Εκπαιδευτική επίσκεψη στη Μονή Αγίου Μηνά

Την Παρασκευή 26 Απριλίου, οι μαθητές μας επισκέφθηκαν το μοναστήρι του Άγιου Μηνά στο Νεοχώρι, όπου εκκλησιάστηκαν.  Είναι ένας  τόπος μοναδικός για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία αφού εκεί πριν από 200 χρόνια, τον Απρίλιο του 1822, διαδραματίστηκαν γεγονότα που πέρασαν στην ιστορία ως «σφαγή της Χίου». Εκεί  είχαν κρυφτεί περισσότεροι από 3.000 κάτοικοι του νησιού και  βρήκαν μαρτυρικό θάνατο. Στις 2 Απριλίου του 1822, ανήμερα την Ανάσταση, στρατεύματα των Οθωμανών εκδικούμενα τη συμμετοχή της Χίου στην Ελληνική επανάσταση, έκαναν έφοδο ζητώντας τους να παραδοθούν. Με την άρνηση της παράδοσης ξεκίνησε και το «σφυροκόπημα» που οδήγησε λίγες ώρες αργότερα στον αφανισμό όλων όσοι είχαν βρει καταφύγιο εκεί. Όσοι δεν σφάχτηκαν από τα γιαταγάνια κάηκαν μέσα στο καθολικό ή μέσα στη δεξαμενή νερού όπου είχαν κρυφτεί προσπαθώντας να σωθούν.

Στο ίδιο χώρο βρίσκεται το «Μουσείο της Σφαγής», όπου παρουσιάζεται  «έκθεση» αντικειμένων και ιστοριών. Το Πάσχα του 1822,  από τους περίπου 112.000 κατοίκους της Χίου, σφαγιάστηκαν 42.000 και αιχμαλωτίστηκαν 52.000, οι οποίοι και πουλήθηκαν σκλάβοι. Περίπου 22.000 έφυγαν φυγάδες από το νησί. Και κάπου 900 με 1.800 έμειναν πίσω.

Ήταν πραγματικά μια αξέχαστη επίσκεψη, που σηματοδότησε την έναρξη των πασχαλινών μας διακοπών μέσα σε κλίμα κατάνυξης και πίστης.


Comments are closed.