Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και η όρεξή μας για γλυκά μεγαλώνει! Και ποιος είναι ο πιο ειδικός, για να μας δείξει πώς φτιάχνονται; Μα φυσικά οι γιαγιάδες μας! Έτσι κι εμείς, στο Μάθημα της Φιλαναγνωσίας, καλέσαμε μια από τις γιαγιάδες της τάξης μας, για να φτιάξουμε μαζί της, μα τι άλλο; Μελομακάρονα! Η κυρία Ευαγγελία Μισαηλίδου, ήρθε στο σχολείο μας με χαρά και μαζί με τα παιδιά, έφτιαξαν και δοκίμασαν την παρακάτω συνταγή.
Τα μελομακάρονα της γιαγιάς Ευαγγελίας
Υλικά για τη ζύμη |
Υλικά για το σιρόπι (Βράζουμε όλα τα υλικά για 8΄-10΄) |
1 ποτήρι πορτοκαλάδα με ανθρακικό |
2 κουταλιές μέλι |
Μισό κουταλάκι σόδα |
Φλούδα λεμονιού |
2 χούφτες ψιλό σιμιγδάλι |
2,5 ποτήρια ζάχαρη |
Ξύσμα λεμονιού |
2 ποτήρια νερό |
2 ποτήρια αραβοσιτέλαιο (ή 1 αραβοσιτέλαιο και 1 ελαιόλαδο) |
2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού |
3 κουταλιές σούπας ζάχαρη |
|
3 κουταλάκια μπέικιν |
|
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (αφαιρώ τις 2 χούφτες) |
|
Λίγο καρύδι για τη μέση |
Εκτέλεση
Βάζουμε το λάδι και την πορτοκαλάδα με τη σόδα και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μπέικιν, το σιμιγδάλι, το ξύσμα λεμονιού και το αλεύρι. Ανακατεύουμε το μείγμα και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει μέτρια. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά στους 170ο – 180ο .
Ετοιμάζουμε το σιρόπι και μελώνουμε κρύα μελομακάρονα με ζεστό σιρόπι.
Καλή επιτυχία!