαιξαν παιχνίδια στην Εστία, ανέπτυξαν τις κοινωνικές τους δεξιότητες κι εκπροσώπησαν επάξια το σχολείο μας.  Μπράβο, παιδιά! 


 • Επίσκεψη στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό «Αλήθεια» και στον σταθμό της ΔΕΗ

  Την Τρίτη 4 Ιουνίου, η Ε΄ τάξη του σχολείου μας πραγματοποίησε δύο εκπαιδευτικές επισκέψεις.

  Αρχικά, οι μαθητές και οι μαθήτριες επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού «Αλήθεια». Εκεί, ξεναγήθηκαν στο στούντιο της τηλεόρασης, ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας του σταθμού και συμμετείχαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή.

   Στη συνέχεια, ακολούθησε η επίσκεψη στον Αυτόνομο Σταθμό Παραγωγής της ΔΕΗ Χίου. Τα παιδιά οδηγήθηκαν στο κέντρο ελέγχου του σταθμού, όπου γίνεται η διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του δικτύου στα νησιά της Χίου, των Οινουσσών και των Ψαρών και ενημερώθηκαν για τη συνεισφορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην παραγωγή του ρεύματος. Φορώντας ειδικό εξοπλισμό προστασίας, είδαν μηχανές μεγάλης ισχύος σε λειτουργία, πλατφόρμες ελέγχου των μηχανών, αλλά και τα μέλη του σταθμού εν ώρα εργασίας.

  Οι μαθητές έφυγαν ενθουσιασμένοι από τη σημερινή εκδρομή, καθώς είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν δύο διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους  και να μάθουν πολλά.

  Ευχαριστούμε το προσωπικό του σταθμού «Αλήθεια» και του σταθμού της ΔΕΗ για τη φιλοξενία και την εποικοδομητική ξενάγηση!