• Category Archives Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο
 • Χωρίς Κατηγορία » Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο
 • 22 Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα της Γης

  Η 22η Απριλίου έχει θεσπιστεί ως «Ημέρα της Γης» για να μας θυμίζει, μεταξύ άλλων, ότι τα οικοσυστήματα μας παρέχουν ζωή και τροφή. Στις μέρες μας, με κινδύνους όπως η κλιματική αλλαγή και η καταστροφή των οικοσυστημάτων, απαιτείται περισσότερο από ποτέ να ενδιαφερθούμε περισσότερο για το περιβάλλον και την προστασία του. Η γιορτή της «Ημέρας της Γης» μας δίνει αφορμή για ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και μια βόλτα κοντά στη φύση.


 • Δράση ενημέρωσης για τη βελτίωση της καθαριότητας από το μαθητικό συμβούλιο

  Το μαθητικό συμβούλιο  πραγματοποίησε δράση ενημέρωσης  των  μαθητών για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων. Τα μέλη του επισκέφτηκαν όλες τις  τάξεις  και μίλησαν σχετικά με την ανακύκλωση και τη σημασία της σωστής  εφαρμογής της. Εξήγησαν πως  πρέπει να γίνεται η διαδικασία της ανακύκλωσης του χαρτιού  και του πλαστικού με σωστό τρόπο, καθώς υπάρχουν κάδοι για την ανακύκλωση χαρτιού και πλαστικού σε όλα τα τμήματα. Οι μαθητές δεσμεύτηκαν ότι θα βάλουν τα δυνατά τους για τη βελτίωση της καθαριότητα τους σχολείου μας, αφού είναι το δεύτερο σπίτι τους και οφείλουν να το κρατούν καθαρό!   


 • Συμμετοχή στο 13ο Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας

  Την Παρασκευή, 19 Απριλίου και ώρα 11.00, έλαβε  χώρα η A‘  φάση του 13ου Πανελλήνιου Μαθητικού Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας, όπου παρακολούθησε αντιπροσωπεία μαθητών της Ε΄τάξης. Ειδικότερα, οι μαθητές παρακολούθησαν  την πανελλήνια τηλεδιάσκεψη των συμμετεχόντων σχολείων από όλη τη χώρα και την ομογένεια, όπου αντιπροσωπευτικά,  μαθητές παρουσίασαν το έργο τους. Την εκδήλωση  χαιρετήσει η ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ.

  Το σχολείο μας συμμετέχει στο εν λόγω φεστιβάλ με τo animation “Στη Δική Μας Παρέα Όλοι Έχουν Θέση”.Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ τάξης με αφορμή τις δράσεις για την Πανελλήνια Ημέρα Κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού έφτιαξαν ένα video animation με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας. Τα παιδιά συζήτησαν, ερεύνησαν, ζωγράφισαν, έγραψαν το σενάριο τους και με τη βοήθεια των Τ.Π.Ε. δήλωσαν πως “Στη Δική μας Παρέα Όλοι Έχουν Θέση”.

  Yπεύθυνοι καθηγητές: Σβύνου Κατερίνα, Πασίνη Σαββίνα, Παληού Χριστίνα


 • Απονομή βραβείων φιλαναγνωσίας

  Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου ολοκληρώθηκαν οι δράσεις για τη φιλαναγνωσία με την απονομή επαίνων στους μαθητές και τις μαθήτριες που δανείστηκαν τα περισσότερα βιβλία από τη βιβλιοθήκη του σχολείου μας. Η βράβευση έγινε ανά τμήμα.


