Την Πέμπτη 10 Απριλίου, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον προαύλιο χώρο της βιβλιοθήκης «Κοραής», προς τιμήν του μεγάλου δασκάλου του Γένους, Αδαμάντιου Κοραή, με αφορμή την επέτειο του θανάτου του στις 6 Απριλίου 1833.
Την Τέταρτη 9 Απριλίου, οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης επισκέφθηκαν το Μουσείο Μαστίχας, όπου παρακολούθησαν το πρόγραμμα «η Αρχιτεκτονική στα Νοτιόχωρα της Χίου».
Στα πλαίσια του προγράμματος, οι μαθητές γνώρισαν τα βασικά χαρακτηριστικά δύο οικισμών των αρχαϊκών και μεσαιωνικών χρόνων (Πυργί, Μεστά) και στη συνέχεια χωρίστηκαν σε ομάδες και κατασκεύασαν ομοιώματα δικών τους οικισμών.
Τα παιδιά συμμετείχαν με πολλή χαρά στη δράση και συνεργάστηκαν άψογα!
Ευχαριστούμε τους υπεύθυνους του μουσείου για την υλοποίηση του προγράμματος!
Μια ξεχωριστή και γευστική εμπειρία έζησαν οι μαθητές της Δ΄ και της Ε΄ τάξης την Τετάρτη 9 Απριλίου 2025, καθώς είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στην παρασκευή του αγαπημένου παραδοσιακού παστελιού.
Η πρόσκληση του σχολείου μας βρήκε θερμή ανταπόκριση από την κα Καλλιόπη Φλωράδη και την κα Μαρίνα Παπαλιώδη, μητέρα και θεία του μαθητή της Δ΄ τάξης, Ζαννή. Με χαρά μοιράστηκαν τα μυστικά της τέχνης τους, παρουσιάζοντας βήμα προς βήμα τη διαδικασία παρασκευής αυτού του θρεπτικού γλυκού, με κύρια συστατικά το σουσάμι και το μέλι.
Οι μαθητές παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον κάθε στάδιο, από την ανάμειξη των υλικών μέχρι τη δημιουργία των λαχταριστών μπαρών και το ευχάριστο σερβίρισμα.
Εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στην κα Καλλιόπη Φλωράδη και στην κα Μαρίνα Παπαλιώδη για την ευγενική τους παρουσία και τη δημιουργία αυτού του νόστιμου κεράσματος. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στην κα Μαρίνα Παπαλιώδη για τη γενναιόδωρη προσφορά όλων των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή του παστελιού.
Ήταν μια ημέρα γεμάτη γεύση, μάθηση και δημιουργικότητα, που σίγουρα θα μείνει αξέχαστη στους μαθητές μας!
Με τις καρδιές γεμάτες χαρά και κρατώντας στα χέρια τα όμορφα χελιδόνια τους, τα πρωτάκια μας ντύθηκαν στα λευκά και επισκέφτηκαν το 7ο Νηπιαγωγείο. Εκεί, με χαμόγελα και παιδικές φωνές, είπαν στους μικρούς τους φίλους τα κάλαντα της Άνοιξης και του Λαζάρου, σκορπίζοντας γιορτινή ατμόσφαιρα και αισιοδοξία.
Η όμορφη αυτή συνάντηση δεν σταμάτησε εκεί! Στη συνέχεια, οι μαθητές συνεργάστηκαν με τα νήπια και, μέσα από μια δημιουργική και χαρούμενη διαδικασία, έφτιαξαν μαζί Λαζαράκια, τηρώντας τα έθιμα και ζωντανεύοντας την παράδοση.
Μια εμπειρία γεμάτη αρώματα άνοιξης, συνεργασία και παιδική αγάπη που θα μείνει αξέχαστη σε μικρούς και μεγάλους!
Την Πέμπτη 3 Απριλίου, οι μαθητές της Δ τάξης επισκέφτηκαν το Μουσείο Μαστίχας και παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα « Παίζοντας τότε και τώρα». Τα παιδιά, αφού παρακολούθησαν μια παρουσίαση σχετικά με τα παιχνίδια της αρχαιότητας και εντόπισαν ομοιότητες και διαφορές με τα σύγχρονα παιχνίδια, κατασκεύασαν τα δικά τους παιχνίδια με πηλό. Διασκέδασαν πολύ και συμμετείχαν με ενθουσιασμό. Ευχαριστούμε τους υπεύθυνους του Μουσείου για τη φιλοξενία!
Τι πιο όμορφο από τη συνεργασία και την ομαδικότητα;
Οι μαθητές της Α’ τάξης του σχολείου μας, σε συνεργασία με την Α’ τάξη του 6ου Δημοτικού Σχολείου, έγραψαν ένα παραμύθι με τίτλο «Πασχαλινή Περιπέτεια στο Δάσος».
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, οι φίλοι μας από το 6ο Δημοτικό επισκέφθηκαν το σχολείο μας. Παρουσιάσαμε το βιβλίο μας, παίξαμε παιχνίδια γνωριμίας, τραγουδήσαμε τα Κάλαντα της Άνοιξης και του Λαζάρου, ανταλλάξαμε ευχές και περάσαμε υπέροχα!
