• Category Archives Γαλλικά
 • Δράση για την Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας στο μάθημα των Γαλλικών

  Με αφορμή τη “Σχολική Ημέρα ενάντια στο Σχολικό Εκφοβισμό” στις 6 Μαρτίου, οι μαθητές των Ε΄και ΣΤ΄τάξεων του σχολείου μας, δημιούργησαν με πολλή διάθεση τις παρακάτω εργασίες. Στόχος ήταν η ευαισθητοποίηση σχετικά με το θέμα και τους κανόνες σωστής συμπεριφοράς.

  Εκπαιδευτικός γαλλικών: Μαυροπούλου Μαρία


 • Concours Haϊku 2022-23

  Στο μάθημα των γαλλικών με τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης μιλήσαμε για τα Haikus, ένα είδος Ιαπωνικής ποίησης με μία στροφή, η οποία αποτελείται από τρεις στίχους των 5, 7 και 5 συλλαβών αντίστοιχα. Συνήθως περιγράφει μια εικόνα της φύσης και δίνει στοιχεία για την εποχή του χρόνου μέσα από εποχιακές λέξεις. Το Haiku έχει συνολικά 17 συλλαβές και είναι η πιο σύντομη μορφή ποίησης στον κόσμο. Στόχος της δραστηριότητας μας αυτής ήταν η εξοικείωση των μαθητών με τη δημιουργική, λογοτεχνική γραφή.

  Στη συνέχεια, τέσσερις μαθήτριες / μαθητές θέλησαν να λάβουν μέρος στον πανελλήνιο διαγωνισμό ποίησης Haiku και με πολλή όρεξη και μεράκι δημιούργησαν τα παρακάτω ποιήματα στη γαλλική γλώσσα.

  Εκπαιδευτικός γαλλικής γλώσσας: Μαυροπούλου Μαρία


 • 3η Γαλλο–Ελληνική Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Εβδομάδα

  Τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος στη διαδικτυακή εκδήλωση που οργανώθηκε από το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, με αφορμή τον εορτασμό της 3ης Γαλλο–Ελληνικής Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής Εβδομάδας. Οι μαθητές παρακολούθησαν την ομιλία της κα. Βούλας Παπαχρήστου, Ολυμπιονίκη και παγκόσμιας πρωταθλήτριας στο άλμα εις μήκος και στο άλμα εις τριπλούν και της έθεσαν ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Η εκδήλωση αποτέλεσε ευκαιρία διαθεματικής προσέγγισης των μαθημάτων των Γαλλικών και της Φυσικής Αγωγής, καθώς οι μαθητές αναζήτησαν πληροφορίες, προετοίμασαν ερωτήσεις και γνώρισαν τις αξίες του Ολυμπισμού.


 • C’est la Chandeleur! On fait des crêpes!

  Στις 2 Φεβρουαρίου στη Γαλλία  τηρείται το έθιμο της παρασκευής κρέπας. Έχοντας ως στόχο την εξοικείωση των παιδιών με τη γαλλική γλώσσα και το γαλλικό πολιτισμό, με τους μικρούς μου μαθητές μάθαμε το λεξιλόγιο, τη συνταγής της κρέπας, δημιουργήσαμε εργασίες και αφίσες. Τέλος, μικροί και μεγάλοι γευτήκαμε λαχταριστές κρέπες!


 • Χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες στο μάθημα των γαλλικών

  Με τους μαθητές των Ε΄ και ΣΤ’ τάξεων, με παιγνιώδεις δραστηριότητες και πολλή χαρά, μαθαίνουμε λεξιλόγιο και τραγούδια στα γαλλικά με θέμα τα Χριστούγεννα, ετοιμάζουμε το Calendrier de l’ Avent και κάρτες για τις γιορτές!

  Εκπαιδευτικός Γαλλικών: Μαυροπούλου Μαρία


 • Παρασημοφόρηση της κα Μαρίας Μαυροπούλου, εκπαιδευτικού γαλλικής γλώσσας

  Με διάταγμα της Πρωθυπουργού της Γαλλικής Δημοκρατίας, απονεμήθηκε στην κα Μαυροπούλου Μαρία, εκπαιδευτικό γαλλικής γλώσσας του σχολείου μας, το παράσημο και ο τίτλος του Ιππότη του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα, για την προσφορά της στη γαλλική γλώσσα και στον γαλλικό πολιτισμό.

  Η τελετή παρασημοφόρησης πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, από τον Επιτετραμμένο της Γαλλικής Πρεσβείας, Σύμβουλο Συνεργασίας και Πολιτιστικής Δράσης και Γενικό Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας κ. Nicolas Eybalin, παρουσία διακεκριμένων καλεσμένων στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών.

