Το έργο eTwinning “Notre Europe …notre héritage” στο μάθημα των Γαλλικών

Logo

Το έργο eTwinning “Notre Europe …notre héritage” πραγματοποιήθηκε με την εποικοδομητική συνεργασία εννέα σχολείων της Ελλάδας και της Γαλλίας. Έλαβαν μέρος περισσότεροι από 150 μαθητές ηλικίας 12-15 ετών και 15 εκπαιδευτικοί. Ο καταμερισμός των εργασιών ανά σχολική μονάδα ήταν σαφής, οι μαθητές χωρίστηκαν σε μεικτές διακρατικές ομάδες και η κάθε ομάδα ανέλαβε την εκπλήρωση ενός κοινού στόχου.

Το πρόγραμμα eTwinning εντάχθηκε στο πλαίσιο της βιωματικής προσέγγισης της εκμάθησης  των γαλλικών και βασίστηκε στο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών της γαλλικής γλώσσας όπως προβλέπεται για το δημοτικό. Στις δύο διδακτικές ώρες ανά εβδομάδα, παράλληλα με την ύλη του σχολικού μας βιβλίου, οι μαθητές διαδάχθηκαν το λεξιλόγιο και τη γραμματική της γαλλικής γλώσσας και δημιούργησαν σχέδια εργασίας με στόχο την εξοικείωση τους με τα γαλλικά ήθη και έθιμα.

Η διδασκαλία βασίστηκε στη διαθεματική, και συνεργατική προσέγγιση καθώς και σε παιγνιώδεις δημιουργικές δραστηριότητες ατομικά και ανά ομάδες, ενώ διαθεματικά σχέδια εργασίας πραγματοποιήθηκαν με στόχο την εξοικείωση των μαθητών με την  κατανόηση και παραγωγή προφορικού και γραπτού λόγου και τη γαλλική γλώσσα και τον πολιτισμό. Η βιωματική και διαδραστική προσέγγιση όλων των δραστηριοτήτων και των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του έργου, αποτέλεσαν κίνητρο μάθησης και εφαλτήριο δράσης για τους μαθητές, οι οποίοι με διάθεση κι ενθουσιασμό συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Ενδεικτικά αναφέρονται οι παρακάτω εργασίες: 1) Η εργασία “Francophonie” (εξοικείωση με τη γαλλική κουλτούρα – πολιτισμό με τη δημιουργία αφισών και εργασιών βασισμένες στην ιστορία και σύμβολα της Γαλλίας 2) Η εργασία  εύρεσης λέξεων με κοινές ρίζες στη γαλλική και ελληνική γλώσσα 3) Η δράση εορτασμού της εορτής “Chandeleur” (γνωριμία με το έθιμο της κρέπας και τη γαλλική κουζίνα 4) Η δράση συμμετοχής στο πρόγραμμα “Erasmus +”.

Οι μαθητές επικοινώνησαν μέσω του forum που οργανώθηκε στο twinspace. Μέσω του ταχυδρομείου αντάλλαξαν κάρτες (Χριστούγεννα – Πάσχα) και μικρές εκπλήξεις. Αποτέλεσμα της άψογης συνεργασίας ήταν η δημιουργία εργασιών και δράσεων όπως ένα παιχνίδι με κάρτες με τα γράμματα της αλφαβήτου, δύο συνεργατικά ηλεκτρονικά βιβλία για το αλφάβητο με ζωγραφιές μαθητών, ένα συνεργατικό βιβλίο με λέξεις ελληνικές-γαλλικές για τα Μαθηματικά, ένα συνεργατικό βίντεο με τραγούδια Χριστουγέννων, φύλλα εργασίας σχετικά με το Αλφάβητο και εργασίες με θέμα τον γαλλικό πολιτισμό. Η εργασία των μαθητών μας για το λογότυπο του προγράμματος κατόπιν ψηφοφορίας μεταξύ των συμμετεχόντων διακρίθηκε. Η συνεργασία και η επικοινωνία ήταν υποδειγματικές. Η γνωριμία με τον κόσμο του eTwinning ήταν μία απολαυστική περιπέτεια, στην οποία μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν με ενθουσιασμό, χαρά και δημιουργική διάθεση !

Η εκπαιδευτικός των Γαλλικών

Μαυροπούλου Μαρία


Comments are closed.