Η μέλισσα, ένα πλάσμα που συνδέθηκε άρρηκτα με τον άνθρωπο από την αρχαιότητα, κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην ελληνική μυθολογία. Σύμβολο γονιμότητας, εργατικότητας και σοφίας, η μέλισσα έγινε αντικείμενο σεβασμού και λατρείας.
Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι οι μέλισσες ήταν θεϊκά απεσταλμένες, φέρνοντας το νέκταρ και τη γύρη από τους θεούς του Ολύμπου. Μάλιστα, η μέλισσα θεωρούνταν τόσο σημαντική, που οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι αν μια μέλισσα ακουμπούσε τα χείλη ενός παιδιού, αυτό θα αποκτούσε χαρισματικές ικανότητες στις τέχνες και τα γράμματα.
Ο μύθος αναφέρει ότι μέλισσες «φίλησαν» φιλοσόφους όπως ο Σοφοκλής και ο Πλάτων, χαρίζοντάς τους τη σοφία και την έμπνευση που τους διέκρινε.
Σήμερα, γνωρίζουμε περίπου 20.000 είδη μελισσών, με την καθεμία να παίζει έναν μοναδικό ρόλο στο οικοσύστημα. Στο πλάισιο του περιβαλλοντικού προγράμματος “Μικροί εξερευνητές εν δράσει” που εκπονείται από την Δ΄και Ε΄ταξη , οι μαθητές με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού των εικαστικών, κα. ΄Αντζελας Σκουρλής, κατασκεύασαν τρισδιάστατες μέλισσες.