  Θερμά συγχαρητήρια στην εκπαιδευτικό του σχολείου μας!


 • Εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών

  Για να γιορτάσουμε την ευρωπαϊκή ημέρα γλωσσών με τους μαθητές των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων, αναζητήσαμε πληροφορίες σχετικά με τις γλώσσες στην Ευρώπη, μάθαμε τη χρήση των ψηφιακών εφαρμογών WordArt και Canva και γράφοντας λέξεις στα γαλλικά δημιουργήσαμε τις παρακάτω εικόνες και αφίσες. Ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά, τα οποία ενθουσιάστηκαν με τη χρήση των ψηφιακών εργαλείων στο μάθημα των γαλλικών και δημιούργησαν τις όμορφες αυτές εργασίες!

  Ο εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών στις 26 Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε με απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (Conseil de l’Europe), στις 6 Δεκεμβρίου 2001 σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

  Οι γλώσσες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, χρησιμεύουν ως γέφυρες επικοινωνίας με άλλους πολιτισμούς,  προάγουν την αμοιβαία κατανόηση, την αλληλεγγύη και διευκολύνουν την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες.

  Η εκπαιδευτικός των γαλλικών: Μαυροπούλου Μαρία


 • Εξοικονόμηση Ενέργειας – Ανακύκλωση στο μάθημα των Γαλλικών.

  Με τους μαθητές των Ε΄και ΣΤ΄τάξεων, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+  Be friend with nature, υλοποιήσαμε εργασίες για την ανακύκλωση και την εξοικονόμηση ενέργειας. Μάθαμε το λεξιλόγιο στα γαλλικά, δημιουργήσαμε ψηφιακά παιχνίδια, ένα επιτραπέζιο παιχνίδι bingo και μέσα στις ζωγραφιές γράψαμε τα οικολογικά μηνύματά μας. Ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά για τις όμορφες δημιουργίες τους!

  Εκπαιδευτικός γαλλικών: Μαυροπούλου Μαρία

  Σύνδεσμοι ψηφιακών παιχνιδιών:
  https://learningapps.org/watch?v=pptwcgwu522


 • Ενδοσχολική επιμορφωτική συνάντηση eTwinning

  Tην Τρίτη 24 Μαΐου 2022, η κα Μαρία Μαυροπούλου, εκπαιδευτικός   ΠΕ05,   υλοποίησε   Ενδοσχολική Επιμορφωτική  Συνάντηση για τη δράση eTwinning  διάρκειας 45 λεπτών  με  τίτλο: «Γνωριμία με την πλατφόρμα eTwinning – Σχεδιασµός ενός Ποιοτικού, Συνεργατικού   eTwinning έργου». Η επιμορφωτική συνάντηση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της αξιολόγησης των σχολικών μονάδων υπό το  πρίσμα  του δείκτη 9: “Επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα”.  Η  κα Μαυροπούλου έχει βραβευτεί με ευρωπαϊκές και εθνικές ετικέτες ποιότητες eTwinning.

  Υπεύθυνοι οργάνωσης επιμόρφωσης:
  Κοντογιάννη Μαρία (ΠΕ70)
  Μαλτέζα Βασιλική (ΠΕ06)
  Ζαννίκου Βασιλική (ΠΕ 70)
  Κρυσταλλίδη Καλλιρρόη (ΠΕ06)


 • Αστικοποίηση – Εργασίες των μαθητών των  E΄ και ΣΤ΄ τάξεων στο μάθημα της γαλλικής γλώσσας

  Στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος Erasmus+ “Be friend with nature” οι μαθητές των  E΄ και ΣΤ΄ τάξεων που διδάσκονται γαλλικά, δημιούργησαν εργασίες βασισμένες στα πλεονεκτήματα της ζωής στην εξοχή και τους τρόπους βελτίωσης της ζωής στην πόλη. Στόχοι του μαθήματος ήταν η εκμάθηση και εμπέδωση λεξιλογίου αναφορικά με την παραπάνω θεματική ενότητα και η εξάσκηση προφορικού και γραπτού λόγου στη γαλλική γλώσσα. Τελικά προϊόντα των εργασιών είναι δύο βίντεο με τις εργασίες των μαθητών, οι οποίες και θα στολίζουν τους χώρους του σχολείου μας.


