Μήνυμα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων για την Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών

 

δάσκαλος

Η σημερινή λοιπόν μέρα, η 5η Οκτωβρίου, είναι αφιερωμένη στους εκπαιδευτικούς. Μια ευκαιρία να τιμήσουμε τους εκπαιδευτικούς που καθοδηγούν τα παιδιά μας στα μονοπάτια της γνώσης,  τους μεταδίδουν αξίες και δεξιότητες και τα βοηθούν να ενταχθούν ομαλά στην ομαδική ζωή.

   Επιβάλλεται όμως ταυτόχρονα να αναλογιστούμε πώς ειναι οι σημερινές συνθήκες, στις οποίες οι εκπαιδευτικοί ασκούν το αδιαμφισβήτητα απαιτητικό έργο τους. 

   Το κύρος του εκπαιδευτικού έχει υποβαθμιστεί, σε αντίθεση με τον σημαντικό ρόλο που επιτελεί στην κοινωνία. Οι συνεχιζόμενες μειώσεις των δαπανών στην Παιδεία, η καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων διαμορφώνουν μια πολύ δύσκολη κατάσταση που απειλεί, τελικά, την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου. 

     Απ' την άλλη, οι εκπαιδευτικοί έχουν επιπλέον να διαχειριστούν τις συνέπειες της κοινωνικοοικονομικής κρίσης, μέσα στα σχολεία, καθώς πρέπει να βρίσκουν τρόπους να υποστηρίξουν μαθητές με διάφορα οικονομικά, κοινωνικά και συναισθηματικά προβλήματα. 

       Σύμφωνα με τον Πλάτωνα, η παιδεία είναι δεύτερος ήλιος για τους ανθρώπους. Δε φτάνει όμως μόνο η προσπάθεια των εκπαιδευτικών για να λάμψει αυτός ο ήλιος. Χρειάζεται κι εμείς οι γονείς να είμαστε στο πλευρό τους και να διεκδικούμε καλύτερα σχολεία, περισσότερους εκπαιδευτικούς και ουσιαστικά εκπαιδευτικά προγράμματα. 

     Μόνο μέσα από την παιδεία μπορεί να γίνει καλύτερη η κοινωνία. Μια ξεχωριστή πνευματική φυσιογνωμία του τόπου μας, ο Αδ. Κοραής έλεγε σχετικά:"Πολιτεία που δεν έχει βάση της την παιδεία είναι οικοδομή πανω στην άμμο. "

   Το πρόβλημα ενός σχολείου κι ενός Συλλόγου Γονέων είναι πρόβλημα όλων των σχολείων κι ολων των Συλλόγων γονέων  και κηδεμόνων, γιατί απειλεί την ποιότητα της εκπαίδευσης στον τόπο μας. 


Comments are closed.