 • Πώς φτιάχνεται ένα βιβλίο;

  Με μεγάλη χαρά υποδεχθήκαμε σήμερα, Πέμπτη 18 Απρίλη, στο σχολείο μας την επιμελήτρια βιβλίων και εικονογράφο κα Γεωργία Μίτση και την γραφίστρια και συγγραφέα κα Αρετή Παληού, ολοκληρώνοντας έτσι τον κύκλο των παρουσιάσεων από ανθρώπους του βιβλίου και του πνεύματος, που επισκέφθηκαν το σχολείο μας στo πλαίσιo της εβδομάδας Φιλαναγνωσίας. Η παρουσίασή τους αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για τους μαθητές και τις μαθήτριές μας για να ανακαλύψουν τον κόσμο του βιβλίου ξεκινώντας μετά τη συγγραφή ως την τελική εκτύπωση. Έμαθαν σχετικά με την τέχνη της γραφιστικής σχεδίασης και της εικονογράφησης. Με παραστατικό τρόπο οι δυο καλεσμένες μας, κατάφεραν να παρουσιάσουν τον τρόπο που συνεργάζεται η ομάδα, που αποτελείται από τον/την συγγραφέα, επιμελητή, εικονογράφο και γραφίστα, ώστε να φτιαχτεί ένα σχεδιαστικά άριστο και ευανάγνωστο βιβλίο. Εντύπωση προκάλεσε στους μαθητές ο τρόπος που τυπώνεται και διπλώνεται μια σελίδα στο τυπογραφείο ώστε να δημιουργηθούν 16σελίδες βιβλίου, που είναι η βάση της σελιδοποίησης και της βιβλιοδεσίας, ακόμα και στα πολυσέλιδα βιβλία. Οι νέες πληροφορίες και γνώσεις άφησαν το αποτύπωμά τους στα παιδιά και τα βοήθησαν να ανακαλύψουν νέους κόσμους και δυνατότητες. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η εμπειρία θα μείνει αξέχαστη στους μαθητές και τις μαθήτριες μας και θα τους/τις ενθαρρύνει να εξερευνήσουν περισσότερο τον κόσμο της δημιουργικότητας και του πνεύματος. Ευχαριστούμε θερμά για την επίσκεψη την κα Γεωργία Μίτση και την κα Αρετή Παληού και ελπίζουμε να έχουμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε ξανά στο μέλλον.


 • Έκθεση παιδικού βιβλίου

  Η εβδομάδα φιλαναγνωσίας συνεχίζεται στο σχολείο μας με έκθεση παιδικού βιβλίου, σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο ΑλφαΠι. Οι μαθητές και μαθήτριες έχουν την ευκαιρία να ξεφυλλίσουν δεκάδες διαφορετικά είδη παιδικού βιβλίου.


 • Μουσική Διαδραστική Παράσταση

  Μια ξεχωριστή εμπειρία βίωσαν τα παιδιά της Γ΄ και Ε΄ τάξης την Τρίτη 16/4/2024 στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Χίου, τα οποία έλαβαν μέρος σε μια καινοτόμα διαδραστική μουσική παράσταση, πρωτοβουλία του Φεστιβάλ “Μούσα Ελληνική”. Η παράσταση ήταν βασισμένη στο βιβλίο της κ. Αγγελικής Μαστρομιχαλάκη «Η Παρέλαση των Παιχνιδιών» και στην μουσική σύνθεση της κ. Άννα Δανιηλίδη. Αρχικά, το σύνολο της Συμφωνικής Ορχήστρας του Μουσικού Σχολείου Χίου, υπό την διεύθυνση της κ. Φαίδρας Γιαννέλου, ταξίδεψε τους μαθητές σε ένα φανταστικό κόσμο των ζώων του Camille Saint Saens, όπου οι λεπτές χροιές της ιμπρεσιονιστικής αυτής μουσικής συνδυάστηκαν μαγικά με τον ήχο των ζώων. Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε το πρωτότυπο παραμύθι της κ. Αγγελικής Μαστρομιχαλάκη «η Παρέλαση των Παιχνιδιών». Έγινε ανάγνωση του παραμυθιού από την κ. Καλλιόπη Λιαδή φέρνοντας στην επιφάνεια έννοιες της διαφορετικότητας, της αποδοχής και της συμπερίληψης. Η παρουσίαση του παραμυθιού ντύθηκε μουσικά με την Συμφωνική Ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Χίου και με την Παιδική Χορωδία “Λύρικα”, υπό την διεύθυνση της κ. Αγγελικής Τσιμπιρλού. Στο τέλος, τα παιδιά της Χορωδίας τραγούδησαν από κοινού τα τραγούδια της παράστασης, «Το τραγούδι της διαφορετικότητας», «Η δύναμη της αγκαλιάς» και «Εμβατήριο Παιχνιδιών», με τα παιδιά των σχολείων που παρακολουθούσαν. Οι μαθητές παρακολουθούσαν με ενθουσιασμό και συμμετείχαν με χαρά καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης. Ήταν μια υπέροχη εμπειρία που θα μείνει αξέχαστη σε όλους!


