Στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, την Παρασκευή 13 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση βράβευσης των ποιημάτων Haikus. Το ποίημα της μαθήτριάς μας Παρασκευής Γ. διακρίθηκε στον Εθνικό Διαγωνισμό με το 1ο Βραβείο και είναι ένα από τα τέσσερα τα οποία βραβεύτηκαν πανελλαδικά για το επίπεδο Α1 και προκρίθηκαν στον Διεθνή Διαγωνισμό.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας APF, ο οποίος προσέφερε αναμνηστικά δώρα και βεβαιώσεις διάκρισης.
Την Τέταρτη 28 Μαΐου πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή τελετή βράβευσης των διακριθέντων έργων που συμμετείχαν στον διαγωνισμό Πολύγλωσσου Kamisibaï 2024-25 από την ερευνητική ομάδα Pluralités του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Το σχολείο μας έλαβε μέρος στον διαγωνισμό με το έργο των μαθητών της ΣΤ’ τάξης «Άσε με ελεύθερο να σου πω πως μια νέα φιλία γεννιέται» και κέρδισε το ειδικό βραβείο πρωτότυπης πολύγλωσσης ιστορίας.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στα παιδιά που συνεργάστηκαν με χαρά και δημιουργική διάθεση και διακρίθηκαν στον πολύγλωσσο διαγωνισμό, στον οποίο συμμετείχαν έργα από πολλά σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού! Στο ακόλουθο έγγραφο pdf μπορείτε να διαβάσετε την εικονογραφημένη ιστορία των μαθητών.
Συγχαρητήρια στους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης για τη διάκρισή τους με το Ειδικό Βραβείο Πρωτότυπης Πολύγλωσσης Ιστορίας, για το παραμύθι που δημιούργησαν και εικονογράφησαν, με τίτλο “Άσε με ελεύθερο να σου πω πως μία νέα φιλία γεννιέται!” Η ιστορία των παιδιών είναι γραμμένη σε οκτώ γλώσσες και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων πολυγλωσσίας και φιλαναγνωσίας.
Ο Διαγωνισμός διοργανώθηκε από την ερευνητική ομάδα Pluralités, του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Α.Π.Θ., σε συνεργασία με τον επιστημονικό σύλλογο DULALA.
Με αφορμή τη γιορτή της Μητέρας, οι μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης συμμετείχαν σε μια όμορφη και δημιουργική δραστηριότητα. Με γνώμονα τα συναισθήματά τους και την αγάπη προς το πρόσωπο της μητέρας, τα παιδιά με τη βοήθεια ενός ψηφιακού λεξικού αναζήτησαν λεξιλόγιο και στη συνέχεια έγραψαν ποιήματα, γεμάτα συναισθήματα και ευχές!
Η δραστηριότητα αυτή ενίσχυσε τις γλωσσικές δεξιότητες των παιδιών και τους έδωσε και την ευκαιρία να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, συνδέοντας τη μάθηση με τη δημιουργικότητα.
Στις 2 Απριλίου, Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης παρουσίασαν στους μαθητές της Ε΄ τάξης το kamishibaï, την πολύγλωσση ιστορία που δημιούργησαν και εικονογράφησαν, με αφορμή τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό kamishibaï 2024-25. Η ιστορία τους με τίτλο “Άσε με ελεύθερο να σου πω πως μία νέα φιλία γεννιέται!” είναι γραμμένη σε οκτώ γλώσσες, οι οποίες εντάσσονται αρμονικά στην αφήγηση.
Στα γιαπωνέζικα kamishibaï σημαίνει «Θέατρο από χαρτί». Είναι μία πρωτότυπη τεχνική αφήγησης, ένα είδος περιφερόμενου θεάτρου, το οποίο χρησιμοποιούσαν στην Ιαπωνία για να αφηγηθούν ιστορίες στα παιδιά, χρησιμοποιώντας ένα ξύλινο πλαίσιο, το butaï.
Το πολύγλωσσο kamishibaï αποτελεί ένα παιγνιώδες παιδαγωγικό εργαλείο, το οποίο προάγει την εκμάθηση της ανάγνωσης, της γραφής, της διήγησης, της προφορικής και καλλιτεχνικής έκφρασης και αναπτύσσει την πολυγλωσσική δεξιότητα των παιδιών.
Ο Διαγωνισμός διοργανώνεται από την ερευνητική ομάδα Pluralités, του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Α.Π.Θ. σε συνεργασία με τον επιστημονικό σύλλογο DULALA.
Η Ελλάδα αποτελεί μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας από το 2004 και με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εορτασμού στις 20 Μαρτίου, με τους μαθητές των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων αναζητήσαμε πληροφορίες στο διαδίκτυο, μάθαμε σε ποιες χώρες τα γαλλικά είναι επίσημη γλώσσα, παίξαμε το παιχνίδι των γαλλόφωνων χωρών, φτιάξαμε αφίσες, απαντήσαμε σε ένα παιχνίδι ερωτήσεων για τη Γαλλία και τα πολιτιστικά της μνημεία και τέλος γευτήκαμε ένα λαχταριστό γαλλικό πρωινό!
Ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά μας για τον ενθουσιασμό και την ενεργή συμμετοχή τους!
