Ένα ενδιαφέρον ταξίδι στον συναρπαστικό κόσμο της κοινωνίας της μέλισσας

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄ τάξης είχαν φέτος την μοναδική ευκαιρία στο πλαίσιο του προγράμματος “Η ιστορία της μέλισσας” που εκπονήθηκε από τους εκπαιδευτικούς Αμέντα Στέλλα (Δ1) και Γιαννόπαπα Χρήστο (Δ2), Κοτσάτου Βασιλεία (Τμήμα Ένταξης) να γνωρίσουν καλύτερα το ξεχωριστό και συνάμα πολύτιμο αυτό έντομο.

Μέσα από την έμπειρη ματιά του κ. Γιαννόπαπα, με τη διπλή ιδιότητα ως δασκάλου του Δ2 τμήματος του σχολείου μας και ταυτόχρονα δραστήριου ερασιτέχνη μελισσοκόμου, τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν και να κατανοήσουν τόσο τον τρόπο λειτουργίας της κοινότητας των μελισσών όσο και την ανυπολόγιστη αξία τους για το φυσικό περιβάλλον και τον ίδιο τον άνθρωπο. Ειδικότερα, μέσα από βιωματικές δράσεις και ομαδικές εργασίες τα παιδιά έμαθαν για την ιεραρχική δομή της λειτουργίας της κοινωνίας των μελισσών, τη συμβολή τους με την επικονίαση στον πολλαπλασιασμό των φυτών, τον τρόπο παραγωγής κι επεξεργασίας των μελισσοκομικών προϊόντων (διάφορα είδη μελιών, βασιλικός πολτός, μελισσοκέρι κ.ά.) καθώς και για τις ασθένειες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι μέλισσες.

Έτσι, οι μαθητές μέσα από αυτή την ενασχόληση ευαισθητοποιήθηκαν κι απέκτησαν μια διαφορετική οπτική απέναντι στις μέλισσες υιοθετώντας μια στάση προστασίας του εντόμου αλλά και συνολικά του φυσικού περιβάλλοντος, αποκτώντας οικολογική συνείδηση στο πλαίσιο ενός αειφόρου σχολείου. Τέλος, αξιοποίησαν τις γνώσεις τους δημιουργικά φτιάχνοντας με ενθουσιασμό χριστουγεννιάτικα κεριά και πασχαλινές λαμπάδες με μελισσοκέρι αλλά και ανεβάζοντας μια πρωτότυπη παράσταση κουκλοθέατρου με πρωταγωνίστριες φυσικά δύο μέλισσες.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Αμέντα Στέλλα (Δ1), Γιαννόπαπας Χρήστος (Δ2), Κοτσάτου Βασιλεία (Τμήμα Ένταξης)


Comments are closed.