Επίσκεψη στο ΚΕΠΕΑ Κόνιτσας

 Στo πλαίσιo του προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  «Παραδοσιακοί Οικισμοί και Φύση»  με το οποίο ασχολήθηκε η ΣΤ’ τάξη του σχολείου μας διοργανώθηκε τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας. Συμμετείχαν 30 μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης και 4 συνοδοί εκπαιδευτικοί.

 Με αφετηρία το νησί μας και προορισμό την Κόνιτσα τα παιδιά είχαν τη μοναδική ευκαιρία να κάνουν ένα ξεχωριστό ταξίδι διασχίζοντας τα μεγαλύτερα εθνικά δίκτυα της Ελλάδας, την Αττική οδό, την Ολυμπία οδό, την Ιόνια οδό, την Εγνατία οδό, την Ευρωπαϊκή οδό Ε55 και Ε65. Στη διαδρομή είδα από κοντά  τον Ισθμό της Κορίνθου και τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιωτή  γέφυρα στον κόσμο, τη γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου. Επισκέφθηκαν τον Κήπο των Ηρώων στο ιστορικό Μεσολόγγι κι οι μνήμες ζωντάνεψαν από την Ελληνική Επανάσταση, καθώς και τον αρχαιολογικό χώρο της  Δωδώνης. Θαύμασαν  τις ψηλές κορυφές του Σμόλικα και της Τύμφης, τις κατάφυτες δασικές εκτάσεις, τον Εθνικό δρυμό Βίκου – Αώου, τα φαράγγια, τις χαράδρες, τα μεγάλα ποτάμια και τους καταρράκτες.

 Ειδικότερα, κατά τη διαμονή  στη Μαθητική Εστία παρακολούθησαν  μια στοχευμένη παρουσίαση από τον υπεύθυνο του ΚΕΠΕΑ  κ. Χρήστο  Σακαρέλη, σχετικά με το μοναδικό ηπειρωτικό  ανάγλυφο , τη χλωρίδα και την πανίδα, τις πρακτικές αειφορίας και συμμετείχαμε σε ομαδικές δράσεις. Περπάτησαν στο πέτρινο μονότοξο γεφύρι της Κόνιτσας στην είσοδο της χαράδρας του ποταμού Αώου, που  με τους παραπόταμούς  του, τον Βοϊδομάτη και τον Σαραντάπορο  συνθέτουν ένα μαγευτικό φυσικό τοπίο στον εύφορο κάμπο της Κόνιτσας. Επισκέφθηκαν το Εθνικό Πάρκο Αώου, ανέβηκαν  στο μονότοξο λιθόκτιστο  γεφύρι   της Κλειδωνιάς και είδαν  τα πεντακάθαρα νερά του ποταμού  Βοϊδομάτη.  Βρέθηκαν στην Πυρσόγιανννη και στο Γανναδιό, ξακουστά  Μαστοροχώρια και παρατήρησαν  τη χρήση της πέτρας στην αρχιτεκτονική τους. Περιηγήθηκαν  στην Άνω Κόνιτσα και είχαν την τύχη να δουν  το πατρικό σπίτι του Αγίου Παϊσίου. Έφτασαν μέχρι και το τελωνείο Μέρτζανη στα ελληνοαλβανικά σύνορα και αντίκρισαν  τα ερείπια της  ιστορικής μεσογέφυρας, που η ανατίναξη της ανέκοψε την επέλαση των ιταλικών στρατευμάτων στον πόλεμο του 1940. Προσκύνησαν την ιερά μόνη της Μολυβδοσκέπαστης  και συνεχίσαν προς τα ξακουστά  Ζαγοροχώρια. Περπατήσαν  στο Μονοδέντρι, στα πέτρινα καλντερίμια και στη διαδρομή προς το Ζαγοροχώρι Οξιά συνάντησαν το πέτρινο δάσος, το τοξωτό γεφύρι του  Κόκκορη  και απολαύσαμε την πανοραμική θέα στη μεγαλειώδη χαράδρα του Βίκου. Η επίσκεψη  στο γραφικό Μέτσοβο και στο Λαογραφικό  Μουσείο και στα Ιωάννινα και η ξενάγηση στο Μουσείο Βρέλλη και στο Μουσείο Αργυροτεχνίας ήταν απολαυστικές. Διέσχισαν την ιστορική  λίμνη   Παμβώτιδα  ταξιδεύοντας  με πλοιάριο στο νησάκι των Ιωαννίνων και στο Μουσείο του  Αλή Πασά. Τέλος θαύμασαν  τα Μετέωρα και προσκυνήσαν  στο μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου.

Τα παιδιά έζησαν μια μοναδική σημαντική εμπειρία μακριά από το οικογενειακό τους περιβάλλον, συμπεριφέρθηκαν υπεύθυνα με ωριμότητα, απόλαυσαν την εκδρομή, εντυπωσιάστηκαν από το φυσικό περιβάλλον, συμμετείχαν ενεργά στις περιβαλλοντικές δράσεις, έπαιξαν παιχνίδια στην Εστία, ανέπτυξαν τις κοινωνικές τους δεξιότητες κι εκπροσώπησαν επάξια το σχολείο μας.  Μπράβο, παιδιά! 


Comments are closed.