 • Η συγγραφέας κα Αγγελική Μαστρομιχαλάκη στο σχολείο μας!

  Τη Δευτέρα 15 Απριλίου υποδεχθήκαμε με μεγάλη χαρά την αξιότιμη συγγραφέα και δασκάλα, κα Αγγελική Μαστρομιλαχάκη, σε μια επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών εκδηλώσεων για την εβδομάδα φιλαναγνωσίας. Η κα Μαστρομιλαχάκη παρουσίασε σε κάθε τάξη του σχολείου κάτι μοναδικό και εμπνευσμένο από τα αγαπημένα της παραμύθια και παιδικά βιβλία. Στην Α΄ τάξη παρουσίασε το παραμύθι «Συγγνώμη φίλε», στις Β΄- Γ΄ την «Παρέλαση των παιχνιδιών» και στις τάξεις Δ΄- Ε΄- ΣΤ΄ το βιβλίο της «Δύο φορές το ’21».

  Οι μαθητές και οι μαθήτριες, με μεγάλο ενθουσιασμό και δημιουργικότητα, αφού είχαν εμπνευστεί από τα βιβλία της συγγραφέως, δημιούργησαν ζωγραφιές και κατασκευές με σχετικά θέματα. Οι μαθητές/τριες της Β΄ τάξης έκαναν μια δραματοποίηση του παραμυθιού «Παρέλαση των παιχνιδιών» και έστειλαν το δικό τους μήνυμα στη νοηματική. Οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης παρουσίασαν ένα θεατρικό δρώμενο με θέμα τους ήρωες του 1821.

  Η παρουσία της συγγραφέως αναδείχθηκε σε μια αξέχαστη εμπειρία για όλους μας, καθώς μας έδωσε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε μέσα από τη μαγεία των λέξεων και της εικόνας σημαντικές αξίες για τη ζωή μας. Ευχαριστούμε θερμά την κα Αγγελική Μαστρομιλαχάκη για την επίσκεψή της και για την ανεκτίμητη έμπνευση που μας προσέφερε. Αναμένουμε με ανυπομονησία την επόμενη συνάντηση!


 • Γνωριμία με τον συγγραφέα κ. Μάρκο Κάβουρα

  Την Παρασκευή 12 Απριλίου, ανοίγοντας την εβδομάδα φιλαναγνωσίας που πραγματοποιούμε στο σχολείο μας, είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε τον συγγραφέα και δάσκαλο  κ. Μάρκο Κάβουρα. Ο κ. Κάβουρας είναι γνωστός για τα ποιοτικά και εμπνευσμένα έργα του στον τομέα της νεανικής και παιδικής λογοτεχνίας. Το έργο του παρουσίασε  στους μαθητές των Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄. Μέσα από ερωτήσεις των μαθητών ανακαλύψαμε στοιχεία της συγγραφής του, όπως την πηγή έμπνευσής του, τη διαδικασία γραφής, τον τρόπο που μελετά τη φύση και την Ιστορία του τόπου, το κίνητρο της συγγραφής και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας συγγραφέας. Οι μαθητές των Ε΄, ΣΤ΄ είχαν μελετήσει το ιστορικό μυθιστόρημα του «Δρίμακος, ο Δρόμος της Φωτιάς» και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν στοιχεία τοπικής ιστορίας. Οι μαθητές της Δ΄ είχαν μελετήσει το «Μεγάλο Μυστικό», απόσπασμα το οποίου βρίσκεται στο βιβλίο της Γλώσσας. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να του κάνουν ερωτήσεις και να μοιραστούν τις δικές τους σκέψεις και ιδέες.  Η επίσκεψη του κ. Κάβουρα ανοίγει νέους ορίζοντες για τους μαθητές μας, ενθαρρύνοντάς τους να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους μέσα από τη γραφή και τη λογοτεχνία. Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Κάβουρα για τον ζωντανό και παραστατικό του λόγο που ενθουσίασε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της σχολικής μας κοινότητας.