Με χαρά ενημερωθήκαμε πως το ποίημα της μαθήτριας της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας, Παρασκευής Γ., διακρίθηκε από πλήθος ποιημάτων, πολλών δημοτικών σχολείων της χώρας και αποτελεί ένα από τα ποιήματα Haiku που βραβεύονται και θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Haiku στη γαλλική γλώσσα στο επίπεδο Α1.
Ευχαριστούμε θερμά τα μέλη της κριτικής επιτροπής του Σύνδεσμο Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (APF) για τη βράβευση του Haiku της μαθήτριάς μας.
Συγχαίρουμε επίσης όλους τους μαθητές/τριες της ΣΤ΄ τάξης, που με διάθεση και ενθουσιασμό έγραψαν τα δικά τους ποιήματα και συμμετείχαν στον εν λόγω διαγωνισμό.
Στο μάθημα των γαλλικών με τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης μιλήσαμε για τα Haikus, ένα είδος Ιαπωνικής ποίησης με μία στροφή, η οποία αποτελείται από τρεις στίχους των 5, 7 και 5 συλλαβών αντίστοιχα. Συνήθως περιγράφει μια εικόνα της φύσης και δίνει στοιχεία για την εποχή του χρόνου μέσα από εποχιακές λέξεις. Το haiku έχει συνολικά 17 συλλαβές και είναι η πιο σύντομη μορφή ποίησης στον κόσμο.
Στόχος της δραστηριότητας μας αυτής ήταν η εξοικείωση των μαθητών με τη δημιουργική, λογοτεχνική γραφή.
Τέσσερις μαθήτριες και μαθητές θέλησαν να λάβουν μέρος στον πανελλήνιο διαγωνισμό ποίησης haiku, ο οποίος διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Καθηγητών Γαλλικής γλώσσας και με πολλή διάθεση δημιούργησαν τα παρακάτω ποιήματα στα γαλλικά.
Με πολλή χαρά οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης δημιούργησαν τα παρακάτω αινίγματα! Ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά για τις όμορφες ιδέες και τη δημιουργική τους διάθεση!
Μπορείτε να ψηφίσετε το αίνιγμα του σχολείου μας στον παρακάτω σύνδεσμο:
Στις 2 Φεβρουαρίου στη Γαλλία τηρείται το έθιμο της παρασκευής κρέπας. Έχοντας ως στόχο την εξοικείωση των παιδιών με τη γαλλική γλώσσα και τον γαλλικό πολιτισμό, οι μαθητές των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων, αφού μάθανε το λεξιλόγιο για τα υλικά και τη συνταγή της κρέπας, δημιουργήσανε όμορφες εργασίες! Τέλος, μικροί και μεγάλοι με πολλή χαρά γευτήκαμε λαχταριστές κρέπες!
Παιγνιώδεις και βιωματικές δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν στο μάθημα γαλλικής γλώσσας, δημοσιεύτηκαν στα τεύχη 105, 106 και 107 του περιοδικού Contact+ του Συνδέσμου Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας.
Με τους μαθητές των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων, με παιγνιώδεις δραστηριότητες και πολλή χαρά, μαθαίνουμε το λεξιλόγιο των Χριστουγέννων, παίζουμε bingo με τις λέξεις, τραγουδάμε τα κάλαντα και άλλα τραγούδια και διαβάζουμε γαλλικά παραμύθια! Καλές γιορτές σε όλους με υγεία και αγάπη!
Συμμετοχή στο διαγωνισμό: ?Top 5 Chanson Francophone?
Στόχος η εξοικείωση των μαθητών με τα με τα γαλλικά ακούσματα και η πολιτισμική τους ευαισθητοποίηση.
Οι μαθητές των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων, έχοντας το ρόλο του κριτή, επιλέγουν τα αγαπημένα τους τραγούδια. Εάν προβλέψουν σωστά την τελική πεντάδα των τραγουδιών θα λάβουν ως επιβράβευση ένα γαλλικό πρωινό!
Ο διαγωνισμός “Top 5 Chanson Francophone D’aujourd’hui” προκηρύσσεται από τον Σύλλογο Καθηγητών Γαλλικής γλώσσας και Φιλολογίας Α.P.L.F. – D.U σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και τους Συμβούλους Εκπαίδευσης Γαλλικής γλώσσας.
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών εορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου. Με τα παιδιά συζητήσαμε για τη σπουδαιότητα της εκμάθησης των ξένων γλωσσών και υλοποιήσαμε δημιουργικές δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, με τους μαθητές της Ε? τάξης, αναζητήσαμε πληροφορίες στο διαδίκτυο, αναφερθήκαμε στο σημαντικό ρόλο της πολυγλωσσίας και δημιουργήσαμε εργασίες και αφίσες. Προκειμένου να ενισχύσουμε τις ψηφιακές δεξιότητες των μαθητών της ΣΤ΄, μάθαμε πως να χρησιμοποιούμε ένα ηλεκτρονικό λεξικό, να βρίσκουμε λεξιλόγιο και με τη βοήθεια καρτών και της ψηφιακής εφαρμογής Suno AΙ δημιουργήσαμε το δικό μας τραγούδι στα γαλλικά, με τίτλο ?J?adore apprendre des langues ?trang?res– Αγαπώ να μαθαίνω ξένες γλώσσες?.
Ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά, τα οποία ενθουσιάστηκαν με τη χρήση των ψηφιακών εργαλείων και δημιούργησαν τις όμορφες αυτές εργασίες!