3η Δεκεμβρίου: Ημέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για Άτομα Με Αναπηρίες

Τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα Με Αναπηρίες. Η 3η Δεκεμβρίου δεν είναι μία ημέρα για γιορτές και πανηγυρισμούς. Είναι μία ημέρα διεκδίκησης και προβληματισμού. Στόχος της είναι η υπενθύμιση του αυτονόητου, ότι δηλαδή ο σεβασμός και το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου στην αξιοπρεπή ζωή είναι αδιαπραγμάτευτο για όλους και δεν επιδέχεται εκπτώσεις!

Με αφορμή την ημέρα, παρακολουθήσαμε ένα σύντομο αλλά περιεκτικό βίντεο, σχετικά με όλες τις αναπηρίες, με βασικό σκοπό την άρση στερεοτύπων και προκαταλήψεων. Μιλήσαμε για τον τρόπο που μία αναπηρία επηρεάζει τη ζωή ενός ανθρώπου, ζωγραφίσαμε με το στόμα με ανοιχτά και κλειστά μάτια και φτιάξαμε μια αφίσα. Αξίζει να σημειωθεί πως  "ανακαλύψαμε"  7 διάσημους ανθρώπους, που αν και έχουν κάποια αναπηρία έχουν πετύχει πολλά στη ζωή τους (Ο Μπετόβεν, Η Έλλεν Κέλλερ, ο Πάμπλο Πινέδα, ο Κρίστι Μπράουν, η Έιμι Μάλινς, ο Παύλος Μάμαλος και ο Στίβεν Χόκινγκ).

Επιπλέον, γνωρίσαμε τη μέθοδο ανάγνωσης και γραφής για τους τυφλούς, διαβάσαμε κουκίδες σε μορφή Braille, γράψαμε-σχηματίσαμε  λέξεις στην παραπάνω μορφή και φτιάξαμε τα Δέντρα της Αφής. Στη συνέχεια, παίξαμε τυφλόμυγα, τυφλοί-οδηγοί και προσπαθήσαμε με δεμένα μάτια να αναγνωρίσουμε τα πρόσωπα των συμμαθητών μας και να μαντέψουμε αντικείμενα μέσω της αφής και της όσφρησης.
Eνημερωθήκαμε για τη νοηματική γλώσσα, το δακτυλικό αλφάβητο και τις χειρομορφές, τον τρόπο δηλαδή που επικοινωνούν οι κωφοί. Προσπαθήσαμε μέσω της χειλεανάγνωσης να διαβάσουμε λέξεις και να εκφραστούμε μέσω παντομίμας και νοημάτων, χωρίς να μιλήσουμε. Ολοκληρώνοντας, κατασκευάσαμε Το φορτηγό των Νοημάτων, που αναπαριστά τα γράμματα της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας.
Τέλος, όλα τα παιδιά έφτιαξαν ομάδες και συμμετείχαν σε τουρνουά μπότσια, γεγονός που τα ευαισθητοποίησε και τα ενθουσίασε.

 


Comments are closed.