Στο τέλος , τους περίμενε μια έκπληξη: ένα όμορφο πασχαλινό κυνήγι θησαυρού! Πασχαλινά αυγά ήταν διασκορπισμένα στην αυλή του σχολείου μας και οι μικροί μας φίλοι έπρεπε να τα ανακαλύψουν για να βρουν τον μυστικό κωδικό που ξεκλείδωνε το σεντούκι του θησαυρού.
Μια αξέχαστη εμπειρία γεμάτη συνεργασία, δημιουργικότητα και χαρά.
Πασχαλινή περιπέτεια στο δάσος
This interactive flipbook is created with FlippingBook, a service for streaming PDFs online. No download, no waiting. Open and start reading right away!
Με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας παιδικού βιβλίου οι μαθητές της Β΄ τάξης επισκέφθηκαν το θέατρο της Καλλιμασιάς και παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Παιδική Πασχαλιά»από τη θεατρική ομάδα «Χιλιοδέντρι». Η παράσταση διοργανώθηκε από το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς και ήταν βασισμένη στο βιβλίο του Παπαδιαμάντη «Πασχαλινά διηγήματα». Παραδόσεις, ήθη, έθιμα, μυρωδιές και τραγούδια που αφορούν το Πάσχα ζωντάνεψαν μπροστά στα παιδικά μάτια.
Με φαντασία και δημιουργικότητα, οι μικροί μαθητές και μαθήτριές μας, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους, ετοίμασαν μοναδικές χειροτεχνίες για το πασχαλινό μας παζάρι! Τα έσοδα θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό, καλλιεργώντας την αξία του ενεργού πολίτη.
Στο Β΄2, η άνοιξη ήρθε μελωδικά! Οι μαθητές με χαρά και δημιουργικότητα, αναβίωσαν τα χελιδονίσματα, καλωσορίζοντας την εαρινή ισημερία με τα παραδοσιακά κάλαντα της χελιδόνας. Παράλληλα, τίμησαν την 25η Μαρτίου, εμβαθύνοντας στη διπλή σημασία της ημέρας: τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την εθνική επέτειο. Οι κατασκευές για τον Ευαγγελισμό και το κρυφό σχολειό αποτυπώνουν τη θρησκευτική και την ιστορική μας κληρονομιά.
Με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας τίμησαν την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 με τη θεατρική παράσταση «Μνήμες Επανάστασης». Μέσα από θεατρικά δρώμενα, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, οι μαθητές ζωντάνεψαν τη δύναμη και το θάρρος των αγωνιστών της ελευθερίας.
Η Β΄ τάξη επισκέφθηκε το Ναυτικό Μουσείο Χίου, ένα επιβλητικό αρχοντικό σε νεοκλασικούς νησιωτικούς ρυθμούς που στεγάζει τη ναυτική ιστορία και κληρονομία της Χίου. Φιλοξενεί μια ιδιωτική συλλογή που περιέχει μοντέλα ιστιοφόρων, εμπορικών πλοίων, έργα ζωγραφικής, σπάνιες φωτογραφίες, βιβλία, καθώς και τμήματα πλοίων και άλλα ναυτικά αντικείμενα, ένα χρονικό της ανάπτυξης της ελληνικής ναυτιλίας δια μέσου των αιώνων.
Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν από τα εκθέματα καθώς κι από την ξενάγηση από τους υπέύθυνους.
Κάθε χρόνο, στις 8 Μαρτίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Μια ημέρα αφιερωμένη στον αγώνα των γυναικών για ισότητα, δικαιοσύνη και σεβασμό.
Η ιστορία της 8ης Μαρτίου ξεκινά από τα μέσα του 19ου αιώνα, όταν οι γυναίκες άρχισαν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Το 1857, εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη διαδήλωσαν για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Αυτή η διαμαρτυρία ήταν μια από τις πρώτες φωνές που ακούστηκαν για την ισότητα των γυναικών.
Στις αρχές του 20ου αιώνα, το 1908, 15.000 γυναίκες παρέλασαν και πάλι στη Νέα Υόρκη, ζητώντας λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερους μισθούς και το τέλος της παιδικής εργασίας. Το σύνθημά τους, «Ψωμί και τριαντάφυλλα», συμβόλιζε τις βασικές ανάγκες και τα όνειρά τους για μια καλύτερη ζωή.
Το 1910, στην Κοπεγχάγη, η «Διεθνής Διάσκεψη των Γυναικών» πρότεινε την καθιέρωση μιας παγκόσμιας ημέρας για τη γυναίκα. Η πρόταση υλοποιήθηκε το 1977, όταν ο ΟΗΕ ανακήρυξε την 8η Μαρτίου ως την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Σήμερα, η 8η Μαρτίου είναι μια ευκαιρία να θυμηθούμε τους αγώνες των γυναικών, να τιμήσουμε τα επιτεύγματά τους και να συνεχίσουμε να διεκδικούμε έναν κόσμο όπου όλες οι γυναίκες θα έχουν ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα.