 • Η ημέρα της Γης


  Με αφορμή την Ημέρα της Γης, η οποία εορτάζεται παγκοσμίως στις 22 Απριλίου  και το πρόγραμμα Erasmus + “Be friend with nature” που υλοποιείται στο σχολείο μας, οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης, που διδάσκονται τη γαλλική γλώσσα, δημιούργησαν κατά τη διάρκεια της εξ αποστάσεως διδασκαλίας την παρακάτω παρουσίαση με χρήση τη των ψηφιακών εργαλείων “Canva” και “Movavi Video”. Στόχος της εργασίας είναι η ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν στην προστασία του πλανήτη μας, η εκμάθηση του λεξιλογίου και η παραγωγή γραπτού και προφορικού λόγου στη γαλλική γλώσσα.  


 • Συμμετοχή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Χίου στη διαδικτυακή εκδήλωση του Υπουργείου Παιδείας για τη Γαλλοφωνία.

  Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Χίου συμμετείχε στην 1η διαδικτυακή Πανελλήνια Γιορτή Γαλλοφωνίας με τίτλο “Une Fête d’ expression créative pour la Francophonie” – “Μια γιορτή Δημιουργικής Έκφρασης για τη Γαλλοφωνία”, κατόπιν πρόσκλησης που απηύθυνε η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Γαλλικής Γλώσσας Βορείου Αιγαίου κ. Ιωάννα Μεταξοπούλου Λικέρτ.

  Η γιορτή διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων, της Γενικής Διεύθυνσης Διεθνών, Ευρωπαϊκών Θεμάτων Παιδείας, Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και διεξήχθη την Παρασκευή 15 Απριλίου στις 17:00 παρουσία της εκπροσώπου του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας Rennie Yotova. Στη γιορτή συμμετείχαν 13 Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στην εν λόγω διαδικτυακή εκδήλωση παρουσιάστηκε η εργασία των μαθητών με θέμα τη “Γαλλοφωνία” και η εργασία με θέμα τα “Ζώα προς Εξαφάνιση”,η οποία υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εrasmus+ “Be friend with nature”.

  Συγχαρητήρια στους μαθητές μας για τις εξαιρετικές εργασίες τους!

  Εκπαιδευτικός Γαλλικών: Μαυροπούλου Μαρία

  Σύνδεσμος τα “Ζώα προς Εξαφάνιση”

  Σύνδεσμος “Γαλλοφωνία”


  Εκπαιδευτικός Γαλλικών: Μαυροπούλου Μαρία


 • Joyeuses Pâques! Καλό Πάσχα!

  Στο μάθημα των Γαλλικών με τους μαθητές δημιουργήσαμε κάρτες, μάθαμε το λεξιλόγιο, ευχές για το Πάσχα και παίξαμε παιχνίδια με στόχο την εκμάθηση του λεξιλογίου και της γραμματικής.

  Joyeuses Pâques! Καλό Πάσχα!

  Εκπαιδευτικός Γαλλικών: Μαυροπούλου Μαρία


 • Αστικοποίηση – Εργασίες στο μάθημα των γαλλικών.

  Στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος Erasmus+ “Be friend with nature” οι μαθητές των  E΄ και ΣΤ΄ τάξεων που διδάσκονται γαλλικά, δημιούργησαν εργασίες βασισμένες στα πλεονεκτήματα της ζωής στην εξοχή και τους τρόπους βελτίωσης της ζωής στην πόλη. Στόχοι του μαθήματος ήταν η εκμάθηση και εμπέδωση λεξιλογίου αναφορικά με την παραπάνω θεματική ενότητα και η εξάσκηση προφορικού και γραπτού λόγου στη γαλλική γλώσσα.Τελικά προϊόντα των εργασιών είναι δύο βίντεο με τις εργασίες των μαθητών, οι οποίες και θα στολίζουν τους χώρους του σχολείου μας.

  Ε’ Τάξη

  Στ’ Τάξη


 • 20 Μαρτίου 2022  Παγκόσμια Ημέρα Γαλλοφωνίας!

  Η Ελλάδα αποτελεί μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας από το 2004 και με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εορτασμού στις 20 Μαρτίου, με τους μαθητές των Ε΄και ΣΤ΄ τάξεων, που διδάσκονται τα γαλλικά, αναζητήσαμε πληροφορίες στο διαδίκτυο, μάθαμε σε ποιες χώρες τα γαλλικά είναι επίσημη γλώσσα, ζωγραφίσαμε τις σημαίες τους, φτιάξαμε αφίσες και απαντήσαμε σε ένα παιχνίδι ερωτήσεων. Για μία ακόμη χρονιά απολαύσαμε το ταξίδι στον όμορφο κόσμο της Γαλλοφωνίας!

  Εκπαιδευτικός Γαλλικών : Μαυροπούλου Μαρία