• Category Archives e Twinning
 • Παραλαβή πλακέταs και σημαίας “eΤwinning School Label” για το έτος 2023 – 2024

  Με μεγάλη χαρά, παραλάβαμε σήμερα, 6 Νοεμβρίου 2023, την πλακέτα και την σημαία “e Twinning School Label” για το έτος 2023 – 2024. Μια διάκριση που αναγνωρίζει και επιβραβεύει το έργο που επιδεικνύει το σχολείο μας και αποτελεί δέσμευση και ευθύνη για περισσότερες ευρωπαϊκές δράσεις στο μέλλον, με μόνο στόχο τη συνεργατική μάθηση, την εκπαίδευση με επίκεντρο το μαθητή και τη διαμόρφωση ενός συμπεριληπτικού περιβάλλοντος για μαθητές ανεξαρτήτως ικανοτήτων και κουλτούρας.


 • Απόκτηση του τίτλου eTwinning School 2023 – 2024

  Συγχαρητήρια δέχθηκε το σχολείο μας από  την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την απόκτηση του τίτλου eTwinning School 2023 – 2024.

  Η Ετικέτα Σχολείου eTwinning  απονεμήθηκε στο σχολείο μας, καθώς διακρίθηκε  ανάμεσα στα σχολεία που :

  • προωθούν ενεργά τις αξίες και την παιδαγωγική του eTwinning
  •  συνιστούν σημείο αναφοράς για την τοπική τους κοινότητα
  • αποτελούν πρότυπο για άλλα σχολεία.

   Ευχαριστούμε πολύ για τη διάκριση και θα προσπαθήσουμε και στο μέλλον να φανούμε αντάξιοι της !


 • Βράβευση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Χίου με την «Ετικέτα Σχολείου eTwinning 2023-2024»

  Την Τετάρτη 3 Μαΐου 2023 ανακοινώθηκαν τα σχολεία που βραβεύθηκαν με την Ετικέτα Σχολείου eTwinning 2023-2024, ανάμεσα στα οποία ήταν και το 1ο Δημοτικού Σχολείου Χίου. Το σχολείο μας, ανάμεσα σε 4485 σχολεία από όλη την Ευρώπη και 132 σχολεία από την Ελλάδα, βραβεύτηκε για πρώτη φορά με την Ετικέτα Σχολείου eTwinning μετά από διαδικασία υποβολής μιας απαιτητικής αίτησης.

  Η αναγόρευση σε «Σχολείο eΤwinning» προσφέρει αναγνώριση για το καινοτόμο έργο που επιδεικνύει το Σχολείο μας, ως προς την καλλιέργεια μιας κουλτούρας συνεργασίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Με την ετικέτα αυτή το eTwinning αναγνωρίζει και επιβραβεύει τη συμμετοχή, την αφοσίωση και τη δέσμευση, όχι μόνο επιμέρους εκπαιδευτικών του Σχολείου μας, αλλά και των εξαιρετικών επιτευγμάτων ολόκληρου του εκπαιδευτικού οργανισμού στην ενσωμάτωση και αξιοποίηση του e Twinning στη σχολική πραγματικότητα.

  Τα Σχολεία eTwinning είναι ηγέτες στον κόσμο του eTwinning. Η διεύθυνση των σχολείων αυτών και οι εκπαιδευτικοί τους αναγνωρίζοντας τη σημασία και τις αξίες του eTwinning, το ενσωματώνουν στις πολιτικές του σχολείου, στη σχολική πράξη και την επαγγελματική ανάπτυξη του προσωπικού τους. Στα Σχολεία eTwinning, οι εκπαιδευτικοί συνεργάζονται για να μοιραστούν τα δυνατά τους σημεία και να προσφέρουν μια πλουσιότερη εκπαιδευτική εμπειρία στους μαθητές χρησιμοποιώντας καινοτόμα παιδαγωγικά μοντέλα που περιλαμβάνουν συνεργατική μάθηση, μαθητοκεντρική εκπαίδευση, ευέλικτες προσεγγίσεις ως προς τους χρόνους και τους χώρους της μάθησης.