Οι μαθητές της Β΄ τάξηςδιοργάνωσαν μια λαογραφική έκθεση στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας, «ξετρυπώνοντας» μικρούς και μεγάλους ξεχασμένους θησαυρούς από τις αποθήκες των παππούδων τους. Στην έκθεση προσκλήθηκαν όλοι οι μαθητές του σχολείου μας, καθώς και οι μαθητές του 7ου Νηπιαγωγείου Χίου, για να την επισκεφτούν και να ταξιδέψουν μαζί μας στον χρόνο.
Ευχαριστούμε θερμά τους μαθητές της Δ΄ τάξης, Ζαννή Γ. και Ιωάννα Δ., καθώς και την εκπαιδευτικό Μαρία Κοντογιάννη, για την πολύτιμη προσφορά εκθεμάτων. Επιπλέον, εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στην εκπαιδευτικό Κατερίνα Σβύνου για τη δημιουργία της πρόσκλησης.
Η Κυρά-Σαρακοστή, ένα από τα παλαιότερα και πιο όμορφα έθιμα της Ελλάδας, συνδέεται άρρηκτα με την περίοδο της Σαρακοστής και την εορτή του Πάσχα. Παρόλο που στις μέρες μας τείνει να ξεχνιέται, η Κυρά-Σαρακοστή αποτελούσε ένα μοναδικό “ημερολόγιο” για τον υπολογισμό των εβδομάδων από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Με τα επτά της πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα της Σαρακοστής, η Κυρά-Σαρακοστή ήταν μια χάρτινη ζωγραφιά που απεικόνιζε μια γυναίκα με μορφή καλόγριας, με σταυρωμένα χέρια σε προσευχή, έναν σταυρό που συμβόλιζε την παρουσία της στην εκκλησία και χωρίς στόμα, ως σύμβολο της νηστείας.
Κάθε Σάββατο, από την Καθαρά Δευτέρα, της έκοβαν ένα πόδι, με το τελευταίο να κόβεται το Μεγάλο Σάββατο. Στη Χίο, αυτό το τελευταίο κομμάτι το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο ή καρύδι, φέρνοντας τύχη σε όποιον το έβρισκε. Σε άλλες περιοχές, το έβδομο πόδι το τοποθετούσαν στο ψωμί της Ανάστασης, φέρνοντας γούρι στον τυχερό που το ανακάλυπτε.
Η Κυρά-Σαρακοστή δεν ήταν μόνο χάρτινη! Σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, την έφτιαχναν από ζυμάρι με αλάτι, από πανί γεμισμένο με πούπουλα, ή ακόμα και από μια πατάτα ή κρεμμύδι στον Πόντο, όπου την ονόμαζαν “Κουκουρά”.
Συνταγή
Συστατικά
3 κούπες αλεύρι
1 κούπα αλάτι
1 κούπα νερό
μπαχαρικά για διακόσμηση όπως γαρύφαλλο ή μαχλέπι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C στον αέρα.
Βάζουμε τα υλικά για το ζυμάρι σε ένα λεκανάκι και τα ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ελαστική και ωραία ζύμη.
Πλάθουμε την Κυρά Σαρακοστή με το ζυμάρι φτιάχνοντας το σώμα, τη φούστα, το πρόσωπο, τα πόδια της, τη διακοσμούμε όπως θέλουμε και τη βάζουμε σε ένα ταψί το οποίο έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.
Ψήνουμε για 20 με 30 λεπτά. Μας ενδιαφέρει να στεγνώσει και όχι να «ψηθεί».
Tip
Πρόκειται για μια εύκολη ζύμη η οποία για να φτιαχτεί μπορεί να θέλει και λίγο ακόμα νερό το οποίο προσθέτουμε λίγο-λίγο.
Ο Μάρτης έφτασε και μαζί του έφερε ένα από τα πιο αγαπημένα ανοιξιάτικα έθιμα: το Μαρτάκι! Οι μικροί μας μαθητές/τριες έφτιαξαν τα δικά τους όμορφα Μαρτάκια, ακολουθώντας την παράδοση που λέει πως η κόκκινη και λευκή κλωστή μας προστατεύει από τον πρώτο ανοιξιάτικο ήλιο. Το κόκκινο συμβολίζει τη χαρά και το άσπρο την αθωότητα.
Με ενθουσιασμό και δημιουργικότητα έπλεξαν τα βραχιολάκια τους και έμαθαν πως στο τέλος του μήνα μπορούν να τα αφήσουν σε έναν θάμνο, για να τα πάρουν τα χελιδόνια και να φτιάξουν τις φωλιές τους.
Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα, τα παιδιά διασκέδασαν, έχτισαν τις δικές τους γέφυρες επικοινωνίας με τις παραδόσεις μας και γέμισαν το σχολείο μας με χαμόγελα και χρώματα. Ας είναι ο Μάρτης φωτεινός και χαρούμενος, όπως και οι δημιουργίες τους των παιδιών!