Επίσκεψη στο κτήμα Μυλωνάδη ,συλλογή εσπεριδοειδών και παρασκευή μαρμελάδας

tr00023tr00024

 

 

 

 

 

 

87037037_3043917645619661_7419342007094476800_ntr00027

 

 

 

 

 

 

Την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, η Ε΄ και η ΣΤ΄ τάξη  του 1ου  Δημοτικού Σχολείου Χίου επισκέφθηκαν  το κτήμα Μυλωνάδη στον Κάμπο. Εκεί τους υποδέχτηκε ο κ. Δήμης Μυλωνάδης, που τους ξενάγησε στο κτήμα. Τα παιδιά εντυπωσιαστήκαν από τον  ανακαινισμένο μάγγανο και  τη μοναδική επισκέψιμη για περίπατο μαρμάρινη στέρνα του κτήματος. Στη συνέχεια ο κ. Μυλωνάδης επέτρεψε στους μικρούς μαθητές να μαζέψουν πορτοκάλια, λεμόνια και μανταρίνια. Μέρος των εσπεριδοειδών χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή  μαρμελάδας, που έγινε στο σχολείο  με τη βοήθεια της  κ. Ευαγγελίας Μισαηλίδου και της κ. Στέλλας Κουρίδου. Οι δύο κυρίες μας  εξήγησαν τη διαδικασία και μας μας καθοδήγησαν, ώστε να φτιάξουμε νόστιμη μαρμελάδα εσπερειδοειδών. Στη συνέχεια όλοι οι μαθητές του σχολείου την απόλαυσαν πάνω σε φρέσκο ψωμί!

Η συνταγή για μία δόση είναι η εξής: 

 

Μαρμελάδα εσπεριδοειδών

Υλικά:

  • 4 πορτοκάλια
  • 4 μανταρίνια
  • 2 λεμόνια
  • 1 περγαμόντο

Εκτέλεση:

  1. Πλένουμε και ξίνουμε την επιφάνεια των φρούτων, για να φύγει η πικρή γεύση.
  2. Αφαιρούμε τις φλούδες. Τις βράζουμε από τρεις φορές για 10 λεπτά. Σε κάθε βρασμό αλλάζουμε το νερό. Κρατάμε μερικές στην άκρη μερικές και τις κόβουμε σε μικρά κομματάκια.
  3. Σε ξεχωριστή κατσαρόλα βάζουμε τη σάρκα των φρούτων να ψηθεί για 20 λεπτά, αφού πρώτα έχουμε αφαιρέσει τα σκληρά μέρη και τα κουκούτσια.
  4. Βάζουμε τα φλούδια που βράσαμε και το εσωτερικό του φρούτου στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε.
  5. Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε μέσα τον πουρέ των εσπεριδοειδών. Για κάθε μία κούπα πουρέ προσθέτουμε δύο κούπες ζάχαρη. Επιπλέον, ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τις ψιλοκομμένες φλούδες. Αφού βράσει το μίγμα,  ψήνουμε για 20 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας συνεχώς.
  6. Μόλις η μαρμελάδα είναι έτοιμη, τη βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Κλείνουμε το καπάκι και τα γυρίζουμε ανάποδα.

Διατηρείται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μέχρι το άνοιγμα. Μετά την διατηρούμε στο ψυγείο.

 

Comments are closed.