  Πιο συγκριμένα το σχολείο μας που τιμήθηκε με τον τίτλο αυτό, αναγνωρίστηκε ως πρωτοπόρο σε τομείς όπως: η ψηφιακή πρακτική, η πρακτική ηλεκτρονικής ασφάλειας (eSafety), οι καινοτόμες και δημιουργικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις, η προώθηση συνεχούς επαγγελματικής ανάπτυξης τού προσωπικού, η προώθηση πρακτικών συνεργατικής μάθησης με το προσωπικό και τους μαθητές.

  Τέλος με την βράβευση αυτή το σχολείο μας αναγνωρίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως πρότυπο σχολείο για το eTwinning, χαίρει υψηλής προβολής σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αποτελεί πλέον μέλος ενός δυναμικού δικτύου ηγετικών σχολείων που εμπνέουν τη μελλοντική εξέλιξη της ευρωπαϊκής αυτής δράσης.

  Η λίστα των Σχολείων της Ευρώπης που βραβεύθηκαν με την Ετικέτα Σχολείου eTwinning 2023-2024: https://school-education.ec.europa.eu/el/recognition/etwinning-school-label/winners-list?period=2023-2024

  Η λίστα των ελληνικών Σχολείων που βραβεύθηκαν με την Ετικέτα Σχολείου eTwinning 2023-2024: https://school-education.ec.europa.eu/el/recognition/etwinning-school-label/winners-list?search_api_fulltext=greece&period=2023-2024


 • Ενδοσχολική επιμορφωτική συνάντηση eTwinning

  Tην Τρίτη 24 Μαΐου 2022, η κα Μαρία Μαυροπούλου, εκπαιδευτικός   ΠΕ05,   υλοποίησε   Ενδοσχολική Επιμορφωτική  Συνάντηση για τη δράση eTwinning  διάρκειας 45 λεπτών  με  τίτλο: «Γνωριμία με την πλατφόρμα eTwinning – Σχεδιασµός ενός Ποιοτικού, Συνεργατικού   eTwinning έργου». Η επιμορφωτική συνάντηση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της αξιολόγησης των σχολικών μονάδων υπό το  πρίσμα  του δείκτη 9: “Επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα”.  Η  κα Μαυροπούλου έχει βραβευτεί με ευρωπαϊκές και εθνικές ετικέτες ποιότητες eTwinning.

  Υπεύθυνοι οργάνωσης επιμόρφωσης:
  Κοντογιάννη Μαρία (ΠΕ70)
  Μαλτέζα Βασιλική (ΠΕ06)
  Ζαννίκου Βασιλική (ΠΕ 70)
  Κρυσταλλίδη Καλλιρρόη (ΠΕ06)


 • Getting our Christmas cards from Italy and Spain

  Λάβαμε τις Χριστουγεννιάτικες κάρτες μας από Ιταλία και Ισπανία

  Τα τμήματα Α2 και ΣΤ2 του σχολείου μας παρέλαβαν τις Χριστουγεννιάτικες κάρτες τους από μαθητές της Ιταλίας και Ισπανίας αντίστοιχα, στο πρόγραμμα E-twinning «Χριστούγεννα στην Ευρώπη», το οποίο υλοποιείται με την καθοδήγηση της καθηγήτριας των αγγλικών τους Βίκυ Μαλτέζα. Ανταλλάξαμε ευχές μέσα από τις κάρτες και η χαρά μας δε κρύβεται που φέτος θα στολίσουμε το σπίτι μας και με κάρτες παιδιών από άλλες χώρες της Ευρώπης.

