Η Δημοκρατία πάει σχολείο

“Η δημοκρατία είναι κάτι περισσότερο από μια μορφή διακυβέρνησης. Υπάρχει στην καθημερινή μας ζωή, στη συμπεριφορά μας, στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Είναι τρόπος ζωής!”

Για τις σημερινές κοινωνίες, η αποδοχή της δημοκρατίας ως τρόπου ζωής απαιτεί εκπαίδευση, γιατί η δημοκρατία μπορεί να διατηρηθεί και να αναπτυχθεί μόνο από άτομα που την κατανοούν και την ασπάζονται. Η εκπαίδευση παίζει σημαντικό ρόλο στην ανατροφή καλών, νέων ανθρώπων, που είναι ευαίσθητοι στις διαφορές, μπορούν να σκέφτονται κριτικά, είναι δημιουργικοί, έχουν υψηλή επίγνωση των δικαιωμάτων και ελευθεριών, έχουν υψηλό επίπεδο συνείδησης και αισθήματος ευθύνης. Το σχολείο διαδραματίζει βασικό ρόλο στη δημοκρατική συμπεριφορά  και την εκπαίδευση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς συμβάλλει στη μετάδοση αυτών των αξιών σε ενεργούς και υπεύθυνους πολίτες.

Το πρόγραμμα «Η Δημοκρατία πάει σχολείο» πέτυχε με διαθεματικό τρόπο να φέρει σε επαφή τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης με τις δημοκρατικές αξίες και αρετές, τους έδωσε τη δυνατότητα ως ερευνητές να κάνουν σημαντικές παρατηρήσεις σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία, αλλά και να καλλιεργήσουν δημοκρατική κουλτούρα και συνείδηση.To πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε συνδυασμό με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning “Dempower: Democratic Empowerment At School”

 Ακολουθούν κάποιες από τις δράσεις και τις εργασίες, που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος.

Υπεύθυνες εκαπιδευτικοί: Κοντογιάννη Μαρία (ΠΕ70), Λαβίδα Μαρία (ΠΕ11), Σβύνου Αικατερίνη (ΠΕ86)


Comments are closed.