• Category Archives Covid
 • Άνοιγμα σχολείων 8 Ιανουαρίου – Τα μέτρα προστασίας του ΕΟΔΥ

  Εξαιτίας της έξαρσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού (λοιμώξεις από τον ιό SARS-CoV-2, γρίπη κ.α.) ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) συστήνει την τήρηση βασικών μέτρων  από εκπαιδευτικούς, μαθητές και λοιπό προσωπικό των σχολικών μονάδων.

  • Τακτικό πλύσιμο των χεριών:

  ➢Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό)

  ➢Πριν και μετά: ▪Την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος ▪ Το γεύμα ▪ Τη χρήση της τουαλέτας

  ➢Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.

  ➢Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.

  • Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.
  • Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ)
  • Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων
  • Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό
  • Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.
  • Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.
  • Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).
  • Σχετικά με τις απουσίες των μαθητών/τριών που οφείλονται στη νόσηση από κορωνοϊό COVID-19 σας ενημερώνουμε ότι με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών των σχολικών μονάδων, καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών. Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών/τριών μαζί με την οποία προσκομίζεται σχετική υπεύθυνη δήλωση της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, επιδεικνυόμενης ταυτόχρονα στον/στη Διευθυντή/ντρια-Προϊστάμενο/η των σχολικών μονάδων της αντίστοιχης βεβαίωσης θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) ή μοριακού ελέγχου (PCR). Στην περίπτωση που ο/η μαθητής/τρια νοσηλευτεί αποδεδειγμένα σε νοσοκομείο λόγω νόσησης από κορωνοϊό COVID-19 οι απουσίες του καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται για όλο το χρονικό διάστημα νοσηλείας του/της.

 • Παραλαβή Self Tests

  Διάθεση self-test για μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς από τα φαρμακεία.

  Το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει:
  “Οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, θα προμηθεύονται..

  ..από την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου έως και το Σάββατο 22 Ιανουαρίου..

  πέντε (5) δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των ημερών από 24 Ιανουαρίου έως και 8 Φεβρουαρίου 2022″.

  Υπενθυμίζεται ότι:
  το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο:
  κάθε Τρίτη (δηλαδή κάνουμε το self test την Δευτέρα 24/01) και
  Παρασκευή (δηλαδή κάνουμε το self test την Πέμπτη 27/01).

  ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν όλοι οι μαθητές από 4 έως 18 ετών καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.

  Η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρίζεται στη πλατφόρμα edupass.gov.gr, από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19, οι εκπαιδευτικοί που δεν είναι εμβολιασμένοι πραγματοποιούν δυο ράπιντ τεστ την εβδομάδα με δική τους επιβάρυνση έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση της Τρίτης και της Παρασκευής.

  H πλατφόρμα edupass.gov.gr αφορά μόνο τις δημόσιες σχολικές μονάδες.


 • SOS ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ

  Παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά τον παρακάτω συγκεντρωτικό πίνακα με αναλυτικές πληροφορίες.

  Πατήστε πάνω στην εικόνα για να ανοίξει. Καλό θα ήταν να αποθηκεύσετε και να εκτυπώσετε το συγκεκριμένο αρχείο.


 • Σε Περίπτωση Θετικού Κρούσματος

  Οι ανεμβολίαστοι μαθητές υποχρεούνται να κάνουν 5 τεστ εβδομαδιαίως ως εξής: 2 rapid test και 3 σελφ τεστΔηλαδή κάθε μέρα τεστ! Τα rapid θα παρεμβάλλονται ανάμεσα στα σελφ τεστ. Υπόψη ότι τεστ θα γίνονται και τα Σαββατοκύριακα αν πχ το θετικό κρούσμα πέσει την Πέμπτη. Ούτως ή άλλως τα τεστ γίνονται στο σπίτι και είναι υποχρέωση των γονέων να τα διενεργούν στα παιδιά. Τα φαρμακεία στην περίπτωση αυτή θα χορηγούν επιπλέον σελφ τεστ με τη βεβαίωση που θα δίνουμε από το σχολείο. Με την ίδια βεβαίωση θα γίνονται και τα δωρεάν rapid test στις δημόσιες δομές ή με ίδια έξοδα σε ένα φαρμακείο. Σε περίπτωση κρούσματος σε ένα τμήμα θα δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες από τη Δνση του σχολείου προς τους γονείς του τμήματος μέσω e-mail, που θα αναφέρονται αναλυτικά στην πορεία των τεστ που θα γίνουν.

  β. Οι εμβολιασμένοι μαθητές υποχρεούνται να κάνουν 3 σελφ τεστ εβδομαδιαίως (δηλ. 1 παραπάνω απ` ότι συνήθως κάνουν) και η προμήθεια αυτών γίνεται από τα φαρμακεία (δωρεάν) όπως ελέχθη προηγουμένως.

  γ. Οι εκπαιδευτικοί, αν μεν είναι εμβολιασμένοι, θα κάνουν και αυτοί 3 σελφ τεστ εβδομαδιαίως, (δωρεάν) όπως ελέχθη πριν, αν είναι όμως ανεμβολίαστοι υποχρεούνται να κάνουν 4 rapid test και 1 σελφ τεστ εβδομαδιαίως με ίδια έξοδα.

  Κατά τα άλλα εξακολουθεί να ισχύει η υποχρεωτική μάσκα σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους, με εξαίρεση την ώρα της γυμναστικής και την ώρα του φαγητού. Επίσης όλες οι εκδρομές αναστέλλονται. Τα διαλείμματα θα συνεχίσουν να γίνονται εκ περιτροπής (μεγάλες και μικρές τάξεις διαφορετικές ώρες). Λέμε πάντοτε στα παιδιά να έχουν επιπλέον μάσκες μια και το σχολείο δεν χορηγεί.

  Θερμή παράκληση να τηρηθούν με ευλάβεια τα παραπάνω μέτρα και κυρίως να γίνονται τα τεστ στο σπίτι με τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Σε περίπτωση που κάποιο παιδί δεν έκανε τεστ που υποχρεούται να κάνει θα ειδοποιούμε το γονέα χωρίς αναβολή να παραλάβει το παιδί από το σχολείο. 

  Η πραγματοποίηση των διαγνωστικών τεστ είναι  μια πράξη ευθύνης που πρέπει να μεταφέρουμε και στα παιδιά και μάλιστα από τις πιο σπουδαίες! Αναλογιστείτε τι κακό μπορεί να προκύψει από μια ανευθυνότητα και μια ολιγωρία….δυστυχώς γινόμαστε μάρτυρες στο σχολείο τέτοιων ιστοριών έλλειψης ευθύνης εκ μέρους λίγων (ευτυχώς) γονέων. Τα παιδιά, μας λένε πάντα την αλήθεια αν έγινε ή όχι το τεστ στο σπίτι! Ας φροντίσουμε να είμαστε όλοι συνεπείς σε αυτή την υποχρέωση μιας και όλοι πλέον (εκπαιδευτικοί και μαθητές) οφείλουμε να κάνουμε τα διαγνωστικά τεστ πολύ τακτικά, άσχετα από τον εμβολιασμό μας ή μη.