  We received our Christmas cards from Italy and Spain

  The classes 2A and 6B of our school received their Christmas cards from Italy and Spain respectively, during the E-twinning programme Christmas in Europe under their teacher of English Vicky Malteza. This year we couldn’t be happier to decorate our house with cards made by other pupils in Europe!


 • Ανταλλαγή Χριστουγεννιάτικων Ευχών

  Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης ευχήθηκαν καλές γιορτές με το δικό τους τρόπο στους φίλους μας στην Ευρώπη.

  Την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου τραγούδησαν τα κάλαντα στα ελληνικά και στα αγγλικά με την καθοδήγηση της κα. Βίκυς Μαλτέζα και του κ. Δημήτρη Χατζηγιαννάκη κι αντάλλαξαν ευχές με τους μαθητές της Ισπανίας, της Πορτογαλίας , της Ιταλίας και της Φιλανδίας χώρες με τις οποίες συνεργαζόμαστε για το πρόγραμμα e Twinning του σχολείου μας. Οι μαθητές μας με τη σειρά τους άκουσαν τα άλλα σχολεία να τραγουδούν  και  τα χειροκρότησαν θερμά.  Μπορεί  να μην  καταλάβαμε όλες τις λέξεις , καταλάβαμε όμως ότι η αγάπη και η φιλία ούτε γλώσσα έχουν ούτε σύνορα…! Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά σε όλους!


 • Πρόγραμμα Ε-twinning “Χριστούγεννα στην Ευρώπη”.

  “Χριστούγεννα στην Ευρώπη”

  Τα παιδιά των Α΄, Γ΄ και Στ΄ τάξεων του σχολείου μας συμμετέχουν στο πρόγραμμα E-twinning «Χριστούγεννα στην Ευρώπη». Με την υπεύθυνη εκπαιδευτικό αγγλικής γλώσσας κ. Βίκυ Μαλτέζα έκαναν τις παρακάτω χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες.

  Έγραψαν γράμματα στον Άγιο Βασίλη και τα έστειλαν στο σπίτι του στον Καναδά! Έφτιαξαν χριστουγεννιάτικες κάρτες και τις έστειλαν σε άλλους μαθητές της Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ιταλίας και Φιλανδίας! Έπαιξαν χριστουγεννιάτικα διαδικτυακά παιχνίδια και έμαθαν φράσεις και λέξεις στα Αγγλικά. Έφτιαξαν ένα δίγλωσσο (ελληνικά-αγγλικά) χριστουγεννιάτικο λεξικό.

  Σύντομα θα ακολουθήσουν και διαδικτυακές συναντήσεις με τα παιδιά αυτά!

  Είναι υπέροχο να γινόμαστε πολίτες του κόσμου!


 • E-twinning «Χριστούγεννα στην Ευρώπη»

  Το σχολείο μας συμμετέχει στο Διεθνές Πρόγραμμα E-twinning «Χριστούγεννα στην Ευρώπη». Υπεύθυνη εκπαιδευτικός του προγράμματος είναι η καθηγήτρια των αγγλικών Μαλτέζα Βασιλική. Συμμετάσχει το τμήμα ΣΤ2.

  Το πρόγραμμα στοχεύει στην πολιτιστική ενημέρωση και συνεργασία Ευρωπαϊκών  σχολείων μέσα από χριστουγεννιάτικα τραγούδια, παιχνίδια, κάρτες, διαδικτυακές συναντήσεις και διαδικτυακά παιχνίδια. Βασική δραστηριότητα θα αποτελέσει η δημιουργία και αποστολή χριστουγεννιάτικων καρτών ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης οι μαθητές θα φτιάξουν λογότυπα για το πρόγραμμα και θα ψηφιστεί το καλύτερο. Σε συνέχεια των διαδικτυακών συναντήσεων των Ευρωπαϊκών σχολείων θα δημιουργηθεί ένα ηλεκτρονικό βιβλίο με χριστουγεννιάτικα στολίδια και χειμωνιάτικα τοπία.


