Εκδρομή στη Δασκαλόπετρα

    Την Πέμπτη 18 Μαΐου 2017 πήγαμε εκδρομή στη Δασκαλόπετρα, η οποία βρίσκεται στην περιοχή του Βροντάδου. Η περιοχή οφείλει το όνομά της στον μεγάλο δάσκαλο και ξακουστό ποιητή της αρχαιότητας, Όμηρο, όπου σύμφωνα με την παράδοση δίδασκε εδώ. Επίσης, στη Δασκαλόπετρα βρίσκεται η περίφημη πέτρα του Ομήρου. Εδώ, σύμφωνα με την παράδοση, ο αγαπητός σε όλους τυφλός ποιητής και δημιουργός των επών της "Ιλιάδας" και της "Οδύσσειας" συνήθιζε να διδάσκει τους μαθητές του, παίζοντας λύρα, με τη θάλασσα να απλώνεται, μαγευτική, κάτω από τα πόδια του.

   Στο ύψωμα-βράχο της περιοχής υπήρχε υπαίθριο ιερό της Κυβέλης που χρονολογείται στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. Η Κυβέλη λατρευόταν στα Μητρώα, χώρους με σημαντικό πολιτικό και θρησκευτικό χαρακτήρα, αλλά και σε υπαίθρια ιερά, λόγω της απήχησης που είχε, ως θεά της φύσης, στον κόσμο της υπαίθρου. Σήμερα στο διαβρωμένο βράχο, μόλις που διακρίνεται από το ανάγλυφο η καθιστή στο θρόνο θεά και οι λέοντες που πλαισίωναν το ναό. Την ύπαρξη του ιερού της Κυβέλης στην περιοχή μαρτυρεί αναθηματική επιγραφή της ελληνιστικής εποχής που βρίσκεται εντοιχισμένη στην εκκλησία της Παναγίας της Ερυθιανής του Βροντάδου.

   Συνεπώς,οι μαθητές μας είχαν τη δυνατότητα να τα επισκεφθούν. Η θέα στα μικρασιατικά παράλια από εκέι ψηλά, είναι πανοραμική.  

(Μαρία Γρηγοριάδου, πηγή: Οδηγός Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου.)

daska_1 daska_2

 

 

 

 

 

daska_3  daska_4


Comments are closed.