Χθες την ώρα της φιλαναγνωσίας και σε συνδυασμό με το πρόγραμμα της Αγωγής Υγείας “Συνταγές για Κ.Ο.Κ.” φτιάξαμε πορτοκαλόπιτα με την κ. Ευαγγελία Κωστάζου. Πρώτα μιλήσαμε για τις ‘’καλές και ωφέλιμες τροφές” και στη συνέχεια αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα νόστιμο και καθόλου “βλαβερό” γλυκό, που ήταν τέλειο .Σας αποκαλύπτουμε τη συνταγή και σας ευχόμαστε καλή όρεξη !
Τι χρειαζόμαστε:
για το χυλό:
- 1 πακέτο φύλλο κρούστα
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι 2%
- 4 αυγά
- 1 φλιτζάνι. ζάχαρη
- 2 βανίλιες
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι
- 1 ποτήρι καλαμποκέλαιο
Μπορούμε να βάλουμε ελαιόλαδο αν θέλουμε. Τα 3/4 του ποτηριού είναι αρκετό.
για το σιρόπι:
- 2 ποτήρια νερό
- 2 ποτήρια ζάχαρη
- ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι
- 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι (από τα πορτοκάλια που πήραμε το ξύσμα τους)
Εκτέλεση:
-
Κόβουμε σε κομματάκια το κάθε φύλλο κρούστας και τα αφήνουμε να στεγνώσουν μια ώρα πριν.
-
Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τα φύλλα σε ένα μπολ και χτυπάμε με το σύρμα. Όταν γίνει ένα ομοιογενές μίγμα αρχίζουμε να ρίχνουμε τα φύλλα. Αφού τελειώσουν τα φύλλα, βάζουμε το μίγμα σε λαδωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά στους 180 βαθμούς ή μέχρι να γίνει ωραία τραγανή και χρυσαφένια η πορτοκαλόπιτα.
-
Για το σιρόπι βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη. Όταν λιώσει η ζάχαρη και πάρει 1 βράση το σιρόπι το αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το χυμό.
-
Όταν ψηθεί το γλυκό μας, το χαράζουμε και ρίχνουμε το καυτό σιρόπι στην κρύα πίτα.
Καλή επιτυχία!