 • Βράβευση με την Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας

  Το πρόγραμμα eTwinningNotreEuropeNotre heritage” που υλοποιήθηκε στο μάθημα των γαλλικών βραβεύθηκε με την Ευρωπαϊκή και την Εθνική Ετικέτα Ποιότητας!

  European Quality Label

  Με ιδιαίτερη χαρά λάβαμε το παρακάτω συγχαρητήριο μήνυμα από την Εθνική Υπηρεσία eTwinning για τη βράβευση του σχολείου μας με την Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας.

  ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ETWINNING

  Αγαπητή Μαρία Μαυροπούλου

  1ο Δημοτικό Σχολείο Χίου,

  Συγχαρητήρια! Το σχολείο σας βραβεύθηκε με την Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας για την τελειότητα της εργασίας σας στο έργο eTwinning “Notre Europe…Notre héritage ! “. Αυτό σημαίνει πως η εργασία σας, η εργασία των μαθητών και του σχολείου σας έχει αναγνωριστεί στο υψηλότερο Ευρωπαϊκό επίπεδο.

  Σαν αποτέλεσμα, θα λάβετε ένα πιστοποιητικό το οποίο μπορείτε να επισυνάψετε στην ιστοσελίδα σας και να το εκθέσετε σε μία περίοπτη θέση στο σχολείο σας. Επίσης, το έργο σας θα εμφανιστεί σε έναν ειδικό χώρο της Ευρωπαϊκής Διαδικτυακής Πύλης στο www.etwinning.net.

  Για μία ακόμη φορά, συγχαρητήρια για αυτό το μοναδικό επίτευγμα και ελπίζω να συναντηθούμε σε κάποια από τις εκδηλώσεις eTwinning κατά τη διάρκεια του έτους.

  Με τους καλύτερους χαιρετισμούς μου
  eTwinning Team


 • Τριπλή διάκριση του έργου eTwinning “Notre Europe …notre héritage”

  Τριπλή διάκριση του έργου eTwinning “Notre Europe …notre héritage” που πραγματοποιήθηκε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Χίου στο μάθημα της Γαλλικής Γλώσσας.

  • Βραβεύθηκε με την Εθνική Ετικέτα Ποιότητας στη χώρα μας.
  • Βραβεύθηκε με την Εθνική Ετικέτα Ποιότητας στη Γαλλία.
  • Παρουσιάστηκε και στα δύο συνέδρια Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας ΑPF και APLF τον Σεπτέμβριο 2020

  etwinning Label-page-001Tο 1o Δημοτικό Σχολείο Χίου βραβεύτηκε με την Εθνική Ετικέτα Ποιότητας για το έργο eTwinning “Notre Europe …notre héritage”, ένα καινοτόμο πρόγραμμα το οποίο πραγματοποιήθηκε τη σχολική χρονιά 2019 – 2020. Το έργο αυτό, το οποίο έλαβε την Εθνική Ετικέτα Ποιότητας και στη Γαλλία, διακρίθηκε και παρουσιάστηκε και στα δύο Συνέδρια Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας στις 4 και 12 Σεπτεμβρίου 2020 αντίστοιχα από την εκπαιδευτικό γαλλικών του σχολείου Μαυροπούλου Μαρία. Το πρόγραμμα αυτό υλοποιήθηκε χάρη στην εποικοδομητική συνεργασία εννέα σχολείων της Ελλάδας και της Γαλλίας, σύμφωνα με το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών της Γαλλικής Γλώσσας όπως προβλέπεται για το δημοτικό. Η διδασκαλία βασίστηκε στη διαθεματική  και συνεργατική προσέγγιση καθώς και σε παιγνιώδεις δραστηριότητες ατομικά και ανά ομάδες, ενώ διαθεματικά σχέδια εργασίας πραγματοποιήθηκαν με στόχο την εξοικείωση των μαθητών με την  κατανόηση και την παραγωγή προφορικού και γραπτού λόγου, τη γαλλική γλώσσα και τον πολιτισμό. Η βιωματική και διαδραστική προσέγγιση όλων των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του έργου, αποτέλεσαν κίνητρο μάθησης και εφαλτήριο δράσης για τους μαθητές, οι οποίοι με πολλή διάθεση κι ενθουσιασμό συμμετείχαν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων στο πρόγραμμα.