 • Δράσεις Φιλαναγνωσίας στο Σχολείο μας

  Από την Παρασκευή 12 Απριλίου και για μια εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις φιλαναγνωσίας  στο σχολείο μας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις,  που θα ταξιδέψουν τους μαθητές  μας στον μαγικό κόσμο των παιδικών βιβλίων.


 • Μαθαίνουμε το λεξιλόγιο με τα τρόφιμα απολαμβάνοντας ένα γαλλικό πρωινό!

  Με τους μαθητές των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων, με παιγνιώδεις δραστηριότητες και δημιουργικές εργασίες, μαθαίνουμε το λεξιλόγιο για τα τρόφιμα και τη διατροφή. Τα παιδιά βρίσκουν επιπλέον υλικό με διαδραστικά παιχνίδια και βίντεο στην ιστοσελίδα του μαθήματος, έπειτα ατομικά και σε ομάδες, δημιουργούν εργασίες και παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια στα γαλλικά για την καλύτερη εμπέδωση της ύλης! Τέλος, όλοι μαζί απολαμβάνουμε την πιο γλυκιά στιγμή της ημέρας, τρώγοντας ένα λαχταριστό γαλλικό πρωινό!

  http://linoit.com/users/Mavropoulou/canvases/La%20nourriture


 • Συγχαρητήρια επιστολή

  Συγχαρητήρια επιστολή από τον Σύλλογο Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο σχολείο μας, στους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης Ευγενία Γεωργούλη, Αργυρώ Παντελίδα, Φώτη Μπαμνάρα, Γούτη Φίλιππο και στην εκπαιδευτικό της Γαλλικής Γλώσσας του σχολείου μας κα Μαυροπούλου Μαρία και για τη συμμετοχή τους στο διεθνή διαγωνισμό Haiku της Γαλλικής Γλώσσας!


 • Συμμετοχή του σχολείου μας στις εκδηλώσεις για τον Αδαμάντιο Κοραή

  Η Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής» διοργάνωσε την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Απριλίου 2024 εκδηλώσεις για να τιμήσει τον Αδαμάντιο Κοραή, το μεγάλο δάσκαλο του γένους, με την ευκαιρία των 191 χρόνων από τον θάνατο στο Παρίσι 6 Απριλίου 1833.

  Το σχολείο μας συμμετείχε στην εκδήλωση και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του, που βρίσκεται στο χώρο έξω από τη Βιβλιοθήκη.


 • Επίσκεψη στο Πυργί και στο Μουσείο Μαστίχας από την ΣΤ΄ τάξη

  Την Πέμπτη 4 Απριλίου οι μαθητές της ΣΤ΄ του σχολείου μας   παρακολούθησαν το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του ΚΕΠΕΑ Χίου με τίτλο «Η Μαστίχα της Χίου».

  Περιηγήθηκαν στο Πυργί, γνώρισαν την ιστορία του κατά την περίοδο της  Γενουοκρατίας, είδαν από κοντά τους πύργους του χωριού, συζήτησαν για το ρόλο τους τότε και σήμερα.

  Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τους χώρους του Μουσείου μαστίχας και αφού ενημερώθηκαν  για τον τρόπο παραγωγής και καλλιέργειας της μαστίχας, επιδόθηκαν στο καθάρισμα, στο άσπρισμα και στο κέντημα του μαστιχόδενδρου  στους εξωτερικούς χώρους του μουσείου. Ήταν μία πολύ ωραία εμπειρία και με σύμμαχό μας τον ηλιόλουστο καιρό έγινε ακόμη καλύτερη!!!