Πρόγραμμα “Οδυσσέας”

   Με μεγάλη χαρά σας ανακοινώνουμε την ένταξη του σχολείου μας στο δίκτυο σχολείων του «Οδυσσέα» και  τη  συνεργασία μας  με το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ο «Οδυσσέας» είναι ένα πρόγραμμα που φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια λειτουργίας και αφορά τη Σχολική Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση με τη χρήση νέων ΤΠΕ και την ανάπτυξη της δημιουργικότητας στο σύγχρονο σχολείο. Τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε.  της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου  και για το τρέχον έτος συμμετέχουν 112 σχολεία απ’  όλη την Ελλάδα , 222 εκπαιδευτικοί και 2.590 μαθητές.

   Σκοπός του προγράμματος είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση συνεργατικών δραστηριοτήτων από απόσταση μέσω τηλεδιασκέψεων ανάμεσα  σε Δημοτικά Σχολεία. Στόχος μας  αποτελεί η ανάπτυξη και η υλοποίηση διαθεματικών δραστηριοτήτων συνεργατικής μάθησης από απόσταση μεταξύ Δημοτικών Σχολείων με έμφαση στην ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και της κριτικής σκέψης.
  Το θέμα του φετινού «Οδυσσέα» είναι: 

«Ποτέ άλλοτε οι στέγες των σπιτιών των ανθρώπων δεν ήταν τόσο κοντά η μία στην άλλη, όσο είναι σήμερα. Και ποτέ άλλοτε οι καρδιές των ανθρώπων δεν ήταν τόσο μακριά η μία από την άλλη, όσο είναι σήμερα.» Αντώνης Σαμαράκης, Ζητείται ελπίς. (με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση του Αντώνη Σαμαράκη).

   Η σύνδεση με τα άλλα Δημοτικά γίνεται μέσω τηλεδιασκέψεων. Οι μαθητές αλληλεπιδρούν, μαθαίνουν να συνεργάζονται, ανταλλάσουν ιδέες και καλλιεργούν την κριτική τους σκέψη. Συνολικά θα πραγματοποιηθούν 4 τηλεδιασκέψεις στις οποίες οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να γνωριστούν, να ανταλλάξουν απόψεις και να διερευνήσουν το θέμα του προγράμματος. Για τη φετινή σχολική χρονιά  οι υπεύθυνοι του «Οδυσσέα» αποφάσισαν οι συνδέσεις να αφορούν Δημοτικά που βρίσκονται στους ίδιους νομούς για να μη διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος λόγω της πανδημίας covid19.

 Οι μαθητές και των δυο τμημάτων της Στ ΄ τάξης με τις δασκάλες τους, Μουρούνα Ειρήνη και Κατολέων Στυλιανή συμμετέχουν στον φετινό «Οδυσσέα» έχοντας ήδη πραγματοποιήσει την 1η Τηλεδιάσκεψη με  όμορα Δημοτικά Σχολεία της Χίου. Συγκεκριμένα το Στ1 του σχολείου μας συνδέθηκε με τους μαθητές της Στ’ του 4ου Δημοτικού Σχολείου Χίου και αντίστοιχα το Στ2 συνδέθηκε με τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Θολοποταμίου.   

       Κατά τη διάρκεια της 1ης Τηλεδιάσκεψης οι μαθητές γνωρίστηκαν μεταξύ τους, παρουσίασαν τα σχολεία τους και τις γειτονιές τους. Τέλος  αναδείχθηκε σε αυτούς  το θέμα με το οποίο θα ασχοληθούν στις επόμενες διαδικτυακές συναντήσεις τους. Οι μαθητές μας έδειξαν μεγάλο ενθουσιασμό, χαρά και προσμονή για την επόμενη συνάντηση με τα όμορα Δημοτικά Σχολεία.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος. https://www.edivea.org/2021-home.html


Comments are closed.