 • Παρουσίαση του έργου e Twinning “Notre Europe … notre héritage”

  2Παρουσίαση του έργου e Twinning “Notre Europe … notre héritage”

  από την εκπαιδευτικό του σχολείου μας Μαρία Μαυροπούλου

  • στο Πανελλήνιο Συνέδριο Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας                                             στις 4 Σεπτεμβρίου 2020
  • το Συνέδριο Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Β. Ελλάδος                                           στις 12 Σεπτεμβρίου 2020

   Το έργο  e Twinning, που υλοποιήθηκε τη σχολική χρονιά 2019 – 2020 στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Χίου, παρουσιάστηκε στα δύο Συνέδρια Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας στις 4 και 12 Σεπτεμβρίου 2020 αντίστοιχα. Ιδιαίτερη τιμή αποτέλεσε για το σχολείο μας η πρόσκληση για την παρουσίαση του έργου στα δύο συνέδρια, καθώς δόθηκε η ευκαιρία να αναδειχθεί η δημιουργική εργασία των μαθητών μας που βασίστηκε στη συνεργατική μάθηση και στη βιωματική προσέγγιση της γλώσσας. Το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα, αποτέλεσμα της εποικοδομητικής συνεργασίας εννέα σχολείων της Ελλάδας και της Γαλλίας, διακρίθηκε και έλαβε ετικέτα ποιότητας από την Εθνική Υπηρεσία της Γαλλίας.

  3


 • Το έργο eTwinning “Notre Europe …notre héritage” στο μάθημα των Γαλλικών

  Logo

  Το έργο eTwinning “Notre Europe …notre héritage” πραγματοποιήθηκε με την εποικοδομητική συνεργασία εννέα σχολείων της Ελλάδας και της Γαλλίας. Έλαβαν μέρος περισσότεροι από 150 μαθητές ηλικίας 12-15 ετών και 15 εκπαιδευτικοί. Ο καταμερισμός των εργασιών ανά σχολική μονάδα ήταν σαφής, οι μαθητές χωρίστηκαν σε μεικτές διακρατικές ομάδες και η κάθε ομάδα ανέλαβε την εκπλήρωση ενός κοινού στόχου.

  Το πρόγραμμα eTwinning εντάχθηκε στο πλαίσιο της βιωματικής προσέγγισης της εκμάθησης  των γαλλικών και βασίστηκε στο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών της γαλλικής γλώσσας όπως προβλέπεται για το δημοτικό. Στις δύο διδακτικές ώρες ανά εβδομάδα, παράλληλα με την ύλη του σχολικού μας βιβλίου, οι μαθητές διαδάχθηκαν το λεξιλόγιο και τη γραμματική της γαλλικής γλώσσας και δημιούργησαν σχέδια εργασίας με στόχο την εξοικείωση τους με τα γαλλικά ήθη και έθιμα.

  Η διδασκαλία βασίστηκε στη διαθεματική, και συνεργατική προσέγγιση καθώς και σε παιγνιώδεις δημιουργικές δραστηριότητες ατομικά και ανά ομάδες, ενώ διαθεματικά σχέδια εργασίας πραγματοποιήθηκαν με στόχο την εξοικείωση των μαθητών με την  κατανόηση και παραγωγή προφορικού και γραπτού λόγου και τη γαλλική γλώσσα και τον πολιτισμό. Η βιωματική και διαδραστική προσέγγιση όλων των δραστηριοτήτων και των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του έργου, αποτέλεσαν κίνητρο μάθησης και εφαλτήριο δράσης για τους μαθητές, οι οποίοι με διάθεση κι ενθουσιασμό συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Ενδεικτικά αναφέρονται οι παρακάτω εργασίες: 1) Η εργασία “Francophonie” (εξοικείωση με τη γαλλική κουλτούρα – πολιτισμό με τη δημιουργία αφισών και εργασιών βασισμένες στην ιστορία και σύμβολα της Γαλλίας 2) Η εργασία  εύρεσης λέξεων με κοινές ρίζες στη γαλλική και ελληνική γλώσσα 3) Η δράση εορτασμού της εορτής “Chandeleur” (γνωριμία με το έθιμο της κρέπας και τη γαλλική κουζίνα 4) Η δράση συμμετοχής στο πρόγραμμα “Erasmus +”.

  Οι μαθητές επικοινώνησαν μέσω του forum που οργανώθηκε στο twinspace. Μέσω του ταχυδρομείου αντάλλαξαν κάρτες (Χριστούγεννα – Πάσχα) και μικρές εκπλήξεις. Αποτέλεσμα της άψογης συνεργασίας ήταν η δημιουργία εργασιών και δράσεων όπως ένα παιχνίδι με κάρτες με τα γράμματα της αλφαβήτου, δύο συνεργατικά ηλεκτρονικά βιβλία για το αλφάβητο με ζωγραφιές μαθητών, ένα συνεργατικό βιβλίο με λέξεις ελληνικές-γαλλικές για τα Μαθηματικά, ένα συνεργατικό βίντεο με τραγούδια Χριστουγέννων, φύλλα εργασίας σχετικά με το Αλφάβητο και εργασίες με θέμα τον γαλλικό πολιτισμό. Η εργασία των μαθητών μας για το λογότυπο του προγράμματος κατόπιν ψηφοφορίας μεταξύ των συμμετεχόντων διακρίθηκε. Η συνεργασία και η επικοινωνία ήταν υποδειγματικές. Η γνωριμία με τον κόσμο του eTwinning ήταν μία απολαυστική περιπέτεια, στην οποία μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν με ενθουσιασμό, χαρά και δημιουργική διάθεση !

  Η εκπαιδευτικός των Γαλλικών

  Μαυροπούλου Μαρία


 • Πρόγραμμα etwinning για τους μαθητές της ΣΤ΄τάξης που διδάσκονται τη γαλλική γλώσσα

  et00008

  Στο πλαίσιο του μαθήματος των γαλλικών συνεχίζουμε τις δραστηριότητες που ορίζονται από το πρόγραμμα etwinning. Ψάχνουμε λέξεις, ελληνικές και γαλλικές, που αρχίζουν από τα 26 γράμματα του γαλλικού αλφάβητου. Συνδυάζουμε τη μάθηση και τη δημιουργική γραφή με παιγνιώδεις δραστηριότητες! Δημιουργούμε σχέδια και ζωγραφιές και σας παρουσιάζουμε τη γωνιά etwinning μας!

  et00001et00002

  davet00004

  et00007

  et00006


 • C’est la Chandeleur! On fait des crêpes!

   crepes00011Στις 2 Φεβρουαρίου στη Γαλλία στην εορτή της  Υπαπαντής του Χριστού

  – “Chandeleur” – οι Γάλλοι τηρούν το έθιμο και ετοιμάζουν κρέπες,

  πιστεύοντας ότι η παράδοση αυτή θα τους εξασφαλίσει ευτυχία

  κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Έτσι λοιπόν γνωρίζοντας και τιμώντας το γαλλικό έθιμο,

  φτιάξαμε και γευτήκαμε λαχταριστές κρέπες με την Ε΄και Στ΄τάξη του σχολείου μας!

  ??????

  ??????

  30 31crepes00010